Evlilikden dolayı tazminat alınabilirmi.?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan cess
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
merhaba
uc yildir calismakta oldugum kurumdan evlilikten kaynaklanan sehir degisikligi nedeniyle ayrilmak zorundayim. bu kurumda sozlesmelerimiz yillik yenileniyor ve bu yilki sozlesmem agustos ayinda bitiyor. bu ay icinde eylul ayindan itibaren gecerli olmak uzere onumuzdeki senenin sozlesmeleri imzalanacak. evlilik tazminatimi alabilmem icin, onumuzdeki senenin sozlesmesini imzalamali miyim, yoksa imzalamasam da agustos ayindan once ayrildigim takdirde tazminatimi alabilir miyim.

tesekkurler

Türkçemize dikkat edelim.!
Lütfen Forum Kuralları' na uyunuz.!

Ynt: evlilik tazminati

cess ' Alıntı:
merhaba
uc yildir calismakta oldugum kurumdan evlilikten kaynaklanan sehir degisikligi nedeniyle ayrilmak zorundayim. bu kurumda sozlesmelerimiz yillik yenileniyor ve bu yilki sozlesmem agustos ayinda bitiyor. bu ay icinde eylul ayindan itibaren gecerli olmak uzere onumuzdeki senenin sozlesmeleri imzalanacak. evlilik tazminatimi alabilmem icin, onumuzdeki senenin sozlesmesini imzalamali miyim, yoksa imzalamasam da agustos ayindan once ayrildigim takdirde tazminatimi alabilir miyim.

tesekkurler

Sevgili formdaş

İş kanunda tazminatın hangi koşullar altında ödeneceği sayıldıktan sonra bayan işçi için ''Evlendikten sonra 1 yıl içinde'' ayrılamsı halinde der dolayısıyla sözleşme imzalasanız bile ayrılınca tazminatınızı alabilirsiniz.

Bu arada küçük bir not bazen insanlar evlilik heycanıyla istifa dilekçeşi veriyorlar bu tamamen yanlış
istifa dilekçenizi verirken özellikle ''EVLİLİĞİMDEN DOLYI'' ibaresini yazmayı unutmayın.

ferhat

Sevgili Ferhat,

acikcasi ben onumuzdeki sene icin olan sozlesmeyi imzalamak istemiyorum. bu durumda, agustos ayindan ne kadar once istifa etmeliyim ki tazminatimi alabileyim. ya da, isverenin bana "seninle zaten onumuzdeki sene icin bir sozlesmemiz yok, agustos ayinda bitiyor" deyip, tazminatimi vermeme gibi bir hakki var mi?

tesekkurler

Öncelikle evlilik tarihiniz nedir öğrenebilir miyiz?

İnşallah. Allah mesut etsin. Anladığım kadarıyla sistemli, düzenli bir kurumda çalışıyorsunuz. Arkadaşların söylediği gibi evlilik tarihinden sonra 1 yıl içersinde istediğiniz zaman evlilik gerekçesiyle istifa edip tazminatlı olarak ayrılabilirsiniz. Eğer evlenir evlenmez ayrılacaksanız durumu 56 gün önceden işverene yazılı olarak bildirin böylelikle iş sözleşmesini yenilemeye gerek kalmaz. Değilse iş sözleşmenizi yenilemenizde bir sakınca yok. Ancak ayrılmak istediğiniz tarihten 56 gün önce işyerine durumu bildirmeniz gerekiyor.

Arkadaşların da belirttiği gibi nikah tarihinden itibaren bir yıl içersinde " Evlilik Nedeniyle" sözlerini kullanarak istifa edip ayrılırsanız kıdem tazminatı alabilirsiniz.

Ayrıca evlilik nedeniyle diye yazarsanız " ihbar" söz konusu değildir.
Ancak iyi niyet gereği makul bir süre önce ayrılıcağınızı bildirmek gayet şık bir davranış olur.

nguroy ' Alıntı:
Ayrıca evlilik nedeniyle diye yazarsanız " ihbar" söz konusu değildir.
Uygulamada işçisinden ihbar tazminatı talep eden işveren çok çok az gördüm, çoğunluk itibariyle istifalar kabul ediliyor ama gene de dikkatli olmak lazım.
Sayın nguroy; öğrenmek amaçlı soruyorum bu konu muğlak bir konuydu sonradan kesinlik kazanan bir durum oldu mu?

Yargı kararları bu konuda net.
Yani askerlik, evlilik nedeniyle fesihlerde ihbar söz konusu değildir. Çünkü zaten çalışanın ayrılacağı zaman aşağı yukarı bellidir.

Ynt: Evlilikden dolayı tazminat alınabilirmi.?

şöyle de bir durum var ki, önümüzdeki sene için olan sözleşmeyi imzalamadığım takdirde neden imzalamadığımı bildirmem gerekecek. evlilik nedeniyle önümüzdeki sene bu kurumda çalışamayacağımı söyleyeceğim ancak henüz evlenmemiş olacağım. bu durum benim için bir dezavantaj olur mu?

Öyle olmaz. Sözleşmeyi imzalayıp evlendikten sonra bildirim yapmalısınız.
Sizin sözleşmeniz yıllık olmasına rağmen her yıl yenilendiği için artık belirli süreli değildir.
Bu nedenle kıdem hakkınız kaybolmaz.
Eğer kendiliğinden ben imzlamıyorum derseniz istifa hükmüne girer ve kıdem hakkınız kaybolur.

Sn.nguroy;
Her yıl yenilenen sözleşmelerin belirsiz süreli sözleşme gibi kabul edilmesi, ne yazık ki özel eğitim kurumlarında çalışan eğitimcilerimizin, 5580 sayılı Özel Eğitim Kurumları Kanunu ile yıllık olarak imzalamak zorunda kaldıkları yıllık iş sözleşmeleri belirsiz süreliye dönüşmemektedir.Bu yönde de yargı kararları mevcuttur.

Özel öğretim kanununda sözleşmelerin en az 1 yıl yapılacak denmesi hem öğrenciyi hemde öğretmeni koruma amacıyla getirilmiş bir maddedir. Öğretmenin kıdem hakkı düşünülmemiştir. Sözleşmenin birden fazla yenilenmesinin belirsiz süreliye dönüşmediği açık. Ancak bu durum ihbar tazminatını ildilendiriyor. Eğitim kurumları her sözleşme yenilenmesinde işçinin işten çıkış ve girişini yapmazlar yani sgk hizmet akdinde çoğunlukla kesinti olmuyor. Benzer bir olayda geçmişte mükellefimiz belirli süreli iş sözleşmesinin yenilenmeyeceğini bildirmesi, feshin işverence yapıldığı sonucunu doğurması sebebiyle ihbarı ödememesi ancak kıdem tazminatını ödemesine hükmedilmişti.

redice ' Alıntı:
... Benzer bir olayda geçmişte mükellefimiz belirli süreli iş sözleşmesinin yenilenmeyeceğini bildirmesi, feshin işverence yapıldığı sonucunu doğurması sebebiyle ihbarı ödememesi ancak kıdem tazminatını ödemesine hükmedilmişti.
Doğrudur sn.redice;
belirli süreli sözleşme , normalde sözleşme üzerinde belirtilen tarihte kendiliğinden sona erer.Sözleşme sona ermeden önce, yenilenmeyeceğinin bildirilmesi, yargı tarafından sözleşmenin feshi olarak değerlendirilmektedir, bu da belirli süreli sözleşmede ihbar öneli olamayacağından , kıdem tazminatı ödenmesi zorunluluğunu ortaya çıkartmaktadır.Oysa hiç bir şey yapmayıp sözleşme bitiminden bir gün sonra yazılı olarak bildirilse, sözleşmeniz dün itibariyle sona ermiştir diye, herhangi bir şey olmayacak:)

( Ben sadece özel eğitim kurumlarında düzenlenen birbirini takip eden belirli süreli sözleşmelerin, belirsiz süreliye dönüşemeyeceğini hatırlatmak istedim, tazminatlar vs. konusunda herhangi bir yorumda bulunmadım :) )