Fatura kesme süresi

Üyelik
1 Eki 2009
Mesajlar
85
Konum
antalya
Merhaba arakadaşlar biliyorsunuz sevk irsaliyesi kesildikten sonra fatura kesme süresi 10 gün yalnız ay sonunda kestiğimiz bir irsaliyeyi örneğin 25.10.2010 da bunu ayın 31.10.2010 kesmemizi gerektiğini bildiren tebliği söyleyebilirmisiniz? Teşekkürler
 
Ynt: Fatura kesme süresi

10 gün değil 7 gün
ayrıca aysonuna kesme zaruriyeti kdv açısındandır 7 gün içinde ay atlasada fatura kesilebilşnir
 
Ynt: Fatura kesme süresi

5035 saylı kanunun 48/1-b maddesine bakınız

nedir bu kanun faturayı ay atlamadan mı kesin diyor
 
Ynt: Fatura kesme süresi

TARİH : 26.11.2004
SAYI : B.07.4.DEF.0.16.11/VUK:190-04-106
KONU : Şartname gereği kabule dayalı olan satışlarda
sevk irsaliyesinin tarihi ile faturanın düzenlenme
tarihi arasındaki 7 günlük sürenin aşılıp aşılamayacağı hk.


??.?? A.Ş.

İLGİ : 27.10.2004 tarihli dilekçeniz..

İlgide kayıtlı dilekçede; şirketinizce Orman Fidanlık Müdürlüğüne yapılacak fidan kabı ile Türk Silahlı Kuvvetlerine yapılacak askeri malzeme sevkinde düzenlenen sevk irsaliyesinin tarihi ile fatura düzenleme tarihi arasındaki 7 günlük sürenin şartname gereği emtiaların komisyonlarca kabulünün gecikmesi nedeniyle aşılacağından bahisle, dönemsellik ilkesi açısından faturanın ne zaman düzenleneceği konusunda bilgi talebinde bulunulmaktadır.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 230?uncu maddesinde faturada bulunması gereken asgari bilgiler sayılmış olup, birinci fıkrasının 5?inci bendinde ?Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası, (Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve taşıtta bulundurulması şarttır.)? ikinci ve üçüncü fıkralarında da;
?Malın, bir mükellefin birden çok iş yerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de, malın gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması gereklidir. Bu bentte yazılı irsaliyeler hakkında fiyat ve bedel ile ilgili bilgiler hariç olmak üzere, bu madde hükmü ile 231?inci madde hükmü uygulanır. İrsaliyelerde malın nereye ve kime gönderildiği ayrıca belirtilir.
Şu kadar ki nihai tüketicilerin tüketim amacıyla perakende olarak satın aldıkları malları kendilerinin taşıması veya taşıttırması halinde bu mallara ait fatura veya perakende satış fişinin bulunması şartıyla sevk irsaliyesi aranmaz.? hükümlerine yer verilmiştir.
Aynı Kanunun 231?inci maddesinin 5?inci bendinde de ?Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami (5035 sayılı Kanunun 48/1-b maddesiyle değişen ibare) (1.1.2004 tarihinden geçerli olmak üzere) yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.? hükmü yer almıştır.
173 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin C bölümünün 1/f bendinde ?Numune üzerine veya tecrübe ve muayene şartıyla satım yapılmak üzere mal sevkiyatı yapılması halinde sevk edilen mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi zorunludur. Bu tür sevkiyatlarda, malı satıcı taşıyor veya taşıtıyorsa irsaliye satıcı tarafından, alıcı taşıyor veya taşıtıyorsa irsaliye alıcı tarafından düzenlenecektir. Ancak, kabule bağlı olan ve bunun için yazılı bir sözleşme bulunan bu tür satışlarda, fatura düzenlenmesindeki on günlük (1.1.2004 tarihinden itibaren yedi günlük) sürenin kabul tarihinden itibaren başlayacağı tabiidir.? açıklaması yapılmıştır.
Diğer taraftan; 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 38 ve 39. maddeleri ile 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 13. maddeleri uyarınca ticari kazancın tespitinde dönemsellik ilkesi esas alınmaktadır.
Katma Değer Vergisi Kanununun 10?uncu maddesi, satış akdinin genel ilkeleri paralelinde düzenlenmiş; bu maddenin (a) bendine göre, katma değer vergisi yönünden vergiyi doğuran olay, mal teslimi ya da hizmetin yapıldığı anda meydana gelmektedir.
Vergi Usul Kanununun 231?inci maddesinin 5?inci bendinde fatura düzenlenmesi için 7 günlük süre tanınmış olması, teslim veya hizmetin faturanın düzenlendiği tarihte yapıldığı anlamını taşımamaktadır. Malın teslim edildiği veya hizmetin yapıldığı anda katma değer vergisini doğuran olay meydana gelmekte olup, sevk irsaliyesi ile sevkedilen mallarda sevk irsaliyesinin tarihi, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarih olmaktadır. Bu mallara ait katma değer vergisinin de sevk irsaliyesi tarihinin ait olduğu dönem hesaplarında gösterilmesi ve beyan edilmesi gerekmektedir.
Kamu idarelerince alınacak mallarda satış işlemi idare bünyesindeki komisyonların vereceği kabul kararı sonrası gerçekleşebilmektedir. Böyle durumlarda, (şirketin ihale yoluyla yaptığı satışlarda, şirketle ihale makamı arasında yazılı sözleşme bulunması ve sözleşmede malların satışının kabule bağlı olduğunun belirtilmesi şartıyla) teslim ve dolayısıyla vergiyi doğuran olay, kabul kararının verildiği tarihte meydana gelmektedir.
Buna göre; Orman Fidanlık Müdürlüğü ve Türk Silahlı Kuvvetlerine şartname gereği kabule dayalı olarak yapılacak mal satışlarında katma değer vergisinin malların muayene komisyonunca kabul edildiği tarih itibariyle hesaplanması ve faturanın da kabul tarihinden itibaren 7 günlük süre içerisinde düzenlenmesi mümkün bulunmaktadır.
Ancak, ayın son günlerinde kabulü yapılan mallara ait faturanın 7 günlük süre dikkate alınarak izleyen ayda düzenlenmesi halinde, bu satışlara ait hesaplanan katma değer vergisinin vergiyi doğuran olayın meydana geldiği (kabulün yapıldığı) ay beyannamesi ile beyan edilmesinin gerekeceği tabiidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
 

Benzer konular

Üst