Ferdi İşletmenin LTD' ye Dönüşümü

Üyelik
7 Ara 2006
Mesajlar
46
Herkese Slmlar,
Şahıs işletmesini 30.11.2006 tarihli bilançosuna göre Özsermaye tespiti yaptırdık. Ve şirket 04.01.2007 tarihinde tescil olundu. Vergi yoklaması ise 05.01.2007 tarihinde (bugün) yapıldı. LTD hesaplarını açarken hangi tarihli tarihli bilançoyu devir etmeliyiz (04 ocak mı, 05 ocak mı)?
İkinci sorum, vergi yoklaması yapıldı ancak henüz vergi numarası verilmedi, pztsi günü verilecek! Vergi numarası olmadan LTD adına fatura bastıramıyoruz, ve yazar kasada düzeltme yaptıramıyoruz. Ve firma faaliyetine devam ediyor. Yeni fatura ve fişler ayarlanana kadar nasıl bir belge düzeni takip etmeliyiz? en azından 3-4 günlük bir boşluk olacak ve bu tarihlerdeki satışlara ilişkin fatura yada fiş leri nasıl düzenleyeceğiz.(Sonbulan sahış işletmesinin ünvanının bulunması nekadar sorun yaratır? ya belge düzenlemeyeceğiz yada hukuken artık olmayan bir firma adına belge düzenleyeceğiz)?
Son sorum da; şahıs adına kayıtlı araçların vs.'nin ruhsat ve tapu benzeri tescilleri (LTD adına) harçlardan muaf değilmidir? Öyle birşey hatırlıyorum ama bulamadım. Eğer muaf ise kaynağını bana söyleyebilirmisiniz?

Cvplarınız için çok teşekkürler.
 
Ynt: Ferdi İşletmenin LTD'ye dönüşümü

Merhaba ;

Sorunuzu özür dilerim ama ben tam anlayamadım.

Eğer 30.11.2006 tarihli bilançodan özsermaye tespiti yapılıp yeni kurulan şirkette bu sermaye ile yer alındığını düşünürsek ;

Öncelikle faaliyet konusunun bu işlemlerde çok önemli olduğunu düşünüyorum.

30.11.den bu yana zaten şahıs işletmesi faaliyetine devam ediyor olmalı ya da yaklaşık 40 günden bu yana nasıl devam edildi ?

2007 takvim yılı için defterinizi tasdik ettirmiş olmalısınız ya da ara tasdiki atlamayınız.

5.Ocak ya da başka bir tarihte tekrar tespit yaptırıp sermaye artışına gitmelisiniz.
 
Ynt: Ferdi İşletmenin LTD'ye dönüşümü

Sevgili Muhasebe,
Özsermaye tespiti yaptırmak, bir işletmenin son bulduğu anlamına gelmez. Bu yüzden 30.11.2006 tarihli bilançoya göre öz sermaye tespiti yapıldı, ancak düne kadar şirket tescili yapılmadığından eski işletme faaliyetine devam etmekteydi. Bugünde faaliyet devam etmekte ancak artık tescil gerçekleştiği için LTD adına faaliyette bulunulmakta. Yani eski şahıs işletmesi bir nevi fesholdu denebilir.

Benim sorum, şuanda LTD faaliyette ancak henüz vergi numarası verilemediğinden fatura bastıramıyor. Eski işletmeye (eski ünvana) ait faturaların kullanılması yada kullanılmaması hususlarını soruyorum.

LTD adına defter tasdiki elbette yaptırıldı. Ve şahıs işletmesi haricen kurulan bir LTD'ye devir edilmiyor. Şahıs firması LTD'ye dönüşüyor..Bu iki olay birbirinden farklı hadiseler ve birçok arkadaş hala bunun farkında değil. Araştırmanızı öneririm.
 
Ynt: Ferdi İşletmenin LTD'ye dönüşümü

Merhaba ;

Özellikle bu konuda oldukça araştırmacı olduğumu , forumda yine bu konuda kısa bir araştırma yaptığınız takdirde verdiğim yanıtlardan görebilirsiniz.

O yüzden benim içim oldukça rahat, sizde araştırmadan yazmadığım konusunda lütfen rahat olun.

Sorunuzu bence tekrar gözden geçirin.
 
Ynt: Ferdi İşletmenin LTD'ye dönüşümü

Merhaba,

Konuyu tüm detaylarıyla ve eksiklerinizi de tamamlayarak özetlemeye çalışacağım.

1. Bu olay şahıs işletmesinin sermaye şirketine dönüşümüdür. Dolayısıyla Gelir Vergisi Kanunu 81/2 kapsamındadır. Yani, vergi hukuku açısından şahıs işletmesinin sermaye şirketine devri de aynı kapsamdadır.

2. Şahıs işletmesinin 30.11.2006 tarihli bilançosundaki öz sermaye ile Ltd. Şirketine dönüştürülmesi kararlaştırılmıştır.

3. Ltd. Şirket resmi olarak tescil tarihinde yani 04.01.2006 tarihinde kurulmuştur.

4. Buna göre şahsi işletme 04.01.2006 tarihine kadar ömrüne devam edecek, tüm beyannamelerini bu tarihe kadar verecektir.

5. 04.01.2006 tarihinden itibaren Şahıs işletmesi üzerinden artık fatura ve diğer belgeler kesilemez. Ltd. Şirkete hızlı bir şekilde vergi numarası tahsis edilip, Ltd. Şirket üzerinden işlemlere devam edilir.

6. Şahıs işletmesinin 30.11.2006 tarihindeki KAYITLI ÖZ SERMAYESİ, LTD. ŞİRKETİN 04.01.2006 TARİHLİ BİLANÇOSUNA DEVREDİLİR.

Bakınız burada DAHA ÖNEMLİ bir husus var. Şahıs işletmesinin MAHKEMECE TESPİT EDİLEN ÖZSERMAYESİNİ DEVREDERSİNİZ, ŞAHIS İÇİN DEĞER ARTIŞ KAZANCI OLUŞUR VE GELİR ORTAYA ÇIKAR, GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ VERMESİ GEREKİR. CİDDİ BİR VERGİLEME ÇIKABİLİR, GENELDE BU NOKTADA DUVARA ÇARPILMAKTADIR.

ÇÜNKÜ, GELİR VERGİSİ KANUNU 81/2' YE GÖRE ŞAHIS İŞLETMESİNİN MUKAYYET DEĞER ÜZERİNDEN SERMAYE ŞİRKETİNE GEÇİRİLMESİ GEREKİR.

Konu, Kanun Maddesi açısından irdelenecek olursa;

GVK’nın 81/2. maddesi hükmüne göre, “Kazancı bilanço esasına göre tespit edilen ferdi bir işletmenin bilançosunun bir sermaye şirketine aktif ve pasifiyle bütün halinde devrolunması, devir alan şirketin bilançosuna aynen geçirilmesi ve devredilen ferdi işletmenin sahip veya sahiplerinin şirketten, devir bilançosuna göre hesaplanan öz sermayesi tutarında ortaklık payı alması (Bu ortaklık payını temsil eden hisse senetlerinin nama yazılı olması şarttır)” şartıyla bir ferdi işletmenin sermaye şirketine devrinde veya sermaye şirketine dönüşümünde değer artışı kazancı hesaplanmaz ve vergilendirilmez.


Yani bu Kanuna göre ferdi işletmenin sermaye şirketine vergisiz olarak dönüşmesi için;

1- Kazancı bilanço esasına göre tespit edilen ferdi işletmenin bilançosunun sermaye şirketine aktif ve pasifiyle devir olması veya yeni kurulacak bir sermaye şirketine kül halinde sermaye olarak konması gerekmektedir.

2- Devir alan sermaye şirketinin bilançosuna veya yeni kurulacak sermaye şirketinin bilançosuna, devir olunan ferdi işletmenin bilançosu aynen geçmelidir.

3- Devir edilen ferdi işletmenin sahip veya sahiplerinin sermaye şirketinden devir bilançosuna göre tespit edilen öz sermaye tutarında ortaklık payı alması ve bu ortaklık payını temsil eden hisse senetlerinin nama yazılı olması gerekmektedir.

Yukarıdaki şartlara uyulmayan durumda değer artış kazancı olacak ve vergileme olacaktır. (GVK Mük. 80. Md.)


AYRICA, YUKARIDAKİ ŞARTLARA UYULDUĞUNDA KDV KANUNU MD. 17/4' e GÖRE KDV İSTİSNASI DA VARDIR. YANİ BU TÜR DÖNÜŞÜMLERDE, KDV UYGULANMAZ.
 
Ynt: Ferdi İşletmenin LTD'ye dönüşümü

mESUT -SMM
yanıtınız için tşk ederim.
Söz konusu firma YMM raporuyla, mukayyet değerlere göre respit edilen özsermaye ile LTD'ye dönüşüyor. Bahsettiğiniz gibi herhangi bir değer artışı söz konusu değil.

Burada önemli bir tartışmada; KDV yönünden. Daha doğrusu fatura yönünden. KDV'den muaf olan bu işlem için kimi arkadaşlar sabit kıymet-stok vs. için KDV'siz fatura düzenlenmesini savunurken, benimde dahil olduğum diğer bir grup fatura düzenlenmesine gerek olmadığını savunuyor. Sizin yorumunuz nedir?
İdarenin görüşüde çelişkili gibi; bazı muktezalarda fatura gereklidir denirken bazılarında bu hususa yer verilmemiş.
 
Ynt: Ferdi İşletmenin LTD' ye Dönüşümü

Tekrar Merhaba,

Bu tür bir olayda her ne kadar idarenin görüşü fatura düzenlenmesi gerektiği yolunda olabilsede, bu görüşe katılmak mümkün değildir.

1. Bu tür vergisiz devir, birleşme, bölünme, dönüşüm durumlarında KDV muafiyeti vardır. (KDV K. 17/4-e)

2. Fatura düzenlenmesine gerek yoktur. Çünkü;

Vergi Usul Kanunun 229. maddesinde;

"Satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen vesikadır" şeklinde tanımlanmıştır fatura


Dolayısıyla, ferdi işletmenin Ltd.' ye dönüşümü sırasında satılan emtia ve yapılan bir iş olmadığı gibi borçlanılan bir meblağ da yoktur.

Sonuç olarak, bu tür durumlarda fatura kesilmemesi durumunda özel usulsüzlük cezası kesilirse, Vergi Mahkemesine başvurularak ceza kaldırılabilir.
 
Üst