Eşe Ait İşyerinde Faaliyette Bulunulması Durumunda Stopaj Verilip Verilmeyeceği Hakkında.

Üyelik
17 Ara 2014
Mesajlar
70
Konum
izmir
Eşe ait işyerini kullanan bir mükellef işyeri için stopaj verecek mi bu konu hakkında acil yardıma ihtiyacım var
 
Stopaj kira ödenmesi halinde mahsup edilerek ödenen bir vergidir.Kira yoksa stopajda doğmaz.Olmayan ödeme için varmış gibi gösterilip hayali işlem yapmakta yanlış olur.Yasa koyucu yol olmasın diye aileler eş ve çocuklarına ücretsiz konut verebiilr ama işyeri veremez diyor.İşyeri sahibi eş ve anne baba ise emsal kiradan mart ayında yıllık beyanname verilir istisnayi aşıyorsa çıkan vergi ödenir.Başka bir yolda tapuda o gayrımenkulün kullanma hakkı içindekine verilir kökten halledilmiş olur.Kullanma hakkı devir için biraz harç masrafı olur gayrımenkülün çıplak mülkiyeti yine sahibinde kalır.Kolay gelsin.
 
Hasan bey e katılmakla beraber uygulamada açılış yapılırken veya eşinizin işyerine nakil olurken sicil servisine ödeme yapmayacağını bizzat mükellef olarak siz izah edip bastırırsanız sicil kabul ediyor denenmiştir bilginize..ama tabiki sicilden sicile değişiyor ama ısrarcı olun derim...
 
Merhaba
Mükellefimiz, eşine ait bir dükkan da iş yapıyor, kira vermiyor ama yine de muhtasar beyanname de stopaj bildirmek gerekiyor mu ? emsal kira bedeli olarak ? mart ayında gmsi beyannamesinde bildirilir diye biliyorum sınırı aşarsa ama muhtasar konusunda tereddüt ettim.
 
Eşe ait işyerini kullanan bir mükellef işyeri için stopaj verecek mi bu konu hakkında acil yardıma ihtiyacım var
193 sayılı GVK.nun "Vergi Tevkifatı" başlıklı 94. maddesinin birinci fıkrasında, kamu idare ve müesseseleri, iktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadi işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya zirai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçilerin bu fıkranın bentlerinde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecbur oldukları hükme bağlanmış olup anılan fıkranın 5/(a) bendinde, 70. maddede yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerden (2009/14592 sayılı BKK ile) % 20 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılacağı belirtilmiştir.

Aynı Kanun'un "Emsal Kira Bedeli Esası" başlıklı 73. maddesinin birinci fıkrasında,
kiraya verilen mal ve hakların kira bedellerinin emsal kira bedelinden düşük olamayacağı, bedelsiz olarak başkalarının intifaına bırakılan mal ve hakların emsal kira bedelinin, bu mal ve hakların kirası sayılacağı, bina ve arazide emsal kira bedelinin, yetkili özel mercilerce veya mahkemelerce takdir veya tespit edilmiş kirası, bu suretle takdir veya tespit edilmiş kira mevcut değilse Vergi Usul Kanunu'na göre belirlenen vergi değerinin % 5'i olarak kabul edileceği hükme bağlanmıştır.

Yine aynı Kanun'un 86'ncı maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinin (d) alt bendinde ise bir takvim yılı içinde elde edilen ve toplamı 600 milyon lirayı (278 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 2011 yılı için 1.170 TL) aşmayan, tevkifata ve istisna uygulamasına konu olmayan menkul ve gayrimenkul sermaye iratları için yıllık beyanname verilmeyeceği, diğer gelirler için beyanname verilesi halinde bu gelirlerin beyannameye dahil edilmeyeceği belirtilmiştir.

Diğer taraftan, 213 sayılı VUK.nun "İşyeri" başlıklı 156'ncı maddesinde,

  • "Ticari, sınai, zirai ve mesleki faaliyette işyeri; mağaza, yazıhane, idarehane, muayenehane, imalathane, şube, depo, otel, kahvehane, eğlence ve spor yerleri, tarla, bağ, bahçe, çiftlik, hayvancılık tesisleri, dalyan ve voli mahalleri, madenler, taş ocakları, inşaat şantiyeleri, vapur büfeleri gibi ticari, sınai zirai veya mesleki faaliyetin icrasına tahsis edilen veya bu faaliyetlerde kullanılan yerdir."
hükmüne yer verilmiş olup burada sayılan yerlerle sınırlı olmayıp önemli olan ticari, sınai, zirai ve mesleki faaliyetin yapılmasına veya yürütülmesine elverişli olan yerlerin de iş yeri olarak kabul edilmesi gerekmektedir.

Öte yandan, 31.01.1981 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 128 seri no.lu Gelir Vergisi Kanunu Genel Tebliği'nin X-a-4 numaralı bölümünde; aynı zamanda hem iş yeri hem ikametgah olarak kiralanan gayrimenkuller vergi mevzuatımız açısından iş yeri olarak kabul edildiğinden bu gayrimenkuller için ödenecek kiraların tamamı üzerinden tevkifat yapılacağı belirtilmiştir.

SONUC: Yukaridaki aciklamalara gore;


EGER KAYITLARDA GIDER OLARAK GOSTERILECEKSE

Bu hüküm ve açıklamalara göre, mülkiyeti eşinize ait olan ve iş yeri olarak kullanılacak konut için nakden veya hesaben (vergi tevkifatına tabi kazanç ve iratları ödeyenleri istihkak sahiplerine karşı borçlu durumda gösteren her türlü kayıt ve işlemler, hesaplarda iş yeri kirası karşılığı olarak gider gösterilmesi gibi) kira ödemesi söz konusu olduğu takdirde, ödenen kira bedeli üzerinden tevkifat yapılarak vergi dairesine yatırılması gerekmekte olup eşiniz tarafından elde edilen gelirin GVK.nun 86'ncı maddesinin birinci bendinin (c) alt bendi gereğince ilgili bulunduğu yıl için belirlenen (2011 yılı için 23.000 TL) tutarı aşması halinde beyan edileceği, aşmaması halinde ise beyan edilmeyeceği tabiidir.

EGER KAYITLARDA GIDER OLARAK GOSTERILMEYECEKSE

Mülkiyeti eşinize ait olan ve iş yeri olarak kullanımınıza bırakılan konut için gayrimenkul sahibi eşinize nakden veya hesaben bir kira ödemesinde bulunulmaması diğer bir ifadeyle iş yeri kirası olarak hesaplarda gider gösterilmemesi durumunda ise tevkifat yapılmayacak olup bedelsiz olarak kullanılan söz konusu gayrimenkul nedeni ile GVK.nun 73. maddesi hükmüne göre emsal kira bedeli hesaplanması ve tevkifata ve istisnaya konu olmayan kira bedelinin yıllar itibarıyla belirlenen (2011 yılı için 1.170 TL) tutarı aşması halinde gayrimenkul sahibi eşiniz tarafından yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir


SADECE ISYERI ADRESI OLARAK GOSTERILECEKSE

Ancak, mülkiyeti eşinize ait olan gayrimenkulün seyyar olarak yapacağınız faaliyetlerin icrasına tahsis edilmeksizin veya bu faaliyetlerde kullanılmaksızın sadece kayıtlarda iş yeri adresi olarak gösterilmiş olması halinde, söz konusu gayrimenkul iş yeri olarak kabul edilmeyeceğinden tevkifat yapılması ve emsal kira bedeli esası uygulanması söz konusu olmayacaktır.
 
Ferhat bey,
Burada ayrıntı olarak tevkifata ve istisnaya konu olmayan tutara bakacağız, yani kayıtlarda gider gösterilmeyecekse ve ödeme yapılmamış ise, gerçek usul bir mükellef bile olsa gmsi beyannamesinde basit usul sınırını mı baz alacağız, 2011 yılı için 23 bin tl'yi mi baz alacağız ?
 
Üst