Erdoğan'dan Esnafa Kredi Müjdesi: Faiz Oranları Yüzde 4'e Düştü

ebru şener

Tanınmış Üye
Üyelik
6 Eyl 2005
Mesajlar
1,802
Konum
İstanbul
ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, esnafın Halkbank aracılığı ile kullandığı kredi faizlerinde indirime gidildiğini açıkladı. Yılbaşında yüzde 7,80'den yüzde 6'ya indirilen esnaf kredisi faizlerinin yüzde 5-4 seviyelerine düştüğünü belirten Erdoğan, “1 Mayıs 2013’ten itibaren esnafın kredilerinin 1 yıla kadar vadeli olanların faiz oranı yüzde 4’e, 1 yıldan fazla olan kredilerde faiz oranını yüzde 5’e çekiyoruz.” dedi.
Başbakan Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği’nin (TESKOMB) Ankara Ticaret Odası'nda düzenlediği Esnaf Bilgilendirme Toplantısı’na katıldı.

Erdoğan, toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye’nin dünyanın en zengin ve en köklü esnaf topluluğuna sahip olduğuna işaret etti. Erdoğan,”Bu coğrafyada 1000 yıldır esnaflığın sadece ekonomik boyutu olmadı. Dayanışmasıyla esnaflık medeniyetimizin gelişmesinde hayati bir rol oynadı. Komşunun siftahını kendine dert edinen bir setsime dünyanın hiçbir yerinde rastlayamazsınız.” diye konuştu.
Selçuklu Devleti'ni ayakta tutan bir ve beraber dayanışma içinde tutanını Ahilik Teşkilatı olduğunu savunan Erdoğan, “Osmanlıyı büyüten geliştiren de Ahilik teşkilatı olmuştur. Esnaf demek ahi demek sadece dükkân açan dükkanın da alış veriş yapan kişi değildir. Esnaf sosyal düzenin muhafızıdır. Toplum içinde edebin adabın terbiyenin koruyucusu yaşatıcısıdır.

Esnaf çırak kalfa yetiştiren öğretmenlerdir.” şeklinde konuştu.

AHİLER ELİ, KAPISI VE SOFRASI AÇIK İNSANLARDIR

Esnaflığın uzun bir temel ilkeler listesi bulunduğuna temas eden Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İyi huylu güzel ahlaklı sözünde sevgisinde vefalı olacak gözü gönlü kalbi tok olacak. İçi dışı özü sözü bir olacak. Her zaman her yerde Allah’a güvenecek. Âlimlere dost olacak. Dostlara danışacak. Yemek yemenin ahilikte 12 kuralı vardır hepsine uyacak. Su içmenin 3 kuralı var onlara uyacak. Söz söylerken elbise giyerken yürürken mahallede alışverişte bu ilkelere harfiyen uyacak. İçki içerse bu ahinin afetidir. Sigara da buna dâhildir. Gammazlık kibir haset ahinin felaketedir yalancılık hırsızlık ahinin felaketidir. Elini, kapını sofranı açık tut ilkelerine uyacak.”

Ahi'nin bir anlamının da kardeşlik olduğunu anlatan Tayyip Erdoğan, “Bu topraklarda kardeşlik ahilikle pekiştirilmiş. Kadıdan önce ahiye gitmiştir problem yaşayanlar. Bu toprakların hamurunda ahilik, kardeşlik vardır. Bin yıl boyuncu esnaf bu toprakta kardeşliği korumuşsa bugünde onlardan bu kardeşliği korumalarını rica ediyorum.” dedi.

AHİLİĞE YANİ KARDEŞLİĞE SAHİP ÇIKIN

Esnafların hangi partiye oy verirse versin, hangi inançta olursa olsun her bir esnafın ahilik kültürüne ve geleneğine sahip çıkmasını isteyen Erdoğan, “Ahilik geleneğini bu topraklar da yeniden hakim kılarsak sorunumuzu kalmaz. Esnafı daha fazla sorumluluk yüklenmeye davet ediyorum. Ahiliğe sahip çıkın yani kardeşliğe sahip çıkın. Esnaf kendi özüne sahip çıkarsa bu iş bitmiş demektir. Esnafın sorunlarına çözüm için 10 yıldır çözüm ürettik. Esnafımızın büyümesine zemin hazırladık.” diye konuştu.

KAPATILMASI PLANLANAN HALK BANK 13,5 MİLYAR DOLAR PİYASA DEĞER BİÇİLİYOR

2001 yılında Halk Bank’ın zarar ettiği için kapatılmasının gündeme geldiğini hatırlatan Erdoğan şunları söyledi:

“Kapatılması planlanan kapısını kilit vurulması hazırlanan h.k 13 ,5 milyar dolar piyasa değeri biçiliyor.İMF’nin baskısıyla 2001’de Halk Bank’ın 353 şubesi kapatılmıştı. Şimdi ise Halk bank ihtiyaçtan dolayı yılda 50 yeni şube açıyor. Bizden önce 11 milyar görev zararı olan h.b 2003 yılından beri hazineye 15 milyar lira kaynak aktardı. Esnaf ve sanatkârımıza 2002’de kredi ve kefalet kredilerinin tutarı 153 milyon liraydı. Bu rakam son 1 yıl itibariyle 153 milyon’dan 7,5 milyar liraya ulaştı. Halk Bank’tan kredi kullanan esnaf sayısı 10 yıl önce 38 bindi. Şimdi 260 bine esnafımız Halk Bank’tan kredi kullanıyor. 10 yıl içinde 860 bin esnaf ve sanatkarımızsa 26 milyar lira kredi kullandırdık. Esnafımızın kullandığı kredinin üst limiti 5 bin liracıktı. Bunu da 125 bin liraya yükseldi. 5 bin nire 125 bin nire. Yatırım kredisi imkanı üst limiti 250 bin liraya çıktı.”

Halk Bankası aracılığıyla esnafın kullandığı kredilerin faiz oranının 2002’de yüzde 47’ler civarında olduğunu vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

“Son 1 yıla kadar vadeli kredilerde yüzde 6,5, 1 yıldan uzun vadeli kredilerde yüzde 7,8’e kadar indirdik. 47’den tek haneli rakama indirdik. Şimdi yarından itibaren yani 1 Mayıs 2013’ten itibaren esnafımızın TESKOMB kefaleti ile Halbanktan kullanacağı kredilerinin faizini daha da düşürüyoruz. 1 yıla kadar vadeli kredilerde faiz oranı yüzde 4’e, 1 yıldan fazla olan kredilerde faiz oranını yüzde 5’e çekiyoruz. Aradaki farkı yine hazinemiz karşılayacak. Ayrıca faiz oranlarındaki bu indirim yanında gerek kooperatifler ve gerek Halkbank’tan yapılan kesintilerde önemli oranda indirimlere gidiyoruz. İstihbarat ücretini tamamen kaldırıyoruz. Bu önemli gelişmelerin tüm esnaf ve sanatkarlarımız için hayırlı olmasını temenni ediyorum. “
 
Üst