fonradar

Erken Ödenen Tazminatın Muhasebe Kaydı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan muh1111
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

muh1111

Katkı Sunan Üye
Üyelik
12 Şub 2009
Mesajlar
270
arkadaşlar
benim sorum şu personllerimizden biri ekim ayı içinde emekli oluyor ve 1 senelik çalışmasının karşılığı olarak bizde tazminatını alacak. ancak maddi, sıkıntılarından dolayı bu paranın bir kısmını eylül ayı içinde ödememizi rica etti. bankadan havalesini yaptık ancak bu tutarın kaydını nasıl ve hangi hesaba yapmalıyım. ve vergisel anlamda nasıl göstermeliyim.
teşekkürler.
 
Ynt: erken ödenen tazminatın muhasebe kaydı

Cari hesap açın borçlandırın. Dv kesintisi de yapın.
 
Ynt: erken ödenen tazminatın muhasebe kaydı

sayın nguroy

?
360
329

şeklinde mi diyorsunuz eğer bu şekildeyse direk gidermi yazmalıyım yoksa gelecek aylara ait giderler mi atmalıyım. 3. 3 aylıkda fazladan gider gözükecek çünkü
tşk.
 
Ynt: erken ödenen tazminatın muhasebe kaydı

Ne gideri ??Bu avansdır.


335 b/102 a
dv ne kadarsa düşün .
 
Ynt: erken ödenen tazminatın muhasebe kaydı

çok teşekkür ederim valla hiç avans gibi düşünmek aklıma gelmedi.
sağolun
 
Ynt: Erken Ödenen Tazminatın Muhasebe Kaydı

Merhaba,

GVK.25/7. Maddesi
7. (2320 sayılı Kanunun 2. maddesiyle değişen bent) 1475 ve 854 sayılı Kanunlara göre ödenmesi gereken kıdem tazminatlarının tamamı ile 5953 sayılı Kanuna göre ödenen kıdem tazminatlarının hizmet erbabının 24 aylığını aşmayan miktarları (hizmet ifa etmeksizin ödenen ücretler tazminat sayılmaz.

İşçiye yapılan ödemenin Kıdem tasminatı istsinasından yararlandırılması için; ödemenin kıdem tazminatı adı altında yapılması gereklidir. Ödemenin yapıldığı tarihte kıdem tazminatına hak kazanmayan işçiye ödenen avans kıdem tazminatı istisnasından yararlandırılamaz.

Belki kişi emekli olmaktan vazgeçecek, veya iş kazası geçicerecek; veya hastalanacak rapor alacak vb. bir sürü nedenlerle emekli tarihi ertelenebilir.

Dolayısıyla ödemenin kıdem tazminatı olabilmesi için; kıdem tazminatı bordrosunun düzenlenmesi; işçinin ayrılması; yani kıdem tazminatına hak kazanması gerekir.


Sonuç olarak henüz emekli olamamış bir işçiye emekli olacağı varsayımıyla verilecek avans; kıdem tazminatı sayılamayacağından; kıdem tazminatı istisnası dahilinde değerlendirilmesi uygun değildir.

Yapılan ödeme avanstır ve Gelir vergisi tevkifatıda yapılmak zorundadır.

Sagılarımla,
 
Ynt: Erken Ödenen Tazminatın Muhasebe Kaydı

Yapılan ödeme avanstır ve Gelir vergisi tevkifatıda yapılmak zorundadır.

Sagılarımla,



Ne zamandan beri avanslar gelir vergisine tabi oldu???
 
Ynt: Erken Ödenen Tazminatın Muhasebe Kaydı

nguroy ' Alıntı:
Ne zamandan beri avanslar gelir vergisine tabi oldu???

Hep öyleydi Üstad;

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı

Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü


Sayı : B.07.1.GİB.4.34.18.01/2.1.1171.233-8258.2993. 19.08.2008





????????. SANAYİ A.Ş.







İlgi : ?????????. tarihli dilekçeniz.



Dilekçenizde; Şirketiniz personeline ay sonunda ödenecek ücretlerinden mahsup edilmek üzere yapılacak avans ödemelerinden gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı konusunda bilgi verilmesi istenilmektedir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu?nun ?Ücretin Tarifi? başlıklı 61. maddesinde; ?Ücret işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilen menfaatlerdir.

Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez

?? hükmü yer almıştır.

Öte yandan, aynı Kanunun ?Vergi Tevkifatı? başlıklı 94. maddesinde; ?Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar.? hükmüne yer verilmiş olup, aynı maddenin 1. bendinde ise, hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61. maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç) 103 ve 104. maddelere göre gelir vergisi tevkifatı yapılacağı hükme bağlanmıştır.

Bu hükümlere göre, Şirketiniz bünyesinde işçi statüsünde istihdam edilen personele, ay sonunda ödenecek ücretlerinden mahsup edilmek üzere yapılacak ay içi avans ödemelerinin Gelir Vergisi Kanunu?nun 94. maddesine göre ücret olarak değerlendirilip, aynı Kanunun 103 ve 104. maddeleri uyarınca gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir. Bununla birlikte, tevkifat yapılan tutarın, ay sonunda brüt ücretlerin tamamı üzerinden tahakkuk ettirilen gelir vergisinden mahsup edilmesi mümkündür. Dolayısıyla ay sonunda mahsup edilecek avans ödemeleri üzerinden, tekrar gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmemektedir.

Ayrıca Şirketinizin, taksitler halinde ve ücretlerinden kesinti yapmak yoluyla tahsil edilmek üzere personeline borç vermesi işleminin ücret olarak değerlendirilmesi ve yukarıda yer alan açıklamalar çerçevesinde ödenen tutarın tamamının vergilendirilmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan, 488 sayılı Damga Vergisi Kanunun 1 nci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı belirtilmiş, 4 üncü maddesinde, bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı vergisinin bulunacağı açıklanmış olup, Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV-1/b fıkrasında, maaş, ücret, gündelik, huzur hakkı, aidat, ihtisas zammı, ikramiye yemek ve mesken bedeli, harcırah, tazminat ve benzeri her ne adla olursa olsun hizmet karşılığı alınan paralar (avans olarak ödenenler dahil) için verilen makbuzlar ile bu paralar nakden ödenmeyerek kişiler adına açılmış veya açılacak cari hesaplara nakledildiği veya emir ve havalelerine tediye olunduğu takdirde nakli veya tediyeyi temin eden kağıtların binde 6 nispetinde damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır.

Buna göre, Şirketiniz personeline ay sonunda ödenecek ücretlerinden mahsup edilmek üzere yapılacak avans ödemelerine ilişkin olarak düzenlenen kağıdın 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV-1/b fıkrasına göre binde 6 nispetinde damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir. Ancak, avans ödemeleri üzerinden ödenen damga vergisinin ay sonunda brüt ücretlerin tamamı üzerinden tahakkuk ettirilen damga vergisinden mahsup edileceği tabiidir.

Ayrıca, personelinize taksitler halinde ve ücretinden kesinti yoluyla tahsil edilmek üzere borç para verilmesine ilişkin düzenlenen kağıdın da, 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV-1/b fıkrasına göre binde 6 nispetinde damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Ynt: Erken Ödenen Tazminatın Muhasebe Kaydı

Sn Uzman, Kendi yazdığın özelgeyi okumuyorsun galiba;;


""Ayrıca, personelinize taksitler halinde ve ücretinden kesinti yoluyla tahsil edilmek üzere borç para verilmesine ilişkin düzenlenen kağıdın da, 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun IV-1/b fıkrasına göre binde 6 nispetinde damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir""



Damga vergisi tamam. Bende kesilecek dedim.

Personele geçici olarak her zaman avans verebilrisiniz. Ancak bu üzün süreli ve sabit hale gelirse ücret olarak kabul edilip vergilenir.
 
Ynt: Erken Ödenen Tazminatın Muhasebe Kaydı

Merhaba,

Üstad Gelir vergisi tevkifatının yanında damga vergisi kesintiside yapılmalıdır diyor.

"Bu hükümlere göre, Şirketiniz bünyesinde işçi statüsünde istihdam edilen personele, ay sonunda ödenecek ücretlerinden mahsup edilmek üzere yapılacak ay içi avans ödemelerinin Gelir Vergisi Kanunu?nun 94. maddesine göre ücret olarak değerlendirilip, aynı Kanunun 103 ve 104. maddeleri uyarınca gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir"

Özelgenin bu kısmını atladınız sanırım.

tevkifat yapılıp bordroda gelir vergisinden mahsup edilmelidir.

Saygılarımla,
 
Ynt: Erken Ödenen Tazminatın Muhasebe Kaydı

yani ben şimdi bu tutarı sadece damga vergisine tabi kazançlar kısmına eklemiştim. ve sadece damga vergisi kesildi üzerinden yanlışmı yapmış oldum. gelir vergisi kesintisi olmadı. ekim ayının 15. inde emekli olduğunda nasıl bir işlem yapıcam bu durumda?
syg..
 
Ynt: Erken Ödenen Tazminatın Muhasebe Kaydı

Doğru yaptınız sn muh111 mukteza geneli bağlamaz. Bir firma gerek görürse elemanına kısa vadeli avans verebilir.
15 ekimde tahakkuk yaparsınız hesabına alacak kayıt eder, avansı kapatırsınız.
Yok kıdeme hak kazanmaz ise ücret olarak vergilendirir muhatasara eklersiniz.
 
Ynt: Erken Ödenen Tazminatın Muhasebe Kaydı

Merhaba

Ne müktezası kanun öyle diyor. Madde 94 Gelir vegisi kanunu

Madde 94- (3946 sayılı Kanunun 22. maddesiyle değişen ve 1.1.1994 tarihinden itibaren yürürlüğe giren madde) Kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar.

(2003/6577 sayılı BKK ile 1.1.2004 tarihinden geçerli olmak üzere belirlenen tevkifat oranları yerlerine işlenmiştir.)(1)

1. Hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61. maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç), 103 ve 104. maddelere göre

Sayın Muh1111,

Açıkça yazıyor avanslarda tevkifata tabi diye; Açın kanunu yukarıdaki bölümü kendiniz okuyun.


Dolayısıyla sadece damga vergisi kesintisi uygulanması durumunda; muhtemel incelemede sıkıntı çıkacaktır.


Tekrar üstüne basa basa söylüyorum. İşçiniz kıdem tazminatına hak kazanmadığından ötürü verdiğiniz kıdem tazminatı değil avanstır. Ve GVK 94. maddesi gereği avanslardan tevkifat yapılmak zorundadır.

Saygılarımla,
 
Ynt: Erken Ödenen Tazminatın Muhasebe Kaydı

Kıdem tazminatı vergiye tabi değildir. Ortada kıdemle ilgili bir durum olmasa idi vergilendirmek gerekirdi. Diyelimki avans ödemesini vergilediniz ve çalışana eksik ödeme yaptınız , daha sonrada kıdem tahakkuk etti: Fazla ve haksız kesilen vergi ne olacak.
Kıdem gerçekleşmez ise vergileme yapılır.

Bu benim kişisel görüşümdür. Aksi halde hiç bir şirket çalışanına avans ödemesi yapamaz. İşin özüne bakmak lazım.
Özünde ödemenin dayanağı vergisiz bir işlemdir.
 
Ynt: Erken Ödenen Tazminatın Muhasebe Kaydı

Merhaba;

İş kanununda kıdem tazminatına hak kazanma şartları bellidir. Bu yüzden kıdem tazminatı almaya hak kazanmamış bir işçinin aldığı ücret kıdem tazminatı olarak değerlendirilemez.

TMS 19 'da kıdem tazminatına karşılık ayrılması hususu düzenlenmiştir. Ancak bizim vergi mevzuatında giderleştirilmesi mümkün olmadığından SPK ya tabi firmalar açısından sadece ticari kardan indirim konusu yapılmakta ancak vergi matrahının tesbitinde kara eklenmektedir.

Demek ki kıdem tazminatı bordrosu düzenlenmemiş ve buna hak kazanmamış bir işçinin aldığı avansında kıdem tazminatına ilişkilendirilerek vergi avantajı sağlanması mümkün olamaz.

Hakedilmemiş ve kanunlar çerçevesinde indirimi mümkün kılınması için gerekli şartlar oluşmamış bir kıdem tazminatı karşılığı ve avansı Nasıl ki şirket için KKEG ise; işçi içinde KKEG dir.

Saygılarımla,
 
Ynt: Erken Ödenen Tazminatın Muhasebe Kaydı

Sn. Uzman

O zaman hiç bir şirket hiç bir nedenle işçsine bir kuruş dahi ödeyemezsizin mantığınızla öylemi?


Ya kıdem tazminatına hak kazandığı zaman kestiğiniz haksız vergiyi nasıl telafi edeceksiniz.
İşçidir müstehaktır ne yapılsa yeridir mi diyeceksiniz. Otursun oturduğu yerde razı olsun. Böyle bir mantık olabilir mi?
 
Ynt: Erken Ödenen Tazminatın Muhasebe Kaydı

Merhaba,

Bakınız olay çok basit

1500 TL brtü maaşı 1000 TL net maaşı olsun işçinin; ve firma ayın ortasında yarı maaşını avans olarak çekebilme hakkı versin işçiye;

Burada işçinin çekebileceği avans miktarı ne kadardır 500 TL yani brüt olarak 750 TL.

Dolayısıyla işçiye 500 TL verildiğinde zaten otomatik olarak vergi tevkifatı gerçekleşiyor.

O yüzden normal avans verilme işlemlerinde bir sorun çıkmaz. Sadece bir avans bordrosu düzenlenerek tevkifatın yapıldığının belgelenmesi yeterli olacaktır.

Diğer sorunuza gelince;

Kıdem tazminatı avansı şekilnde bir müessese yoktur. Demek istediğim bu. İşçiye kıdem tazminatına mahsuben avans verilemez. Hakedilmeyen bir istisnadan faydalandırılamaz.

Saygılarımla,
 
Üst