Faturasız Demirbaşların Satışı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan emek73
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
merhabalar
işletme defterine tabi mükellefin açılış yoklamasında yazılan demirbaşlarının faturası yoktur. Fakat kapanış yaparken vergi dairesi yoklamda yazılan demiraşların satışının yapılmasını isiyor. Bu durmuda satış kaydı nasıl yapılır.
teşekkürler

Ynt: Faturasız Demirbaşların Satışı

255 hesaptan kayıtlı değerin çıkışını yapınız.Kdv ödeyeceksiniz ama vergi çıkmayacak.

Merhaba ;

Sn sercan; ben de sizin gibi düşünüyorum.

Ama sanırım gözünüzden kaçtı. Soruda işletme defteri deniliyor , kayıtlı bir değerden bahsedilmiyor.

Vergi dairesi yoklamaya geldiğinde içerideki masa, sandalye , bilgisayar vs için bir bedel belirler.O tutarı kastedmiştim.Kapanışta o tutar üzerinden fatura kesildiğinde kdv çıkacak ama ft.çıkmayacak.Yaklaşık 2 hafta once karşılaştığım bir olay.Bir şahıs firması açtım ve hiç işlem yapmadan kapattım.120 ytl kdv çıktı demirbaşlardan dolayı.

sercan ' Alıntı:
Vergi dairesi yoklamaya geldiğinde içerideki masa, sandalye , bilgisayar vs için bir bedel belirler.O tutarı kastedmiştim.Kapanışta o tutar üzerinden fatura kesildiğinde kdv çıkacak ama ft.çıkmayacak.Yaklaşık 2 hafta once karşılaştığım bir olay.Bir şahıs firması açtım ve hiç işlem yapmadan kapattım.120 ytl kdv çıktı demirbaşlardan dolayı.

Merhaba;

Bu demirbaşlar için yetkili memurun gider makbuzu ile girişinin yapılmasını da sağlamış olmalı.

Sadece tutanağa belli bir tutar yazamaz ,yazmış ise de hatalı işlem yapmış diye düşünüyorum.

Tabiki açılış kayıtlarını yapmış olmalılar.

Açılış yapıldığında yoklamada geçen d.baş fiilen alındı fakat faturası alınmadı mı? Kayıtlara mı geçilmemiş? Faturalar alındı fakat kayıp mı? Eğer açılış tarihi zaman aşımı süresini geçti ise d.başlara ft kesin ve matrahın tamamını gelir olarak kaydedin.

Hayır,
Ben bi firma kurdum ticaret yapmak üzere şahsıma ait ve kendime ait masa sandalye pc götürüp dükkana koydum.yoklamaya geldiklerinde bir bedel tesbit edip tutanağa geçtiler.Ve hiç ticaret yapmadan bazı sıkıntılar nedeniyle kapattım firmamı.kayıtlarıylada ben ilgelenmedim arkdaşım takip etti 120 ytl kdv çıktı bencede çıkması normaldi gittim ödedim.

cevaplar için teşekkür ederim fakat benim sorunum bu demirbaşların alış faturası yok.yoklamda da memru sadece demirbaş dökümü yapıyor. fiyatlandırmıyor. Şimdi bu durumda olan demirbaşların faturasını kestiğimizde kaydı nasıl yapılır.

emek73 ' Alıntı:
cevaplar için teşekkür ederim fakat benim sorunum bu demirbaşların alış faturası yok.yoklamda da memru sadece demirbaş dökümü yapıyor. fiyatlandırmıyor. Şimdi bu durumda olan demirbaşların faturasını kestiğimizde kaydı nasıl yapılır.

Sevgili formdaş

Yazdıkların doğru Yukarıdaki formdaşların yazdıklarıda yoklama memureu demirbaş rakamlarını yazmaz.Dolayısıyla o demirbaşlar 2 el oldıklarından piyasa değerinin yarısı kadar fatura kes.(Örnek bilgisayar zamanında 1.000.-tl alınmıştır Sen keserken 250.-tl'den kes.Gelelim İşletme defterinde kaydına bunları defterin alacak kısmında DİĞER GELİRLER kısmına kayıt et

ferhat