Finansal Muhasebe Kısa özet notlar.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan atellia
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Finansal Muhasebe Kısa özet notlar.

SERENGÜL ' Alıntı:
aynı durumdayım bende aradaki farkı çözemedim , çözen varsa izah etsin lütfen
127 hesap işletmenin ticari faaliyeti ile ilgili olan alacaklarının ve tam olarak şüpheli hale gelmemiş ama riskli olan alacaklarının izlendiği hesap şöyle düşünmek lazım sigorta şirketinden doğan alacağın bir ticari faaliyet sonucumu doğmuş sigorta ettrdiğin emtia vb.zarar görmüş sigorta şirketide zararını tazmin edeceğini sölemiş bu alcak elbetteki 136 hesapta diğer çeşitli alcaklarda takip edilmesi daha uydundur ve uygulamada bu şekildedir

mrb arkadaşlar...
2008/1 2. soruda mal alışımızdan dolayı satıcıya erken ödeme yapıyoruz ve %4 indirim kazanıyoruz
tesmer; bu % 4 indirimi kdv dahil alış tutarı üzerinden hesaplayıp, 153 ün alacağına atmış ve ayrıca bu tutara % 20 kdv hesaplayıp onu da 391 atmış. kdv dahil hesaplanınca indirim tutarı; 153 ten kdv yi ayırıp hesaplaması gerekirdi, ayrıca kdv hesaplamış. bana göre yanlış siz ne düşünüyorsunuz ???

naztuğ ' Alıntı:
mrb arkadaşlar...
2008/1 2. soruda mal alışımızdan dolayı satıcıya erken ödeme yapıyoruz ve %4 indirim kazanıyoruz
tesmer; bu % 4 indirimi kdv dahil alış tutarı üzerinden hesaplayıp, 153 ün alacağına atmış ve ayrıca bu tutara % 20 kdv hesaplayıp onu da 391 atmış. kdv dahil hesaplanınca indirim tutarı; 153 ten kdv yi ayırıp hesaplaması gerekirdi, ayrıca kdv hesaplamış. bana göre yanlış siz ne düşünüyorsunuz ???

evet bende o soruyu çözerken 370 tl maldan düşüp 74 tl kdv hesaplamıştım. bende hatalı olduğuu düşünüyorum. Toplamda 444 TL indirim kazanmış bunun kdv sini ayırıp maldan düşüp kdv sini ilave edilecek kdv ye eklememiz gerekiyor.

gencay07 ' Alıntı:
naztuğ ' Alıntı:
mrb arkadaşlar...

evet bende o soruyu çözerken 370 tl maldan düşüp 74 tl kdv hesaplamıştım. bende hatalı olduğuu düşünüyorum. Toplamda 444 TL indirim kazanmış bunun kdv sini ayırıp maldan düşüp kdv sini ilave edilecek kdv ye eklememiz gerekiyor.

İlk önce bende sizin gibi düşünmüştüm ama sonradan fark ettim. Olay şu; Mal alışı kredili olsaydı ki örnekleri var %4 lük indirim Kdv hariç mal bedelinden yapılacaktı. Burada hesap senet verilmek suretiyle kapatılmış. Bu durumda indirim Borç senedine erken ödemeden dolayı yapılmış. Dolayısıyla bu tutara Kdv eklemeside doğru.

aydinay ' Alıntı:
gencay07 ' Alıntı:
naztuğ ' Alıntı:
mrb arkadaşlar...

İlk önce bende sizin gibi düşünmüştüm ama sonradan fark ettim. Olay şu; Mal alışı kredili olsaydı ki örnekleri var %4 lük indirim Kdv hariç mal bedelinden yapılacaktı. Burada hesap senet verilmek suretiyle kapatılmış. Bu durumda indirim Borç senedine erken ödemeden dolayı yapılmış. Dolayısıyla bu tutara Kdv eklemeside doğru.
o zaman bu mantık çerçevesinde, senetli satış yaptığımız mala iskonto yaparsak , satış iskontosunu da yine 121 üzerinden hesaplayıp, ayrıca kdv 191 hesaplamamız gerekecek. doğru muyuum.... gerçekten özellikli bir nokta bana göre. cvplarınız için teşekkür ederim.

herkese günaydın...

bir sorum olcak..

şimdi biz mal aldık ,beğenmedik ,iade ettik..nakliye gideri var bu malın...

bunu 153'e mi atcaz
760 'a mı?
çankaynın kitabında olduğu gibi 770'e mi?*

153 e atmamız gerekiyor. tesmerin daha önceki cevaplarına göre söylüyorum.

------------------/-------------------------
320 satıcılar hs. ******
153 ticari mallar hs *****
391 alış iade kdv hs *****

mal iadesi
------------------/-----------------------

-----------------/------------------------
153 ticari mal hs ******
191 ind.kdv hs ******

100 kasa hs ******
iade malın nalkiyesi
------------------/---------------------------

çankaya 770e atmış altına da çaıklmaa ejkmeiş 153 ve 760 tartışılır

Şimdi şirketi yeni kurduk. Hiç Ticari mal yok. Bir parti mal aldım 1000 tl geldi ambara aldık. Malı beğenmedik iade ettik 1000 tl çıktı yani tek işlem hiç mal kalmadı. Şimdi bunun iade nakliye bedelini 153 e alırsak ne olur? ambarda hiç mal yok ama maliyet var. Biri bunu bana anlatabilir mi?

5 mart 2006 /8.soruda 760 a atmış.. (tesmerin kitabı)

aydinay ' Alıntı:
Şimdi şirketi yeni kurduk. Hiç Ticari mal yok. Bir parti mal aldım 1000 tl geldi ambara aldık. Malı beğenmedik iade ettik 1000 tl çıktı yani tek işlem hiç mal kalmadı. Şimdi bunun iade nakliye bedelini 153 e alırsak ne olur? ambarda hiç mal yok ama maliyet var. Biri bunu bana anlatabilir mi?

elinde ticari mal yoksa gidere atacaksın. aldığın ticari malı satarsan 760 a atabilirsin ya da yusuf sürmen mantığı ile 612 ye. ama malın satışını sen yapmadığına göre 760 olmaz 770 e atacaksın.

arkadaşlar hisse senetler iştirakler bağlı ortaklıklar ve bağlı menkul kıymetler kar payı tahakkuk etmesinde borç tarafı ne olur 181 - 136 - 108 hangisi elimdeki kaynaklar farklı cevap veriyor yardımcı olurmusunuz

aydinay ' Alıntı:

şimdi bir malı 1000 tl ye alıyorsun ama bu malı beğenmeyip iade ediyosun ama karşı taraf bunun nakliyesini kabul etmiyor sen bu mal için bir de nakliye masrafını karşılamış oluyosun bu nakliye bedeli de 100 tl olsa sana malın maliyeti 1100 tl ye geliyor. şimdi bu nakliye bedelini 153 aldığında yıl sonunda sayım yaparken elinde mal olmadığı için ama 153 de rakam olduğu için STMM hesabına atıp giderleştirmek gerekiyor.

günaydın arkadaşlar.
anlamadığım bir iki yer var.yardımcı olursanız sevinirim.2010/2.dönem sınav cevaplarında;
yevmiye kayıtları 17.mad.amortisman kayıtlarında 16.800 tl.yi ve 21.md.660 hs.taki 1.550 tl.nin neredn geldiği ?

egem16 ' Alıntı:
günaydın arkadaşlar.
anlamadığım bir iki yer var.yardımcı olursanız sevinirim.2010/2.dönem sınav cevaplarında;
yevmiye kayıtları 17.mad.amortisman kayıtlarında 16.800 tl.yi ve 21.md.660 hs.taki 1.550 tl.nin neredn geldiği ?
anlasaydık arkadaşım bu dersden kalmazdık bence o soruları boşver çalışıp kafanı karıştırma

1-arkadaşlar hisse senetler iştirakler bağlı ortaklıklar ve bağlı menkul kıymetler kar payı tahakkuk etmesinde borç tarafı ne olur 181 - 136 - 108 hangisi elimdeki kaynaklar farklı cevap veriyor yardımcı olurmusunuz

Diğer hazır değerler de takip edildiğini düşünüyorum. Ama emin değilim.Sadece bu örneği buldum..

Örnek: İşletmenin Arı AŞ.ye ait 50.000.nominal değerli 1.000 adet hisse senedi vardır.Arı AŞ.hissedarlarına %50 kar payı dağıtacağını açıklamıştır.
-------------------------------------------------------
DİĞER HAZIR DEĞERLER 25.000.000
İŞT.TEMETTÜ GEL. 25.000.000

Temettü-Kar payının tahakkuk kaydı

2-günaydın arkadaşlar.

Bilanço açılış kaydında Binalar =50.000
B.Amor =20.000
Kalan =30.000 x 0,40 (Hızlandırılmış olduğundan 2 katı) = 12000 tl Binanın amor
Taşıtlar 22.12.tarihli soruda alındı = 22.000 x 0,40 = 8.800 Taşıtın amor
---------
20.800
Açılış kaydında Özel fonlar var. 4.000

----------------------------------
760 16.800
549 4.000
257 20.800

Ayrıca 21 maddedeki 660 13.12 ve 24.12 kayıtlarındaki Finansman giderlerinden gelmektedir.

Şimdi de ben bir soru sormak istiyorum. Bilgisayar Programı alımı bu sınavlarda hangi hesaba alınıyor.
Maddi Duran varlıklar mı Maddi olmayan duran varlık mı? Sınavda amortismanı sorulmuştur dikkatinizi çekerim.

Erkan üstadım (PAŞAM:)) bana kalırsa sözkonusu borçlu hesap 132 veya 133 olmalı. Tahsil edildiğinde de ilgili kasa veya banka hesaplarına alınmalı diye düşünüyorum, muhtelemen öyledir :)

aydinay ' Alıntı:

Öncelikle nakliyeyi 153 Ticari Mallar hesabında muhasebeleştiririz. Daha sonra maliyeti olduğu esas ticari mal iade edilmiş ise aynı gün 153 deki Nakliye Giderlerini 760 a virmanlamanız gerekir diye düşünüyorum.