Esnaf'a SGK'dan gelen yazı hk.

Üyelik
7 Tem 2011
Mesajlar
6
Merhaba,

Babamın bir dükkanı var ve dün dükkanına şöyle bir yazı ulaştı. SGK'dan geliyor yazı.

özetle;
5510 sayılı kanunun 11. maddesi gereğince, çalıştırdığınız işçileri en geç çalıştırmaya başladığınız tarihte kurumumuza bildirmeniz gerekmektedir. Adınıza işyeri açtırılmamıştır ve en geç işçi çalıştırılmaya başlandığı gün bildirilmesi gerekmektedir. Diyor.

Benim anladığım "hadi işçi çalıştırsana" demekten ziyade, "bak işçi çalıştırırsan bunu bunu yapman lazım" demeye getiriyor. Babam esnaf arkadaşlarına konuyu danışmış ve sanki işçi çalıştırması zorundaymış gibi hissetmiş, benim düşüncem bu yönde değil.

Sizlere danışmak istedim, yanlış düşünmüyorum değil mi?

Not: Ben bir İK'cıyım ve konular hakkında bilgi sahibiyim.
 
Ynt: Esnaf'a SGK'dan gelen yazı hk.

Babanız yanında işçi çalıştırıyormu peki ?
 
Ynt: Esnaf'a SGK'dan gelen yazı hk.

Bana kalırsa bu bilgilendirme yazısıdır.Eğer işyeri yeni açılmışsa yoklamanın bir sureti sgk'ya gitmiştir. Onlarda rutin yazıyı yazmışlardır.Burada işçi çalıştırmanın bildirim prosedürü yazılmıştır.Açılış yoklamasına bakmak lazım.Çalışan kişi yazılmış mı?Eğer yoklamada çalışan örneğin 1 kişi yazılmışsa sgk'ya bildirimi yapılmamışsa ona göre sgk sizden bilgi beklemektedir.Gerekli cezai müeyyideyi de uygulayacaktır.Şayet çalışan işçi yazılmamışsa o zaman bunu bilgi ve hatırlatma yazısı olarak değerlendirebilirsiniz.Yinede yazılı hatırlatmaların karşılığı yine yazılı olması gerektiğinden,sgk'ya bir yazı yazarak,"işyerinde sadece kendisinin çalıştığı başka işçi çalıştırılmaya başlandığında kanuni süreler ve şekiller içinde bilgilendirme ve müracaat yapılacağı" belirtilmelidir.Sonuçta bana göre sgk o yazıya istinaden sizden cevap beklemektedir.Müşaviriniz usulüne uygun cevap yazacaktır.
Saygılar.
 
Ynt: Esnaf'a SGK'dan gelen yazı hk.

Evet yoklama nın suretine bakın memur işçi yazmışmı. Memurların işi belli olmaz yoklama sırasında komşunuz işyerinize gelse işçi diye yazarlar :D
 
Ynt: Esnaf'a SGK'dan gelen yazı hk.

Bilgilendirme yazısı göndermişler.
Sn. gcatar'ın dediği gibi yoklama fişinde işyerinde çalışan işçi sayısı diye bir satır var. Eğer onda olmadığı beyan edilmiştir gibi bir ifade varsa sorun yok ancak dalgınlıkla bir başka ifade varsa ileride sorun yaşamaması adına düzelttirmesi bence daha doğru.
 
Ynt: Esnaf'a SGK'dan gelen yazı hk.

Arkadaşlar, sgk dan bir tanıdğıma yazı gelmiş.dükkanında çalışan 2 kişiyle ilgili.

biri için 2011-ocak dönem belirtmişler.o hiç sigortalı olmadı çünkü öğrenci belli saatlerde çalışıyormuş part time.
diğeri için 2011-şubat belirtilmiş ama bu çalışanda 02.03.2011 den çalıştığı 23.12.2011 e kadar sigortalıymış zaten ve bu tarihte ayrılmış.

sgk ile görüşmüş 07 ocak 2011 de emniyete verilen kendisinin imzaladığı işyeri kimlik beyanından verileri almışlar.

itiraz edebilirsiniz ama kadim komisyonu bunu inceler ve olumlu yanıt almanız zor demişler.

bununla ilgili ne yapılabilir, hiç karşılaştınız mı?
 

Benzer konular

Üst