Fazla Çalışma da Yıllık 270 Saate Bayram Ve Genel Tatil Çalışmaları Dahil mi ?

şeref aydemir

Tanınmış Üye
Üyelik
25 Kas 2011
Mesajlar
4,866
Konum
ankara
Başlığa ilişkin tereddüdümü paylaşayım istedim.
-Bahsekonu çalışmalar,İş Kanunu M.41 ve 44 de düzenlenmiş,madde 44 de yapılan çalışmaların ücretininde M.47 ye göre ödeneceği,
-Bayram ve genel tatilerdeki bu çalışmaların denkleştirilmesi ve serbest zaman olarak kullandırılmasının mümkün olmayacağı,

Yukarıda ifade etmeye çalıştığım hususlar ile 270 saat sınırlaması yönünden, iş sağlığı ve güvenliği( iş kazası,meslek hastalığı,işcinin korunması vs.)topyekün düşünüldüğünde,işcinin bir yılda yapacağı/yaptığı toplam 270 saatlik çalışmalara,bayram ve genel tatil çalışmaları dahildir, bu 270 saatin içindedir (yani b.ve gen.tatil çalışmalarınıda kapsar)diyebilecekmiyiz?
 
Son düzenleme:
Bayram ve genel tatıl gunlerınde yapılan caısmalar fazla caısma olarak degerlendırılmedıgınden, 270 saat hesabında dıkkate alınmaz sn.Aydemır. Ancak o calısmalarla bırlıkte haftalık 45 saatı asan kısım 270 saat hesabında degerlendırılır.
 
Haklısınız,bayram ve genel tatil çalışmaları,fazla çalışma olarak değerlendirilmez,fazla çalışma niteliğinde değildir,dolayısıyle bu çalışmaların karşılığı ücretlerin hesabı da , fazla çalışma ücretinin hesabı gibi yapılmaz.Hatta bu çalışmaların denkleştirilmesi ve karşılığının serbest zaman olarak kullandırılması mümkün değil.

"Ulusal bayram ve genel tatil günlerindeki çalışma kural olarak fazla çalışma sayılmaz."ŞEN;s.9.(elbette doğru)

Takıldığım nokta,bu sebebelerden dolayı mı ,270 saatin içinde değerlendirilmez,dikkate alınmaz diyorsunuz?

Oysa ben,benim de görüşlerinize katıldığım bu noktanın,yani sözkonusu bu çalışmaların, Kanun maddelerine göre niteliği ve ücretinin ödeme şekli yönünden böyle değerlendirilmesi gerektiği düşüncesindeyim.

Diğer husus"Ancak o çalışmalarla birlikte haftalık 45 saati aşan kısım 270 saat hesabında değerlendirilir."der iken;
Bu düşünceden hareket edersek,fazla çalışma hesabında evet haftalık çalışma süresinin aşılıp aşılmadığı,aşılmışsa ne kadar aşılmış olduğu önemli ve her hafta ,dolayısıyle bir ayda,nihayetinde de toplamı bir yılda 270 saati aştığında,bu çalışmaların 270 saatin içinde değerlendirmek gerekir diye düşünüyorum.
 
:) kısmen haklısınız ama,
2 soruyu arda arda sorarsak cevap kendılıgınden cıkıyor bence:
1- 270 saat neyın sınırı? Fazla calısmanın
2- fazla calısma ne? Haftalık 45 saatı asan calısma.
Genel tatıl gununde calısmayla haftalık 45 saat asılmıyorsa, fazla calısma da yok degılmıdır?

Bır baska yonden bakacak olursak;
Ucretlı ızın hakkını kullanıp, carsamba gunu ısbası yapan bırı, ornegın gunuk caısma suresı 7,5 saat ıse , carsamba-persembe- cuma ve cumartesı gunluk 3 saat faza calısma ıle yapsa, 4gun X 10,5saat caısmıs olsa, toplam caısma suresı 45 saatın altında kaldıgı ıcın, hergun 3 saat fazladan calısmıs olmasına ragmen fazla calısma ucretıne hak kazanır mı? Bence kazanmaz :)
 
:) kısmen haklısınız ama,
2 soruyu arda arda sorarsak cevap kendılıgınden cıkıyor bence:
1- 270 saat neyın sınırı? Fazla calısmanın
2- fazla calısma ne? Haftalık 45 saatı asan calısma.
Genel tatıl gununde calısmayla haftalık 45 saat asılmıyorsa, fazla calısma da yok degılmıdır?

Bır baska yonden bakacak olursak;
Ucretlı ızın hakkını kullanıp, carsamba gunu ısbası yapan bırı, ornegın gunuk caısma suresı 7,5 saat ıse , carsamba-persembe- cuma ve cumartesı gunluk 3 saat faza calısma ıle yapsa, 4gun X 10,5saat caısmıs olsa, toplam calısma suresı 45 saatın altında kaldıgı ıcın, hergun 3 saat fazladan calısmıs olmasına ragmen fazla calışma ucretıne hak kazanır mı? Bence kazanmaz :)

ama ne olursa olsun fazla mesai sayılır diye düşünüyorum. çünkü günlük çalışma süresinin üzerinde çalışıyor. haftasonu ve resmi tatillerde de yapılan çalışmalar fazla mesai olarak geçer diye düşünüyorum.
 
fazla çalışma değil, fazla süreyle çalışma olur :)
yani çalışma süresi X saat ücreti X 1,5 değil, X 1,25 olur

Fazla çalışmanın tanımı iş kanununda çok net bir şekilde tanımlanmış.
- haftalık 45 saatlik yasal çalışma süresini aşan zamanlardaki çalışmalar şeklinde.
45 saat aşılmadıgına göre , ne olursa olsun fazla çalışma olmalı nasıl olacak sn.semmih?
 
:) kısmen haklısınız ama,
2 soruyu arda arda sorarsak cevap kendılıgınden cıkıyor bence:
1- 270 saat neyın sınırı? Fazla calısmanın
2- fazla calısma ne? Haftalık 45 saatı asan calısma...............Evet
Genel tatıl gununde calısmayla haftalık 45 saat asılmıyorsa, fazla calısma da yok degılmıdır?.............Evet
Bır baska yonden bakacak olursak;
Ucretlı ızın hakkını kullanıp, carsamba gunu ısbası yapan bırı, ornegın gunuk caısma suresı 7,5 saat ıse , carsamba-persembe- cuma ve cumartesı gunluk 3 saat faza calısma ıle yapsa, 4gun X 10,5saat caısmıs olsa, toplam caısma suresı 45 saatın altında kaldıgı ıcın, hergun 3 saat fazladan calısmıs olmasına ragmen fazla calısma ucretıne hak kazanır mı? Bence kazanmaz ........Evet bencede

Sn.Keremcem çok farklı düşünmüyoruz,çok fazla karşıt görüş içinde de değilim ,bu noktada yeterli,kesin bilgiye kesin hükme-içtihada rastlamadığım,edinemediğim için tereddüdümü görüşlerinize sunmuş bulunmaktayım.
Sonradan bu durumu Alo-170 de sordum,onlarda içinde-dahil dediler ama yine de emin olamayıp,paylaşmakta yarar var diye düşünüyorum.

-"Fazla çalışma süresinin toplamı yılda ikiyüz yetmiş saatten fazla olamaz."M.41

-"..........Bu süre sınırı,işyerlerine vaya yürütülen işlere değil,işcilerin şahıslarına ilişkindir."F.Çalışma Yönt.M-5

Buna göre f.çalışmanın sınırı (270 saat noktasının)işe,işyerine ilişkin olmayıp,bizzat işcinin şahsına ilişkin olduğu,bu nedenle işcinin yapacağı f.çalışmaların toplam süresinin işcinin ruh ve beden sağlığının korunması ve iş güvenliğinin sağlanması amacına yönelik olduğu ,

Kanun da azami haftalık çalışma süresi belirlenmiş, ancak azami haftalık fazla çalışma süresi belirlenmemiş,bu belirlenmeme durumu karşısında işciye sınırsız f.çalışma yaptırılması da elbette korunmaz.Kaldı ki "Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz."Ç.Süreleri Yönt.M-4/3

Sonuç itibariyle aynı ifadeleri tekrar etmek ve böylesi oransal bir sonuca gitmek istemiyorum ama (bahsekonu çalışmaların yani fazla çalışma-h.tatili çalışması-bayram ve genel tatil çalışmalarının niteliği ve ücret ödeme şekli konusu dışında) netleştiremediğim için şimdilik kanaatim;
"yıllık 270 saat"konusuna , bayram ve genel tatil çalışması sürelerinin;
a-dahil olduğu,olması gerektiği düşüncesi %60
b-dahil edilmemesi düşüncesi %40
(Diyeceksiniz ki böyle bir düşünce olabilir mi?elbette olmaz,malum konu tam net değil,paylaşıyoruz..).

Yine bana denilecektir ki;madde hükmünde"Fazla çalışma süresinin toplamı...."ndan bahsedilmektedir,oysa sen bayram ve genel tatil çalışması ndan bahsediyorsun, zaten ayrım yapılmış ne alaka !..
Denilmesi muhtemel bu sözünde doğruluk payı var ama sonuç bana göre şimdilik net değil.
(doğrusu şahsen zorlanıyorum)
 
İş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenmek zorundadır. (4857 sayılı İş Kanunu Madde 47) İşçinin tatil günü için eline geçecek ücret tatilde çalışıp çalışmamasına göre değişmektedir. Tatil ücreti hukuki olarak iş karşılığı olmaksızın kanundan dolayı yapılan bir ödeme olduğundan tatil yapmayıp çalışması halinde hak ettiği ikinci ücret hukuken tatil ücreti değil çalışmasının karşılığı olan ücret olarak kabul edilmektedir.

ÖRNEK 1: İşçi haftalık 45 saatlik çalışma süresini doldurmuş ve 23 Nisan günü de çalışmıştır. Çalıştığı bu güne hak kazandığı ücret normal ücretinin % 250 zamlı miktarıdır. Normal yevmiye 100 (+) bayram yevmiyesi 100 ve (+) fazla çalışma ücreti 50 olmak üzere toplam bordroya yansıyacak ücret % 250 zamlı ücret olacaktır.

ÖRNEK 2: İş sözleşmesinde saatlik yevmiye 3 YTL ve haftalık çalışma süresi 45 saat olarak kararlaştırılan işçi, haftalık çalışma süresini doldurmuş ve 19 Mayıs günü de çalıştırılmışsa işçiye ödenecek günlük ücret 56.25 YTL olarak hesaplanacaktır (Günlük ücret 3 YTL x 7.5 = 22,50 YTL x 2,5 kat = 56,25 YTL)

Bu örnekte 19 mayısta da 7,5 saat çalışıldığı kabul edilmektedir. Bu durumda fazla çalışmaya isabet eden ücret 3 + 3*0,50 = 4,5 * 7,5 saat = 33,75 YTL fazla çalışma ücreti. Tabi bu 33,75 YTL’nı da ikiye ayırabiliriz. 4857 sayılı kanun 47. maddesine göre alacağı 1 günlük ücret, yani 3*7,5=22,5 YTL. Ayrıca fazla mesaisi için alacağı 3*0,50=1,5*7,5=11,25 YTL. Toplam (22,5+11,25=33,75) Ayrıca birde işçinin zaten çalışmasa bile maaşı içinde olacak normal ücreti (7,5 * 3 = 22,5 YTL) ilave edersek (33,75 + 22,5) 56,25 YTL’na ulaşırız.

19 mayısta eğer 4 saat fazla mesai yapsaydı. Fazla mesai ücreti: (3 + 3*0,50)*4saat = 18 YTL olarak hesaplanırdı.

Aynı işçi haftalık 45 saat çalışma süresini doldurmamış olsaydı, mesela 40 saat çalışmış olsaydı, fazla mesai ücreti: (3 + 3*0,25)*4 saat = 15 YTL olarak hesaplanırdı. İlk örnekteki gibi 7,5 saat çalışmış ise bu şartlarda (hafta içi 40 saat çalışmış)

4857 sk. Md.47 gereği: 3*7,5=22,5 YTL

Fazla süreli çalışma ücreti: (3*0,25)*5 saat= 3,75 YTL

Fazla çalışma ücreti: (3*0,50)*2,5 saat= 3,75 YTL

Toplam: 22,5+3,75+3,75=30 YTL.

Bu hesaplama şu şekilde de yapılabilir:

(3+3*0,25)*5 saat = 18,75

(3+3*0,50)*2 ,5saat = 11,25

alıntıdır.
 
…Taraflar arasında imzalanan iş sözleşmesinin Çalışma Saatleri ve Düzenlenmesi başlıklı E -2. maddesinde, işçiye ödenecek ücretin, ulusal bayram ve genel tatiller ile kanuni sınırlar dahilinde yapılan fazla çalışmayı da kapsadığı belirtilmiştir.

Bayram ve genel tatil ücretlerinin aylık sabit ücreti içinde ödendiğinin kabulü mümkün olmamakla birlikte, iş sözleşmelerinde fazla çalışma ücretinin aylık ücrete dahil olduğu yönünde kurallara sınırlı olarak değer verilmelidir.

Dairemizce, yıllık ikiyüzyetmiş saatle sınırlı olarak söz konusu hükümlerin fazla çalışma açısından geçerli olduğu kabul edilmektedir. Böyle olunca yılda ikiyüzyetmiş saatle sınırlı fazla çalışmaların aylık ücretin içinde yer aldığı kabul edilmeli ve gerekirse bu yönden bilirkişiden ek hesap rapor alınarak sonuca gidilmelidir.

9.HD. 2011/42279 E. 2012/25869 K. 03.07.2012


…
Dairemizin yerleşik kararlarına göre 4857 sayılı Kanuna göre çalışanların bireysel iş sözleşmelerinde,
aylık ücrete fazla çalışmalarla hafta tatili ve genel tatil çalışmalarının dâhil olduğu yönünde kayıt konulması durumunda,
bu kaydın hafta tatilleri ve genel tatil çalışmaları yönünden geçersiz olup fazla çalışmalar yönünden ise yıllık 270 saatlik bölüm yönünden geçerli olacağı kabul edilmiştir.
Mahkemece, taraflar arasındaki bireysel iş sözleşmesindeki kayıt dikkate alınmadan fazla çalışma alacağının belirlenmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.

9.HD. 2012/25448 E. 2014/15170 K. 12.05.2014
 
Üst