fonradar

Faturadan Şüphe Etmek

Day-Dream

Tanınmış Üye
Üyelik
16 Ağu 2012
Mesajlar
1,862
Konum
İstanbul
Merhaba

Arkadaşlar mükellef bir fatura göndermiş. Fatura tarihi 30.06. E-arşiv fatura. Fatura üzerinde bazı ürünler. Ürünler iş ile alakalı ama.

Benim yine de içime sinmiyor.

Bu fatura ile gerçek mal alımı yapıldığını nasıl anlarım ? Mükellefe hangi soruları sormam gerekli ? Bankadan ödeme sordum ama daha ödemedim dedi.

Teşekkür ederim
 
Gerçek mal alımı yapıldığını anlayamazsın.
Fatura e-arşiv ise %99,9 firma faaldir.En azından re'sen terk değildir.Ancak her ihtimale karşı interaktif vergi dairesi ekranında "e-arşiv fatura sorgulama" bölümü var.Mükellef şifresiyle girip sorgulama yap,o fatura listede görünüyorsa en azından faturanın gerçek bir bir fatura olduğunu anlarsın.
Geriye tek sorun, muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge (MYİB) dediğimiz, içeriğinin ne derece doğru olduğu kalıyor.Burada da mükellefinin ya beyanını doğru kabul edeceksin,ya da firmayı daha tanıyor olman varsayımıyla içeriğinin de uygun olup olmadığına sen kanaat edeceksin.
Ayrıca kdv'yi onaylamadan karşı tarafla B formu konusunda mutabakat yap,hatta mümkünse karşı tarafın BS formunu iste. (tabi fatura B kapsamındaysa)
Bu arada varsa sevk irsaliyesini iste,irsaliyenin altında teslim alan,teslim eden imza bölümleri var.İrsaliye varsa,o kısımlar imzalanmış mı kontrol et.
Ancak şunuda söylemeden geçmiyim.En doğrusu nedir biliyor musun? Firma hakkında vergi dairesi tarafından tutulan yoklamalar var ise,bunlara ulaşabilsen en güzeli bu.Daha 3-4 gün önce vergi müfettişiyle yaptığım bir inceleme esnasında bu konudan bahsettik.Yoklamaları görebiliyorsanız inceleyin dedi. Firma ne iş yapar,elinde o işi yapabilecek araç,gereç,demirbaş var mı,personel var mı gibi bilgiler yoklamalarda yazar.Ama devamında da şunu ilave etti.Bunlara ulaşmak hatta karşı taraftan istemek imkansıza yakın.Çünkü ticarette birbirine güvenmekte esastır.Karşıdan böyle bir talepte bulunduğunuzda ilişkilerde kopabilir.Yani anlıycağın bu da zor..
Yani kısaca elimizde faturanın doğruluğu ve kesinliğini kanıtlayacak (en azından bizlerin) çok fazla doneye ulaşması pek mümkün değil.
 
Çok teşekkür ederim Tahsin ağabey,

Nakit ödeme bitmeli bence. Her şey kayıt altında olmalı. Hatta findeks gibi her şirketin veya şirketin ortağının vergi notu olmalı. Kaç kere ceza yemiş, ne yapmış etmiş
 
Üst