Fatura

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ELENOR
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ELENOR

Katkı Sunan Üye
Merhabalar, Nisan tarihli, Mayıs ayı için danışmanlık faturası kesebilir miyiz. Faturayı düzenleyen ve alan açısından Kdv ve gider indirimi, gelir açısından problem yaşanır mı?
iyi çalışmalar...

Yaşanır tabi problem. Nisan ayı içerisinde ifa edilen hizmetin faturasının en geç 07 Mayıs tarihine kadar düzenlenmiş olması gerekirdi.

Selamlar
Koray Bey,acaba şöyle birşey mümkün olabilir mi?
Fatura kesilse,kdv nisan ayında beyan edilse,alıcı da bu kdv'yi nisan da indirim konusu yapsa..Hizmet matrahı açısından ise,hizmeti veren gelir tahakkuklarına ,hizmeti alan ise gider tahakkuklarına alsa ve dolayısıyla nisan ayında gelir veya gidere yansıtılmasa,mayıs ayında da satış ve gider kalemlerine intikal etse.... Nihayetinde hizmet mayısta verilecek..
Bu şekilde mümkün olmaz mı acaba...

Sayın koraykarakaya,

Bir ekleme yapmak istiyorum.

Sayın ELENOR,

Sayın koraykarakaya burada 07 Mayıs tarihine kadar derken hizmetin 30.04 tarihini düşünerek belirtmiş hizmet 30.04 tarihinden önce verilmiş ise 7 günlük süreyi buna göre hesaplamanız gerekir.

İyi Günler.

Selamlar
Fatura kesilse,kdv nisan ayında beyan edilse,alıcı da bu kdv'yi nisan da indirim konusu yapsa..Hizmet matrahı açısından ise,hizmeti veren gelir tahakkuklarına ,hizmeti alan ise gider tahakkuklarına alsa ve dolayısıyla nisan ayında gelir veya gidere yansıtılmasa,mayıs ayında da satış ve gider kalemlerine intikal etse.... Nihayetinde hizmet mayısta verilecek..

Sayın Twolf;

Bu durum ancak ve ancak hizmetin fiilen Mayıs ayında verilmesi, KDV açısından ise Nisan ayında fatura keserek KDV Kanunu md.10/1-c uyarınca vergiyi doğuran olayın erken tekemmül ettirilmesi durumunda mümkündür.

Teorik olarak doğru ama Sayın Eelenor'un sorduğu sorunun tam tersi bir durum:)

Aslında Sayın Elenor'un sorusu doğru mu soruldu,ondan da emin değilim..
Mayıs ayı için danışmanlık faturası derken,hizmet verildi mi verilmedi mi? Mayıs ayına ait danışmanlık faturası normal şartlar altında haziranda düzenlenmesi gerekmez mi? Bilinen rutin uygulama böylke değil midir? Hizmet verilir,akabinde fatura düzenlenir.Acaba Sayın Elenor'un firması hizmeti vermeden mi fatura kesiliyor.Yani kira ödemesi gibi.. Mayıs ayı başında mayıs kirası ödenir misali...
Yani sanki soruda biraz eksiklik var...

Sayın twolf,

Soru dediğiniz gibi eksik olabilir ama sizin bir yorumunuzu izniniz ile düzeltelim.

'Mayıs ayına ait danışmanlık faturası normal şartlar altında haziranda düzenlenmesi gerekmez mi?'

Bu yorumunuzu şu şekilde cevaplayalım. Hizmet öncesi fatura düzenlenebilir bunda hiçbir sakınca bulunmamaktadır.
Hizmet mayıs ayı içerisinde verilmiş ise hizmetin verilmiş olduğu tarih itibari ile 7 gün içerisinde faturanın düzenlenmesi gerekir dolayısı ile Mayıs ayına ait bir hizmetin faturasını Haziran ayına düzenlemek sıkıntı yaratır eğer hizmeti 25.26.27.28.29.30.31.05 tarihlerinden her hangi birinde verecek ise 7 günlük süre dikkat edilerek Haziran ayına düzenleyebilinir.

İyi Günler.

Sevgili arkadaşlar..
Muhalefet yapmak gibi bir niyetim yok ama ben bu 7 günlük süreye takılmıyorum..Ben değerlendirmemi bu yönde yapmıyorum...
Gelmeyen bir ay ve henüz verilmeyen bir hizmet için (sorudan böyle anlıyorum) faturanın nisanda kesilmesinden bahsediliyor..Benim derdim 7 günlük süre değil..
Bu hizmet verildi mi verilmedi mi benim derdim o... Umuyorum anlatabildim.....

Sayın twolf,

Bir önceki yorumunuzu tabiiki muhalefet olarak algılamadım 'kendi adıma'

Ben diyorumki bir danışmanlık hizmeti verilmiş ise faturayı yukarıda belirttiğim şekilde düzenlenmesi ve 7 günlük süreye dikkat edilmesi gerekir diyorum.
Zaten öncesinde fatura düzenlenecek ise bunda zaten sıkıntı yok.

İyi Günler.

Sayın Elenorun mesajını tekrar okudum, soruyu belki de(halen emin değilim) tersten anlamışım. Yalnız tabi sorunun soruluş şeklinde de sıkıntı var, Mayıs ayındayız Nisan tarihli fatura nasıl düzenlenebilir ki?

Böyle bir uygulama yapılmış mı, yoksa bundan sonra mı yapılması düşünülüyor, bunlar da belli değil.

Sayın Twolf sizden alıntıladığım aşağıdaki değerlendirmenizde ne kadar da haklısınız:(

"Sorular çok eksik sorulmaktadır.Haliyle cevaplarda buna paralel eksik verilmektedir."Soru sormayı bile bilmiyoruz" demek,evet belki biraz fazla iddialı bir cümle olacak ama maalesef durum böyle..Soru sormayı bile bilmiyoruz.Soruların yarısından fazlasında yapılan 1-2 yorumdan sonra aslından öğrenilmesi gereken şeyin,çok farklı olduğu ortaya çıkıyor."Aslında sorun şöyle" veya "bizim durumumuz daha farklı" şeklinde bir açıklama ile soru bambaşka bir şekle bürünüyor.Haliyle o an kadar Yapılan bütün yorumlar değerini kaybediyor.Bu da gereksiz zaman kaybı ve konu kirliliğinden başka birşey doğurmuyor.O nedenle soruları kısaca fakat karşı tarafından da yorumlayabileceği şekilde açıklıkla sormak gerekiyor.Unutulmamalı ki,soruya yorum yapacak kişi öncelikle soruda istenen nedir,onun yorumunu kendi kafasında yapıyor ve soruya o şekilde yorum yapıyor.Soru , ne kadar açık ve anlaşılır sorulursa cevaplarda o kadar anlaşılır ve soruya ilişkin şekilde gelecektir."

Son düzenleme:
Sayın twolf,

Soru dediğiniz gibi eksik olabilir ama sizin bir yorumunuzu izniniz ile düzeltelim.

'Mayıs ayına ait danışmanlık faturası normal şartlar altında haziranda düzenlenmesi gerekmez mi?'

Bu yorumunuzu şu şekilde cevaplayalım. Hizmet öncesi fatura düzenlenebilir bunda hiçbir sakınca bulunmamaktadır.
Hizmet mayıs ayı içerisinde verilmiş ise hizmetin verilmiş olduğu tarih itibari ile 7 gün içerisinde faturanın düzenlenmesi gerekir dolayısı ile Mayıs ayına ait bir hizmetin faturasını Haziran ayına düzenlemek sıkıntı yaratır eğer hizmeti 25.26.27.28.29.30.31.05 tarihlerinden her hangi birinde verecek ise 7 günlük süre dikkat edilerek Haziran ayına düzenleyebilinir.

İyi Günler.

üstad hayırlı akşamlar,

ben bu durumda da hazirana kestirmiyorum,ay atlamasın diyorum mükellefe..yanlışmı yapıyoruz..ay atlamasının bir önemi yok mu ?

selamlar,

daha önce şöyle bir durumla karşılaşmıştım:

hizmet faturası keseceğiz, hizmeti 30.04.2013 tarihinde verdik.
bu fatura her ay kesiliyor ay atlaması söz konusu değil, ve hizmeti verdiğimiz kuruluş resmi daire veya o sıfatta bir kurum yani incelemesi de bol bir yer.

06.05.2013 tarihine kestim faturayı, neden böyle hergün zaten fatura kesiyorum gün atlayamam aynı zamanda müşteri faturayı onaylamadan ben karşı tarafa fatura kesemiyorum yaptığım işi karşı taraf onay vermeli saatler, günler, maliyetler doğru mu şeklinde.
Neticede fatura açıklamasında –Nisan ayı danışmanlık-eğitim vs. faturasıdır- yazarak 6 mayıs 2013 tarihine kestim.
Bu durumun sonuçları ne olur ?
İkincisi bu durumun 31.03.2013 tarihinde oluştuğunu faturanın 05.04.2013 tarihinde kesildiğini düşünelim. Geçici vergide de kar çıksın üstüne üstlük.

Bu durumda sonuçlar ne olur ?

Teşekkürler.

Selamlar

Merhabalar, bu kesilen fatura danışmanlık faturası ve her ay rutin anlaşma gereği kesiliyor. Örneğin;Ocak danışmanlık faturası, hizmetin verildiği ay içerisinde ocak ayı içinde kesiliyor, (tıpkı kira ödemesi gibi) bu şekilde aylık devam ediyor. Öncelikle bu şekilde işlem yanlış mıdır? Benim sorumda nisan ayında nisan danışmanlığı faturası düzenleniyor, fakat nisan ayında mayıs danışmanlığı da düzenlenirse, problem yaşanır mı? sayın twolf 'un yazdığı şekilde mi olması gerekir

üstad hayırlı akşamlar,

ben bu durumda da hazirana kestirmiyorum,ay atlamasın diyorum mükellefe..yanlışmı yapıyoruz..ay atlamasının bir önemi yok mu ?

Sayın aşkınbulduk,

Mayıs ayı içerisinde bir mal ve/veya hizmet alımı yapmışsanız faturanızı yasal süre 7 gün içerisinde karşı taraftan isteyebilirsiniz. Mayıs ayının son günlerinde bu alımları gerçekleştirmişseniz ve karşı taraf aynı gün içerisinde faturayı düzenleyemiyor ise Haziran ayına faturayı düzenleyebilir (Ay atlamasında mal ve hizmet alımından sonraki 7 günlük sürenin atlanılmaması gerekmektedir)

İyi Günler.

Merhabalar, bu kesilen fatura danışmanlık faturası ve her ay rutin anlaşma gereği kesiliyor. Örneğin;Ocak danışmanlık faturası, hizmetin verildiği ay içerisinde ocak ayı içinde kesiliyor, (tıpkı kira ödemesi gibi) bu şekilde aylık devam ediyor. Öncelikle bu şekilde işlem yanlış mıdır? Benim sorumda nisan ayında nisan danışmanlığı faturası düzenleniyor, fakat nisan ayında mayıs danışmanlığı da düzenlenirse, problem yaşanır mı? sayın twolf 'un yazdığı şekilde mi olması gerekir

Sayın ELENOR,

7 günlük yasal süreyi geçirmediğiniz sürece bir sıkıntı olmaz imkanınız yani danışmanlık hizmetini tamamladığınız gün faturanızı düzenleyiniz.

İyi Günler.

selamlar,

daha önce şöyle bir durumla karşılaşmıştım:

hizmet faturası keseceğiz, hizmeti 30.04.2013 tarihinde verdik.
bu fatura her ay kesiliyor ay atlaması söz konusu değil, ve hizmeti verdiğimiz kuruluş resmi daire veya o sıfatta bir kurum yani incelemesi de bol bir yer.

06.05.2013 tarihine kestim faturayı, neden böyle hergün zaten fatura kesiyorum gün atlayamam aynı zamanda müşteri faturayı onaylamadan ben karşı tarafa fatura kesemiyorum yaptığım işi karşı taraf onay vermeli saatler, günler, maliyetler doğru mu şeklinde.
Neticede fatura açıklamasında –Nisan ayı danışmanlık-eğitim vs. faturasıdır- yazarak 6 mayıs 2013 tarihine kestim.
Bu durumun sonuçları ne olur ?
İkincisi bu durumun 31.03.2013 tarihinde oluştuğunu faturanın 05.04.2013 tarihinde kesildiğini düşünelim. Geçici vergide de kar çıksın üstüne üstlük.

Bu durumda sonuçlar ne olur ?

Teşekkürler.

Sayın myardimli,

Sorunuzu cevaplayacağım fakat sorular iç içe girmiş tekrar daha net yazarmısınız.

İyi Günler.

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Fakat ben cevabı kafamda netleştiremedim. Rutin olarak aylık faturalar düzenliyoruz. Şimdi ben nisan ayında hem nisan ayı için, hem de mayıs ayı için 2 ayrı danışmanlık faturası düzenleyebilir miyim? Nisan ayında düzenlediğim mayıs faturasının KDV 'sini nisan KDV beyanında göstermem gerekir mi ve mayıs ayı fatura gelirini nisan ayına mı gelir yazmam gerekir mi? Karışmadı umarım. iyi çalışmalar...

1-Nisan ayında hem nisan hem mayıs ayı faturalarını düzenlerseniz her ikisini de KDV Kanunu md.10/1-b uyarınca Nisan ayında beyan etmeniz gerekir.

2- Nisanda iki fatura düzenlerseniz, Mayıs ayına ait faturayı önce 380'e alıp, Mayıs ayında 380/600 ile gelir yazmalısınız.

Teşekkür ederim yardımınız için, sonlandırmak adına; alıcı olan tarafta o zaman Nisan ve Mayıs faturalarındaki Kdv 'leri Nisan beyanında indirim konusu yapıp, mayıs ayına ait faturayı önce 180/280 sonra ilgili ayda gider yazacak? iyi çalışmalar...

1-Nisan ayında hem nisan hem mayıs ayı faturalarını düzenlerseniz her ikisini de KDV Kanunu md.10/1-b uyarınca Nisan ayında beyan etmeniz gerekir.

2- Nisanda iki fatura düzenlerseniz, Mayıs ayına ait faturayı önce 380'e alıp, Mayıs ayında 380/600 ile gelir yazmalısınız.

üstad hayırlı akşamlar,

burda direkt 600 atsakda olur.temmuz ayı felan olsa idi dediğiniz gibir yapmak şarttı ? bukadar da olmaz herhalde ..