Faturada kur

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan gamze_
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
G

gamze_

Ziyaretçi
Bir firma ile imzaladığımız sözleşmede "Fatura ve ödemeler sözleşme tarihindeki Merkez Bankası Döviz Alış kurundan olmalı" ibaresı var.Keseceğim fatura sözleşme tarihinden farklı bir tarih.Normalde fatura tarihindeki TCMB döviz alış kurunu dikkate alıyorduk fakat şu an faturayı karşı firma ile anlaştığımız kur üzerinden kesebilirim sanırım değil mi?
 
Ynt: Faturada kur

Siz yaptığınız sözleşmede kuru sabitlemişsiniz.Faturaları bu kur üzerinden düzenleyip ekine de sözleşme örneğini ekleyebilirsiniz.
 
Ynt: Faturada kur

Tahsin Bey;

Peki faturaya kuru yazarken, "Sözleşme gereği TCMB döviz alış kuru:1,5358" şeklinde mi yazmalıyım?
 
Ynt: Faturada kur

Gamze hanım sizin bahsettiğiniz ibare daha uygundur.Çünkü fatura tarihinde ki kur farklı olduğundan,bu kurun sözleşmeye istinaden yazıldığı en güzel sizin ibarenizle belli olacaktır.
 
Ynt: Faturada kur

Merhaba,
gamze_ ' Alıntı:
Tahsin Bey;

Peki faturaya kuru yazarken, "Sözleşme gereği TCMB döviz alış kuru:1,5358" şeklinde mi yazmalıyım?

Bu şekilde sıkıntı çıkar. Siz dövize endeksli fatura kesiyorsanız, burada kur fatura tarihindeki TCMB kurunu baz almalısınız, Sözleşme kuruyla günlük kur arasındaki fark ise, olumlu fark için kur farkı faturası keseceksiniz, olumsuz fark için alacaksınız,

Firmanın kur farkından dolayı elde ettiği kazanç veya kayıp, ayrıca gelir tablosuna yansımalıdır.

Saygılarımla,
 
Ynt: Faturada kur

Yabancı para birimi üzerinden fatura düzenlenmesine ilişkin görüşlerimiz aşağıda özetlenmiştir:

Vergi Usul Kanunu'nun 215/2-a maddesi şöyledir :

"Kayıt ve belgelerde Türk para birimi kullanılır. Belgeler, Türk parası karşılığı gösterilmek şartıyla, yabancı para birimine göre de düzenlenebilir. Şu kadar ki yurtdışındaki müşteriler adına düzenlenen belgelerde Türk parası karşılığı gösterilme şartı aranmaz."

Görüldüğü gibi, bir Türk firmasının yabancı para üzerinden fatura düzenlemesi mümkündür.

Bu fatura yurtdışındaki müşteri adına düzenlenmişse, yabancı paranın YTL karşılığının gösterilmesi mecburiyeti yoktur.

Maddeye göre Türkiye'de mukim müşterilere hitaben düzenlenen dövizli faturalarda bu dövizin Türk parası karşılığının gösterilmesi yasa gereğidir. Gösterim işlemi dipnot konulması suretiyle olabilir. (Faturada KDV tutarı da döviz olarak gösterilmişse, KDV dahil fatura tutarının YTL karşılığı gösterilmelidir.)

Bu karşılık gösterilirken kullanılacak kur TCMB döviz alış kurudur.

Vergi matrahları da bu kura göre oluşur.

Ancak faturanın esası dövizli olduğu için faturada gösterilen YTL tutar fatura muhatabının ödemesi gereken tutar değildir.

Fatura muhatabının fatura tutarını faturadaki para birimi üzerinden veya yine taraflarca belirlenen kur kullanılmak suretiyle başka bir para birimi ile ödemesi gerekir.

Türk firmalarının Türkiye'de mukim kişi ve kuruluşlara dövizli fatura düzenlediklerinde bu dövizin fatura kesim tarihindeki YTL karşılığının gösterilmesi mecburiyetini doğru bulmuyoruz ve bu mecburiyetin kaldırılmasını teklif ediyoruz. Çünkü söz konusu mecburiyet gereksiz ve anlamsız olup, faturayı kesen ile fatura muhatabı arasında ihtilaflara sebebiyet verebilmektedir.

Türkiye'deki muhataba hitaben düzenlenmiş dövizli faturada bu dövizin YTL karşılığının gösterilmemiş olması faturanın geçersiz sayılmasına veya hiç düzenlenmemiş sayılmasına sebebiyet vermez.

Dolayısıyla böyle bir fatura, muhatabı açısından eksiksiz fatura sayılır ve muhatabına hiçbir cezai, ticari veya hukuki risk getirmez.

Sadece, Türkiye'deki muhatap adına düzenlediği dövizli faturasında dövizin YTL karşılığını göstermeyen firma, birinci derece usulsüzlük cezası riskine girmiş olur. Çünkü VUK'nın 215'inci maddesi kayıt nizamına ilişkin bir madde olup, VUK'nın 252/1-6'ncı maddesi, VUK'nın kayıt nizamına ait hükümlerine (215-219) uyulmaması halinde birinci derece usulsüzlük cezası kesilmesini öngörmektedir. Bu cezanın kesilmesinde "her incelemede, inceleme tarihine kadar aynı takvim yılı için tesbit edilen usulsüzlükler tek fiil sayılır."

Bu cezanın miktarı 2007 yılı için sermaye şirketleri bakımından 75 YTL'dir.

Türkiye'deki muhataba dövizli fatura kesip TL karşılığını göstermemenin yegane cezası bu faturayı kesene yönelik olup, ceza miktarı her bir ceza kesiminde ve her bir tespit başına 75 YTL'den ibarettir. Bu ceza, tebellüğünden itibaren 30 günlük süre içinde ödenirse üçte biri affedilir. Yani 75 YTL'nin üçte ikisi olan 50 YTL ödenmekle cezalandırma biter. Şirketin YTL karşılığını göstermediği faturaların sayısı ve meblağı ne kadar çok olursa olsun, tespit başına kesilecek ceza bundan ibaret olup, takvim yılı başından tesbit tarihine kadar yapılmış olan sair kayıt nizamı usulsüzlerinin tümü bu şekilde cezalandırılmış olur.

Konumuzun dışında olmakla beraber dövizli veya dövize endeksli faturalar nedeniyle oluşan cari hesap borçlarının ve alacaklarının dönem sonlarında kur değerlemesi yapılmasını gerektirdiğini hatırlatmakta yarar görüyoruz.

Söz konusu kur farklarının KDV'ye tabi olup olmadığı son derece karmaşık bir konu olup, bu konudaki görüşlerimiz için ************** adresli web sahifemizdeki KDV konulu elektronik kitabımızın 1'inci maddeye ilişkin 6.6 nolu bölümüne bakınız.

Mehmet Maç / Yeminli Mali Müşavir


Bu Yazıdaki şu paragrafa dikkatinizi çekmek isterim.

"Fatura muhatabının fatura tutarını faturadaki para birimi üzerinden veya yine taraflarca belirlenen kur kullanılmak suretiyle başka bir para birimi ile ödemesi gerekir."

Farklı üstatlardan da konuya ilişkin bir sürü yorum bulabilirsiniz.Hatta bazı büyük firmaların "kuru dondurduk,kuru sabitledik" türünden reklamlarını da görmekteyiz.Ben üstteki yorumumda ısrar ediyorum ama son kararı da size bırakıyorum.Saygıalr.
 
Ynt: Faturada kur

Merhaba,

VUK değerleme hükümleri açık, bu konuda bir iftilaf yoktur.

Bakınız,

Atıyorum 30.09.2010 tarihine bu faturayı kestiniz 10.000 USD olduğunu düşüneleim , sözleşme kuru 1,50 ve siz 15.000 TL fatura kestiniz

30.09.2010 tarihinde dövizli alacağınızı değerlemeniz gerekecek, kur 1,55 bu durumda 500 TL lik bir değerleme farkı olmayacak mı,

VUK hükümleri açık, o günkü kurdan kesilecek, aradaki fark kur farkı gelir veya gideri olarak faturalaşılacak,

Sonuç değişmeyecek ama, kur farkının etkisi finansal tablolara yansıyacak.
Saygılarımla,
 
Ynt: Faturada kur

Sayın Uzman firma sizin dediğiniz farkı ortadan kaldırmak için böyle bir madde koymuş sözleşmeye çünkü daha önceki sözleşmede böyle bır madde yoktu ve kur farkından bizim baya karımız çıktı,şu an firma ödemelerinide sözleşme tarihindeki kurdan yapıyor.......
 
Ynt: Faturada kur

Merhaba,

Gamze hanım,

Kuru sabitlemek, dövizli fatura mantığına ters zaten, Eğer kur sabitlenecekse, neden döviz üzerinden işlem yapıyorsunuz ki, Kur sabitse TL üzerinden fiyatıda sabittir.

Yazın Fiyat atıyorum 250 TL olsun bitsin,

Saygılarımla,
 
Ynt: Faturada kur

Sayın Uzman sizde haklısınız ama sözleşmede bu şekilde yazıyorken sizin dediğiniz gibi faturayı kesersem karşı taraf itiraz edecek önemlide bir müşteri bizim için.(Bunun bu şekilde olmasını isteyen zaten karşı tarafın muhasebecisi....)
 
Ynt: Faturada kur

Kur sabitlenirse fiyat ve fatura TL olarak verilir.Yok eğer fatura döviz olarak kesilmiş ise. Sn Uzmanın belirtiği gibi değerleme hükümelrine tabidir. Kur farkı oluşur.
 
Ynt: Faturada kur

Ama ben faturayı kestim dün :(Yapacak bişey yok sanırım.....
 
Ynt: Faturada kur

Sayın Demiral sözleşmeyi ben düzenlemedim karşı firma sözleşmeye böyle bir madde konulmasını istemiş, bizim genel olarak satışlarımız zaten usd olarak sözleşme bedelide usd olarak imzalandı ama haklısınız sanırım, faturayı TL olarak kesmelıydım
 
Ynt: Faturada kur

Önemli değil faturayı göndermediyseniz iptal edin. Yoksa kur farkı olur kapatılır çok önemli değil.
 
Ynt: Faturada kur

Nizam Bey maalesef bugün gönderdim faturayı ve ıptalde edemezdım sanırım çünkü 2 adet fatura kestım ıkısını bırden ıptal edemem (onlardan sonrada kestığım faturalar var) fakat aynı fırmaya 1 ya da 2 fatura daha kesıcem aynı iş ile ılgılı bundan sonra tl keserım artık :)Teşekkür ederim....
 
Üst