Fatura İmzalama Yetkisi

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ant Z
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Faturaya imza atanın, tahsilata yetkisi olmayabilir... Ancak bu durum savunmanızda önemli bir husustur. Ayrıca tahsilatlarda şirkete ait tahsilat makbuzları kullanılmışsa bunlarda önemlidir. En doğrusu bir avukattan yardım almanızdır. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için verdiğim bütün cevaplarda nakit ödeme yapılmamasını, bunun yerine banka havalesi yapılması gerektiğini belirtiyorum.

Bilgilendirme için çok teşekkür ederim, nette bu konuyu araştırırken şöyle bir yazıya rastladım, vakit bulur da okur ve yorumda bulunursanız çok minnettar olurum:


Ticari Temsilci,Ticari Vekil ve Tacir Yardımcılarının* Yetki ve Sorumlulukları
Tarih:* 04.07.2013
Ticari işletmeyi işletme sahibi adına yöneten, işletme amacına yönelik her türlü işlemleri yapan,alış ve satış işlemlerini gerçekleştirerek, faturaları imzalamak gibi görevleri yerine getiren ticari temsilci ticari vekil ve diğer tacir yardımcılarının yetki ve sorumlulukları 6102 sayılı TTK nun 547-554. maddelerinde* açıklanmıştır.

A. Ticari temsilci
Ticari temsilci, işletme* sahibinin, ticari işletmeyi yönetmek ve* işletmeye ilişkin işlemlerde ticaret unvanı altında, ticari temsil yetkisi ile kendisini temsil etmek üzere, açıkça ya da örtülü olarak yetki verdiği kişidir.
İşletme sahibi, ticari temsilcilik yetkisi verildiğini ticaret siciline tescil ettirmek zorundadır; ancak ticari işletme sahibinin ticari temsilcinin fiillerinden sorumluluğu, tescilin yapılmış olmasına bağlı değildir.

Örnek: İşletme alacaklarını tahsilat makbuzu düzenleyerek tahsil eden ve makbuzu imzalayan personele işletme sahibi tarafından yetki verilmemiş ve ticaret sicilinde tescil işlemini yaptırmamıştır.

İşletme sahibi tahsil edilen alacakları zimmetine geçiren personelin düzenlediği tahsilat makbuzlarının geçersiz olduğunu ileri sürerek müşterilerine alacak davası açtığında büyük bir olasılıkla davayı kaybedecektir. Çünkü işletme sahibi birden fazla tahsilatı yapan ve makbuz imzalayan personelinin yetkili olduğunu zımnen kabul etmiş olmaktadır. Bu yetkinin tescil işleminin yapılmamış olması iyi niyetli üçüncü kişilere karşı işletme sahibinin sorumluluğunu kaldırmamaktadır.




İsmail DÜLGER
Yeminli Mali Müşavir
 
peki e fatura da durum nasıl olmalıdır ??
E fatura ancak şirket tarafından yetkilendirilmiş kişiler tarafından kesilebilir, elektronik olarak imzalanmıştır. Faturayı kesen taraf benim bilgim dışında kesilmiştir diyemez... Ayrıca ödemelerinizi de özellikle banka havalesi ile yapmanız durumunda sıkıntı yaşamazsınız.
 
Üst