fonradar

ev hizmetlileri bahçevan uşak vs

pascal

Katkı Sunan Üye
Üyelik
13 Eki 2008
Mesajlar
505
Konum
istanbul
herkese selanlar

ev hizmetlileri bahçevan uşak vs. gibi çalışanların kıdem tazmnatı ve yıllık izinden iş kanununa göre muaf olduğunu duydum acaba doğru mu bilgisi olan var mı
 
Ynt: ev hizmetlileri bahçevan uşak vs

Bir görüş..............

Resul KURT / Dünya Gazetesi
Konut kapıcılarının ihbar ve kıdem tazminatı hakkı | 20.08.2004

Konut kapıcılarının ihbar ve kıdem tazminatı hakkı

Sayın Resul KURT, kapıcıların kıdem ve ihbar tazminatı hakları var mı? Kapıcımızı işten çıkaracağız, ancak bazı kat malikleri kapıcıların kıdem ve ihbar tazminatı hakkı yok diyor, neden kapıcıların kıdem ve ihbar tazminatı olmadığı düşünülmektedir? Kapıcımıza ihbar ve kıdem tazminatı ödememiz gerekir mi? Osman AYTAŞ/Adıyaman

Sayın Aytaş, 1475 sayılı eski İş Kanunu'nun 5. maddesi, konutların kapıcılık işlerinde çalışanların kapsam dışı bırakıldığını belirtmesine (md. 5/I-8) rağmen, kaloriferli konut kapıcıları ile çalışmasını aynı işverene veya aynı konuta hasreden konut kapıcıları İş Kanunu'ndan yararlanabilmekteydi.

Yani, eski İş Kanunu'nun kapsamı dışında bırakılanlar sadece, çalışmasını muhtelif işverenlere ait muhtelif kalorifersiz konutlarda sürdüren kapıcılardı. Bu istisna 4857 sayılı İş Kanunu ile ortadan kaldırılarak, kapıcılar arasındaki ayrım sona ermiştir. Böylece kapsam dışı kalan konut kapıcıları da 10.06.2003'ten itibaren İş Kanunu'ndan yararlanmaya başlamışlardır. İşyeri kapıcıları ile ilgili geçmişte de bir istisna olmadığından, bu kapıcılar eskiden beri İş Kanunu kapsamındadırlar.

"Konut" ile kastedilen, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'na tâbi apartmanlardır. 1475 sayılı kanunda yer alan ek md. 1 benzeri bir düzenleme yeni İş Kanunu'na alınmamıştır. Kapıcının işvereni, herhalde eski kanunda olduğu gibi, konutun maliki veya kat malikleri kurulu üyeleridir. Apartman yöneticisi "işveren vekili" durumundadır. (Bkz. 1475 s.İş K. ek md. 1)

Kapıcılar arasında herhangi bir ayrım yapılmaksızın tüm kapıcıların İş Kanunu'ndan doğan haklarının verilmesi gerekmektedir. Yani, İş Sözleşmesi'nin 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesinde belirtilen durumlardan birisi ile sona erdirilmesi halinde kapıcıya kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve diğer yasal haklarının verilmesi gerekmektedir. Burada toplumun büyük bir kesimini ilgilendiren kıdem tazminatı verilmesine ilişkin uygulamaların açıklanmasında yarar bulunmaktadır.
 
Ynt: ev hizmetlileri bahçevan uşak vs

tamam kapıcılar kanun kapsamında ama benim dediğim ev hizmetlileri bahçevan uşak vs
 
Ynt: ev hizmetlileri bahçevan uşak vs

Merhaba ;

Sn Ali TEZEL'in yazısından

2 - Kapıcılar- Hizmetçiler ve kıdem tazminatı

4857 sayılı İş Kanunu gereğince, kapıcıların çalıştıkları her bir yıl için kıdem tazminatı ödenmesi zorunluluğu var iken kapıcı dışındaki meslekler olan, dadılık, hizmetçilik, ev aşçılığı, bahçevanlık, uşaklık gibi işlerde çalışanlara kıdem tazminatı ödenmesi gerekmemektedir. Çünkü, ?Ev hizmetlerinde,? çalışanlar 4857 sayılı İş Kanunu kapsamı dışındadırlar. İş Kanunu?nun çalışanlara sağladığı hakları kullanamazlar.
 

Benzer konular

Üst