Evlilikte Kıdem Tazminatı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan hakan03
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Evlilikte Kıdem Tazminatı

istifa dilekçeme özel nedenlerden dolayı istifa etmek zorunda olduğumu yazmıştım sizce hastane bana tazminatı vermemek için problemler çıkartırmı.....çıkartırsa ne yapmam gerekir...

(ayrıca şunuda belirtmek istiyorum bu paraya ihtiyacım olduğundan deil sadace başhemşirenin istifa dilekçemi verdikten sonra çok gereksiz bir konu hakkında benden savunma istediği için tazminat hakkımıda kullanmak istiyorum)

nguroy ' Alıntı:
Bir yıl olmadan talep edemezsin.

nasıl???iş yerinde önce 1 yılımı doldurucam...sonra evlenicem...evlendikten sonra 1 yıl içinde istifa edersem mi hak talep edebiliyorum

bir yılını doldurmazsan kıdem tazminatı hakkı olmaz yani kıdem alamazsın ki neyi talep edesin
tekrar bir dilekçe ile özel sebebin evlilik olduğunu ve kıdem tazminatının ödenmesini isteyin

seturbakan ' Alıntı:
nguroy ' Alıntı:
Bir yıl olmadan talep edemezsin.

nasıl???iş yerinde önce 1 yılımı doldurucam...sonra evlenicem...evlendikten sonra 1 yıl içinde istifa edersem mi hak talep edebiliyorum

Aynen öyle.
Birinci şart bir tam yılın tamamlanması.
İkinci şart evlenme nedeniyle ayrılma (özel nedenlerle ayrılıp sonra eclendim ayrıldım demek inandırıcı olmaz)
Üçüncü şart ise nikah tarihinden itibaren bir yılın geçmemiş olmasıdır.

Merhabalar,

Eşim 12 haftalık hamile. Dogumumuz Kasım sonuna tekabül ediyor. SSK lı olarak özel bir şirkette çalışmakta ve brüt maaşı 2000 civarı. Evlilik tarihimiz ekim 2009

Şimdi bu konuda bir kaç sorum var,

* Eşim evlilik nedeniyle Agustos sonu işten ayrılırsa kıdem tazminatı yanında doğum parası alma şansı olabilir mi?

* İşten ayrılmadan alacağı dogum parası ve izni doğa uygunmudur?

*İşten ayrıldıktan sonra 90 gunlük sağlık hizmetinde yararlanma döneminde doğum izni parasından yararlanabilir mi? veya Hastane masrafları açısından yararlanma hakkı nedir?

Saygılar

bir işçinin kıdem tazminatı haketmesi için işyerinde en az 1 yıl çalışmış olması şartı var. işçi bir yılı doldurmafığı için "kıdem tazminatına hak kazanma" şartları yerine gelmemiş ve bu konuda herhangi bir hak doğmamıştır.

ikincisi ise, işçinin evlendikten sonraki bri yııl içinde sözleşmeyi fesih hakkı düzenleyen 1475/14-II dir ki buradaki süre sade hakkı kullanma süresidir.

Merhaba,

Bu konu eski bir konu fakat ben kendi durumum ile ilgili hiçbir forumda yanıt bulamadım.
Kısaca yazmak istiyorum ve acilen yanıta ihtiyacım var :)

Bir eğitim kurumunda sözleşmeli,sigortalı olarak part-time çalışıyorum.
4 yılı geçti.Haftaya evleniyorum ve 1-2 ay sonra şehir dışına tasınacagım.
Fakat iş yerimiz her temmuzda istifamızı alıyor ve eylülde tekrar işe giriş yapıyor.

Bu durumda kıdem tazminatı alabilir miyim? Alırsam eğer bu kaç yılı kapsayacaktır?

Şimdiden yanıtlarınız için teşekkür ederim.

Saygılarımla

Burcu C.

İş kanunu:
''..
MADDE 12 - Belirli süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılan işçi, ayırımı haklı kılan bir neden olmadıkça, salt iş sözleşmesinin süreli olmasından dolayı belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılan emsal işçiye göre farklı işleme tâbi tutulamaz.

Belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçiye, belirli bir zaman ölçüt alınarak ödenecek ücret ve paraya ilişkin bölünebilir menfaatler, işçinin çalıştığı süreye orantılı olarak verilir. Herhangi bir çalışma şartından yararlanmak için aynı işyeri veya işletmede geçirilen kıdem arandığında belirli süreli iş sözleşmesine göre çalışan işçi için farklı kıdem uygulanmasını haklı gösteren bir neden olmadıkça, belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışan emsal işçi hakkında esas alınan kıdem uygulanır.

Emsal işçi, işyerinde aynı veya benzeri işte belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılan işçidir. İşyerinde böyle bir işçi bulunmadığı takdirde, o işkolunda şartlara uygun bir işyerinde aynı veya benzer işi üstlenen belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılan işçi dikkate alınır.''

''
- Kısmî süreli ve tam süreli iş sözleşmesi

MADDE 13 - İşçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda sözleşme kısmî süreli iş sözleşmesidir.

Kısmî süreli iş sözleşmesi ile çalıştırılan işçi, ayırımı haklı kılan bir neden olmadıkça, salt iş sözleşmesinin kısmî süreli olmasından dolayı tam süreli emsal işçiye göre farklı işleme tâbi tutulamaz. Kısmî süreli çalışan işçinin ücret ve paraya ilişkin bölünebilir menfaatleri, tam süreli emsal işçiye göre çalıştığı süreye orantılı olarak ödenir.''

Her yıl imzaladığınız istifa dilekçeleriniz biraz sorun çıkaracakmış gibi görünse de, açacağınız dava ile kıdem tazminatı hakkınıza kavuşabilirsiniz.
Kıdem tazminatınızı ( her yıl istifanızı almayı kurnazlık olarak gören işvereniniz) ödememesi durumunda dava açmaktan başka şansınız kalmıyor ne yazık ki.
Hesaplama da kabaca,
o işyerinde çalıştığınız toplam gün sayınız dikkate alınarak, günlük giydirilmiş brüt ücretiniz üzerinden yapılır.

Ayrılacağınız zaman,
-bildiriminizi mutlaka yazılı yapmanızı, bu bildirimde istifa ediyorum kelimeleri yerine evliliğim nedeniyle sözleşmemi feshediyorum ifadesini kullanmaya dikkat etmenizi,
-almadığınız her hangi bir hakkınızı aldığınıza dair herhangi bir belgeye imza atmamanızı,
-sözleşme feshi bildiriminizi noter kanalıyla yapmaya dikkat etmenizi

nacizane öneririm ;)

sn.hakan ın sorusuna istinaden;
İlgilinin 22.09.2005 tarihinde işten ayrılma nedeni diğer bir ifadeyle kuruma yapılan bildirimde işten çıkış nedeni:
a)istifa veya işveren tarafından haklı nedelerle (4857m.25/2) FESİH ise kıdem süresi hesabında 09.11.2004-22.09.2005 arası dikkate alınmaz.zira bu sürecin değerlemesi olamaz.
b) işveren tarafından k.tazminatı alacak şekilde fesih olmuşsa dahi önceki süreci,kıdem tazminatına esas alınacak 09.11.2005 tarihinden sonraki sürecle ilintiledirmekte mümkün olmayacaktır.zira fesih işlemi o anda hüküm ve sonuçlarını doğuran bir yeniliktir.
Örneğin bu işcinin iş ilişkisi , önce belirli süreli iş sözleşmesi ayrılma nedenide iş ve sözleşme süresi bitimi olsaydı daha sonra ki iş ilişkiside belirli yahut belirsiz süreli başlasaydı böylelikle zincirleme durmu (4857m.11)sözkonusu olacaktı bir yıllık kıdeminide tamamlasaydı evlilik nedeniyle k.tazmintını hak edebilecekti.
SONUÇ:Daha önce sn.nguroy un dediği gibi dikkatli olmak gerek.Ayrıca sorulan sorular hk.inceleme imkanımız olmayıp sorulan sorulara göre cevaplar vermeye çalışıyoruz.

Sn. aydemire katılıyorum
Daha önceki iş ilişkisi istifaen sona ermiş ise. Eski süreler eklenmmesi gerekir.

22.09.2004 tarihinde ayrılma nedeni belli değil isede 1 yıllık hizmet süresini tamamlamdiğndan 01.12.2005 tarihinde belitilen nedenle ayrılmış olmasında dolayı tazminat hakkı doğmayacaktır.

Sn.Keremcem, Sn.Şeref Aydemir ve Sn.Nizam Güroy, yanıtlarınız için teşekkür ederim.

Sanıyorum boyle bir durumda işyeri ile uzun davalı bir süreçten başka bir yol kalmıyor :(
Ama bu tip çalışan kişilerin çok olması da işyerinin niyetinin kötü oldugunun büyük bir kanıtı sanırım.

Peki,sözleşmem bittiginde istifa etmedigim takdirde ne gibi bir prosedür olabilir?
Burada 4 yıldan fazladır çalışıyorum ve ayrıldıgımda hakkımı alamayacak olmam gerçekten çok bencilce bir davranış.

Teşekkür Ederim.

Burcu C.

İş biraz değişmekle birlikte, dava açtığınızda alacağınız sonuç değişmeyecektir şu son dediğiniz '' sözleşme bittiğinde istifa etmezsem ne olur'' sözünüzle :)
Belirli süreli sözleşmeyle çalışıyorsunuz demek. Her yıl sözleşme sonunda istifa alma isteğinin mantığını anlayabilmek mümkün değil.Daha doğrusu mantığı anlamak mümkün elbette, o mantık düz mantık:)
istifa= tazminat yok, ohh ne rahat :)
ama kazın ayağı iş kanunda diyor ki, belirli süreli sözleşme yapılabilmesi için objektif nedenler gerekir, belirli süreli sözleşmenin geçerli neden olmaksızın sürekli tekrarlanması durumunda baştan itibaren sözleşme belirsiz süreli kabul edilir, aynı işverenin değişik işyerlerinde veya aynı işyerinde aralıklı olarak yapılan çalışmalar kıdem tazminatı hesabında bir bütün olarak değerlendirilir,....

Kaz ayağı işte, demiş te demiş.. ama bazı kazlar sadece işine geldiği şekilde okumaya alışınca :) :) mahkeme kapıları aşınır oluyor haliyle ..

sn.Burcu "Kısmi süreli süresi belirli iş sözleşmesi "ile çalışmaktadır.Kremcem in önceden ifade ettiği gibide zincirleme sözkonusu olduğundan sözleşme süresi belirsiz hale dönüşmüş olup bundan sonra evlilik nedeniyle işyrinden ayrılması halinde kıdeme esas süre başlangıç olarak dikkate alınacaktır.
Her eğitim dönemi(sözleşme süresi) bitimi istifa dilekçesi verilmesi(alınması) hukuki mesneti yoktur gerçek ortadadır.Evlilik nedeniyle ayrılması halinde tazminatını alabilecektir.

Yalnız bir noktayı gözden kaçırıyorsunuz.
sn Burcu C "Bir eğitim kurumunda " çalışmaktadır.
Dershane veya özel okul, bunların süreli sözleşmeleri gerçekten işin mahiyeti itibarı ile "süreli" kabul edilmektedir.

İstifalara aslında gerek de yok. . Sözleşme süres onunda hitam etmekedir. Sürelidir. Son sözleşme geçerlidir. Eskisi ile bağlantı kurulamaz.

:) Haklısınız sn.nguroy heyecan yapıp o kısmı atlamışım, ama o zaman da , ilgili kanun gereği sözleşmelerinin en az 1 yıllık olması gerekmez mi :)

sn.nguroy
Dersane veya eğitim kurumu(okul) olsun değilmi ki burada yapılan İŞ, süresi belirsiz(yani önceden süresi bilinmeyen ve muayyen bir süreye tabi olmayan)bir iştir, bu taktirde öncelik olarak bu işin tanımı süresi belirsiz bir iş olsa gerektir.İlgilide bu işte kısmi süreli süresi belirli iş sözleşmesi ile çalışmaktadır. Yıl içinde sürenin belirli olması yapılan işin mahiyeti itibariyledir ve doğrudur.
Süresi belirsiz bir işte,ilgili yıllar itibariyle belirli süreli oalarak(ardı ardına-zicirleme)çalışmakta,ancak iş devam etmekte iken ilgili "evlilik nedeniyle"işyerinden ayrılmak istemektedir.Bu durum tamda yasa nın özüne uygun düşmektedir.
Bu olguların ışığında,eğitim kurumlarının imtiyazlı olmasının hukuken korunmaz olduğunu düşünüyorum.

Sn Aydemir;

Yasa kişilerin özel durumuna bakmaz malesef.
Eğitim kurumlarında yapılan süreli sözleşmelerin işin içeriği itibarıyla gerçek süreli iş sözleşmesi olduğunu yasa ve Yüksek yargı kabul ediyor. Yani işin özelliği süreli iş sözleşmesi yapılmasını gerektiriyor. Her eğitim dönemi sonunda kadrolar yenileniyor.

Evlilik nedeniyle süreli de olsa bir iş akdini fesih etmek ve kıdem talep etmek ancak bu iş akdi bir yılı aşmış ise mümkündür.

Ben kişilerin değil eğitim kurumlarının özel durumunu kastetmiştim.
Evet son noktayı dediğiniz gibi bağlamış ve öğrenmiş oluyoruz.