HİZMET SÖZLEŞMESİNİN SONA ERDİRİLMESİNDE BİLDİRİM
Bildirim şartına uyulmaması kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldırmamakla birlikte, evlilik nedeniyle hizmet sözleşmesinin sona erdirilmesinde kadın işçinin bildirimde bulunması gerekip gerekmediği uygulamada tartışma konusudur. Öğretide, işçinin bildirimsiz fesih hakkını düzenleyen 16. maddede, evlilik fesih sebepleri arasında sayılmadığından bildirim şartına uyulması gerekir. Süresi belirli olmayan sürekli hizmet sözleşmesinin evlilik nedeniyle sona erdirilmesinde bildirim şartına ve bildirim sürelerine uyulması 1475 Sayılı İş Kanunu’nun 13. maddesinin bir gereğidir. Bu gerekliliğe uyulmamasının müeyyidesi de yine aynı maddede gösterilmiş olup, “ihbar tazminatı”dır7.
Gerek iş müfettişlerinin uygulamalarında, gerekse yargı kararlarında ise kadın işçinin evlenme nedeniyle hizmet akdini feshederken herhangi bir ihbar öneli vermesine gerek bulunmadığı kabul edilmektedir. Yargıtay, bir kararında “Dairemizin kararlılık kazanan uygulamasına göre, kıdem tazminatını gerektirecek şekilde kadın işçinin evlenmesi... nedeni ile hizmet sözleşmesinin feshi halinde karşı tarafa önel verme zorunluluğu yoktur.”8 denilmek suretiyle evlenme nedeniyle hizmet akdini bir yıl içinde fesheden kadın işçinin önel vermesine gerek bulunmadığı hükme bağlanmıştır9.
Ancak, işverenin kıdem tazminatı ödemekle yükümlü tutulabilmesi için, işçinin kıdem tazminatına hak kazanacak bir şekilde işten ayrıldığını bilmesi gerekir. Bunun için, yasal zorunluluk olmasa dahi, evlenen kadın işçinin işten ayrılacağını veya ayrıldığını işverene bildirmesi hatta işverenin talep etmesi halinde bunu kanıtlaması gerekir.
Sezgin ÖZCANyaklaşım
umarım faydalı olur
celal elibüyük
smmm-ist