fonradar

Eski sermaye borcu varken sermaye artırımı

Üyelik
30 May 2005
Mesajlar
87
Yeni kurulmuş bir şirketimiz var ve 1.400.000 tl sermayeli. Anca yasal olarak sermayenin 1/4 ünün 3 yıl içinde ödeyebiliriz. Ancak şirket özel bir kanuna tabi olarak lisans almak istemekte. Bunun içinde sermayesinin 1.450.000 olması gerekiyor. Ancak sermayenin tamamı ödenmeden sermaye artışı yapamıyoruz. Ödememizde mümkün değil çünkü şirketin şu an faaliyeti yok ve bu kadar parayı bankaya koyamayız... Bunun bir çıkar yolunu bilen var mı?
 
Ynt: Eski sermaye borcu varken sermaye artırımı

Artırılacak sermaye belirttiğiniz rakamdan fazla ise bir kere belirttiğiniz tutarda sermayenizin olduğunu devlete baştan taahhüt etmişsiniz.Bildiğim kadarıyla çaresi yok.Nakdi veya ayni bir şekilde bu sermayeyi göstermelisiniz.
 
Ynt: Eski sermaye borcu varken sermaye artırımı

Bir öneri olarak ayni sermaye ile ödeme yapılsa olmaz mı acaba?
 
Ynt: Eski sermaye borcu varken sermaye artırımı

Kanunen 3 yıl süremiz var ve biz bu sermayeyi bu süre içinde ödemeyi taahhüt ettik. Kaldı ki bu kadar parayı bir kerede bankaya koymak imkansız. Şirket şu an faaliyette de değil bankada bu kadar para ne olacak. Kitlendik kaldık. Lisans almadan faaliyete geçemiyor. Sermayeyi ödemek için bir miktar parayı sürekli hesaba yatırıp çekse bu sefer kasa da bu para ne olacak, adatlandırmak gerekecek.... Bunun bir yolu olmalı... Kanunlar bir kere birbiriyle çakışıyor. Bir kanun der ki şu kadar asgari kaytılı sermayen olacak, diğeri de eskiyi ödemeden artıramazsın. İşin ilginç yanı şirketin lisans almakla yapacağı işte bu kadar sermaye gerektirmiyor....
 
Ynt: Eski sermaye borcu varken sermaye artırımı

Şu anki durum itibari ile yapacak bir şey yok gibi gözüküyor.Sadece şirketi kurarken bu kadar sermaye istediklerini bilmiyormuydunuz.Ayrıca Lisansı verecek kurum sermaye istiyorsa ödenmiş sermaye olmasınıda ister bence yoksa bir anlamı yok sermaye şu kadar olacak demenin.

Size sadece doğru olmamakla beraber şu şekilde bir işlem yapmanızı öneririm.

131

501


Başka yapacak bir şey yok gibi duruyor.
 
Ynt: Eski sermaye borcu varken sermaye artırımı

131 (b) 501 (a) kaydına katılmıyorum. ymm ya da smm raporunda eski sermayenin bifiil ödendiğine dair ibarenin bulunması gerekiyor. ancak parayı bir şeklide bulup buluşturup bankaya yatırtırsınız. sonrasında ise ortağa borç vermiş gibi tekrar çıkarsınız. böylece hiçbir sıkıntı çıkmaz. tabi ortak borcunu ödeyene kadar adata tabi tutulacağı da bir gerçek..
 
Üst