uyumsoft

Emekli Olup Da Çalışanların SGDP Primi 2007'de Artırılıyor

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Engin_ER
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
logo isbasi
her aya ait primlerini takip eden ayın sonuna kadar Kuruma öderler.
ile

Bunlardan sosyal güvenlik destek primine tâbi olanların primleri, aylıklarından kesilmek suretiyle tahsil edilir.

İkisi çelişkili gelmedi mi size ben şimdi bizim yatıracağımız gibi Zairaat ,Vakıflar,Halkbankasına yatırılacak şeklinde biliyorum
siz bu alıntıyı nereden yaptınız Bu iki alıntıda birbiryle ters
Biri öderler diyor
diğeri maaşlarından kesiliyor diyor siz bunu kanundan mı yoksa gazeteden mi alıntı yaptınız?
Sonra kanunda beyan var siz yalan beyanda bulunursanız bu nasıl fark edilecek
Ben söyleyeyim gerçek olan beyan Kurumlar veGelir Vergisinden sonra ortaya çıkar önceleri herkes en alttan beyan eder yalnız yanında yüksek maaşlı personel çalıştıranların 3 ay içinde yaptıkları beyanın doğru olmadığı anlaşılır bunun dışında kimsenin yaptığı beyan yıl sonu olmadan anlaşılmaz onun için en az olan primi öderler Daha sonra farkı öderler
Aslında hiç kimse yıl sonunda ne kadar kar-zarar edeceğini kesin olarak bilemez Bütçeler bile kesin olarak yapılamaz.

Sayın Sinangil,

Bende, bizzat emekli mükellefin kendisi eliyle götürüp SGDP sini yatıracak diye biliyordum ve 5510 sayılı kanunu okurken rastladım.

Bu alıntı 5510 sayılı kanunun bizzat 87 ve 88. maddelerinde geçmektedir.
Gazeteden veya değişik yerlerden alıntı yapılmamıştır.

Çelişkiye gelince,
primlerini bizzat kuruma ödeyecek olanlar kanunun 4-b'li sigortalıları yani emekli olmayan vergi mükelleflerinden bahsedilmektedir.

Diğeri yani bunlardan kanunun 4-b sine girip emekli olan vergi mükelleflerinden SGDP ödeyeceklerin maaşlarından kesinti yapılacağından bahsedilmektedir.Kanunu tümüyle madde 87 den itibaren okunursa ne yazıkki maaştan kesileceği çıkıyor.

Ve ayrıca sizin bahsettiğiniz gibi beyanlar düşük olacak bu beyanlar nasıl tespit edilecek farklardan g.zammı nasıl alınacak vs.vs. gibi sorular hep ortada bu konuda haklısınız.

Sayın Canbolat,

Kanunu bende okudum burada kast edilen SGDP ile şirkette çalışanların SGDP dir Şirket bunu aylıktan keserek yatırır.Ayın sonundan da önce yatırabilir derken şirketleri kastediyor.Bizim ki değil.Ben bunu öyle anladım.
İşverene bağlı olmadan çalışan emekliler şimdiki yatırdığımız gibi biz yatıracağız.Zaten bir noktayı kaçırıyorsunuz yanında eleman çalıştırıyorsa daha sonra (eksik beyan yalan beyan ediyor demektir) fark alınacaktır.Kurum bunu nasıl bilebilebilir de emekli maaşından kesebilir bunu da düşünün.
Benim dediğim gibi biz yatıracağız.Farkı yıl sonunda yatıracağız.
Önce beyan sonra eksik beyan yaparsak ki yıl sonunda Kurumlar Beyannamesinden ve Gelir Beyannamesinden sonra yatıracağız.Şimdilik herkes eksik beyanda bulunur zira yasanın baskılar sonunda kaldırılması veya değiştirmesini düşündüğümüzden.Kişinin beyanı T.C.Kimlik no.sunundan yıl sonunda ortaya çıkar.Yanında personel çalıştırır ve bunun ücreti yüksekse de yıl sonu olmadan 3 ay da ortaya çıkar bunu isteyebilirler.Bu böyledir.Maşın kesilerek ödenmesi fabrikalarda şirketlerde çalışan emekliler kastedilerek yazılmış kanun bunu söylüyor.Değilse Kurum tarafından kesilir denmiyor.(Bağ-Kurun şimdiki % 10 kesinti yaparak ödediği gibi bunu kastetmiyor.)Sakın mükelleflerinize böyle diye söylemeyin gelen cezaları size ödetmeye kalkarlar.

Sayın sinangil bende tam tersini düşünmekteyim.Şirkette çalışan sgdp ye tabi kişlerden değil 4-b de olup sgdp ye tabi kişilerden bahsedilmektedir.
4-b de şirketten veya tüzel kişilerden bahsetmiyor dikkatinizi çekerim.Hem bir şirket tüzel kişiliği bu kanuna tabi olabilir mi?
İşveren veya sizin söyleminizle şirket sgdp tahsil mi eder yoksa kesinti mi yapar.
Tahsil eden Sosoyal Güvenlik Kurumu olacağından büyük olasılıkla bilgisayar sistemiyle emekli olan herkes görünecek ve tek kurum olan SGK bu kesintiyi maaşından yapacak diye düşünüyorum.

Tabiki sizin dediğiniz gibi de olabilir fakat benim görüşüm kendimce daha ağır basmaktadır.

Ayrıca bu maddeler hakkında sayın Engin Er ne düşünüyor onunda ve diğer forumdaşlarında yorumunu beklemekteyim.

Yada kendimizi fazla üzüyoruz.Erteleme yaşayabiliriz.

Prim ödeme yükümlüsü

MADDE 87-
b) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine tâbi olanlar ile bu kapsamda sayılan kişilerden sosyal güvenlik destek primine tâbi olanlar,

Primlerin ödenmesi

MADDE 88-

87 nci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen yükümlüler, her aya ait primlerini takip eden ayın sonuna kadar Kuruma öderler. Bunlardan sosyal güvenlik destek primine tâbi olanların primleri, aylıklarından kesilmek suretiyle tahsil edilir.

Şirket kişinin aylığından kesinti yapıp bu parayı SGDP olarak şimdi olduğu gibi ssk ya yatırır.Zaten TV lerde de bu çeşit beyanlar mevcut.Şirketlerde çalışan emeklilerde halihazırda böyle olmuyor mu?
Belki bugün gene Sayın Ali Tezel de bahseder.

Yaşlılık aylığının başlangıcı, kesilmesi veya sosyal güvenlik destek primi ödenmesi

MADDE 30- 4 üncü maddenin birinci fıkrasının;

a) (a) ve (b) bentlerinde belirtilen sigortalılardan yaşlılık aylığına hak kazananlara, yazılı istek tarihinden sonraki,

b) (c) bendinde belirtilen sigortalılardan yetkili makamdan emekliye sevk onayı aldıktan ve görevleriyle ilişiği kesildikten sonra Kuruma başvuranlara, ilişiğinin kesildiği tarihi takip eden,

c) (c) bendinde belirtilen sigortalılardan her ne şekilde olursa olsun sigortalı olmayı gerektiren görevinden ayrılmış olanlara ise istek tarihini takip eden,

ay başından itibaren aylık bağlanır.

Aylığın ödenmesine başlanacağı tarihte hastalık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneği almakta olan sigortalının yaşlılık aylığı, geçici iş göremezlik ödeneği verilme süresinin sona erdiği tarihi takip eden ay başından başlar. Ancak, bağlanacak yaşlılık aylığı geçici iş göremezlik ödeneğinin aylık tutarından fazla ise, aradaki fark birinci fıkraya göre tespit edilecek tarihten başlanarak verilir.

Yaşlılık aylığı almakta iken sigortalı olarak yeniden çalışmaya başlayanların veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya veya ikamete dayalı sosyal yardım almaya başlayanların yaşlılık aylıkları, çalışmaya başladıkları veya ikamete dayalı sosyal yardım almaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi başında kesilir. Yaşlılık aylıkları kesilenlerden, bu Kanuna tâbi olarak yeniden çalışmaya başlayanlardan çalıştıkları süre zarfında 80 inci maddeye göre belirlenen prime esas kazançları üzerinden 81 inci madde gereğince kısa ve uzun vadeli sigorta kollarına ait prim alınır. Çalışmaya başlaması nedeniyle yaşlılık aylıkları kesilenlerden, işten ayrılarak veya işyerini kapatarak yeniden yaşlılık aylığı bağlanması için yazılı istekte bulunan sigortalıya, yazılı istek tarihini takip eden ay başından itibaren yeniden yaşlılık aylığı hesaplanarak bağlanır. Bu durumda olanların yeniden hesaplanan yaşlılık aylığı, 55 inci maddenin ikinci fıkrasına göre yeni talep tarihine kadar yükseltilen eski aylıklarının altında olamaz.

Yaşlılık aylığı almakta iken bu Kanuna tâbi sigortalı olarak yeniden çalışmaya başlayanlardan veya 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine tâbi faaliyete devam edeceğini beyan edenlerden aylıklarının kesilmemesi için yazılı istekte bulunanların yaşlılık aylıklarının ödenmesine devam edilir. Bunlardan 80 inci maddeye göre tespit edilen prime esas kazançlar üzerinden 81 inci maddenin (e) bendi gereğince sosyal güvenlik destek primi alınır. Sosyal güvenlik destek primi ödenmiş veya bildirilmiş süreler bu Kanuna göre malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim ödeme gün sayısına ilave edilmez, 31 inci ve 36 ncı madde hükümlerine göre toptan ödeme yapılmaz.peki neden prim kesiliyor o zaman sorma ver parasımı olacak bu kesilen primlerÜçüncü fıkraya göre yaşlılık aylığı kesilenler, bu Kanuna tâbi olarak yeniden çalıştıkları süre içinde dördüncü fıkra hükümlerinin uygulanmasını; dördüncü fıkraya göre yaşlılık aylığı kesilmeden çalışanlar ise çalıştıkları süre içinde haklarında üçüncü fıkra hükümlerinin uygulanmasını isteyebilirler
bağkur emeklisi olarak 2007 den itibaren birde dilekçemi vereceğiz emekli aylığımız kesilmesin diyerek , yoksa aynen devammı edeceğiz tam bir açıklama yok sanırım

MADDE 81- Bu Kanun gereğince alınacak sigorta prim oranları aşağıdaki şekildedir:

a) Malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim oranı, sigortalının prime esas kazancının % 20'sidir. Bunun % 9'u sigortalı hissesi, % 11'i işveren hissesidir.

b) Bu Kanunda belirtilen fiilî hizmet zammı uygulanan işlerde çalışan sigortalılar için uygulanacak malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim oranı, (a) bendinde belirtilen % 20 oranının, her yıl için 40 ıncı maddeye göre eklenen fiilî hizmet gün sayısının 360'a bölümü sonucu bulunacak oranda artırılması suretiyle belirlenir. Bu şekilde bulunan oran ile (a) bendinde belirtilen % 20 oranı arasındaki farka ait primin tamamı işveren tarafından ödenir.

c) Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı, yapılan işin iş kazası ve meslek hastalığı bakımından gösterdiği tehlikenin ağırlığına göre % 1 ilâ % 6,5 oranları arasında olmak üzere, 83 üncü maddeye göre Kurumca belirlenir. Bu primin tamamını işveren öder.

d) 5 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen öğrenciler ile (e) bendinde belirtilen kursiyerler için prim oranı prime esas kazançlarının % 1'idir. Kursiyerlerin prime esas günlük kazançlarının hesaplanmasında prime esas günlük kazanç alt sınırı dikkate alınır. Aday çırak, çırak ve meslekî eğitim gören öğrencilerin prime esas kazancı ilgili kanunlarında belirtilen şekilde uygulanır.

e) Yaşlılık aylığı almakta iken bu Kanuna tâbi bir işte çalışanlara uygulanacak sosyal güvenlik destek primi oranı (a), (c) ve (f) bentlerinde belirtilen prim oranlarının toplamı kadardır. Sigortalı ve işveren hissesi bu bentlerde belirtilen oranlardadır.

f) Genel sağlık sigortası primi, kısa ve uzun vadeli sigorta kollarına tâbi olanlar için 82 nci maddenin birinci fıkrasına göre hesaplanan prime esas kazancın % 12,5'idir. Bu primin % 5'i sigortalı, % 7,5'i ise işveren hissesidir. Yalnızca genel sağlık sigortasına tâbi olanların genel sağlık sigortası primi, prime esas kazancın % 12'sidir.

g) 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalılar (a), (c) ve (f) bentlerindeki prim oranlarının toplamı üzerinden, şayet sosyal güvenlik destek primi ödemek suretiyle çalışıyorlar ise (e) bendinde belirtilen prim oranlarının toplamı üzerinden primlerini öderler. burada bir çelişki yok mu sizce

Devlet, sigortalının prime esas kazancı esas alınarak; malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları için % 5 oranında; genel sağlık sigortası için ise % 3 oranında katkı yapar. Devlet katkısı, Kurumun ay itibarıyla tahsil ettiği malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası priminin dörtte biri olarak hesaplanır. Devlet katkısının ödenmesine ilişkin usûl ve esaslar, Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenir.
bizler zaten yaşlılıktan emekli değilmiyiz
ve maaşımızı almaya devam ediyoruz ki
tekrar devletten bir maaş daha isteme hakkımız yok o zaman ne diye tekrar emeklilerden Malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ve sağlık primi kesilyor; biz zaten emekli olmakla bu haklarımızı elde etmedikmi
ya ben bu kanunu anlamadım tamamen saçmalamışlar gibi geliyor; yüzlerine gözlerine bulaştırmışlar

Bazı sigorta kollarının uygulanacağı sigortalılar

MADDE 5- Kısa ve uzun vadeli sigorta kolları bakımından aşağıda sayılan kişiler hakkında uygulanacak sigorta kolları şunlardır:

a) Hizmet akdi ile çalışmamakla birlikte, ceza infaz kurumları ile tutukevleri bünyesinde oluşturulan tesis, atölye ve benzeri ünitelerde çalıştırılan hükümlü ve tutuklular hakkında, iş kazası ve meslek hastalığı ile analık sigortası uygulanır ve bunlar, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılırlar.

b) Hizmet akdi ile çalışmamakla birlikte 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde meslekî eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortası; meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında zorunlu staja tâbi tutulan öğrenciler hakkında ise iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanır ve bu bentte sayılanlar, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılırlar.

c) Harp malûlleri ile 12/4/1991 tarihli ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu, 3/11/1980 tarihli ve 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna göre aylıkları hesaplanarak ödenen veya asayiş ve güvenliğin sağlanması ile ilgili kanunlara göre vazife malûllüğü aylığı bağlanmış olanlardan, bu Kanuna tâbi sigortalı olarak çalışanlar hakkında aylıkları kesilmeksizin kısa vadeli sigorta kolları uygulanır. Ancak bunlar hakkında, uzun vadeli sigorta kollarına tâbi olmayı istemeleri halinde, bu isteklerini Kuruma bildirdikleri tarihi takip eden ay başından itibaren, uzun vadeli sigorta kolları uygulanır.

d) Sosyal güvenlik destek primine tâbi olanlar hakkında, sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanır. işte buradada bir çelişki görünmüyormu acaba; yani onca prim kesilsin ama sadece bunlar uygulansın

e) Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme eğitimine katılan kursiyerler, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılırlar ve bunlar hakkında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanır.

f) 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu gereğince işsizlik ödeneğinden yararlandırılan kişilere, işsizlik ödeneğinin hak edildiği süre içinde, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılarak uzun vadeli sigorta kolları uygulanır
[/b]

Çok güzel yakalamışsınız.Hep bunun birisi tarafından yakalanmasını bekledim burada.Diğer forumda Mali müşavir arkadaşlar (ki burada da bedava üyelik var) bunu yakalamışlardı.Çok güzel incelemişsiniz.
Bravo size..........

Bakınız bir başka forumda arkadaşımız bunu ne güzel anlatmış izni olmadan buraya kopayalıyorum İnşaallah bozulmaz.

Durmuş Aksoy
Yeni Üye

Ynt: 2007 de SGDP
« Yanıtla #7 : Kasım 22, 2006, 22:22:13 »

--------------------------------------------------------------------------------
Selamlar,

5510 sayılı kanunun;

- 4'üncü maddesinin b) bendinin 3'üncü fıkrasına göre şirket ortakları sigortalı sayılacaklar.

- 30'uncu maddeye göre; Yaşlılık aylığı almakta iken bu Kanuna tâbi sigortalı olarak yeniden çalışmaya başlayanlardan veya 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendine tâbi faaliyete devam edeceğini beyan edenlerden aylıklarının kesilmemesi için yazılı istekte bulunanların yaşlılık aylıklarının ödenmesine devam edilir. Bunlardan 80 inci maddeye göre tespit edilen prime esas kazançlar üzerinden 81 inci maddenin (e) bendi gereğince sosyal güvenlik destek primi alınır. Sosyal güvenlik destek primi ödenmiş veya bildirilmiş süreler bu Kanuna göre malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim ödeme gün sayısına ilave edilmez, 31 inci ve 36 ncı madde hükümlerine göre toptan ödeme yapılmaz.

- 80'inci maddeye göre tespit edilen prime esas kazançlar şu şekildedir;

"4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalıların aylık prime esas kazançları, 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırı ile üst sınırı arasında kalmak şartı ile kendileri tarafından beyan edilecek günlük kazancın otuz katıdır. Bu sigortalılar tarafından Kurumca belirlenen sürelerde aylık prime esas kazanç beyan edilir. Ancak beyan edilen kazançta bir değişiklik olması durumunda, sigortalının yeniden beyan ettiği kazanç üzerinden hesaplanan prim tahsil edilir.

4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişi, aynı zamanda işveren ise beyan edeceği aylık kazancı, çalıştırdığı sigortalıların kazancının en yükseğinden az olamaz. Beyanda bulunmayan sigortalının primleri, prime esas asgarî aylık kazanç üzerinden hesap ve tahsil edilir. Beyanda bulunmayan veya beyan ettiği kazancın düşük olduğu tespit edilen sigortalıların prime esas kazançları, tespit edilen kazanç düzeyine çıkartılarak beyan edilen kazançla arasındaki farkın primi 89 uncu madde hükümlerine göre gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmak suretiyle tahsil edilir

- 81'inci maddenin (e) bendi;

e) Yaşlılık aylığı almakta iken bu Kanuna tâbi bir işte çalışanlara uygulanacak sosyal güvenlik destek primi oranı (a), (c) ve (f) bentlerinde belirtilen prim oranlarının toplamı kadardır. Sigortalı ve işveren hissesi bu bentlerde belirtilen oranlardadır.

(a) bendi: %20 oranında mallüllül, yaşlılık ve ölüm primi;
(c) bendi; %1 ila %6,6 oranlarında iş kazları ve meslek hastalıkları primi;
(f) bendi ; %12,5 oranında Genel Sağlık Sigortası Primi;
Yani toplam en az 20+1+12,5 = 33,5 ediyor.
Benim anladığım Şirket ortakları emekli olmadan önce de bu oranda prim ödeyecekler; emekli olduktan sonra'da yine aynı oranda prim ödeyecekler.Prim matrahi asgari ücret ila SSK tavan ücreti arasında mükellefler tarafından serbest olarak belirlenecek. Şu anda isteğe bağlı SSK priminde olduğu gibi.

Ancak kişi işveren ise beyan edeceği aylık kazancı, çalıştırdığı sigortalıların kazancının en yükseğinden az olamayacak.

Bu henüz emekli olmamış şirket ortakları için makul olabilir.

Ancak emekli olanlar için SGDP anlamında çok yüksektir.

Zaten emekli olmuş olanlar için tekrar %20 oranında mallüllük, yaşlılık ve ölüm primi kesilmesi çok büyük bir haksızlıktır.

Bu durumun anayasa mahkemesince yada meclisce tekrar ele alınarak düzeltilmesi gerekir diye düşünüyorum.

Bayağı bir kıyamet kopacak, haydi hayırlısı..

Saygılar
Durmuş Aksoy

Şuanda Kanaltürk'de Sayın Ali Tezel 16:45 de şöyle konuştu 02/Aralık/Cumartesi
Bazı gazetelerde emekli aylıkları kesilecek diyor yanlıştır Emekli aylıkları kesilmiyor.Sadece primler arttırılıyor

bu yasayla emekliler cezalandırılıyor;
zaten 25 yıl 9000 iş günü prim ödüyorlar emekli oluyorla ve tüm hakları elde ediyorlar ama tekrardan bu primlerin kesilmesi ve sonundada hiçbirşey elde edememelri büyük haksızlık ve adaletsizlik olmuyormu
bunu bunca bürokrat görmüyormuda böyle bir yasa çıkarıyor. bu durumdan kesin kes erdoğanın haberi yoktur olsaydı çıkarttırmazdı
hani ilk zamanlarda da hayat standardı geliyorduda erdoğan engellemişti ya işte buda buna benzeyecek bu yasayı kemal bey kendi kafasınca çıkarmaya çalışıyor hemde bir sürü danışmanı bürokratı yok sayarak esnaf odalarını ticaret erbabı kişileri dinlemeden
bu insanlara yapılan m.vekillerince milletin kendisine yapılan büyük saygısızlık ve haksızlıktır

Şimdi benim merak ettiğim birşey var bunu sizlerle paylaşmak istiyorum
Mesela ben Mali müşavir olarak Ocak/2007 kazancımı bilemem.zira vazgeçenler olacak ya da ilave edilen müşterilerim olacak.
Şimdi bu Beyan usulu 2007 senesi ile mi yoksa 2006 senesi ile ilgili mi olacak.2007 senesi ile ilgili olarak Aylık kazancımı ben ve herkes kendininkini bilebilir
Fakat bunu geçici vergi dönemi olmadan benden başkası bilemez
.Yalan beyan verirsem ancak üç ay sonra anlaşılır.Fark istenebilir.Şirket için de bu böyle Ocak/2007 sona ermeden ne kar ettiğini şirket bilemez.2006 ilgili olsa şimdi zaten alıyorlar.Bir kısım kişiler de işi bırakıyor 2007 de çalışmayacaklar.2006 tıdakibeyane göre vermek luzumsuz diye düşünüyorum.Şirkette 2006 kar,2007 zarar edebilir.
Ben 2007 kazancı ile ilgili olduğunu düşünüyorum.İhtirazi kayıtla verip mahkemeye başvurmalıyız diye düşünüyorum.
sizler nasıl düşünüyorsunuz

sema sinangil' Alıntı:
Mesela ben Mali müşavir olarak Ocak/2007 kazancımı bilemem.zira vazgeçenler olacak ya da ilave edilen müşterilerim olacak.
Şimdi bu Beyan usulu 2007 senesi ile mi yoksa 2006 senesi ile ilgili mi olacak.2007 senesi ile ilgili olarak Aylık kazancımı ben ve herkes kendininkini bilebilir
.Yalan beyan verirsem ancak üç ay sonra anlaşılır.Fark istenebilir.Şirket için de bu böyle Ocak/2007 sona ermeden ne kar ettiğini şirket bilemez.2006 ilgili olsa şimdi zaten alıyorlar.Bir kısım kişiler de işi bırakıyor 2007 de çalışmayacaklar.2006 tıdakibeyane göre vermek luzumsuz diye düşünüyorum.Şirkette 2006 kar,2007 zarar edebilir.
Ben 2007 kazancı ile ilgili olduğunu düşünüyorum.İhtirazi kayıtla verip mahkemeye başvurmalıyız diye düşünüyorum.

kesin olmamakla birlikte okuduklarından anladığım kadarıyla 2006 yılı karından verilicek zarar etse bile şirket ortakları ssk matrahının tavanının%33,5 unu ödiyecekler sadece benim yorumum
salı günkü oda seminerinde bu konunun açılacağı ve sevgili oda başkanımızın bu konuda konuşma yapacağı ile ilgili duyumlar var
oda üyesi meslektaşların, g.v. ve k.v mükellefi emeklilerin bireysel değilde çoğunluk olarak imzalayacakları bir bildiri yada yürüyüşle ile itirazları bu işi çözümler görüşündeyim
saygılarımla

sema sinangil' Alıntı:
peki zarar göstermişse ne olacak o zaman hiç sgdp. ödemeyecekmi

sema sinangil' Alıntı:
Şirket kişinin aylığından kesinti yapıp bu parayı SGDP olarak şimdi olduğu gibi ssk ya yatırır.Zaten TV lerde de bu çeşit beyanlar mevcut.Şirketlerde çalışan emeklilerde halihazırda böyle olmuyor mu?
Belki bugün gene Sayın Ali Tezel de bahseder.

Sayın Sinangil,
şirketlerde veya özel şahıs firmalarında ücret alarak çalışan çalışan emeklilerden yapılacak kesintilerden bahsetmemiştim yazımda, buralarda çalışan emeklilerden yapılacak ve SGDP kesintisinin aylık prim hizmet belgesiyle birlikte beyan edileceği ve yatırılacağında hemfikiriz.

Benim, madde 87 ve 88 de bahsi geçenlerden kastım vergi mükellefinin bizzat kendisi SGDP ye tabi olanlardan bahsedildiğini anlatmaya çalışıyorum.
Madde 88 de kanunun 4-b sine tabi olup bunlardan SGDP ye tabi olanların aylıklarından kesilmek suretiyle yapılacağıdır. ifadesini ben yazmak istedim.
Amacım bundan ibarettir.

Sosyal güvenlikte son söz yargının

3 Aralık, 2006 19:26:00 (TSİ)

Bakan Başesgioğlu mahkeme tarafından 5 Aralık'ta dinlenecek
Anayasa Mahkemesi, 1 Ocak 2007'de yürürlüğe girecek ''Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu''nun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açılan davaları birleştirerek, 4 Aralık pazartesi günü esastan görüşmeye başlayacak.

Yüksek Mahkeme, 5 Aralık’ta da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanvekili Birol Aydemir, Emekli Sandığı Genel Müdürü Mehmet Ali Özyer ile uygun bulacağı yetkililerin sözlü açıklamalarını dinleyecek.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile CHP, aralarında emeklilik yaşının kademeli artırılması, emekli aylığının bağlanması, prime esas kazançların belirlenmesi gibi hükümlerin bulunduğu toplam 22 maddenin bazı hükümlerinin iptalini ve yürürlüklerinin durdurulmasını istemişti

http://www.cnnturk.com/TURKIYE/haber_detay.asp?PID=318&HID=1&haberID=267806
şu yasa anayasa mahkemesinde görüşülürken biz emeklilerin sesinide duyuracak aklı başında bir kişi çıksada haklarımızı savunsa ne güzel olur.
Aygün: "Yasa çalışan emeklilerin kabusu"

3 Aralık, 2006 14:20:00 (TSİ)

Aygün aynı yasa ile milletvekillerinin kapsam dışı bırakılmasını eleştirdi
Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın yürürlüğe gireceği 1 Ocak tarihinin, geçim sıkıntısı nedeniyle çalışmaya devam eden emeklilerin kabusu haline geldiğini söyledi.

ATO Başkanı Aygün, 1 Ocak 2007'den itibaren emekli olduğu halde Bağ-Kur kapsamında bir iş yapanlardan kesilen sosyal güvenlik destek priminin yüzde 10'dan yüzde 33.5'e çıkacağına işaret etti.

Aygün, ''1 Ocak'tan sonra emeklinin önünde iki seçenek kalıyor: Ya emekli aylığı almaktan vazgeçip çalışmaya ve normal prim ödemeye devam edecek ya da emekli aylığı almaya devam edecek. Ama her ay, brüt asgari ücretin yüzde 33.5'i oranında, yani bugünkü rakamla 178 YTL sosyal güvenlik destek primi ödeyecek. Bu rakam, beyan edilen aylık kazanca göre, brüt asgari ücretin 6.5 katı olan bin 156 YTL'ye kadar çıkabilecek'' dedi.

Emekli Sandığı ve SSK emeklileri ile emekli şirket ortağı ve tüccarlar için de aynı durumun söz konusu olduğunu belirten Aygün, bu nedenle on binlerce emeklinin dükkanını kapatmak zorunda kalacağını öne sürdü.

Emeklilere yönelik bu haksızlığın, yılbaşından önce yapılacak bir düzenleme ile mutlaka giderilmesi gerektiğini söyleyen Aygün, söz konusu yasanın, Anayasa'nın 'sosyal devlet ilkesi'ne aykırı olduğunu belirtti.

Aynı yasa ile milletvekillerinin kapsam dışı bırakılmasını eleştiren Aygün, yeni düzenlemeyle çalışmayı sürdürecek emeklilerin, kayıtlı değil kayıt dışı çalışmaya yöneleceğini de belirtti.

http://www.cnnturk.com/TURKIYE/haber_detay.asp?PID=318&haberID=267709
ilgili gazetelere (linklere) yorumlarımı yazdım
Bağ-Kur emeklisi işyerini kapatıyor 4 Aralık 2006

HÜKÜMETİN işsizliği azaltmak üzere, yüzde 39’a varan oranda emeklilikte çalışanlardan sosyal güvenlik destek primi kesintisi getirmesi, 1 milyon Bağ-Kur emeklisini zorlayacak. Emekliler, şimdiden mali müşavirlere işyerlerini kapatma başvurusunda bulunuyor. Kamuoyunda sosyal güvenlik reformu olarak adlandırılan ve 1 Ocak 2007’de yürürlüğe girecek 5510 sayılı yasayla emekli aylığı alan Bağ-Kur’lulara çok yüksek oranda sosyal güvenlik destek primi ödenmesi zorunluluğu getiriliyor. Hükümet yüksek sosyal güvenlik destek primiyle emekli çalıştırılmasının avantajlarının kaldırırak işsizliğin azaltılmasını düşünüyor. İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, şimdiden birçok işverenin 2007 yılı gelmeden işyerini kapatmak istediğini belirterek, şu çözüm önerisinde bulundu: "Emekli Bağ-Kur’lunun ödeyeceği sosyal güvenlik destek priminde emekli aylığının yüzde 33.5 ve yüzde 39’unu aşmayacağına ilişkin bir yasal düzenleme getirilmesi gerekir. Aksi halde, işsizliğe çare olarak düşünülen bu uygulama işsizligi artıracak
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/5548146.asp?m=1&gid=112&srid=3436&oid=6
İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, siz kanunu iyice bir okumadınız galiba, önce kanunu bir okuyun sonra gazetelere demec verin neden derseniz verdiğiniz demeç eksik burada sadece bağkur emeklisi mağdur olmayacak diğer kurumlardan emekli olanlarda mağdur olacaklar lütfen kanunu bir daha gözden geçirin :idea: :!:
sadece emekliler değil sizlerde mağdur olacaksınız emekli esnaf kapatınca üyelerinizde mağdur olacak hatta devlette vergi alamayacağı için oda mağdur olacak bu yasayı çıkaranlar çooook iyi düşünmeliler düşünmelilerki ondan sonra çıkarmalılar

Sayın zsezer'in dikkatine,

Salı günü yapılacak toplantıda,Sayın Yahya Arıkan'la toplantı yapacak komitelerin bunu Sayın Başkan'a da iletmelerini isterim
şöyle ki:

(f) bendi ; %12,5 oranında Genel Sağlık Sigortası Primi;Yani toplam en az 20+1+12,5 = 33,5 ediyor.
Benim anladığım Şirket ortakları emekli olmadan önce de bu oranda prim ödeyecekler; emekli olduktan sonra'da yine aynı oranda prim ödeyecekler.Prim matrahi asgari ücret ila SSK tavan ücreti arasında

Neden % 20 oranında malüllük, yaşlılık ve ölüm primi konarak % 33,5 kesinti oluyor.BİZ ZATEN EMEKLİYİZ
OLURSA 13,5 OLMALIYDI

sema sinangil' Alıntı:

Salı günü yapılacak toplantıda,Sayın Yahya Arıkan'la toplantı yapacak komitelerin bunu Sayın Başkan'a da iletmelerini isterim
şöyle ki:

(f) bendi ; %12,5 oranında Genel Sağlık Sigortası Primi;Yani toplam en az 20+1+12,5 = 33,5 ediyor.
Benim anladığım Şirket ortakları emekli olmadan önce de bu oranda prim ödeyecekler; emekli olduktan sonra'da yine aynı oranda prim ödeyecekler.Prim matrahi asgari ücret ila SSK tavan ücreti arasında

Neden % 20 oranında malüllük, yaşlılık ve ölüm primi konarak % 33,5 kesinti oluyor.BİZ ZATEN EMEKLİYİZ
OLURSA 13,5 OLMALIYDI

evet bende bunu söylüyorum başından beridir neden neden neden

Engin_ER' Alıntı:
sema sinangil' Alıntı:

şöyle ki:

OLURSA 13,5 OLMALIYDI

evet bende bunu söylüyorum başından beridir neden neden neden

dediğinizde haklısınız ama
e) yaşlılık yalığı almakta iken bu kanuna tabi bir işyerinde çalışanlara uygulanacak sgdp oranı(a) (c) (f) bentlerinde belirtilen pirim oranlarının toplamı kadardır. sigortalı ve işveren hissesi bu bentlerde belirtilen oranlardadır diyor
kısaca sema hanım birinin adı sgdp diğeri sgk yani adamlar başka nasıl yolucaklar halkı sonra nasıl villaları dikerler nasıl yurtdışına kaçırabilirler yarınki dönem sonu toplantısında bu konunun gündeme geleceğinden eminim orada olacağım bakalım ne olucak

öch' Alıntı:
selam,
babamın terzi dükkanı var. gelir vergisi mükellefi işletme hesabı özetine göre defter tutuyor ve de emekli..buradan kazancı hiç bir zaman asgari ücretin %33,5 u omadı ve olmayacak.( dükkan kendisine ait, su faturası yok - su hattı bağlı değil, bir elektrik ve bir telefon ki ikisi toplam ayda 20 ytl filan geliyor).
şimdi emekli maaşının kesilmemesi yada %33,5 ödememek için dükkanı kapatacağız. (dükkanın kira geliri bu işten kazandığında fazla olacak)
ne gibi işlemler yapmamız gerekiyor acaba,
bilen bir arkadaş yardım edebilir mi?
teşekkürler

elindeki mal yada demirbaşları kendi adına fatura edeceksiniz işletme defteri olduğuna göre vergi dairesinden alacağınız işe başlama işi bırakma formunu doldurup bağlı bulunduğunuz v.d. vereceksiniz onlarda kontrole gelip işyerinin kapandiğina dair tutanak tutacaklar