Ferhat Bey size katılmadığım bazı noktalar var.
1-Karşıt inceleme oranı %85 değil, %80'dir.
2-Karşıt inceleme kapsamında sadece mal alımları değil, hizmet alımları da dahildir.
3-Esas dikkat edilmesi gereken nokta faktoring hizmetinin KDV'den istisna olması dolayısıyla Yüklenilen KDV durumu yaratmaması ve KDV İade incelemelerinde karşıt incelemeye hiç girmemesidir.
[h=1]29 SERİ NO'LU SM, SMMM VE YMM KANUNU GENEL TEBLİĞİ madde II-1[/h][TABLE="width: 750"]
[TR]
[TD]" - Karşıt İnceleme Yapılmasının Zorunlu Olmadığı Haller
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[TABLE="width: 750"]
[TR]
[TD]27 sıra no'lu Tebliğin II/5 bölümünde, KDV hariç tutarı 2 milyar lirayı aşmayan belgeler için karşıt inceleme yapılmasının zorunlu olmadığı belirtildikten sonra KDV iadesi tasdik işlemlerinde indirilecek KDV'nin %80 veya daha fazlasına tekabül eden mal ve hizmet alımları ile ilgili karşıt incelemelerin yapılmasının zorunlu olduğu açıklanmıştır.
Karşıt inceleme zorunluluğu kapsamı dışında bırakılan tutar anılan Tebliğin II/5 bölümü hükmü uyarınca 1.1.2001 tarihinden itibaren düzenlenen belgeler için 3 milyar 120 milyon lira olarak uygulanacaktır.
İndirilecek KDV'nin üçte biri veya daha fazlasının karşıt inceleme zorunluluğu kapsamı dışında bırakılan mal veya hizmet alımlarından kaynakladığı hallerde karşıt inceleme zorunluluğu kapsamı dışında bırakılan mal ve hizmet alımları ile ilgili indirilecek KDV'nin yarısına tekabül eden mal ve hizmet alımları ile ilgili karşıt inceleme yapılması yeterli olacaktır. Bu durumda karşıt inceleme kapsamındaki mal ve hizmet alımlarına ilişkin karşıt incelemelerle %80 oranının sağlanması ile yetinilmesi mümkün bulunmaktadır. Şu kadar ki, karşıt inceleme kapsamında bulunan mal ve hizmet alımları tutarı ile %80 oranına ulaşılamadığı hallerde bu oranın sağlanıp sağlanmadığı dikkate alınmayacaktır."
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]