Fesih!

meduzam

Katkı Sunan Üye
Üyelik
17 Kas 2005
Mesajlar
457
Konum
ankara
06.03.2006 İşe başlayan bir işçi için: 31.03.2009 tarihinde hizmet akdi fesih bildirimi gönderilmiş ve 22.05.2009 tarihinde iş akdinin fesih edileceği bildirilmiştir.

İşçi 3 haftalık iznini kullnammamıştır. Ve ayrıca ocak şubat mart ssk matrahları
ocak : 1.550 tl
şubat : 1.192,31
mart : 1.085 tl olarak görünmektedir.İşveren Şubat ve martta ücrretin %70 ni ödemiş ancak kalanını sonra ödeyeceğini söylemiştir.Bu durumda 1.550 tl den mi hesaplnamsı lazım hak kaznılan hakların..

Şimdi bu işçi için kullanmadığı yıllık izin ücreti ne kadardır ve ne şekilde ödenmesi gerekir. İşveren 3 haftayı 31.03.2009'dan itibaren kullandırırsa nasıl ödeme yapar sgk primini yatırıp 3 haftalık net ücretini mi öder.Yoksa 3 haftalık brüt ücreti mi ödeyecek Bu izin ücertini ne zaman ödemesi gerekir.

Ayrıca ihbar süresi ne kadardır bu işçinin bu ihbar sürelerine ait ücreti brüt ücrettten mi işçiye ödenecektir ve ne zaman ödenmesi lazımdır. Kısacası bu işçiye en geç ne zaman ve ne kadar ödeme yapılmalıdır. Ve hak kaybına uğraması için ne yapmalıdır
 
Ynt: Fesih!

ihbara gerek yoktur çünkü bildirmişsiniz çıkışını
yani ihbar tazminatı eğer işçiye ihbar süresi kadar önceden yazı ile işte 2 hafta sonra işten çıkaracağız diye o zaman ihbara gerek yoktur
ihbar ödeme eğer direk ihbar süresi kadar önceden haber verilmeden çıkış verilirse ödenir
-ssk matrahı üzerinden haklar ödenir yani eksik ödemeniz önemli değil 1550 tl üzerinden
-izin ücreti kullanmadığı iznin net tutarı ödenir işten çıkışta hemen ödenmesi gerekir
-bence 31.03.09 ile 3 hafta izni başlatın yani 20.04.09 da çıkış verin ama 20 günlük süreyi ücretli izin gösterin
veya son ayda 3 haftalık izin kadar matrahı fazla gösterin
1.söylediğim daha doğrudur gerekli izin imzalarını işçiden alın
 
Ynt: Fesih!

06.03.2006 da başlayan işçinin 06.03.2009 dan itibaren ihbar süresi 8 hafta olur.31.03.2009 da bildirimi 22.05.2009 da fesih olacağını bildirdiğinizden,ihbar süresine uymamış olursunuz.İhbar süresinde bir kısmı çalıştırma, bir kısmının ücretini ödeme gibi bir durum olmaz.Ya tüm süreyi çalıştırırsınız,sonunda çıkışı yaparsınız, ya da tüm süreyi çalıştırmadıysanız tüm süreye ilişkin ücreti ödemek zorunda kalırsınız.
Hesapları SSK matrahı üzerinden değil, işçinin giydirilmiş brüt ücreti(yol-yemek-ikramiye vs süreklilik kazanmış ek ödemelerin ortalamasının da dahil edildiği ücret) üzerinden yaparsınız.
Kıdem tazminatı için % 0,6 damga vergisinden başka kesinti yapamaz,diğer izin ve ihbar tazminatından normal ücrete uygulanan tüm kesintileri yaparsınız.
İhbar süresi ve ücretli izin iç içe geçemez.Yani ihbar süresinin bir kısmını ücretli izin gibi gösteremezsiniz.Ya önce izne çıkartır izni kullandırırsınız,ya da çıkış işlemlerinin yapıldığı gün izin,tazminat,vs.tüm ücretleri ödersiniz.
İhbar süresi içinde ayrıca günlük 2 saat ücretli yeni iş arama izni kullandırmak zorundasınız,kullandırmıyor çalıştırıyorsanız,günlük 2 saat fazla çalışma ücreti( %50 arttırılmış saat ücreti ) üzerinden ücretini de ayrıca ödemeniz gerekir.
Bence en başta çalışana, daha önce bildirilmiş olan fesih tarihinin yanlış hesaplandığını belirtip ihbar süresine uygun olan doğru fesih tarihini bildirin,ihbar tazminatı ödemekten kurtulun.
 
Üst