Fazla Mesai Saatleri Ve Düşük Ücret Yatırımı Haklarımı Alabilir miyim ?

Üyelik
31 May 2013
Mesajlar
3
Konum
Uşak
Merhabalar öncelikle.

Ben (Sigortasız Başlangıcım 5.10.2008 ) 1.12.2008 - 2013 ( Şuan hala çalışıyorum )

Ben işe girerken Müdürüm ile Saat 9.30 10 gibi işe başlarım saat 6'da bitirirm diye sözlü olarak iş anlaşmam olmuştur.
Fakat 1 ay sonra müdür işten çıkarıldı. Tabi bu durumda benim patronun haberi varmı yokmu öncelikle bunu bilmiyorum.

1 Ay sonunda ise tüm personelin saat 8.30 burada olacağı söylendi ve çalışma saatlerinin 8.:30 olduğu hatırlatıldı. ( Benim işimi yapan vatandaş çıkarken onun işe gelme saatinde gelirim diye konuşmuştum müdürle birde saat 9:30-10 arasıdır )

Lakin 8:30 başlangıç yaptık ve saat 18:00 kadar çalışmaktayız. Öğle molamız varmı bilmiyorum çünkü 8:00 - 16:00 çalışanlar 30 dakika mola yapmaktadır. Ama ben idari personel olduğum için hiç mola yaptığımı hatırlamıyorum. 5 dakika bir yere kaybolasan hemen nerede diye soruyorlar..


Özetl olarak 8:30 Başlangıç - 18:00 kadar çalışmaktayım.
Cumartesi 8:30 - 15:00 saatleri arası


Maaşlar banka ve elden yatmak tadır. Elimde kimi aylara ait Açıkca isimlerin ve bankaya ne kadar yattığı elden ne kadar verildiğine dair belgeler vardır. ( Çizelge var Elden Verilen - Elden Yatan )

950 Tl maaş almaktayım fakat askeri ücret gösteriliyor dedigim gibi.

Ben bu geçmiş yılların Sigorta PRİM Farklarını + (Bu sene 5. senem doluyor ) 5 Senelik resmi tatiller hariç fazla çalışma saatini alabilirmiyim?

İdari personel olduğumu için size mesai yok diyorlar ama bizle servisle gelen ve başka işi yapan herkez 1 saat fazla çalışsa mesai ücretini alıyor.

5 Yıllık Mesai farkını + Sigorta Prim farkını + 2 Aya yakın bulunan yıllık izinimi işten ÇIKARILDIKTAN sonra temin etme şansım % kaçtır arkadaşlar ?


SİGORTA PRİMLERİNİN EKSİK YATMASI VE ELDEN MAAŞ VERİLMESİNDEN DOLAYI ÇIKIŞ HAKKI KAZANABİLİRMİYİM?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Öncelikle, öğle molası var mı yok mu bilmiyorum sözünüze istinaden;
öğle molası yada sabah çay saati veya akşam çay saati.. hepsinin ortak adı '' ara dinlenme süresi'' dir.Ara dinlenme süreleri de çalışma saatinden sayılmaz.
Muhtemelen , öğle yemeği yiyorsunuz bu bahsettiğiniz saatler arasında , gene aynı saatler içinde çay -kahve vs de içiyorsunuz veya servis yapılıyor. Bu süreler ara dinlenme süresi, sizin deyiminizle molalardır.

Fazla çalışma sürenizin varlığını hesaplayabilmek için günlük ara dinlenme sürenizi bilmek gerekir, ki işyerinde bulunduğunuz toplam süreden, ücretsiz olan ara dinlenme sürelerinizi ve buna göre de günlük çalışma sürenizi ve fazla çalımanız olup olmadığını bulabilmek için.
Ara dinlenme sürelerinizin toplamının 1 saat günlük olduğu kabuluyle;
günlük çalışma süreniz 8 buçuk saat yapar, haftanın 5 günü toplamda 42,5 saat yapar, c.tesi de 3,5 saat çalışma ile haftalık 46 saat çalışmanız olur. ( günlük ara dinlenme süreniz toplamda 1,5 saat ise; haftalık çalışma süreniz 45 saat olur ve fazla çalışmanız yok demektir)

Geçmiş yıllara ait SGK prim farklarının size ödenmesi sözkonusu olamaz, sgk primleri çalışana değil, çalışan adına SGK na ödenir.

SGK primlerinizin gerçek ücretinizden düşük bir ücret üzerinden ödenmesi çalışan açısından haklı fesih sebebi olmakla birlikte, haklılığınızı , yani gerçek ücretinizi iş mahkemesinde dava açarak ıspatlayabilmeniz durumunda, kuruma prim farkları ödenir, kıdem tazminatınızı alabilirsiniz.

Kazanmak için şans?? %50 ya kazanırsınız ya kaybedersiniz.
 
Evet. Odaya çay getiriyorlar. Bu nasıl iştir anlamadım. Alt kademedeki arkadaşlarımız 8 de gelir 4 gider. Biz 8:30 da geliriz 6 da gideriz. Birde cumartesi günleri saat 3 kadar çalışırız. Bizim kaç saat molamız gözüküyor hemen araştırıyorum.
 
Odaya çay getiriyorlarsa, 15dk lık ara dinlenmeleriniz olduğu iddia edilecektir kuvvetle muhtemel.
Alt kademeden den kastınız, üretimde çalışanlar ise, 4 te giden kişilerle aynı gün sayısında çalışmıyor olma ihtimali yüksek, onlar c.tesi tam gün çalışıyor olabilir mi?

Ara dinlenme sürelerinizde çalışmak zorunda bırakıldığınızı , şahitlerle ıspatlayabilmeniz mümkün olmakla birlikte , çalışmakta iken işvereni aleyhine şahitlik yapacak kişileri bulabilmenizin pek mümkün olmayacağını düşünüyorum.
 
Bilgilendirme için teşekkür ederim. Bir şahit iş yerinde bulunan kardeşim. Diğeride 10 yıllık fabrikanın işçisi. Kendisi işten çıktı kendi isteği ile.

Onlar cumartesi günü çalışıyor haklısınız 8-4 Bizde 8:30 - 3 arası çalışıyoruz. Bakalım hakkımızda hayırlısı. Kerem Bey bilgilendirme için teşekkür ederim.
 

Benzer konular

Üst