fonradar

Envantere Sonradan Dahil Edilen Binek Oto

cetvel

Tanınmış Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
1,384
Konum
İSTANBUL
merhaba arkadaşlar .
gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olan a şahsı binek oto almıştır.ve bazı zamanlarda bu otoyu kendi işlerinde kullanmıştır.envantere kaydolmadığı için bu tutarlar giderleştirilememiştir.
soru: taşıtın faturasına ulaşıp taşıtı envanter listesimize alıp harcamaları giderleştireceğiz. peki 2 yıl hiç amortisman ayrılmamış ve biz kalan üç yılıda ayırmak istemiyoruz.amortisman ayırmamız zorunlumudur.
 
Ynt: Envantere Sonradan Dahil Edilen Binek Oto

Amortisman ayırmak zorunluluk değildir.
 
Ynt: Envantere Sonradan Dahil Edilen Binek Oto

Merhaba,

Taşıtı gider pusulası keserek alın bence; vergi dairesinede bilgi verirsiniz. Sorun kalmaz. Gider pusulasında Stopaj uygulamayacaksınız.

Bu sayede taşıt için amortisman ayırmaya bu yıldan başlamış olursunuz ve 5 yıl boyunca amortisman ayırma imkanına kavuiursunuz.

Saygılarımla,
 
Ynt: Envantere Sonradan Dahil Edilen Binek Oto

binek oto alımı vergi dairesine bildirmek gerekmiyor. bu özellikli durumdan dolayı mı vergi dairesine bildirelim diyorsunuz.birde kıst amortisman uygulaması ikinci el araçlar içinde geçerli değil mi ?
 
Ynt: Envantere Sonradan Dahil Edilen Binek Oto

Bildirip bildirmemek konusunda tereddütler var.Genelde bilgi mahiyetinde oldukları için bildirmesenize olur.Binek veya ticari olması bildirme durumunu değiştirmez.Fakat gerçek usul olduğundan bu aracı ticari faaliyetinde kullanmayabilir de.O zaman bildirmenize gerek yok.Eğer ticari faaliyette kullanacaksa kesinlikle bildirmelisiniz.taşıtın faturasına veya noter satışına ulaşamıyorsanız adınıza gider pusulası düzenleyerek ve ruhsat fotokopisi ekleyerek daireye müracaat edin.Bu durumda dikkat etmeniz gereken araç işletme aktifine girdiğinden satışı esnasında fatura düzenlemek zorunda kalacaksınız.Amortisman ise,seçtiğiniz orana göre aktife aldığınız yıldan itibaren sıfırdan ayrımaya başlayabilirsiniz.Kıst amortisman binek otolarda geçerli olup sıfır veya 2.el olmasına bakılmaksızın ayrılır.İsterseniz hızlandırılmış amortisman bile ayırabilirsiniz.Saygılar.
 

Benzer konular

Üst