Finansal Muhasebe 35 Yevmiye Maddesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan zeyna78
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Finansal Muhasebe 35 Yevmiye Maddesi

yerim 369 u..yeter ya..her gelen hoca bi icat çıkarıyor..ben paşa paşa 361 e atarım..

consultant ' Alıntı:
yerim 369 u..yeter ya..her gelen hoca bi icat çıkarıyor..ben paşa paşa 361 e atarım..
Ben de her ne kadar bu bilgileri paylaşsamda sonuçta 361 hesabı kullanacağım..Sonuçta muhasebe kişiye özel değil...

bende 361 e atarım, mübarek tek düzen değil çoklu düzen oldu hesap planı

Güzelim muhasebem ne hallere düştü..:(:(
Neyi nasıl yapacağımıza bile karar veremez olduk..Bu böylemi iste şu şöylemi ister...:(:(
İnşallah hakkımızda hayırlısı olur...Hayırlı olanda sınavı geçmemiz olur inşallah..:)

Ben baktım şahsen..En azından 193 hesabın 371 e atılarak kapatılması kardan düşülmesi ve vergi ayrılması ne olur ne olmaz bakmak lazım

sımdı
kafamı kurcalan bırsey var
hatır cekı vermek ıle hatır cekı duzenlemek aynı sey dımı?
verıldıgı zaman
136
336
alındıgı zaman
101
336
bu kayıtlar dogru mu

consultant ' Alıntı:
sımdı
kafamı kurcalan bırsey var
hatır cekı vermek ıle hatır cekı duzenlemek aynı sey dımı?
verıldıgı zaman
136
336
alındıgı zaman
101
336
bu kayıtlar dogru mu
çek verildiği zaman

136

103 olması gerekmiyormu

honest ' Alıntı:
Halim hocaya ait bir bilgi daha paylaşayım sizlerle..:)

Ücret tahakkukunda işsizlik sigortası işçi payı ve işsizlik sigortası işveren payını 369 Diğer sosyal Güv.Kes. hesabında izlemiş..Bilginiz olsun..:)

Tahakkuk ettiği anda (ödeme süresi dolmadan) bu hesaba almışsa tuhaf. Ama aşağıdaki gibi durumlarda 369 kullanıldığını öğrendim. Alıntıyı bu forumun http://forum.alomaliye.com/index.php/topic,1517.15.html sayfasındaki bir yazıdan yaptım.

I) "368? ve ?369" hesapların kullanımı, alt hesapları:

(MSUGT) Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği?nde ?368- VADESİ GEÇMİŞ ERTELENMİŞ VEYA TAKSİTLENDİRİLMİŞ VERGİ VE DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLER? hesabının açıklaması ve işleyişi aşağıdaki gibidir:

?Kanuni süresi içinde ödenmeyen vergi ve yükümlülükler ile erteleme ve taksitlendirme süresi bilanço tarihinde bir yıldan az olan vergi ve yükümlülükleri kapsar.

İşleyişi:
Vadelerinde ödenmeyen vergi ve diğer yükümlülüklerle erteleme veya taksitlendirme süresi bir yıldan az olanlar ile vadesi bir yılın altına düştüğü için "438" no.lu hesaptan bu hesaba aktarılanlar, hesabın alacağına kaydedilir. Ödenmeleri halinde hesaba borç kaydedilir. Ancak, vadesi geçmiş vergi ve diğer yükümlülüklerde erteleme veya takside bağlama süresi bir yılı aşanlar bu hesabın borcu karşılığında "438- Kamuya Olan Ertelenmiş veya Taksitlendirilmiş Borçlar" Hesabı'na aktarılır.?

Aynı Tebliğ?de ?369- ÖDENECEK DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLER? hesabı için yapılan açıklama ve istenilen işleyiş ise, aşağıdaki gibidir:

?Özel bölümlerinde tanımlananlar dışında kalan yükümlülüklerin izlendiği hesaptır.

İşleyişi:
Tahakkuk ettirilmesini gerektiren olaylar ve işlemler ortaya çıktıkça anılan hesaplar alacaklanır, ödemeler yapıldıkça borçlanır.?

Buna göre ödemelerin vadesinde yapılmaması halinde, 360 ve 361 hesaplardaki vadesi geçen borçlar aynı gruptaki "368- Vadesi Geçmiş Ertelenmiş veya Taksitlendirilmiş Vergi ve Diğer Yükümlülükler" hesabına aktarılmalıdır. Bu işlem, yıl içerisinde yapılmamış olsa bile, yıl sonundaki envanter çalışmaları sırasında mutlaka yapılmalıdır.

Burada ?36 Grubu? hesaplarının çok önemli bir özelliği ortaya çıkıyor. Bu gruptaki ?360? ve ?361? hesaplarla ilgili olarak, (eğer açılıp kullanılmışsa 362-367 hesaplarla da) mali tablolarda vadesi geçtiği halde ödenmemiş hiçbir borcun yer alması olasılığı yoktur. Tam Açıklama Kavramı da bu noktada ağırlığını duyurmaktadır. Vadesi geçmiş ve ödenmemiş borçlar, ?360? ve ?361? hesaplardan alınıp, en azından mali tablo aşamasında ?368? hesaba mutlaka aktarılmalıdırlar. Bu tutarların mali tabloda ?360 ve 361? hesaplar içerisinde bırakılmış olması, işletmenin bu tür borçlarını hep zamanında ödediği gibi bir görüntü vererek mali tablo okuyucusunun aldanmasına neden olacak, bu yolla Tam Açıklama Kavramı ile Sosyal Sorumluluk Kavramı gözden çıkarılmış olacaktır.

Her hangi bir borcun vadesinin geçip geçmediği ya muavin kayıtlar taranarak görülebilir, ya da alt hesaplar yardımıyla mizanda görülebilir. Yıl sonunda bilanço çalışmaları yapılırken zaman sıkıntısı içinde bulunulacağı hepimizce bilinmektedir. Bu zaman sıkışıklığında bir de muavin kayıtları tarayarak fazladan zaman kaybetmek akılcı ve verimli bir uygulama olmayacaktır. Oysa yıl içinde günlük kayıtlar yapılırken ödenmemiş borçları açıkça gösterecek biçimde düzenlenmiş bir alt hesap yapısını kullanarak işlem yapıldığında, her alınan mizan, vadesi geçen ve "368" hesaba aktarılması gereken tutarları zaman kaybı olmadan hemen gösterecektir. Alt hesap yapısının önemi bu noktada ortaya çıkmaktadır. Mizan, yol gösterici olmalıdır.

Bunun yanı sıra, bilanço tarihindeki işletmenin bütün borçlarının bilançoda yer almasını gerektiren bilanço ilkesi gereği, ve dönem içinde doğan tüm giderlerin doğduğu döneme kaydedilmesini gerektiren ?Dönemsellik İlkesi? gereği, vadesi geçmiş olduğu için "368" hesaba aktarılan vergi ve sosyal güvenlik borçlarının 31.12. tarihi itibariyle oluşmuş gecikme zamları da hesaplanıp tahakkuk ettirilerek "369- Ödenecek Diğer Yükümlülükler" hesabına alacak kaydedilmelidir. Zira bu gecikme zamları da işletmenin oluşmuş borçlarıdır ve işletme kişiliğinin gideridir. Giderin doğuş zamanı da ödenme tarihi değil, tahakkuk ettiği tarihtir. Sonuçta, Tam Açıklama ve Dönemsellik İlkeleri gereği, 31.12 itibariyle oluşan gecikme zammı borcu bilançoda, oluşan gecikme zammı gideri de o dönemin gelir tablosunda yer almalıdır.

sleepingcat ' Alıntı:
honest ' Alıntı:
Halim hocaya ait bir bilgi daha paylaşayım sizlerle..:)

Ücret tahakkukunda işsizlik sigortası işçi payı ve işsizlik sigortası işveren payını 369 Diğer sosyal Güv.Kes. hesabında izlemiş..Bilginiz olsun..:)

Tahakkuk ettiği anda (ödeme süresi dolmadan) bu hesaba almışsa tuhaf. Ama aşağıdaki gibi durumlarda 369 kullanıldığını öğrendim. Alıntıyı bu forumun http://forum.alomaliye.com/index.php/topic,1517.15.html sayfasındaki bir yazıdan yaptım.

I) "368? ve ?369" hesapların kullanımı, alt hesapları:

(MSUGT) Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği?nde ?368- VADESİ GEÇMİŞ ERTELENMİŞ VEYA TAKSİTLENDİRİLMİŞ VERGİ VE DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLER? hesabının açıklaması ve işleyişi aşağıdaki gibidir:

?Kanuni süresi içinde ödenmeyen vergi ve yükümlülükler ile erteleme ve taksitlendirme süresi bilanço tarihinde bir yıldan az olan vergi ve yükümlülükleri kapsar.

İşleyişi:
Vadelerinde ödenmeyen vergi ve diğer yükümlülüklerle erteleme veya taksitlendirme süresi bir yıldan az olanlar ile vadesi bir yılın altına düştüğü için "438" no.lu hesaptan bu hesaba aktarılanlar, hesabın alacağına kaydedilir. Ödenmeleri halinde hesaba borç kaydedilir. Ancak, vadesi geçmiş vergi ve diğer yükümlülüklerde erteleme veya takside bağlama süresi bir yılı aşanlar bu hesabın borcu karşılığında "438- Kamuya Olan Ertelenmiş veya Taksitlendirilmiş Borçlar" Hesabı'na aktarılır.?

Aynı Tebliğ?de ?369- ÖDENECEK DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLER? hesabı için yapılan açıklama ve istenilen işleyiş ise, aşağıdaki gibidir:

?Özel bölümlerinde tanımlananlar dışında kalan yükümlülüklerin izlendiği hesaptır.

İşleyişi:
Tahakkuk ettirilmesini gerektiren olaylar ve işlemler ortaya çıktıkça anılan hesaplar alacaklanır, ödemeler yapıldıkça borçlanır.?

Buna göre ödemelerin vadesinde yapılmaması halinde, 360 ve 361 hesaplardaki vadesi geçen borçlar aynı gruptaki "368- Vadesi Geçmiş Ertelenmiş veya Taksitlendirilmiş Vergi ve Diğer Yükümlülükler" hesabına aktarılmalıdır. Bu işlem, yıl içerisinde yapılmamış olsa bile, yıl sonundaki envanter çalışmaları sırasında mutlaka yapılmalıdır.

Burada ?36 Grubu? hesaplarının çok önemli bir özelliği ortaya çıkıyor. Bu gruptaki ?360? ve ?361? hesaplarla ilgili olarak, (eğer açılıp kullanılmışsa 362-367 hesaplarla da) mali tablolarda vadesi geçtiği halde ödenmemiş hiçbir borcun yer alması olasılığı yoktur. Tam Açıklama Kavramı da bu noktada ağırlığını duyurmaktadır. Vadesi geçmiş ve ödenmemiş borçlar, ?360? ve ?361? hesaplardan alınıp, en azından mali tablo aşamasında ?368? hesaba mutlaka aktarılmalıdırlar. Bu tutarların mali tabloda ?360 ve 361? hesaplar içerisinde bırakılmış olması, işletmenin bu tür borçlarını hep zamanında ödediği gibi bir görüntü vererek mali tablo okuyucusunun aldanmasına neden olacak, bu yolla Tam Açıklama Kavramı ile Sosyal Sorumluluk Kavramı gözden çıkarılmış olacaktır.

Her hangi bir borcun vadesinin geçip geçmediği ya muavin kayıtlar taranarak görülebilir, ya da alt hesaplar yardımıyla mizanda görülebilir. Yıl sonunda bilanço çalışmaları yapılırken zaman sıkıntısı içinde bulunulacağı hepimizce bilinmektedir. Bu zaman sıkışıklığında bir de muavin kayıtları tarayarak fazladan zaman kaybetmek akılcı ve verimli bir uygulama olmayacaktır. Oysa yıl içinde günlük kayıtlar yapılırken ödenmemiş borçları açıkça gösterecek biçimde düzenlenmiş bir alt hesap yapısını kullanarak işlem yapıldığında, her alınan mizan, vadesi geçen ve "368" hesaba aktarılması gereken tutarları zaman kaybı olmadan hemen gösterecektir. Alt hesap yapısının önemi bu noktada ortaya çıkmaktadır. Mizan, yol gösterici olmalıdır.

Bunun yanı sıra, bilanço tarihindeki işletmenin bütün borçlarının bilançoda yer almasını gerektiren bilanço ilkesi gereği, ve dönem içinde doğan tüm giderlerin doğduğu döneme kaydedilmesini gerektiren ?Dönemsellik İlkesi? gereği, vadesi geçmiş olduğu için "368" hesaba aktarılan vergi ve sosyal güvenlik borçlarının 31.12. tarihi itibariyle oluşmuş gecikme zamları da hesaplanıp tahakkuk ettirilerek "369- Ödenecek Diğer Yükümlülükler" hesabına alacak kaydedilmelidir. Zira bu gecikme zamları da işletmenin oluşmuş borçlarıdır ve işletme kişiliğinin gideridir. Giderin doğuş zamanı da ödenme tarihi değil, tahakkuk ettiği tarihtir. Sonuçta, Tam Açıklama ve Dönemsellik İlkeleri gereği, 31.12 itibariyle oluşan gecikme zammı borcu bilançoda, oluşan gecikme zammı gideri de o dönemin gelir tablosunda yer almalıdır.

Bir de Yaklaşım Dergisi'nde Gelirler Kontrolörü YMM Sakıp ŞEKER'in makalesinde bu hesabın kullanımına rastladım. İlgili kısım:

VI DÖNEM NET KAR VEYA ZA­RARININ HESABI VE YASAL YÜKÜMLÜLÜK KARŞILIKLARININ AYRILMASI

Yapı kooperatifleri belli şartlan taşı­yorlarsa kurumlar vergisinden muaf­tırlar. Ancak, kooperatifin kurumlar vergisinden muaf olması muhasebe ka­yıtlarında gerçek kar veya zararının tespitine engel değildir. Kooperatifler­de de dönem sonlarında TMS'ye uy­gun mali tabloların hazırlanması ve su­nulması zorunluluğu bulunmaktadır.

Kurumlar vergisinden muaf bulunan yapı kooperatifleri, dönem karının % l'ini Sanayi ve Ticaret Bakanlığı nezdinde açılan 'Tanıtma ve Eğitim Hiz­metleri Fonuna" yatırmak amacıyla karşılık ayıracaklardır. Bu fonların 3 ay içinde ilgili fona yatırılması gerekir.

Karşılık ayırma işleminin aşağıdaki gibi yapılması gerekir.

------------------ /------------------------

691DÖNEM KARI VERGİ VE DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLER KARŞILIĞI

370DÖNEM KARI VERGİ VE DİĞ. YÜK.

01 Sanayi Bakanlığı Tanıtma ve Eğitim Hizmetleri Fonu

------------------ /-----------------------

690 DÖNEM KARI VEYA ZARARI

691 DÖNEM KARI VERGİ VE
DİĞER YASAL YÜKÜMLÜ­
LÜKLER KARŞILIĞI

(Tanıtma ve Eğitim Hizmetleri Fonu Karşılığı)

692 NET DÖNEM KARI VEYA ZARARI

------------------ / -----------------------

Net dönem karının bilançoya aktarıl­ması ise aşağıdaki kayıtla gerçekleşti­rilir.

---------------- /------------------------

692 NET DÖNEM KARI VEYA ZARARI 590DÖNEM NET KARI

------------------ / -----------------------

370 No.lu hesabın ise ödeme zama­nında 36 hesap grubunda bulunan 369 Ödenecek Diğer Yükümlülükler hesabı alacalandırılarak kapatılması gerekmektedir. Hesabın işleyişi aşağı­daki gibi olacak ve ilgili bakanlık nezdinde açılan fona ödeme yapılınca 369 No.lu hesap kapanacaktır.

370DÖNEM KARI VERGİ VE DİĞER YASAL YÜKÜMLÜLÜK KARŞILIKLARI

(Tanıtma ve Eğitim Hizmetleri Fonu) 369ÖDENECEK DİĞER YÜK.

(Tanıtma ve Eğitim Hizmetleri Fonu)

honest ' Alıntı:
sleepingcat ' Alıntı:
honest ' Alıntı:
Arkadaşım açıksası bende burda aldığım duyumlara istinaden Halim hocanın not arayışına girdim.Ve bugün elime ulaştı..Ama kesin olarak bildiğim bişey varsa o da Yusuf Beyin artık komisyonda olmadığıdır.Halim hoca komisyondaysa sınavlarda sorduğu bi kaç tane belli konular varmış ama onlarda sürekli bizim çalıştığımız şeyler
reeskont soruları karşılık ayırma soruları ücret tahakkuku ve iz bedeli bu soruları sormadan sınav yapmıyormuş..O yüzden ben takıldım kaldım...:(

Dönemsonu işlemlerinde neler yaptırmış, yazabilir misiniz?

Teşekkürler,
Çok özellikli bir işlemi yok sadece karşılık ayırdığı zaman şöyle bi kayıt yapmış..

970 vergi açısından kabul edilmeyen giderler
971 vergi açısından kabul edilmeyen giderler alacaklı hesap

Bu şekilde bi kaydı var..

Soracağınız şeyi hesap adı vererek sorarsanız örnek yazabilirim.

Nazım hesaplarla ilgili netten bulduğum bir örnek:

Bir örnek vermek gerekirse, işletmede her hangi bir dönemde KDV ödemesi doğmadığını düşünelim. Tahakkuk fişinde, sadece (2001 yılı için) 140.000 TL. Damga Vergisi, 1.000.000 TL. EKP ve 2.000.000 TL. ÖİV olmak üzere, toplam 3.140.000 TL. ödenmesi gereken tutar yer alacaktır. Bu kalemlerin her üçü de ?İŞLETME KİŞİLİĞİ? açısından birer giderdir. Ama, bunların arasında ÖİV kalemi, bir Kanunen Kabul Edilmeyen Gider kalemidir. Buna göre, önce ödeme işlemini kayda alalım;

770- GENEL YÖNETİM GİDERLERİ

770 06- VERGİ, RESİM VE HARÇ GİDERLERİ

770 06 01- DAMGA VERGİSİ GİDERİ 140.000

770 06 04- EKP GİDERİ 1.000.000

770 06 05- ÖİV GİDERİ 2.000.000

100- KASA HESABI

100 01- TL KASASI 3.140.000

Bu ödeme maddesinin ardından, ÖİV?nin dönem sonu matrah hesaplanması sırasında KKEG olarak göz önüne alınabilmesi için, yukarıda alt detayları verilmiş olan 950 ? 951 Nazım Hesap çiftine de kaydedilmesi gerekir.

950- MATRAHA EKLENECEK UNSURLAR

950 01- KANUNEN KABUL ED. GİDERLER

950 01 09- ÖZEL İŞLEM VERGİLERİ 2.000.000

951- MATRAHA EKL. UNS. KARŞ.

951 01- KANUNEN KABUL ED. GİD. KARŞ. 2.000.000 gibi...

honest,

Acaba çek-senet ciro edildiğinde nazım hesaplarda izlenmiş mi?
Hiç konsinye mal alım/satım işlemine rastladınız mı?

sleepingcat ' Alıntı:
honest,

hayır arkadaşım çek senet cirolarında nazım hesap kullanmamış..
konsinye malla ilgilide örnek yok..
halim hocanın ders notları ve soruları çok anlaşılır..
farklı olan yerleride formda paylaştım zaten

honest ' Alıntı:
sleepingcat ' Alıntı:
honest,

Teşekkür ederim, başarılar...

sleepingcat ' Alıntı:
honest ' Alıntı:
sleepingcat ' Alıntı:
honest,

Teşekkür ederim, başarılar...
Rica ederim ne demek yardımcı olabildiysem mutlu olurum..Sizede başarılar.Allah emeğinizi boşa çıkarmasın.

consultant ' Alıntı:
iz bedeli ile ilgili kayıt nasıl yapılıyor

Sayın hocamız iz bedelini Nazım hesaplarda takip etmektedir.

981 Nazım Hesap İz Bedeli Sahipleri (borçlu) 1

980 Nazım Hesap İz bedeli Duran Varlık (alacaklı) 1