Finansal Muhasebe Kısa özet notlar.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan atellia
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Finansal Muhasebe Kısa özet notlar.

erkan212 ' Alıntı:
Şimdi de ben bir soru sormak istiyorum. Bilgisayar Programı alımı bu sınavlarda hangi hesaba alınıyor.
Maddi Duran varlıklar mı Maddi olmayan duran varlık mı? Sınavda amortismanı sorulmuştur dikkatinizi çekerim.

bilgisayar programı yazılım 267 diğ.maddi olmayan duran varlık hesaplarında izlenir. amortismanıda 268 hesabında kullanılır.
ama ben piyasada yazılımları 255 hesabında kullananıda gördüm 260 haklar hesabında kullananıda.

benim notlarıma göre bilgisayar programı 267 diğ.maddi olmayan varl. hesabında izleniyor.

Ben de gencay07 gibi düşünüyorum. Sayın semyıl, siz de aynı şeyi düşünüyorsunuz ama notunuzu yanlış almışsınız.:) Diğer maddi olmayan duran varlıkların kodu 267. 263-Araştırma ve Geliştirme Giderleri :)

Doğrudur üstadım zaten emin değildim. Lakin İştirak olursa 132, bağlı ortaklık olursa 133 de bunların ikiside olmazsa sadece hisse senedi olursa ne olur?

Ayrıca bilgisayar programı alımını neden sordum. Açıklayayım.

2009 3.dönem sınav sorusu 12.soru
Şirket muhasebe hesaplarının tutulmasında kolaylık sağlamak üzere ?5.000 + KDV? bedelle bir bilgisayar yazılım programı ısmarlamış ve bunun 1.000 lirasını avans olarak ödemiştir.
Tesmerin cevabı..

Cevap= 259 Verilen Avanslar 1.000
100 Kasa 1000
------------ ---------------
Bu cevaba göre 259 hesap maddi duran varlıkların altında olduğuna göre demek ki bilgisayar programı maddi duran varlık?mış. Ancak uygulamada bilgisayar programı maddi olmayan duran varlıklarda izlenir. Verilen avansıda dolayısı ile 269 olur birikmiş amortismanıda 268 olur.Tesmerin cevabından yola çıkarsak demek ki sınavlarda bilgisayar programını maddi duran varlık olarak değerlendireceğiz. Çünkü cevap anahtarında verilen avansı 259 da kullanmış.259 nerede maddi duran varlıkların altında Uygulamadan farklı bir işlem olduğundan sorulabilir zaten 2 defa sorulmuş. Ayrıca başka bir sınavda da B.Programının amortismanını sormuş hangi sınav olduğunu hatırlamıyorum orada da cevap da maddi duran varlık amortismanını kullanmış. Bazı cevaplar uygulamadan farklı olduğu için bu soruyu özellikle yazdım. Dikkatinizi çekerim..

Evet üstadım, katılıyorum. Bize açılış fişinde 259 no'lu hesabı vermişse akabinde yevmiye kaydında 1000 TL ye muhasebe programı alınmış demişse bunu 267 de muhasebeleştirmek bence de hatalı olur. Mecbur 255 e alacağız veya riske girip yılbaşında 269 B 259 A şeklinde kayıt yapıp o şekilde devam edeceğiz. Konuyu bildiğimizi bi şekilde belli edeceğiz. Bağlı menkul kıymetlerle ilgili bir soru gelirse öncelikle yapmamız gereken şirketin sermayesine sahip olma oranımız %10 un üzerine çıkmış mı ona bakmak olur ki muhtemelen %10 un üzerine çıkmış olur. Orada sözkonusu 240 no'lu hesabı kapatıp 241 numaları hesaba virman yapmamızı istiyordur. Ama bahsettiğin gibi bi gelir tahakkuku sorarsa benim yorumumda kesin olmamakla beraber 136-642 olur.

Ama bence o sınavda 269 yapanlarında yanlış değerlendirilmediğini düşünüyorum.

Bir bilgisayar programı yazılımdan ibaret olduğuna göre maddi olmayan bir varlık.Tekdüzen de buna göre ayırmamış mı?Elle tutulan gözle görülene maddi duran varlık,elle tutalamayan soyut kavramlar ıcın ise maddi olmayan demiş.Ayırım çizgisi bu olmalı ve ona göre hareket edilmelidir.Bence yazılım,program gibi unsurlar maddi olmayan duran varlık sınıfına girer.

265-Yazılımlar diye bir ana hesap var bilgisayar programları burda takip ediliyor 5 yıl içinde de itfa olunur.

Örnek 1. 02.03.2004 Tarihinde Şirketimiz %18 KDV hariç 2.000,00 YTL?lik Bilgisayar Almıştır.

02.03.2004 Tarihinde %18 KDV hariç 1.600,00 YTL Muhasebe departmanı için, Ticari Muhasebe Programı (Logo, Yazılım) Satın Almıştır.

01.02.2005 Tarihinde %18 KDV hariç 22.000,00 YTL Şirketin Pazarlama Departmanında kullanılmak üzere 34 RFT 34 Plakalı kamyoneti satın almıştır.

01.05.2006 Tarihinde Kiracı olduğu işyerinde baya-badana, kartonpier ve dekorasyon gideri olarak 3.500,00 YTL %18 KDV hariç harcama yapılmıştır. (Not: İşyeri mülkiyeti 252 Binalar hesabında kayıtlı ve tapulu olsaydı, yapmış olduğumuz gideri bu hesap altında kayda alacaktık. Fakat kira söz konusu olduğundan yapmış olduğumuz gideri 264 Hs?ta takip etme zorunluluğmuz vardır ayrıca burada yapılan ?gider yazılan küçük demirbaş sınırını geçmeyen? giderleri direkt olarak ilgili 7?li Gider Hesaplarında giderleştirebiliriz.)

--------------------02-03-2004-------------------------------

255. Demirbaş (Bilgisayar) 2.000,00

191. İnd. KDV 360,00

320. Satıcılar Hs. 2.360,00

----------------------------------------------------------------

--------------------02-03-2004-------------------------------

265. Yazılımlar ( Logo ) 1.600,00

191. İnd. KDV 288,00

320. Satıcılar Hs. 1.888,00

--------------------01-02-2005-------------------------------

254 Taşıtlar (34 RFT 34) 22.000,00

191. İnd. KDV 3.960,00

320. Satıcılar Hs. 25.960,00

--------------------01-05-2006-------------------------------

264. Özel Maliyetler 3.500,00

191. İnd. KDV 630,00

320. Satıcılar Hs. 4.130,00

265 hesap hangi uygulama genel tebliğiyle eklenmiş?

Hesap planında 265 diye bir hesap yok. Keyfi açılmıştır. 26 hesap grubunda olması doğrudur. 267 de izlenmesi gerekir. İtfası için belirlenen ömür 5 değil, 3 yıldır.

sedateroglu ' Alıntı:
Hesap planında 265 diye bir hesap yok. Keyfi açılmıştır. 26 hesap grubunda olması doğrudur. 267 de izlenmesi gerekir. İtfası için belirlenen ömür 5 değil, 3 yıldır.
Tek düzen hesap planı programı var bilgisayarımda kurulu vergitürk.com ve REKLAM YASAKTIR.com sitesinden indirmiştim orda yazıyor

O programdan BDP ye kesin mizan bilgilerini aktar bakalım, bildirim verebilecek misin? TDHP de 265 diye bir hesap yok. Sınavda dağıtılan soru fasikülünde de bulamazsın. Riske girme, sen 267 ye at :) 333 seri numaralı VUK tebliğinde bilgisayar yazılımları için biçilen ömür 3 yıl (%33).

Ama soruda derseki 100 TL ödenerek XP işletim sistemi alınmıştır. O zaman 255 de muhasebeleştireceğiz.

Sevgili meslektaşlarım.

Uygulamada yani gerçek hayatta yani şuan masa başında yaptığınız muhasebede, bilgisayar programını nereye yazacağınız önemli değil. Önemli olan sınavda, teori denen okullarda öğretilen muhasebede nereye yazılacağı benim ve bu sınava gireceklerin derdi bu. Yoksa bende muhasebesini tuttuğum şirkette eta bilgisayar programı alışını 267 hesap altında açtım amortismanını 268 de takip ediyorum .Benim derdim bu değil , 2009 da sorulan bu soruda Tesmer 259 çalıştırmışsa ve başka bir sınavda amortisman kaydında maddi duran varlıklar çalıştırmışsa bende düşündüm ki demek ki teoride bilgisayar programı alımı maddi bir duran varlık olarak yazılıyor.. Çünkü sizlerde çok iyi biliyorsunuz ki uygulama ile teori farklı ve biz hep bu farklılık yüzünden soruları yanlış yapıyoruz. Bu soruyu elinizdeki teoriye dayalı kitaplardan bakarak yorumlamak daha mantıklı. Bende sadece Tesmerin cevabı var başka kaynak yok varsayalım ki yayınladıkları cevap yanlış iyide daha önce de sadece alınan bilgisayar programının 1.000 lira amortisman kaydını sormuşlar oradaki cevapta da maddi duran varlıkların amortismanını çalıştırmışlar ben bu sebepten takıldım.i 1 sınavda hata var 2 sınavında cevabında hata olur mu? Bu konuyu ancak teoriye dayalı kitapları olanlar cevaplandırabilir. Bir zahmet baksınlar benzer soru var mı acaba?

Bilgisayar Programları

Bilgisayarları kullanabilmek için iki grup yazılıma gerek vardır.

İşletim Sistemleri: Bilgisayarı kullanmak için zorunlu bir yazılımdır.Bu programlar olmadan bilgisayarı kullanmak mümkün değildir.Örneğin;MS DOS ve WİNDOWS gibi.Bu programlar ilk iktisapta bilgisayarla beraber satıldıkları için,bilgisayarın satın alma bedeline dahil olması nedeniyle bilgisayarla birlikte amortismana tabi tutulur.Bu programların yeni versiyonlarının yüklenmesi ?gayrimenkulün fonksiyonunu ve değerini artırıcı giderler? niteliğinde olduğun- dan maliyet bedeline eklenir.

Programlar : İşletmenin faaliyetlerine bağlı olarak işlemlerde beklenen verim ve hızlılığı sağlamak amacıyla özel olarak yaptırılan veya yapılmış programların iktisabı halinde bu programlar gayrimaddi hak olarak değerlendirilmek suretiyle amortisman konusuna girmektedir. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu?nun 2!nci maddesinde bilgisayar programları ve program sonucu doğurması koşuluyla bunların hazırlık tasarımları ?fikir ve sanat eseri? olarak tanımlanmıştır. GVK?nun 18?inci maddesinde de bilgisayar yazılımları eser olarak kabul edil- miştir.Dolayısıyla programların gayrimaddi hak olarak amortismana tabi tutulması gerekir.

A L I N T I D I R.....

26 grubunda olması gerekir 25 grubu olması çok saçma

elimde orhan sevilengülün kitabı var 267 hesabın tanımında aynen şu yazıyor

267 DİĞER MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLAR HESABI

Yukarıdaki hesapların tamamına girmeyen maddi olmayan duran varlıklar ( Örnek: Bilgisayar Programları ) bu hesapta izlenir.

Bilgisayar programını tesmerin maddi duran varlık içinde değerlendirmesi özellikle teoride bana göre yanlıştır.

gencay07 ' Alıntı:
elimde orhan sevilengülün kitabı var 267 hesabın tanımında aynen şu yazıyor

267 DİĞER MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLAR HESABI

Yukarıdaki hesapların tamamına girmeyen maddi olmayan duran varlıklar ( Örnek: Bilgisayar Programları ) bu hesapta izlenir.

Bilgisayar programını tesmerin maddi duran varlık içinde değerlendirmesi özellikle teoride bana göre yanlıştır.
Madem teoriye dayalı bi kitapda bu yazıyor.Sonuç olarak eğer bu sınavda Bilgisayar Programı alımı veya verilen avansı veya amortismanı sorusu gelirse
267 hesap gurubu altındaki hesapları çalıştıracağız.
Tesmer cevaplarında maddi duran varlık olarak verirse o zaman ne yapcaz. Bunuda sınavda soru gelirse düşünürüz..
Konu kapanmıştır.Herkeze teşekkürler.

Birde hatır senedi mevzusunu bağlamak lazım. 2006 da sorulmuş.
Firma hazır senedi verirse yani imzalarsa kayıt nasıl olmalıdır.
Bir çok arkadaş 321 yerine başka hesaplar çalıştırıyor.

136 *****
321 *****
------------------------------

bu kaydın böyle olmayacağını iddia eden var mıdır?

Ben üstadım, sözkonusu senet borcu esas faaliyet konusuyla ilgili olmadığı için 336 Diğer Çeşitli Borçlar Hesabında izlenmeli diye düşünüyorum. (Hatır senedi olursa tabi)

Soruda hazır senedi verirse demişsiniz. Hazır senedi derse, ben elindeki senedi ciro etmiş anlarım. O zamanda

136
121 yaparım :)