Ynt: Finansal Muhasebe Kısa özet notlar.
buka ' Alıntı:
ilgili kayıt doğrudur.
621 kulanmanız gerekmez dikkat edersenız zaten ılk kayıtta 153 alacaklanıdırılarak mal çıkışı sağlanmıştır
ilk kayıtta sebep bilinmediğinden 197 geçiçi hesaba atmış mecburen 153 hesabını çalıştıracak bu kayıpta normal fire ile ilgili olduğuna göre 621 olması gerekir diye düşünüyorum olağandışı fireler 689 hesabına atılır ve kkeg olarak dikkate alınır ben bir tekstil fabrikasında çalışıyorum ve ticaret odasından aldığımız normal fire oranlarına göre çıkan kaybı 621 hesabına atıyoruz. şimdi bana kızacaksınız belki ama ys.nin kitabında da 621 hesabına atmış

621. 2.000 (B)
197. 2.000 (A)
F İ R E; Faaliyet sonucunda kabul edilebilir sınırda olmak kaydıyla ortaya çıkan fireler 621-satılan ticari malın maliyetinin borcuna gönderilir.kabul edilemeyen fireler ise 689-diğer olağandışı gider ve zararlar hesabının borcuna yazılacaktır.
örnek-1: Dönem sonunda yapılan sayım ve değerleme sonucunda mevcut malın maliyeti(kayıtlı) 4500 ytl dir. Ancak 500 ytl lik noksan malın , 300ytl si kanuni fire ve 200ytl si de kanuni olmayan fire oluşmuştur.
------------------------------------/--------------------------
621-stmm 300
689-D.ol.dışı g/z 200
153-Ticari mallar 500
--------------------------------------------------------------
örnek-2: Diyelim bir petrol istasyonumuz var, LPG satışı yapıyoruz ve %1 lik gaz kaçağı kanuni olsun, sayım sonucunda %3 LPG mal eksiği çıkmış olsun ve toplam mal eksiğinin rakamsal değeri 900 ytl olsun,bu durumda yapılacak kayıt şöyle olacaktır.
-----------------------------------/-----------------------------
621-stmm 300
689-d.ol.dışı.g/z 600
153-Tic.mall. 900
----------------------------------------------------------------
alıntı:smmm ayhan temur ASMMO Yönetim Kurulu Üyesi