fonradar

Fatura Üzerindeki Maddi Hata

tuna07

Katkı Sunan Üye
Üyelik
23 Ocak 2012
Mesajlar
210
Konum
Antalya
Merhaba,

Biraz önce karşılaştığım bir sorunla ilgili değerli görüşlerinize ihtiyacım var.

Alış faturası şu şekilde:

Matrah : 184,00-
KDV(%8): 16,00-
G.Toplam:200,00-

Fark ettiğiniz üzere KDV yanlış hesaplanmış.

Muhasebe müdürümle konu hakkında görüştüğümüzde şunu söyledi; fatura böyle kesildiyse bu şekilde kayıt edilip, beyan edilir.

Fakat ben şöyle olduğunu biliyorum. Borçlandığımız miktar değişmeyeceği için 200,00- TL.lik genel toplamdan geriye gidip, doğru matrah ve KDV'yi hesapladıktan sonra kayıt yapmalıyız.

Doğrusu ne olmalıdır? Yasal dayanağı var mıdır?

Paylaşımda bulanacaklara şimdiden teşekkür ederim.

Saygılar.
 
Ynt: Fatura Üzerindeki Maddi Hata

KDV Kanunun 8/2'nci maddesi şöyledir.

"Vergiye tabi bir işlem sözkonusu olmadığı veya katma değer vergisini fatura veya benzeri vesikalarda göstermeye hakkı bulunmadığı halde; düzenlediği bu tür vesikalarda katma değer vergisi gösterenler, bu vergiyi ödemekle mükelleftirler. Bu husus kanuna göre borçlu oldukları vergi tutarından daha yüksek bir meblağı gösteren mükellefler için de geçerlidir. (5035 sayılı Kanunun 6 ncı maddesiyle değişen cümle; Yürürlük: 02.01.2004) Bu gibi sebeplerle fazla ödenen vergiler, Maliye Bakanlığının belirleyeceği usul ve esaslara göre ilgililere iade edilir."

İade prosedürü ise 115 Nolu KDV Genel Tebliğinin 4'üncü bölümünde düzenlenmiştir.

2.-TL'lik bir fark için uğraşmaya değer mi,bence değmez. Ancak bazen verginin konusuna girmeyen veya istisna olan işleme KDV hesaplanması gibi nedenlerle tutarlar daha büyük olabiliyor, o zaman bahsettiğim tebliğe göre hareket etmek lazım. Siz re'sen fatura üzerinde düzeltme yapamazsınız.
 
Ynt: Fatura Üzerindeki Maddi Hata

sn.koraykarakaya'ya katılıyorum, bencede değmez..

ama uygulamada genelde şöyle olur..

öncelikle 200..-TL toplam tutardan geriye matraha giderseniz hata olur..

KDV hariç matrahtan, % 8 kdv sini doğru bir şekilde kayıtlara almanız ve karşı tarafa da bu faturanın düzeltilmesi için iade etmeniz gerekir, daha sonra karşı taraf bu hatanın üzerine çizgi çekip doğrusunu yazıp "tarafımızdan düzeltilmiştir" kaşe ve şerh ile birlikte faturayı teslim almalısınız.
 
Ynt: Fatura Üzerindeki Maddi Hata

Karşı tarafın faturayı düzeltmesi veya iptal edip yenisini düzenlemesi de bir çözüm elbette, ancak yüksek tutarlı hatalarda mutlaka 115 nolu genel tebliğe göre hareket etmek gerekir ki,sonra sıkıntı yaşamayasınız.
 
Ynt: Fatura Üzerindeki Maddi Hata

Cevaplarınız için teşekkür ederim.

Sadece konunun doğrusunu öğrenmek istemiştim. Zira, 2TL. için tabii ki değmez.

Saygılar
 

Benzer konular

Üst