fonradar

Faturaya İtiraz ve Sonrası Hk;

mkulte

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Eyl 2006
Mesajlar
167
Konum
istanbul
merhaba arkadaşlar, ticari ilişki içerisinde olduğumuz bir firmanın 2008/12.ayda bize kesmiş olduğu faturaya kanuni süre içinde itiraz ettik ve dava açtık..bu faturayı da kayıtlarımıza almadık..dava ne zaman sonuçlanır belli olmaz. dava aleyhimize veya lehimize sonuçlanırsa nasıl hareket etmemiz lazım. daha önce bu durumla karşılanan arkadaşlar var mı? davayı kaybedersek faturayı kayıtlarımıza nasıl alacagız...
 
Ynt: Faturaya İtiraz ve Sonrası Hk;

Sayın Mehmet Külte Sorunuza aşağıdaki gibi cevaplandırmak mümkün.
1-Faturaya itiraz ettiğginize ve dava açtığınıza göre bu fatirayı kayıtlarınıza alamazsınız.
2-Davanın aleyhinize sonuçlanması halinde yapacağınız gider Bir Mahkeme kararına göre yapılacağından dolayı yinede faturayı gider yazmayacaksınız.
3- İşletmenizin bu dava ile ilgili karşı tarafa ödemesi gereken gider ve tazminatı mahkeme kararına göre yapacağınızdan dolayı bi gideri GVK/40-3 ve 41-5 maddelerine göre değerlendirerek gider veya Kanunen Kabul Edilmeyen gider olarak kayıtlara almak gerekir düşüncesindeyim.
Selamlar iyi tatiller...
 
Ynt: Faturaya İtiraz ve Sonrası Hk;

cevabınız için teşekkür ederim...iki durum açısından olayın ele alırsak

1- dava aleyhimize sonuçlanırsa;
faturayı nasıl kayıtlarıma alacagım...dava mesela haziran/2009 da sonuçlanırsa ben faturayı+kdv yi yasal defterlerime ilgili tarihte kayıt yapabilirmiyim...yaparsam nasıl kayıt yaparım?
2- dava lehime sonuçlanırsa;
karşı firma faturayı kesti yasal defterlerine kayıt etti.. dava lehime sonuçlanırsa o nasıl kayıtlar yapacak.. (sesli düşünürsek--- düzeltme kayıtları yapar.ters kayıt) ????
 
Ynt: Faturaya İtiraz ve Sonrası Hk;

burada şu konu çok önemli , faturaya kanuni süre içerisinde itiraz edilmiş.TTK açısından sadece fatura düzenlenmesi yeterli değil , İİK açısından ise fatura 68-1 maddede sayılan belgelerden değildir.Yargıtay'ın görüşü faturanın ibrazı yanında mal veya hizmetin verildiğinin alacaklı tarafından ispat edilmesi gerektiğidir.faturaya itiraz edilmiş , sevk irsaliyesinde teslim alan isim ve / veya imza var mı ona bakmak lazım.davacı defterlerinin açılış ve kapanış tasdikleri yasal süreler içerisinde yaptırılır ise ( sadece davalı defterleri incelendiği durumda ) lehine kesin delil vasfına haiz olur.ancak borçlu alacaklı tarafın kaydının aksini muteber deliller ile ispat edebilir.İtirazın iptali davalarında mahkemenin ne karar vereceği önemli.yani davayı şimdiden kaybettik veya kazandık diye bir durum şimdiden söz konusu olamaz.olayı bütün halinde değerlendirirsek daha sağlıklı olur diye düşünüyorum.yoksa eksik bilgi ile değerlendirme yapmak mümkün olamaz diye düşünüyorum.
 
Üst