fonradar

Faks Çekilen Faturadaki KDV nin İndirimi Hk.

Ayşe Gültekin

Katkı Sunan Üye
Üyelik
24 Haz 2013
Mesajlar
216
Konum
Akhisar
Sayın Arkadaşlar,

Ankara da mukim bir firmaya ait 5600.-TL+ 1008 TL KDV li malzeme faturası, bize ulaşmadan faks çekilmişti, Bende faks kağıdından silinmesin diye fotokopisini çekip dosyaya kaldırdım. Ancak faturanın aslı yolda bize gelirken kaybolmuş. Bir türlü faturanın aslına ulaşamıyoruz. Karşı firma ile şifahi görüşmem de; koçanda onlarda muhasebeye intikal eden sureti hariç, bir suret var. Bizdede fotokopi duruyor. Aslı kargo sırasında kayboluyor.

Sizlere danışmak istediğim, bununla ilgili sizce özelge talep etsem mi? faks yoluyla ulaşan faturalardaki KDV indirim konusu olur mu? Fatura aslına, elimizde olmayan sebeplerden ötürü ulaşamıyoruz.
Fatura tutarı da büyük, Faks ile gelip fotokopisini çektiğim için, aslı olmayan faturadaki KDV yi indirebilir miyim?..
Geçmişte bu tür bir olay hakkında makalede okumuştum ama ona da ulaşamadım. Bulamadım bitürlü.

Yarın bir gün incelemeye girsek,inceleme elemanı aslı yok faturanın nasıl indirim yaptın der mi? der ise ne diyeceğiz? Kanunda bunun yeri var mı?
 
Faturanın aslı kaybolduysa, ilgili firmadan fotokopisine ıslak imzalı ve kaşeli olarak "aslı gibidir" ibaresini vurmasını isteyin. O şekilde size ulaştırsınlar. Bunun haricinde bir inceleme sırasında sıkıntıya girmeniz mümkün...
 
Bildigim kadari ile firmanin asli gibidiri yeterli degil. Alt nushaya istinaden noterden onayli olmasi gerekiyor diye biliyorum
 
Merhaba ;

Uygulaması pek olmamasına rağmen ;

Maliye Bakanlığı bu gibi durumlarda gider kaydı ve KDV indirimi yapılabilmesi için, faturanın satıcılarda kalan nüshasının fotokopilerinin notere tasdik ettirilmesini ve bu fotokopiler üzerine “Zayi olan aynı tarih ve sayıyı taşıyan fatura aslı yerine kullanılmak amacıyla tasdik edilmiştir” şeklinde noterce bir şerh düşülmesini şart koşmaktadır.
 
çok teşekkür ederim cevaplarınız için.

Sayın Makineci, belirttiğiniz şekilde işlem yaptırdım. Noterden zayi olan faturanın aslı gibi kullanılmasına dair şerh düşerek.
 

Benzer konular

Üst