Fazla Ödenen Geçici Vergi İade

terapist13

Katkı Sunan Üye
Üyelik
26 Mar 2007
Mesajlar
505
Konum
izmir
2011 yılı kurumlar beyannamesinde
fazla geçici vergi ödenmesi nedeniyle
alacak çıktı.
vergi dairesi 252 nolu tebliğdeki ek 1'i doldurarak talep edin
dedi ama formun bilgi satırları kesinti yoluyla ödenen vergiye göre
bu konuda deneyimi olan varmı acaba
 
Ynt: Fazla ödenen geçici vergi iade

Ben dilekçe ile mahsup talebinde bulundum.
 
Ynt: Fazla ödenen geçici vergi iade

bana ısrarla ek 1'i dolduracaksın diyorlar
oysa Beyannamede iade açıkca görünüyor
bir daha konuşmayı deneyeyim bakalım.
 
Ynt: Fazla ödenen geçici vergi iade

Geçici verginin beyannamenin ilgili tablosunda/satırında gösterilmiş olması yazılı iade talebi anlamına gelir.
En fazla bir dilekçe verebilirsiniz ancak ona bile gerek yok
 
Ynt: Fazla ödenen geçici vergi iade

Vergi dairesi saçmalamış. 252 Nolu GVK Genel Tebliğinde bu konuda yeterli açıklama var zaten.

"2.3. Diğer Vergi Borçlarına Mahsup veya Nakden İade

Ödenen geçici vergi tutarının, geçici verginin ilgili olduğu döneme ilişkin olarak verilen beyanname üzerinden hesaplanan gelir veya kurumlar vergisinden fazla olması halinde, mahsup edilemeyen tutar mükellefin diğer vergi borçlarına mahsup edilir.

Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 120 nci maddesi hükmü uyarınca, mahsup işleminin yapılabilmesi için yazılı başvuru şartı aranmaz. Söz konusu mahsup işlemi 6183 sayılı Kanunun 47 nci maddesi hükmü de dikkate alınarak ilgili vergi dairesince re'sen yapılır.

Mahsup işlemi yıllık beyannamenin verildiği tarih esas alınarak yerine getirilir. Mahsubu yapılacak vergi borçları için vade tarihinden, yıllık beyannamenin verildiği tarihe kadar gecikme zammı uygulanır. Dolayısıyla bu tarihten sonra söz konusu vergi borçları için gecikme zammı uygulanmaz.

Mahsup sonucu iadesi gereken miktarın bulunması ve bu tutarın beyannamenin ilgili tablosuna yazılmış olması mükellefçe yazılı olarak yapılmış iade talebi olarak kabul edilir. Yıllık beyannamenin ilgili tablosunda/satırında gösterilmeyen geçici verginin mahsuben veya nakden iade edilebilmesi için o yılın sonuna kadar yazılı olarak başvurulması gerekir.

Geçici verginin gerek mahsuben gerekse nakden iadesinde herhangi bir tutar sınırlaması olmayıp, geçici verginin ödenmiş olması yeterlidir. Geçici vergiye ilişkin iade taleplerinde teminat ve inceleme raporu aranmaz."
 
Ynt: Fazla ödenen geçici vergi iade

hangi tahakkuk eden borcunuza iade istiyorsanız dilekçe ekinde şu tahakkuk nuımaralı vergi borcumdan mahsup istiyorum demeniz yeterlidir.
 
Ynt: Fazla ödenen geçici vergi iade

evet matbu form ile dilekcesiz kabul ediyorlar. bende son geçici yüksek :( kurumlar düşük. sorun yaşadım iadede, tarama servisine yönlendirdiler. neden geçici yüksek kurumlar düşük !! diyor idare...
 
Üst