fonradar

Fatura ve İrsaliye Hk.

Interesting

Katkı Sunan Üye
Sn. İlgililer;

Şimdi şöyle bir konu var.

irsaliyeyi bugüne kestik, ardından irsaliyeyi faturaya bağladık (aynı gün).

olumsuz bir durum oldu ve malzemeyi yarın sevk edeceğiz diyelim.

Şimdi faturaya bir gün önce bağlanan bir irsaliyeyinin fiili sevk tarihi değişir mi? Yani irsaliyesi ve faturası kesilmiş bir işlemin irsaliyesindeki fiili sevk tarihiyle oynanarak işlem tamamlanabilir mi?

Sorum bu şekilde

Teşekkürler

Ynt: Fatura ve İrsaliye Hk.

İrsaliye bir resmi belgedir ve üzerinde tahrifat yapılmaz. Yapılırsa VUK md.359/a-2 maddesine göre 18 aydan 3 yıla kadar hapis cezası gerektiren bir suç işlenmiş olur.

Bu durumda yapılması gereken o irsaliyenin tüm nüshaları üzerine iptal şerhi koyup, izleyen sıra numaralı yeni bir irsaliye düzenlemektir.

Düzenleyeceğimiz irsaliye birgün sonraki tarihle olmuş olacak. Örneğe göre iptal edilen irsaliyenin faturasını kesmiştik faturaya irsaliye numarasını vermiştik.

Birgün sonra düzenleyeceğimiz yeni irsaliyeyi o faturaya nasıl bağlayacağız.

Sizin çözümünüze göre soruyorum tekrar yoksa ilk sorum devam ediyor.

Bu durumda faturayı da iptal edin, iptal edilen fatura ve irsaliyenin tüm nüshalarını dikkat ile saklayın. Doğru ve kanuna uygun yol budur. Onun dışında size tarihi değiştirin yanına paraf atın gibi öneriler de gelebilir. Ancak katı bir yorumla bu işlem kolaylıkla belge tahrifatı olarak yorumlanabilir. Çok gereksiz bir risk olur bence.

Bu konu başlığını uygun bulduğum için yazıyorum.Ticari İşletmeye dahil taşıt noter satışı 31.05 tarihinde olup bu taşıt için satış faturası 02.06.// tarihinde düzenlendi. aracı satın alan mükellef beyanını 31.05 tarihine göre yapmış.Fatura tarihini esas alması gerekirken Noter satışını işleme alması doğru mu?

Yanlış elbette, KDV indirimini ve Ba-Bs bildirimini fatura tarihine göre yapması gerekirdi. Ne varki bu sizin değil, alıcı tarafın düşünmesi gereken bir problem.

VUK md.231/5'e göre fatura düzenleme tarihi teslimin yapıldığı tarihten itibaren 7 gündür. Satış ve teslim 31/05 tarihinde yapıldığı için, fatura düzenlemede son gün 07.06'dır, yani fatura tarihinin 31.05 olması gibi bir zorunluluk yoktur 07.06 tarihi geçmedikçe.

Bu konu başlığını uygun bulduğum için yazıyorum.Ticari İşletmeye dahil taşıt noter satışı 31.05 tarihinde olup bu taşıt için satış faturası 02.06.// tarihinde düzenlendi. aracı satın alan mükellef beyanını 31.05 tarihine göre yapmış.Fatura tarihini esas alması gerekirken Noter satışını işleme alması doğru mu?

Selamlar
Normal şartlarda fatura noter devirinin yapıldığı ay düzenlenir.Fakat tabiki gecikmelere rastlanır.İdare tarafından bazen gözden kaçırılır.Doğrusu elbette 5.aya faturayı düzenlemek ve şayet B formu mükellefi ise forma dahil etmektir.tesbiti halinde usılsüzlük cezası kesilecektir.Bunları tabiki aracı satan kişi açısından yazıyoruz.fakat alan kişininde görevi bu faturayı 5.aya istemektir.Şayet faturayı düzenleyememek adına başka sebepler varsa (6.aya başka fatura kesilmiş olması gibi- ki bunlar mazeret sayılmaz) gerekirse de cezaya katlanmak gerekecektir.
Bu arada Beyanı yapmış derken,maliyeye bildirim beyanında mı bulunmuş.Belgeleri teslim ederken kendisinden fatura veya benzeri bir belge istenmemiş mi? Yoksa satıcı tarafından kdv beyanı bu fatura olmaksızın mı verilmiş.Kastedilen hangisidir,anlayamadım.
Saygılar

1-Bu durumda Ba-Bs arasında uyumsuzluk olsa bile cezanın satıcıya değil, alıcıya kesilmesi gerekir. 396 Nolu VUK Genel Tebliğine göre Ba-BS'ye düzenlenirken fatura bilgilerinin esas alınması gerekir.

2-Daha önce de belirttiğim gibi fatura düzenlemek için 7 günlük bir süre var, bu süre geçirilmediği sürece özel usulsüzlük cezası kesilmez.

3-Satıcı teslimi Mayıs ayında yaptığı için Mayıs ayı KDV beyanına dahil etmelidir, ancak alıcı KDV indirimini faturanın düzenlendiği ay olan Haziranda yapacaktır.

arkadaşlar irsaliyeden bahsilmekte ikan bir soruda ben sorayım yada başına gelen varsa nasıl bir yol izlememi tavsiye edersiniz.?

İrsaliyeli Faturada SAAT yazılmadığından dolayı Denetim müdürlüğünce tutulan tutanağa Özel üsülsüzlük % 10 ceza yazılmıştır. Vergi Dairesine itiraz ettik sadece üsülsüzlük yazınız diye. düzelte yapılmayacağını sözlü beyan ettiler mahkemeye gidin dediler. mahkemeye giden varmı örnek karar lazım.. ne yapmamı tavsiye edersiniz... saygılar...

Kim demiş geçersiz diye? Yıl atlıyor ılsa idi tamamda ay atlamasında da 7 gün geçerlidir. Koraykarakaya'nın 3. maddede yazdılarını uyguladıktan sonra 7 gün ay atlasada kullanılabilir. Ancak defter kayıt ve beyan hazırlama zorluklarından dolayı pek tercih edilmez. :rolleyes:

Sayın Ali Aydın ay atlaması olunca hangi kural neden geçersiz oluyor, daha da önemlisi yasal dayanağınız nedir? Öğrenebilirsem çok sevinirim.

Diğer taraftan irsaliyeli faturaya ilişkin sorunuzu da cevap verelim.

211 Nolu VUK Genel Tebliği madde e;

"e) "İrsaliyeli fatura" da; faturayı düzenleyenin adı, ticari ünvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası, malın nev'i, miktarı, fıyatı ve tutarı ile nereye ve kime gönderildiği; müşterinin adı, ticari ünvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası, faturanın seri ve müteselsil sıra numarası, düzenleme tarihi ve saati ile anlaşmalı matbaa ile ilgili bilgilere yer verilecektir. Bu bilgilerin eksik olması halinde "irsaliyeli fatura" hiç düzenlenmemiş sayılacaktır."

Görüldüğü üzere irsaliyeli faturada saat yazılması zorunludur, bu bilgi eksik olursa fatura hiç düzenlenmemiş sayılır. Hiç düzenlenmemiş faturanın cezası da VUK md.353/1'e göre %10 ÖUC'dir. Kesilen ceza mevzuata uygun olup, size tavsiyem dava açmak yerine VUK md.376 hükümlerinden faydalanarak ödeme yapmanızdır.

Fatura 7 gün içinde düzenlenebilir. Fakat Kdv beyannamesi ile Ba- Bs bildirimleri noter satış sözleşmesinin düzenlendiği tarih esas alınarak işlem yapılır. Alıcının yapmış olduğu işlem doğrudur.Bu durumda sizin kdv beyannamenizi ve Bs bildirimini düzeltmeniz gerekir, diye düşünüyorum.

Bursa Defterdarlığı tarafından verilen bir Mukteza’da; “Ancak, ayın son günlerinde kabulü yapılan mallara ait faturanın 7 günlük süre dikkate alınarak izleyen ayda düzenlenmesi halinde, bu satışlara ait hesaplanan katma değer vergisinin vergiyi doğuran olayın meydana geldiği (kabulün yapıldığı) ay beyannamesi ile beyan edilmesinin gerekeceği tabiidir (Bursa Gelir İdaresinin 26.11.2004 tarih ve 106 sayılı muktezasında )denilmek suretiyle bu hususa vurgu yapılmıştır.

Sayın Demirbaşçı alıcının değil satıcının yaptığı işlem doğrudur.

1-Neden fatura tarihini değil de noter satış tarihini esas alıyoruz, yasal dayanağımız nedir?

2-Bursa Defterdarlığının verdiği özelge doğru olmakla birlikte, tartıştığımız konuda satıcı kdv'yi Mayıs ayında beyan ettiyse -ki öyle olması gerekir- her hangi bir problem olmayacaktır ki bunu da 2 önceki mesajımın ikinci maddesinde belirttim zaten.

Koray bey size katılıyorum. Fakat,Kdv beyanı ile ba bs formu birbiriyle örtüşmesi gerekir. Aynı zamanda çapraz kontrollerde sorun çıkmaması için alıcı ve satıcının beyanları da örtüşmesi gerekir. Bu nedenle her ne kadar yedi gün içinde belge düzenlemesine izin verilmiş ise de sorun yaşamamak için, ayın son yedi günü içinde düzenlenen irsaliye veya satış sözleşmelerine ait faturaların en geç ilgili ayın son gününe kadar faturaya bağlanmasının uygun olacağı kanaatindeyim. umarım sizde aynı düşünceye sahipsinizdir.Saygılar sunuyorum.