Faturasız Apartman Temizletmek

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan suatoz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Apartmanlar,temizlikleri ve kapıcılar hakkında bazı konuların aydınlanmasını istiyorum.

* Apartmanın,giriş ve merdivenlerinin temizliğini,vergi mükellefi olmayan kişilere yaptırmamız ne kadar doğru.Bunun yönetici ve temizliği yapan kişi açısından bir cezai yaptırımı varmıdır.
* Apartmanda Sigortasız kira karşılığı kapıcı ailesi barındırmak doğrumudur.Kapıcı başka bir işte çalışıyor olsa dahi,bir kaç yıl burada oturduktan sonra,eşi için,bina temizliği yaptığına dair ve karşılığında haklarını alamadığını söylediğinde,açtığı davayı kazanabilirmi.Yardımlar için şimdiden Teşekkür ederim.

Ynt: Faturasız Apartman Temizletmek

Merhaba;

* Vergi mükellefi olan birine faturasız olarak iş yaptırmak, vergi kaçırmak gibi birşey olur. Vergi kaçırmanında cezasız kalmayacağı kesin.

* Apartmanda çalışan kapıcı (eşi veya kendisi) ile anlaşmazlığa düştünüz ve yolunuz mahkemeye dönerse işçide felanca apartmanda, felanca yıl çalıştım derse. Bunu kendince delillerle ispat etti. Buna mukabil siz, neyle karşı ispat da bulunacaksınız? Sizi hazırlıksız gördüm gibi. Niye derseniz. Apartmandaki görevli birini illegal yollarla çalıştırıyorsunuz. İşçinin açacağı bir davada sizi tuş edeceği kesindir. Haberiniz ola.... Siz yine de aidatları fazla gider yapmadan, kasada tutacağınız fazlalık paraları tazminat için ayırın derim. Yoksa ileride apartman sakinlerinden bu tür ödeme için para toplamak meziyetli olabilir. Hani olur ya... Olmazsa süpriz deyin.....

Özetle iki sorunuzda, al birini vur ötekisini misali. İşlerinizi yasal çerçevede yapmanız size huzursuzluk vereceği kesin ve denemenizi tavsiye ederim.

Umarım sizi yeterince aydınlatmışımdır.

Kolaygelsin

İyi güzel de,kapıcısı olmayan binaların tamamı binalarını faturasız temizletiyor.Ayrıca kapıcımız sigortalı.Eşi için böyle bir şey yapabilirmi demek istedim.Cevap için teşekkürler

Merhaba;

Ahmet Mehmet damdan atlıyor bizde atlayalım bakalım ne olacak bir görelim. Toplum olarak iyi şeyleri değilde, kötü şeyleri örnek alarak, gittikçe kötüleşiyoruz. Felanca apartman işlerini şu yöntemlerle yürütüyor, bizde aynısını uygulayalım gibi...

Diğer bir husus, evin adamı başka bir işte çalışyorsa bu adam sizin apartmanda çalıştığı söylenemez. Çünkü aynı anda iki işi icra etmek pekala güç olur. Eğer ki hanımı çalışıyorsa, bununda sigortasız çalıştırılmaması gerekir.

Kolaygelsin

suatoz ' Alıntı:
Apartmanlar,temizlikleri ve kapıcılar hakkında bazı konuların aydınlanmasını istiyorum.

* Apartmanın,giriş ve merdivenlerinin temizliğini,vergi mükellefi olmayan kişilere yaptırmamız ne kadar doğru.Bunun yönetici ve temizliği yapan kişi açısından bir cezai yaptırımı varmıdır.
* Apartmanda Sigortasız kira karşılığı kapıcı ailesi barındırmak doğrumudur.Kapıcı başka bir işte çalışıyor olsa dahi,bir kaç yıl burada oturduktan sonra,eşi için,bina temizliği yaptığına dair ve karşılığında haklarını alamadığını söylediğinde,açtığı davayı kazanabilirmi.Yardımlar için şimdiden Teşekkür ederim.

1. Vergi mükellefiyeti olmayan bir kişiye temizlik yaptırmanızda bir mahsur yoktur. Ancak bunun için gider pusulacı düzenlemeniz gerekir. Apartman adına bir gider pusulası bastıracaksınız veya kırtasiyeden alıp notere onaylatarak kullanabilirsiniz.

2. Bir kapıcı başka bir apartmanda sigortalı görünse bile sizin apartmanınızda yaptığı hizmet sürekli ise; sigortalı göstereceksiniz. Bir kişi bir kaç işverenden sigortalı görünebilir.

3. Kapıcını eşide devamlı surette apartman hizmetinde bulunuyorsa ayrıca sigortalı olmalıdır. Ancak sadece atıyorum haftada bir apartmanın genel temizliğini yapıyor onun dışında herhangi bir hizmette bulunmuyorsa. Bu durumda gider pusulası kesmek suretiyle verdiğiniz parayı belgelemek zorundasınız.

Saygılarımla,

Uzman,cevap için teşekkür ederim.Yalnız 1)nolu cevabınız şaşırttı beni.Yani ben herhangi bir kişiye vergi mükellefi olmayan kişiye bina temizliği yaptırabilirmiyim? Burada bir kazanç var bunun vergisi ne olacak.Hem temizlik yapan hemde yönetici suçlu olmazmı? Sigorta falan yok.Haftada bir temizliğe geliyor

Merhaba;

Gelir vergisi istisnalarıyla alakalı olan
GVK 23. Md. nin 6. nolu bendi

6. Hizmetçilerin ücretleri (Hizmetçiler özel fertler tarafından evlerde, bahçelerde, apartmanlarda ve ticaret mahalli olmayan sair yerlerde orta hizmetçiliği, süt ninelik, dadılık, bahçıvanlık, kapıcılık gibi özel hizmetlerde çalıştırılanlardır.) (Mürebbiyelere ödenen ücretler istisna kapsamına dahil değildir);

Bu kazanç Vergiden istisnadır.
Saygılarımla,

Sayın Uzman

Diğer Apartmanda 30 gün gösteriyorlarsa sigortasını bizim burda tekrar göstermemiz problem olur mu ?

Teşekkür ederim

birçok apartman ve sitede büyük paralar toplanıp işler yaptırılabiliyor ve kimin nasıl denetleyeceği hususunda bir düzenleme var mı?aslında bahsettiğniz durumdaki gibi bir apartman vergi denetimine konu edilmiş midir hiç?bir çok soru ve sorun...

Kat malikleri kurulu yönetici yanında isterse bir de denetçi tayin eder. Denetim sağlanır ve dönem sonunda yönetim harcama raporunu kurula sunarak ibra ister.

sizinde söylediğiniz gibi eğer isterse ...
bir çok apartman ya da siteye girdiğinizde bir ilan panosu yok ve haliyle gelir gider listesi .sigortalı hizmet listesi ve denetçi raporu , borçlular listesi ,kat malikleri genel kurul tutanak vb. pek birşey görülmemekte tertemiz anlayacağınız ;D ;D ;D
ancak yönetim tahsilatta zorlandığında tehdit içerikli yazı yazar ve sonuç mahkemeye taşınır ve yönetim haksız bulunur çünkü bir çoğu düzenli olarak genel kurullarını yapmıyor olağanüstü mali sıkıntı olsa bile aman boşver diyip erteliyor ve artık ertelenemez bir hal aldığında da yüksek aidatlarla site sakinlerinin canını yakıyor ve sakinler bunu dava konusu ettiğinde de mahkemece atanan bilirkişi raporlarında da baya enteresan şeyler ortaya çıkabilmekte ve hatta yöneticiler hakkında zimmet suçlaması ve listeye denetçi diye yazılmış herşeyden habersiz kat maliki de denetçi olarak sorumluluğunu yerine getirmediği suçlaması ile karşı karşıya kalabiliyorlar ;D ;D ;D

Merhaba ;

İsterse kelimesi yanlışlıkla yazılmış olmalı diye düşünüyorum. Yoksa KMK gayet açık. Ama uygulamada genel kurul bile yapmayan apartmanlar bile maalesef var.
E) Yönetimin denetlenmesi

Madde 0041:

Kat malikleri kurulu, yöneticinin bu görevdeki tutumunu devamlı olarak denetler ve haklı bir sebebin çıkması halinde onu her zaman değiştirebilir.

Hesapların denetlenmesi için yönetim planında, belli bir zaman konulmamışsa; bu denetim her üç ayda bir yapılır; bununla beraber haklı bir sebep çıkarsa, hesap denetlenmesi her zaman yapılabilir.

Kat malikleri kurulu denetim işini, kendi aralarından sayı ve arsa payı çoğunluğuyla seçecekleri bir denetçiye veya üç kişilik bir denetim kuruluna verebilir; bu halde denetçi veya denetim kurulu yönetim planında yazılı zamanlarda, eğer zaman yazılmamışsa, her takvim yılının birinci ayı içinde kat malikleri kuruluna verecekleri bir raporla denetimin sonucunu ve anagayrimenkulün yönetim tarzı hakkındaki düşüncelerini bildirir; bu rapor çoğaltılarak birer örneği taahhütlü mektupla kat maliklerine gönderilir.

Denetçiler bu raporu ve verecekleri kararları ve gerekli gördükleri diğer hususları, (1) den başlayıp sıra ile giden sayfa numaraları taşıyan ve her sayfası noter mührüyle tasdikli bir deftere geçirip tarih koyarak altını imza ederler.

bir çok apartman yöneticisinin de listeye bakmadan denetçinin kim olduğunu hatırlayabileceğine imkan vermiyorum ;D
( ıııı xxx abi yok o daha önceki dönem neyse karar defterini bulunca bir ara bakarım...) ;D ;D ;D
biz söyleyelimde bakarsınız görünmezler görünür olur ;D ;D ;D

Ant Z ' Alıntı:
Sayın Uzman

Diğer Apartmanda 30 gün gösteriyorlarsa sigortasını bizim burda tekrar göstermemiz problem olur mu ?

Teşekkür ederim

Merhaba,

Devamlı olarak sizdede kapıcışık yapıyorsa; göstemeniz şart zaten. Daha sonra sgk gün olarak 30 günü baz alır ve sigorta matrahı yükselir.
Bir veya bir kaç işverenden ücret alanlar bu şekilde birleştirilen matrahları sigota tavanını aşıyorsa aşan kısmına ait prim iadesini kendisi talep edebilir.

ayrıca istina edilmiş bulunan kazançla ilgili herngi bir sınır yok zaten. Bir kişi kapıcılık işinden atıyorum 100.000 TL kazansa bile vergiye tabi tutulması geremiyor.

Saygılarımla,

Sayın uzman

Verdiğiniz ayrıntılı cevap için teşekkür ederim

Saygılarımla

Değerli arkadaşlar
Bizim binada bir kısmı işyeri birkısmı daire Yöneticimiz dışardan bir site yönetim ltd şti apartmanı haftada iki sefer temizlik yaptırıyor gönderdiği kişilere sorduğumda sigortasız olduklarını söylüyorlar. hafta da 2 sefer 4 saat temizliğe gelen bir kişi i nasıl kontrol edilebilir. Bu firmanın sigortalı işçileride var bu nu nasıl takpip edebiliriz
teşekkür ederim