fonradar

Faktoring e Verilen Çek

Kızıldereli

Katkı Sunan Üye
Üyelik
3 Kas 2007
Mesajlar
823
Slm Kolay gelsin
35.000 ytl lik bir çeki bir faktoring firmasına verdik ve belli bir komisyon kesintisi ile paramızı aldık sonra bu çek vadesinde ödenmedi şimdi faktoring firması hem çek sahibini hem ciranta olan bizim için icra işlemlerine başlayacağını ihtarname çekerek bildiriyor
benim sormak istediğim faktoring işlemlerinde faktoring firması bizim alacağımıza karşılık bize ödeme yapıyor ve bu alacakla ilgili hertürlü tahsildeki sorunlarıda üstüne alıyor yani alacak (çek)artık ödenmezse bizi ilgilendirmez diye biliyorum çünkü araştırmasını yapıyor ve çek sahibine güvenerek bu alacağı (çeki) kabul ediyor yani biz çeki ödeyeceğiz diye bize güvenerek almıyor ve bildiğim kadarıyla artık o alacak onun sorumluluğunda bizden isteyememesi yani bizi nasıl olur icraya verebilir onun borçlusu biz değilizki
Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim
Teşekkürler
 
Ynt: Faktoring e Verilen Çek

Factoring firması sonuç olarak size kredi veriyor. Çeki teminat olarak alıyor. Önce siz sorumlusunuz.
 
Ynt: Faktoring e Verilen Çek

ÇEKLERİN FACTORING ŞİRKETLERİNE CİRO EDİLMESİNDE

İNCE BİR NOKTA


FAKTORING:Faturaya veya mal veya hizmet satışından doğmuş olduğunu tevsik eden diğer belgelere dayalı mal ve hizmet satışlarından doğmuş veya doğacak alacakları temellük ederek tahsilini üstlenen ve bu alacaklara karşılık ödemelerde bulunarak finansman sağlayan şirketlerdir.Diğer bir anlatımla FAKTORING, kredili satış yapan firmaların, bu satışlardan doğan alacak haklarının FAKTORING şirketleri tarafından satın alınması esasına dayanan bir finansman yöntemidir. Factor alıcılarınızın ödeyememe riskini üstlenerek, vadeli satışlarınızdan doğan alacaklarınızı garanti altına alır. Böylece işletmenizin alacak hesabının yönetimi, kayıtlarının tutulması ve en önemlisi tüm riski Factoring'e devredilmiş olur. Factoring devraldığı vadeli alacaklarınızın belli bir kısmını talebiniz üzerine size hemen öder. Böylece vadeli satışlarınızdan doğan alacaklarınız anında nakde çevrilir.

ÖNDER ÖZSOY

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir

[email protected]

sayın güroy bu yazı örnek olmaz fakat faktoring şirketleri alacağımızı devralıyor riskleri ile beraber önce firmayı araştırıyor güvendiği firma yani alacağı alırken bize güvenip almıyor borçlu firmanın sağlamlığına güveniyor öyle alıyor
 
Ynt: Faktoring e Verilen Çek

Bu yazı yazarın görüşüdür.
Yeni TTK henüz yürürlüğe girmediği için olaya yine eski T:K hükümlerine göre bakmak gerekir.
Görüşlerim şöyledir:

1-Çek (kambiyo senedi)ciro edilmiştir TTK ya göre çek borçlusu ve cirantalar müteselsilen sorumludur.
2-Faktöring şirketine ciro edilen çekler senetler temlik cirosu ile verilir. Rehin cirosu değildir. Ancak bu temlik cirosu cirantanın sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
3-Mevzuatın günün koşullarının gerisinde kaldığı ortadadır. Acilen yenilenmelidir.
4-Faktöring anlaşmasının detayını bilmiyorum ama Faktöring şirketi cirantaya karşı her türlü takip hakkından feragat etti ise , Bu yinede özeldir çek veya senedin kambiyo senedi olma vasfını ortadan kaldırmaz.
 
Ynt: Faktoring e Verilen Çek

Sayın Kızıldereli,

- Faktoring şirketinin temlik aldığı alacakların tahsilatını başka şirkete devrettiği faktoring şeklidir. Alıcılara ödemelerini bu firmaya yapması gerektiği bildirilir.
- Ayrıca faktöring firmasının firmaya imzalattığı sözleşmeninde incelenmesi gerekir bu durum net bir şekilde sözleşmede mevcuttur.Mutlaka size Geri Dönüşlü Faktoring (Rüculu Faktoring) sözleşmesi imzalatılmıştır.
- Faktoring şirketine temlik edilen alacakların alıcı tarafından ödenmemesi durumunda faktör, satıcı firmaya rücu eder ve yaptığı ön ödemeyi kendisinden talep eder.
Sizin söylemiş olduğunuz durum aşağıda yazıda mevcuttur ama ülkemizde yapılmamaktaıdır.;

Geri Dönüşsüz Faktoring (Rücusuz Faktoring) : Faktörün alacağın ödenmeme riskini belirlenen limit dahilinde tamamen üstlendiği faktoring şeklidir. Vadeli alacakların alıcı tarafından ödeme güçlüğü nedeni ile ödenmemesi durumunda faktör satıcı firmaya rücu ederek yaptığı ön ödemeyi geri talep edemediği gibi faktoring komisyonu, faktoring ücreti ve banka masrafları düşüldükten sonra satıcı firmanın hala alacağı varsa bakiye ödeme yapar. Satıcı firmanın finansman hizmetinden yararlanmak istememesi halinde garanti kapsamındaki fatura bedelinin tamamı, faktoring komisyonu ve banka masrafları düşülerek vadeden itibaren 90. günde satıcı firmaya ödenir.Ülkemizde Yurtiçi Faktoring işlemlerinin önemli bir kısmı, kredi sigortası sisteminin olmaması nedeniyle garanti hizmetini kapsamamaktadır. Buna karşılık ihracat faktoring işlemleri çoğunlukla garanti kapsamında yapılmaktadır.
Sonuç olarak üstadlarında söylediği gibi son ciranta sorumludur.
 
Üst