Eskiden SSK lı Olan Dükkan Açar ise Bağkur lu Olması Şart mı?

Üyelik
21 May 2009
Mesajlar
39
Konum
KOCAELİ
ÇALIŞTIĞI YERDE SSK SI DEVAM EDİP BAĞKUR LU AÇTIĞI İŞYERİNDE BAĞKURLU OLMADAN DEVAM EDEBİLİR Mİ?


Başlık açarken ve mesaj içeriğinde büyük harf kullanmayınız.
 
Ynt: Eskiden SSK lı Olan Dükkan Açar ise Bağkur lu Olması Şart mı?

BAŞKA YERDE çalışıpta ayrıca kendine işyeri açıyorsa bağkura gerek yok ssk devam edebilir
 
Ynt: Eskiden SSK lı Olan Dükkan Açar ise Bağkur lu Olması Şart mı?

01.10.2008 den sonra bu uygulamada değişiklik var mı ? SSK sı öteden beri geliyor , daha sonra ssk sını sona erdirmeden vergi kaydı yaptırıyor. Bağ-Kur devreye girmiyordu eski mevzuata göre.
 
Ynt: Eskiden SSK lı Olan Dükkan Açar ise Bağkur lu Olması Şart mı?

evet 1/10/2008 den sonra artık buna müsade edilmiyor. başka yerde sigortalı da olsa kendi işyerini açtı ise orada zorunlu olarak bağkur yatırmalı.
 
Ynt: Eskiden SSK lı Olan Dükkan Açar ise Bağkur lu Olması Şart mı?

5510 SAYILI KANUN GEREĞİNCE SİGORTALI SAYILANLAR, SAYILMAYANLAR, SİGORTALILIĞIN BAŞLANGICI, KURUMA BİLDİRİLMESİ VE SONA ERMESİ HAKKINDA TEBLİĞ
28 Eylül 2008 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 27011

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından:

5510 SAYILI KANUN GEREĞİNCE SİGORTALI SAYILANLAR, SAYILMAYANLAR, SİGORTALILIĞIN BAŞLANGICI, KURUMA BİLDİRİLMESİ VE SONA ERMESİ HAKKINDA TEBLİĞ

V- SİGORTALILIK HALLERİNİN ÇAKIŞMASI


Sigortalıların Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışmaları halinde aşağıdaki şekilde işlem yapılır.

1) Sigortalılar, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmaları halinde öncelikle (c) bendi kapsamında, (c) bendi kapsamında çalışma yoksa ilk önce başlayan sigortalılık ilişkisi esas alınarak sigortalı sayılırlar.

2) 1 inci madde gereği başlatılan sigortalılığın kesintiye uğraması halinde sonra başlayan çalışmaya göre sigortalılık hali başlatılır.

3) 5510 sayılı Kanunu 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık halleri ile bu Kanunun 5 inci maddenin (a) ve (e) bentlerine tabi sigortalılık hallerinin çakışması halinde, bunlar bu Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında sigortalı sayılır ve birinci madde hükmü uygulanır.

4) İsteğe bağlı sigortalı olanların 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamına tabi olacak şekilde çalışmaya başlamaları halinde, bu Kanunun 51 inci maddesinin üçüncü fıkrası saklı kalmak kaydıyla isteğe bağlı sigortalılık hali sona erer.

5) 1 inci maddede belirtilen sigortalılık hali değişikliklerinde Kanunda ve Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde belirtilen sigortalılığın sona erdiği tarihi takip eden günden itibaren, yeni sigortalılık haline göre hak ve yükümlülükler başlar.

6) 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fırkasının (a) bendi kapsamında sigortalı bildirilemezler.

7) Sigortalı sayılması gereken sigortalılık halinden başka bir sigortalılık hali için prim ödemiş olması halinde, ödenen primler 1 inci maddeye göre esas alınan sigortalılık hali için ödenmiş ve esas alınan sigortalılık halinde geçmiş kabul edilir.

Karizmatik 01/10/2008 tarihinden önce 506 sayılı Kanuna tabi olmaları nedeniyle 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi, 1479 ve 2926 sayılı kanunlara tabi olmaları nedeniyle 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında kabul edilen sigortalılardan zorunlu sigortalı olmaları gerektiği halde 506, 1479 ve 2926 sayılı kanunlara tabi isteğe bağlı sigortalılığı devam edenler hakkında bu Kanunun 4 üncü maddesi gereğince işlem yapılır.

9) 01/10/2008 tarihinden önce 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı oldukları halde, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden bu Kanunun 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendine tabi prim ödemesi olanların sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar devam ettirilir.

10) 01/10/2008 tarihinden önce 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı oldukları halde 2925 sayılı Kanuna tabi prim ödeyenlerin sigortalılıkları 01/10/2008 tarihi itibariyle sona erer, 5510 sayılı Kanuna tabi çalışmanın sona erdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren 2925 sayılı Kanuna göre kendiliğinden başlatılır
 
Ynt: Eskiden SSK lı Olan Dükkan Açar ise Bağkur lu Olması Şart mı?

Öteden beri devam eden SSK'lılığında, bağkurlu olduktan sonra boşluk olursa, bu boşluk bir gün dahi olsa bağkura geçer. Boşluk olmazsa kişi SSK'lıdır.
 
Ynt: Eskiden SSK lı Olan Dükkan Açar ise Bağkur lu Olması Şart mı?

bir istisna olarak kişi kendi ortağı olduğu şirkette ssk.lı olamaz, şahıs firması ise de kendi şirketinde kendini ssk.lı gösteremez, aksi halde bağkura geçmesi gerekir.
 
Üst