Erken Doğumda Doğum Raporu Süresi Hk.

Üyelik
7 May 2016
Mesajlar
26
Konum
Nevşehir
Merhaba;
Çalışanlarımızdan biri 23.09.2016 tarihinde doğum yapacaktı. 30.07.2016 itibarı ile 32. haftadan sonra çalışabilir raporu düzenledi doktor. Ancak doğum 26.08.2016 tarihi itibarıyla gerçekleşti. Bu durumda doğum sonrası kaç günlük rapor düzenlenir?
Görüşleriniz için şimdiden teşekkürler.
 
Kadın işçiler doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık süre için çalıştırılamazlar ancak sağlık durumu elverdiği sürece, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar iş yerinde çalışabilir ve çalıştığı süreler doğumdan sonraki rapor süresine eklenir.


Yani; işçinin doğumdan önceki 8 haftalık rapor hakkının başladığı tarihten doğumun olduğu tarihe kadarki çalışarak geçirdiği süreler doğum sonrası 8 haftalık süreye eklenir. Bu süreler için iş görmezlik ödeneği alabilir.

İşçinin isteği halinde doğum sonrası izninin bittiği tarihten itibaren 6 aya kadar ücretsiz de alabiliyor.
 
Son düzenleme:
Kadın işçiler doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık süre için çalıştırılamazlar ancak sağlık durumu elverdiği sürece, doktorun onayı (hekim raporu şart) ile kadın işçi isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar iş yerinde çalışabilir ve çalıştığı süreler doğumdan sonraki rapor süresine eklenir.
Ancak; doğumun doktorun belirttiği tarihten daha önce olursa kullanılamayan doğum öncesi izinler yanıyor.

Yani; işçinin doğumdan önceki 8 haftalık rapor hakkının başladığı tarihten doğumun olduğu tarihe kadarki çalışarak geçirdiği süreler doğum sonrası 8 haftalık süreye eklenir. Bu süreler için iş görmezlik ödeneği alabilir. Ancak; doğumdan önceki hakkı olan diğer süreler yanar.

İşçinin isteği halinde doğum sonrası izninin bittiği tarihten itibaren 6 aya kadar ücretsiz de alabiliyor.

Yarım çalışma ücretsiz izinden sonra mı oluyor yoksa doğumdan hemen sonra mı ?
 
Analık hali izninin bittiği tarihten itibaren 30 gün içinde İşkur’a doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunulması gerekir.
Doğum sonrası alınan raporun bitiminden itibaren başvurabilirsiniz.
 
Ancak; doğumun doktorun belirttiği tarihten daha önce olursa kullanılamayan doğum öncesi izinler yanıyor.
Bu cümlenizi anlayamadım. İş Kanunu 74. maddeyi tekrar gözden geçirir misiniz?
 
23.09.2016 tarihini hekim doğum tarihi olarak belirlemiş.
İşçinin bu tarihten 8 hafta önce (30.07.2016'da) rapor alma hakkı varken son 3 haftaya kadar çalışmaya karar vermiş.
26.08.2016'da doğum gerçekleşmiş.

30.07.2016-26.08.2016 arasındaki çalışarak geçirdiği 28 günlük süre (26.08'de çalıştığını varsayarak) doğum sonrası alacağı 8 haftalık süreye eklenir. Yani; doğumdan sonra 56 gün (8hafta) artı doğumdan önceki 28 günün toplamı 84 gün rapor alabilir.
Erken doğum olmasaydı ve son üç haftaya kadar çalışsaydı; çalıştığı 5 hafta (35 gün) doğumdan sonraki 8 haftaya (56 gün) eklenecekti. Doğumdan sonra 35 + 56 = 91 gün rapor alabilecek ve doğumdan önceki 21 gün+doğumdan sonraki 91 gün = 112 günden hesaplanan iş görmezlik ödeneği alacaktı.

Ancak;
Şuan 84 gün rapor alabilecek ve 84 günden hesaplanacak iş görmezlik ödeneğini alabilir.

Kanun maddesi aynen şöyle; Kadın işçinin erken doğum yapması halinde ise doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır. Burada ne demek istiyor?
 
Üst