Finansal Muhasebe Kısa özet notlar.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan atellia
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Finansal Muhasebe Kısa özet notlar.

1- repo 112 de mi yoksa 118 de mi izlenir
2- duran varlık kredili satışlarında kullanılan hesap 136 olmayacak mı 127 olacağına emin misiniz yani bu konuda hemfikir misiniz. benim aldığım notlarda 136 diye geçiyor.

fon 118 de
repo 112 de izlenir
lütfen yanlışım varsa düzeltiniz.

1- özel maliyetlerde kiralama süresi 5 yıldan fazla bile olsa 5 yılda eşit giderleştirilir.
2- haklar,şerefiye, kur.ve örg.giderleri 5 yılda eşit giderleştirilir. kur. ve örg. gideri istenirse yapılan yılda giderleştirilir.
3-kira ödemelerinde mal sahibi şahıs ise gelir vergisi lesintisi yapılır. kurum ise kurum bunu faturalandırır ve kiralayanda bunun kdv si ile birlikte öder.
4- elektrik, su, kira gibi depozitolar 226 verilen depozito ve teminatlar hesabında izlenir.
5- devletten alınan teşvikler 602 hesabında izlenir.
6- yabancı paralı alacaklarla ilgili kur farkları 646 kambiyo karı değilde 642 faiz gelirleri hesabında izlenir.
7- yabancı paralı borçlarla ilgi kur farkları 656 değilde 780 fin. giderlerinde izlenir.
8- işletmede kullanılma ve satış imkanı kalmayan stokların ve duran varlıkların izlendiği hesap 294 elden çıkarılacak stoklar ve mad.dur.var.hesabıdır. bu niteliğe dönüşen varlıklar ilgili hesaptan alınıp bu hesaba aktarılır. elden çıkartıldığında bu hesap kapatılır.
9- 308 menkul kıymet ihraç farkı hesabı dönem sonunda 780 hesabıyla kapatılır.
10- işletmenin elindeki çeklerin karşılıksız çıkması 127 borçlu 101 alacaklı

benim notlarımda da bunlar yazılı eğer içinde yanlışlar varsa paylaşırsanız iyi olur hem kimseyi yanıltmak istemem hemde kendim de öğrenmek isterim.

arkadaşlar birşey soracağım sınavda defteri kebir kayıtlarını yaparken sadece bakiye veren hesaplarımı yazıyorsunuz yoksa bütün hesaplarımı aralık sınavında verilen t ler yeterli değildi kapanış hesapları için ???

aydinay ' Alıntı:
6 temmuz 2003 sınavında açılış bilançosunda reeskont var. Elinde bu dönemim soru cevap anahtarı olan var mı? Tesmer ne yayınlamış bize fikir verirebilir.
6 temmuzdaki sınavda verilen bilanço 31.12.2002 tarihli olduğu için ilk kayıttan önce reeskont işlemleri kapatılmış, dönem sonu olmasaydı reeskontlar kapatılmamlıydı bana kalırsa

esperado ' Alıntı:
aydinay ' Alıntı:
6 temmuz 2003 sınavında açılış bilançosunda reeskont var. Elinde bu dönemim soru cevap anahtarı olan var mı? Tesmer ne yayınlamış bize fikir verirebilir.
6 temmuzdaki sınavda verilen bilanço 31.12.2002 tarihli olduğu için ilk kayıttan önce reeskont işlemleri kapatılmış, dönem sonu olmasaydı reeskontlar kapatılmamlıydı bana kalırsa

katılıyorum size

sorularım olucak cevaplarsanız sevinirim.Biliyorum çok ama malum zaman daraldı lütfen bilenleriniz yazsın.

1- biz hatır senedi verirsek nasıl kayıt yaparız. sonra bu senedi gecikme faiziyle tahsil edersek nasıl kayıt yaparız.
2- satıcıya vadesinden önce ödeme yaparsak nasıl kayıt yaparız 649 mu 153 mü kullanırız.
3- bide farklı kitaplarda farklı kullanılan şu karşılık ayırma sorularında tam anladım derken şimdi buda ne dediğim 644 ve 679 hesapları hangisi hangi durumlarda kullanılıyor.
4- taşıt aldık 20.000 ötv 2.000 bunun kdv si ne olur matraha ötv yi ekliyoruz ama kdv hesaplarken 20.000 i mi alıcaz 22.000 i mi
5- bi de şu repo deha nın bi kitabında 118 de kullanmış ama arkadaşlar 112 diyor hala muallaktayım.
6- zayi olan mallarda maliye gider olarak yazabileceğimizi söylerse bu mallar için 391 hesabını kullanıyormuyuz.
7- zayi olan malları gider yazamayacak olursak nasıl muhasebeleştiririz. 689 mu kullanırız.

semyıl ' Alıntı:
sorularım olucak cevaplarsanız sevinirim.Biliyorum çok ama malum zaman daraldı lütfen bilenleriniz yazsın.

1- biz hatır senedi verirsek nasıl kayıt yaparız. sonra bu senedi gecikme faiziyle tahsil edersek nasıl kayıt yaparız.
2- satıcıya vadesinden önce ödeme yaparsak nasıl kayıt yaparız 649 mu 153 mü kullanırız.
3- bide farklı kitaplarda farklı kullanılan şu karşılık ayırma sorularında tam anladım derken şimdi buda ne dediğim 644 ve 679 hesapları hangisi hangi durumlarda kullanılıyor.
4- taşıt aldık 20.000 ötv 2.000 bunun kdv si ne olur matraha ötv yi ekliyoruz ama kdv hesaplarken 20.000 i mi alıcaz 22.000 i mi
5- bi de şu repo deha nın bi kitabında 118 de kullanmış ama arkadaşlar 112 diyor hala muallaktayım.
6- zayi olan mallarda maliye gider olarak yazabileceğimizi söylerse bu mallar için 391 hesabını kullanıyormuyuz.
7- zayi olan malları gider yazamayacak olursak nasıl muhasebeleştiririz. 689 mu kullanırız.

1-hatır senedi muhasebe kaydı şöyle yapılır;
------------------/------------------------
136-diğer çeşitli alacaklar
336-diğer çeşitli borçlar
-----------------/--------------------------
senet ödendiğinde ters kayıt yapıp kapatılır.
2-satıcıya vadesinden önce ödeme yaparsak ve bize iskonto uygularsa 153 hesap kullanılır.
3-bu sorunda ne karşılığından bahsettiğini anlamadım:)
4-taşıt alımlarında önce matraha ötv eklenir sonra ötvli tutara kdv uygulanır 22.000 matrah alınacak.
5-Repo işlemleri eskiden menkul kıymetler içinde gösterilmekteydi. 67 seri nolu KVK Genel Tebliği ile bu uygulama kaldırılmış, repo işlemlerinin de vadeli mevduat olarak düzenlenmiştir. Bu sebeple repo vadeli mevduat gibi 102 Bankalar hesabı içinde gösterilecekdir diye başka bir başlık altında okudum uygulamada 112 hesap daha çok kullanılmakta 118 i savunanlarda var bende muallaktayım ancak yukarıdaki tabliğe göre 102 kullanılmalı
6-hayır zayi olan mallarda kdv kullanılmaz alış faturasında yer alan mal bedeline ödenen kdvde eklenerek 689 hesaba atılır
7-zaten zayi olan mallar 689 hesapta izlenir gider yazmak istemiyorsan 689 un altında kanunen kabul edilmeyen gider hesabı açıp orada talip eder gelir tablonda gösterir beyannamende kkeg yazarsın
ben kendi bilgime göre cevapladım yanlışsam düzeltin lütfen ::)

Sevincc ' Alıntı:
semyıl ' Alıntı:

2-satıcıya vadesinden önce ödeme yaparsak ve bize iskonto uygularsa 153 hesap kullanılır.
4-taşıt alımlarında önce matraha ötv eklenir sonra ötvli tutara kdv uygulanır 22.000 matrah alınacak.
5-Repo işlemleri eskiden menkul kıymetler içinde gösterilmekteydi. 67 seri nolu KVK Genel Tebliği ile bu uygulama kaldırılmış, repo işlemlerinin de vadeli mevduat olarak düzenlenmiştir. Bu sebeple repo vadeli mevduat gibi 102 Bankalar hesabı içinde gösterilecekdir diye başka bir başlık altında okudum uygulamada 112 hesap daha çok kullanılmakta 118 i savunanlarda var bende muallaktayım ancak yukarıdaki tabliğe göre 102 kullanılmalı
6-hayır zayi olan mallarda kdv kullanılmaz alış faturasında yer alan mal bedeline ödenen kdvde eklenerek 689 hesaba atılır
7-zaten zayi olan mallar 689 hesapta izlenir gider yazmak istemiyorsan 689 un altında kanunen kabul edilmeyen gider hesabı açıp orada talip eder gelir tablonda gösterir beyannamende kkeg yazarsın

hatır senedi verildiğinde şöyle kayıt yapılır:

136diğer çeşitli alacaklar

321borç senetleri

Hatır Çekinin Verilmesi
/
136 DİĞER ÇEŞİTLİ ALACAKLAR
136.09 Hatır Çekinden Alacaklar
336 DİĞER ÇEŞİTLİ BORÇLAR
336.09 Hatır Çekinden Borçlar
Hatır Çeki Verilmesi
/
Firmaya vadeli hatır çeki verildiği zaman, verilen çek tutarı kadar 136 nolu hesap borçlandırılır. Karşılığında 336 nolu hesap aynı tutar kadar alacaklandırılır.
/
136 DİĞER ÇEŞİTLİ ALACAKLAR
136.09 Hatır Çekinden Alacaklar
Hatır Çekinin Ödenmesi
/
Verilen hatır çeki ödendiği zaman veya verilen firmadan geri alındığı zaman 336 nolu hesap çek tutarı kadar borçlandırılır, karşılığında 136 no.lu hesap aynı tutar kadar alacaklandırılır.
Hatır Çekinin Alınması
/
101 ALINAN ÇEKLER
101.01 Portföydeki Çekler
Hatır Çeki Alınması
/
Hatır çeki alındığı zaman 101 nolu hesap çek tutarı kadar borçlandırılır, karşılığında 336 no.lu hesap aynı tutarda alacaklandırılır.
/
100 KASA
102 BANKALAR
Hatır Çekinin Ödenmesi
/
Alınan hatır çeki ödendiği zaman, 336 nolu hesap çek tutarı kadar borçlandırılır, karşılığında 100 veya 102 nolu hesaplar aynı tutarda alacaklandırılır.

neslihanak ' Alıntı:
vallahi arkadaşlar benim tahminim ara bilançoda reeskont olmayacağı üzerine olursada açılış kaydından önce ters kayıt yapılmayacak diye düşünüyorum.Yine ters kayıt sonraki yıl başında yapılacaktır.

bilançonun ara mı dönemsonu mu vs olduğuna bakmayınız

eğer soruda size bilançoda görülecek şekilde reeskont verilmişse

arkadaşların dediği gibi kayıtları atıyorsunuz

alacak senetleri için gelir borç senetleri için gider yazarsınız

ve

soruların hepsini kayıt attınız geldiniz dönemsonu işlemi ve sizden tekrar resskont hesaplamanız istenirse
alacak senetlerini gider borç senetleri için gelir yazarsınız

bu işlemler öncelikli olarak yapmanız gereken işlemlerdir
nasıl 590 nı geçmiş yıl karlarına atıyorsanız bunları da bu şekilde yapmalısınız

ara bilanço vs gibi şeylere takılırsanız işiniz zor

ayrıca ara bilanço verdi diye açılış kaydı atmamazlık yapmayın (önceki dönemlerde bir çok kişi bu nedenle gereksiz yere düşük puan aldı)

122 Alacak Senetleri Reeskontu Hesabı: Dönem sonunda bilançoda senetli alacakların tasarruf değeri (peşin değerleri) ile gösterilmesi halinde nominal değer ile peşin değer arasındaki fark, bir başka ifadeyle alacak senetleri için ayrılan reeskont tutarlarının izlenmesinde kullanılan hesaptır. Pasif karakterli bir hesaptır.

bu alacak senetleri reeskont hesabının tanımı muhasebederslere göre. Şimdi bu hesap bilançoyu düzenleyici bir hesap olması ve bu işlemlerin dönemsellik gereğince yapıldığı için dönem sonlarında yapılan bir işlemdir. zaten 3 dönemdir ara bilanço geldiği için reeskont işlemi olmuyor bilançoda.
Bencede ara bilanço geldiği takdirde reeskont işlemi gelmeyecektir diye düşünüyorum.

suna-34 ' Alıntı:
Sevincc ' Alıntı:
semyıl ' Alıntı:

hatır senedi verildiğinde şöyle kayıt yapılır:

136diğer çeşitli alacaklar

321borç senetleri

borç senetlerine kayıt yapabilmemiz için ticari bir senet vermiş olmamız gerekmezmi ???

verdiğin her türlü senet borç senedidir. veriliş amacına göre diğer hesapta değişiklikler olur.

sigorta şirketinden alacaklar 127 de izleniyor bi soru çözerken aklım takıldı su basması sonucu demirbaş kullanılmaz hale geliyor,işletme lehine sigorta tazmınatı tahakkuk ediyor ve 136 hesaba atılmış örnekte, 136 hesabın açılımında evt sigrota tazminatı var. burda 127 de kullanılabilir miydi 127 ve 136 nın tam ayrımı nedir sigorta şirketinden alacaklarda??

Sigorta konsunda veya diğer tüm konularıda 127/136 ayrımını bir türlü yapamıyorum. Bir kitapta 127 kullanılırken diğerinde 136 kullanıyor. Ben açıkçası 127 ile 136 nolu hesbaı sürekli karıştırıyorum

aynı durumdayım bende aradaki farkı çözemedim , çözen varsa izah etsin lütfen

anladığım kadarıyla malla ilgili ise 127 diğerlerinde 136 sanırım..

evet mallarla ilgili ise 127 değilse 136 kullanılıyor.

136 Diğer Çeşitli Alacaklar 1500
689 Olağandışı Gider ve Zararlar 250
153 Ticari Mallar 1750

2008/1.dönem madde 9