Eski Yıllarda Kayıt Altına Alınmış Fakat Amortisman Ayrılmamış Demirbaşın Yeni Yılda Kaydı..

Üyelik
9 Kas 2012
Mesajlar
29
Konum
İSTANBUL
Arkadaşlar Merhaba,
2 yıl önce aktife bir demişbaş alınmış fakat muhasebecisi şirket zaten zarar ediyor diye onun açıklaması o bu demişrbaşa amortsiman hesaplamamış.Fakat bu dönem satışlarından dolayı kara geçecek gibi duruyor.Bu dönem amortismam ayırmam söz konusu olabilir mi? Çünkü geçmiş yıllarda ayrılmamış..
 
Selamlar
Amortisman süresi dolmamışsa,bu yıl ayırabileceğiniz gibi,isterseniz geçmiş yıllar içinde amortisman hesaplayabilirsiniz.Fakat geçmiş yıl amortismanları KKEG olarak beyana dahil edilmelidir.
 
KKEG olması gerektiğine ek olarak ben de şunu söyleyebilirim. Herhangi bir yılda eksik ayrılan ya da hiç ayrılmayan amortisman için ilerleyen yıllarda net defter değerini 0 lamak için amortisman ayrılıp KKEG yapılması sık görülen bir durum. Diğer taraftan satış sırasında satış kar zararını doğru tespit etmek için ben ayrılmamasını tavsiye ediyorum.
Örnek: Diyelim ki 100 TL lik demirbaş için 20 TL amortisman ayrılması unutuldu. Bunu da geçmiş bir yılda amortize edip KKEG yaptı ve dbaş tamamen amortize oldu diyelim. Satış sırasında da bunu 50 TL ye satarsa, 50 TL kar yapmış gibi görünecek. Aslında 20 TL de daha önce KKEG yapılmıştı. Yani fiktif olarak fazladan vergi ödenmiş olacak. Diğer taraftan önceden ayrılan KKEG nin satış sırasında kardan düşürülmesi gerektiğini düşünenler olsa da ben özün önceliği ve dönemsellik esasları gereği buna karşıyım.
 
Şahsi yorumum; İlgili yılda amortisman ayrılmayan sabit kıymet satış aşamasında da ilgili yıla isabet eden ayrılmayan amortç kısmı satış karından düşülmemelidir. Zira ilgili yılında ayrılmayan amort. gider yazılamaz kuralı gereği satış zamanında da gider gösterilmemelidir.
 
Üst