Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan zeyna78
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

sm³ ' Alıntı:
hocam bırakın allah aşkına yaa, geçen temmuz sınavına hazırlanırken de bikaç kişi çıktı dedi , yok mart zordu temmuz kolay olacak falan filan diye aldılar boylarının ölçülerini , biz o zaman da demiştik sorular daha farklı ve zor olacak diye yine diyoruz, nasıl sizin gibi insanlar çıkıp kolay olacak diyorsa tabiki zor olacak diyen arkadaşlar da çıkacaktır, bu da insanlığın gereği olsa gerek, bunda yadırganacak ne var anlamadım,

ayrıca kimse milletin kafasını bulandırmaya kalkmasın, hocanın soruları belli tarzı belli onu tanıyanlar da söylüyo idealist biri derslerden asla taviz vermez diye daha neyin münakaşasını yapıyoruz anlamış değilim

sınavda göreceğiz ....
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

suna-34 ' Alıntı:
trabzonlugencmuhasebe ' Alıntı:
arkadaslar söyle bir söylenti dolasıyor
yusuf hocanın asistanları ders notları topladığınızı duymus galiba
hoca o notlarda olan sorulardan hiçbirini sormayacakmış....
ayrıca hocalara hakaret icerikli yazılar yazmasanız iyi olur derim sadece tavsiye tabi
yerin kulağı vardır.
son hakkı olanlar var yoksa onlara yazık olacak sınavlar daha da zorlasmasın ...
biz elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz bence bunu gören hoca bu insanlar ellerinden geleni yapıp benim taktiğimi öğrenmeye çalışıyorlar deyip bence hakkımız olanı sormalı ve hakkımız olanı vermeli ama yok bunlar benim sorularımı bulmuş ben onlara gösteririm daha zor sorayımda şimdi napacaklar acaba dememeli eğer böyle bir davranış sergiliyorsa ki senin yazdıkların bu yönde bu sadece kötü niyetli bir davranış başka birşey değil bizim geçmemizi istemiyor demek ki peki eline ne geçeçek biz kalınca bunuda anlamış değilim tabiki hocaya karşı kötü yazılanlara çok karşıyım bunlar tabiki olmamalı ama o bir prof. ve hayatı boyunca böyle şeylerle karşılaşmıştır ki o profesyönelce davranışını elinden bırakmamalı ve bizim hakkımızı vermeli bana kötü şeyler yazıldı bekleyin ben sizi geçirirmiyim gibi tavırlara girmemeli ve girdiğini de sanmıyorum ama sizin yazılarınız o yönlü ayrıca asistanları duysun not topladığımzı hocanın öğrencileride topluyo ozaman onlarıda geçirmesinler nerde garip soru var bulup sorsunlar bu nedir şimdi burda biz kötü birşey yapıyormuşuz gibi bizi caydırıcı tavırlar içine giriyorsunuz iyi ozaman siz bir kaynak önerinde ondan çalışalım olur mu ?bunu yazan arkadaş belki de hocanın asistanı sizsinizdir ...

tek düzen hesap planı ve geçmiş yıl soruları yeter derim...
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

geçen seferde sınavda göreceğiz diyenler olmuştu, hani nerde onlar , sen de kaybolma sınavdan sonra :D

ayrıca bizim aradığımız zaten hocanın notları değil geçmiş yıl soruları, istersen senin adını da yazalım, bak sonra pişman olursun yakarsın dosyayı :D
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

Herkese tekrar selamlar çalışalım arkadaşlar boş verin izlenmeyi ya biz hocanın hesap planına yaklaşımı nasıl nasıl sorular üretmiş onu öğrenmeye çalışıyoruz aynı soruları sormasını değil.Biz hesap planın iyice etüt edelim bakalım bizim kullanmadığımız ne gibi hesaplar var nasıl örnekler çıkarırırız onu konuşalım ben hesap planı ile ilgili yeni soru şekilleri ve çözümler bulup hergün yollamaya çalışacağım.Hocayı araştırdım.iyi bir hoca olduğunu dersinden geçmenin zorlu olduğunu öğrendim ama bunda yılacak bir şey yok.O bir hoca istediği yerden sorar bu güne kadar alıştırmışlar bizi basit sorulara herkes geçti şans bize vurdu ne diyelim kalemlerimiz çalıştıralım çalışalım arkadaşlar
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

İTHALAT ? İHRACAT MUHASEBE KAYITLARI



İhracat ? İthalat işlemlerinde yevmiye kayıtları birçok muhasebeci arkadaşımız açısından önem arz etmekte ve yeterli kaynak ya da örnek bulmakta sıkıntı çekmektedirler. ihracat ithalat muhasebesi kayıtlarına yönelik özet bir makale


İTHALAT ? İHRACAT MUHASEBESİNDE MUHASEBE KAYITLARI



İhracat ? İthalat işlemlerinde yevmiye kayıtları birçok muhasebeci arkadaşımız açısından önem arz etmekte ve yeterli kaynak ya da örnek bulmakta sıkıntı çekmektedirler.



Gerek bu arkadaşlarımıza yardımcı olabilmek, gerekse ithalat ? ihracat muhasebesine ilgi duyan ve duyabilecek arkadaşlarımızın taleplerine karşılık verebilmek amacı ile ithalat ? ihracat muhasebesinde kullanabileceğimiz hesapları ve işleyişini kısa ve öz olarak sizlere sunmaya çalışacağım. İleriki tarihlerde paylaşacağım makalelerde ithalat ? ihracat muhasebesine yönelik kayıtları ve örnekleri günlük hayatta kullanmış olduğumuz gümrük beyannameleri vb. belgeler üzerinden örnekler vererek paylaşmaya çalışacağım.



Şimdi konumuza geçelim..



Öncelikle ihracat nedir ?

İhracat, bir ülke sınırları içerisinde serbest dolaşımda bulunan (bu ülkede yetişen, üretilen, veya başka ülkelerden ithal edilmiş) malların ve hizmetlerin başka ülkelere satılması/gönderilmesi anlamına gelmektedir.

Ve İthalat nedir ?

Başka ülkelerde üretilmiş malların, ülkedeki alıcılar tarafından satın alınması. Dışalım da denir.



İhracatın karşıtıdır ve onunla birlikte bir ülkenin dış ticaret dengesini oluşturur. İthalat, özel ya da tüzel kişilerce, kamu iktisadi kuruluşları ya da devlet tarafından doğrudan yapılabilir.

Mal ihracı ve ithalatında yevmiye kayıtlarını oluştururken mal bedelinin ne şekilde ödeneceği önemlidir ve muhasebe kayıtlarımız ödeme şekline göre farklılık arz edecektir.

Eğer, Türkiye?deki ihracatçı firma ile yurt dışındaki ithalatçı firma arasında mal mukabilinden sonra (mal ulaştıktan sonra sonra ) ödeme yapılacağı şeklinde bir anlaşma söz konusu ise muhasebe kayıtlarımız aşağıdaki şekilde olacaktır

İhraç işlemine konu olan malın gümrük çıkışı yapıldığında yapılacak kayıt:

İthalat ? İhracat işlemlerinde gümrük beyannamesinin düzenlendiği tarihten ziyade malın gümrükten fiili çıkış tarihini gösteren tarih bizler için önemli olacaktır ve döviz kurlarımızı malın fiili olarak yurt dışına çıkışını gösteren ve gümrük beyannamesinde yer alan fiili ihraç tarihindeki kur dikkate alınacaktır.

Örneğin, mal fiili olarak Pazar günü yurt dışı edilirse ihraç tarihinden önceki iş gününe ait efektif döviz alış kurları dikkate alınacaktır

Örnek :

Mal tesliminden sonra mal bedeli tahsil ediliyorsa ?

Özyanız Tekstil Turizm Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti 01/09/2007 tarihinde Oranje Jean Co. Şirketine 50 000 USD toplam bedel ile mal ihraç etmiştir. İlgili tarihte Efektif Usd alış kuru 1,30 YTL?dir. Ödeme mal ihracı gerçekleştikten sonra yapılacaktır. ( Günlük muhasebesel işlemlerinizde, Gümrük beyannamelerinde ödemenin peşin yada mal mukabili olacağı belirtilmektedir, gümrük beyannamelerinden ödemenin ne şekilde yapılacağına bakılarak muhasebe işlemlerini yapmanız gerekir)



------------------------- // ------------------------------

120 ALICILAR 65.000, 00

120.01 Yurtdışı Alıcılar

120.01.01 Orange Jean Co.

601 YURTDIŞI SATIŞLAR 65.000 ,00 601.01 Yurtdışı Satışlar

------------------------- // ------------------------------

Örneğimizde, yurtdışı firmanın cari hesabını borçlandırdık.

İthalatçı firma mal bedelini 15/09/2007 tarihinde ödemiştir. ( Ödemeler banka kanalı ile yapılacağından dolayı banka hesabını kullanmamız gerekir) Kurda herhangi bir değişiklik olmadığı ve bankanın bu işlemden dolayı 300,00 YTL masraf kestiği varsayımı ile muhasebe kaydımızı yapmamız gerektiğinde,

Mal bedelinin hesaba yatması

------------------------- // ------------------------------

102 BANKALAR HESABI 64.700,00

102.01 Ziraat Bank Kadıköy Şb (USD)

760 PAZARLAMA SATIŞ VE DAĞT.GİD. 300,00

770.05 İhracat Giderleri

120 ALICILAR 65.000,00

120.01 Yurt dışı Alıcılar

120.01.01 Orange Jeans Co.

------------------------- // ------------------------------

şeklinde yevmiye maddeleri yapılmalıdır.

Mal bedeli 15/09/2007 tarihinde Özyanız Tekstil Turizm Sanayi ve Ticaret Ltd?nin banka hesabına transfer edilmiştir. 15/09/2007 tarihinde döviz kuru 1.400,00 YTL olduğu varsayımı ile yapacağımız muhasebe kaydı.

Mal bedelinin tahsilinin kaydı

------------------------- // ------------------------------

102 BANKALAR HESABI 70.000,00
102.01 Ziraat Bank Kadıköy Şb (USD)

120 ALICILAR 65.000,00

120.02 Yurtdışı alıcılar
601 YURT DIŞI SATIŞLAR 5.000,00
601.05 Kur Farkları

------------------------- // ------------------------------

Mal bedeli 15/09/2007 tarihinde Özyanız Tekstil Turizm Sanayi ve Ticaret Ltd?nin banka hesabına transfer edilmiştir. 15/09/2007 tarihinde döviz kuru 1.200,00 YTL olduğu varsayımı ile yapacağımız muhasebe kaydı.

Döviz kurunda bir azalış söz konusu ise, net satış tutarlarımızı görebilmemiz açısından aradaki olumsuz farkı ?612- Diğer İndirimler? hesabının borcunda takip etmek daha uygun olacaktır



----------------------------------- // -------------------------------

102 BANKALAR 60.000,00
102.01 Ziraat Bank Kadıköy Şb (USD)



612 DİĞER İNDİRİMLER 5.000,00

612. 01 Kur Farkları

120 ALICILAR 65.000,00

120.02 Yurtdışı alıcılar

----------------------------------- // ----------------------------------



Peşin ödeme karşılığı yapılan ihracat işleminde, ihracat edilecek mal bedeli havale yolu ile gönderilmiş ise:

----------------------------------- // ------------------------------

102 BANKALAR 65.000,00
102.01 Ziraat Bank Kadıköy Şb (USD
340 ALINAN SİPARİŞ AVANSLARI 340.01 Oranje Jeans Co. 65.000,00

----------------------------------- // -------------------------------------------



şeklinde yevmiye maddemizi oluşturmamız gerekir.





Havalenin tahsilinden sonra mallar gönderildiğinde alınan ?340- ALINAN SİPARİŞ AVANSLARI? hesabımızın alt grubunda yer alan ilgili firmanın hesabı (yapılan ihracat tutarı kadar) borçlu yazılarak kapatılır.

----------------------------------- // -------------------------------------------

340 ALINAN SİPARİŞ AVANSLARI 65.000,00

340.01 Oranje Jeans Co.

601 YURT DIŞI SATIŞLAR 65.000,00

601. 01 Yurtdışı Satışlar

----------------------------------- // -------------------------------------------

İhracatı gerçekleştirilen mallar ile ilgili ödenen, ve ihracatın gerçekleşmesi için yapılan harcamalara ilişkin ödemelerin KDV iadesini İlgili vergi dairemizden talep edebiliriz.

Eğer KDV iadesi talep ediyorsak ilgili dönemde vereceğimiz KDV beyannamemizde iade talep edilecek KDV tutarını belirtmemiz gerekir.

İade talep edilecek KDV söz konusu olduğunda ay sonunda KDV tahakkukuna ait yevmiye maddemizi aşağıdaki şekilde oluşturmalıyız.

----------------------------------- // -------------------------------------------

190 DEVREDEN KDV

192 DİĞER KDV

192.01 İadesi Edilecek KDV

391 HESAPLANAN KDV

191 İNDİRİLECEK KDV

190 DEVREDEN KDV

----------------------------------- // -------------------------------------------

Yevmiye maddemizde ?190- DEVREDEN KDV ?hesabını önceki dönemden devreden kdv tutarımız var ise alacaklı kaydederiz. Sonraki döneme devreden kdv alacağımız bulunuyorsa, sonraki döneme devredecek tutar kadar borçlu kaydederiz. Bu şekilde bir yevmiye maddesi ile KDV beyannamemizdeki kdv hareketlerini yevmiye maddemizde de görebiliyoruz.
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

Bakalım Bu konu içersinde yer alan soru tanıdık gelecek mi bunu görünce acayip oldum ya >:(

STOKLAR-3

Sevgili arkadaşlar size bu dersimizde Sürekli, devamlı yada Aralıksız envanter yönteminden bahsedeceğim,ancak bir konuyu hatırlatmadan da geçemeyeceğim, bana gelen mail'lerden bazı arkadaşlar sadece benim anlattığım derslerle yetindiklerini ifade etmektedirler,bu yanlış bir düşüncedir,çünkü ben burada sadece staja başlama öğrencilerine hitap etmiyorum benim anlatımım staja başlama, SMM yeterlilik ve ABC sınavına hazırlanan öğrencilere yönelik olmasıdır ve sınav tarihine kadar konuları bitirmeye çalışacağım ancak sizlerinde yapması gereken diğer kaynaklarla çalışmanızı sürdürmeniz ve yardımcı kaynak olarak ta benim derslerimi takip etmenizi tavsiye ediyorum.

Sevgili arkadaşlar Devamlı envanter yönteminde Ticari mallar hesabının borç bakiyesi sayım sonucuna eşittir yani dönem sonu stoka denktir.Tek ayrıntı fire ve çalınma gibi durumlardır.Ayrıca hatırlarsanız aralıklı envanter yönteminde dönem sonunda 1 defa yapılan stmm kaydı ,Devamlı envanter yönteminde her satıştan sonra yapılacaktır.

örnek. işletme 150 ytl ye Ticari mal almış ve bu malı kdv hariç 200 ytl ye satmıştır.

------------------------------/-----------------------

153-Ticari mallar 150

191-İnd. kdv 15

320-Satıcılar 165

------------------------------------------------------

Mal alış kaydı

---------------------------/---------------------------

120-Alıcılar 220

600-Y.i.sat. 200

391-Hes.kdv 20

------------------------------------------------------

Mal satış kaydı

--------------------------/----------------------------

621-stmm 150

153-Tic.mall 150

-------------------------------------------------------

stmm kaydı



Görüldüğü gibi bu yöntemde 3 lü bir işlem sökonusudur. 1-mal alışı 2-mal satışı 3-stmm kaydı yani her satışta o satışa ait mal alışının maliyetine bakılarak stmm kaydı yapılmaktadır.

DEVAMLI ENVANTERDE SATIŞTAN İADE VE İSKONTOLAR;

---------------------------------/-------------------------------

610-satıştan iadeler 1000

191-ind.kdv. 100

120-Alıcılar 1100

-----------------------------------------------------------------

ve

------------------------------/----------------------------------

153-Ticari mall. 1000

621-stmm 1000

-------------------------------------------------------------------

F İ R E; Faaliyet sonucunda kabul edilebilir sınırda olmak kaydıyla ortaya çıkan fireler 621-satılan ticari malın maliyetinin borcuna gönderilir.kabul edilemeyen fireler ise 689-diğer olağandışı gider ve zararlar hesabının borcuna yazılacaktır.

örnek-1: Dönem sonunda yapılan sayım ve değerleme sonucunda mevcut malın maliyeti(kayıtlı) 4500 ytl dir. Ancak 500 ytl lik noksan malın , 300ytl si kanuni fire ve 200ytl si de kanuni olmayan fire oluşmuştur.

------------------------------------/--------------------------

621-stmm 300

689-D.ol.dışı g/z 200

153-Ticari mallar 500

--------------------------------------------------------------

örnek-2: Diyelim bir petrol istasyonumuz var, LPG satışı yapıyoruz ve %1 lik gaz kaçağı kanuni olsun, sayım sonucunda %3 LPG mal eksiği çıkmış olsun ve toplam mal eksiğinin rakamsal değeri 900 ytl olsun,bu durumda yapılacak kayıt şöyle olacaktır.

-----------------------------------/-----------------------------

621-stmm 300

689-d.ol.dışı.g/z 600

153-Tic.mall. 900

----------------------------------------------------------------

tabi ki buradaki 689 hesap KKEG olarak dikkate alınacaktır.



Önemli not; Bir işletme eğer aralıklı envanter yöntemini kullanıyorsa ve dönem sonunda yapmış olduğu fiili sayım sonucunda ortaya çıkan dönem sonu stokta fireler otomotik olarak hesaplanmış olmaktadır,yani fireler zaten sayılmamış oluyor ancak devamlı envanter yönteminde ticari mallar hesabının borç bakiyesi sayım ve değerleme sonucunu gösterecektir dolayısıyla burada bir noksanlık varsa ticari mallardan çıkarılması gerekecektir.sözün özü aralıklı envanter yönteminde fire kaydı yapılmazken ,devamlı envanter yönteminde fire kaydı yukarıdaki örnekler gibi yapılmalıdır.



KAYBOLAN YOK OLAN MALLAR;Değeri hiç kalmamış yada kaybolmuş veya çalınmış mallar ticari mallardan düşülerek gider yazılmalıdır.



Örnek-1;Toz şeker satan bir markette sel felaketi nedeniyle 1000 ytl lik şeker tamamen erimiştir mali yargı tarafından yapılan ekspertiz sonucu onaylamıştır.

------------------------------/---------------------------------

689-d.ol.dışı.g/z 1000

153-Tiç.mall 1000

----------------------------------------------------------------

örnek -2 İşletmede satılmak için vitrininde bulunan 2 adet radyo çalınmıştır ve hırsızlık raporu bulunmaktadır,radyoların alış maliyeti 100 ytl dir.

--------------------------------/-------------------------------

689-d.ol.dışı g/z 200

153-Tiç.mall. 200

----------------------------------------------------------------

dikkat edilirse bu örneklerde malları yok olması veya kaybolması bir belgeye dayanmaktadır, bir belgeye dayanıyor olsa bile KKEG olarak kayda geçecektir.



KONSİNYE MALLAR: Konsinye kelimesinin karşılığı tam olarak olmasada anlaşılması açısından kelimeye baktığımızda EMANET MAL olarak ifade ebiliriz. Malı gönderen işletmeye konsinyatör, malı alan işletmeye ise konsinyi(komisyoncu) denir.burada malın mülkiyeti konsinyatöre aittir.Dolayısıyla konsinye mal konsinyatörün stoklarında gösterilmesi gerekir.konsinye olarak mal gönderilmesi bir satış olmadığından konsinyi tarafından satılmadığı sürece kar elde edilmiş sayılmayacaktır.burada size konsinye malın konsinyatöre ve konsinyi ye sağladığı faydalardan bahsetmeyeceğim çünkü bizim için asıl olan bu işlemlerin kayıtlarıdır.buradaki mantık gönderilen konsinyenin satış olmadığı ancak konsinyi tarafından konsinyatör adına satılması durumumda satışın gerçekleşmiş olacağıdır.



KONSİNYETÖR KAYITLARI

Örnek: İstanbul'daki konsinyatör işletme, Adana'daki konsinyi işletmeye 3000 ytl lik konsinye mal göndermiş olsun.

-------------------------------------/---------------------------

153-Ticari mall. 3000

konsinye mall.

153-Ticari mall. 3000

------------------------------------------------------------------

örnek: Adanadaki konsinyi(komisyoncu) işletme, konsinyatör işletmeden %20 komisyon almayı kabul ederek konsinye malın hepsini 5000 ytl + kdv ye satmıştır. malın konsinyatöre maliyeti 3000 ytl dir.

-------------------------------/----------------------------------

120-Alıcılar 4400

760-PSDG 1000

191-ind.kdv 100

600 Y.i.sat 5000

391-hes.kdv 500

------------------------------------------------------------------

ve

---------------------------------------/------------------------------

621-stmm 3000

153-Tic.mall. 3000

-------------------------------------------------------------------

ve

------------------------------------/-------------------------------

100-kasa 4400

120-Alıcılar 4400

--------------------------------------------------------------------

KONSİNYİ(KOMİSYONCU )KAYITLARI

---------------------------------/-----------------------------------

100-kasa 5500

600-Y.i.sat. 5000

391-Hes.kdv 500

--------------------------------------------------------------------

ve

--------------------------------/-----------------------------------

153-Tic.mall. 5000

191-ind.kdv 500

320-Satıcılar 5500

---------------------------------------------------------------------

ve

----------------------------------/--------------------------------

621-stmm 5000

153-Tic.mall. 5000

------------------------------------------------------------ --------

ve

-------------------------------------/------------------------------

320-Satıcılar 5500

643-Koms.gel. 1000

391-Hes.kdv 100

100-kasa 4400

--------------------------------------------------------------------

not:eğer konsinyatör faturayı son alıcıya kesmiş olsaydı ve tahsilatınıda son alıcıdan almış olsaydı, konsinyinin yapacağı kayıt sadece;

-----------------------/--------------------------------------------

100-kasa 1100

643-koms.gel 1000

391-Hes.kdv 100

-------------------------------------------------------------------

olmalıdır.



YOLDAKİ MALLAR

İşletme tarafında teslim alınmamış ancak mülkiyeti hukuken işletmeye geçen mallar ,işletmenin deposuna alınıncaya kadar sürede 157-Diğer stoklar kaleminde izlenmelidir.

örnek:Satıcı işletme taşıma senedini ve faturayı alıcı işletmeye gönderiyor ve alıcı işletme ise parayı EFT yapıyor.

--------------------------/------------------------------------------

157-Diğer stoklar 3000

yodaki mall.

102-Bankalar 3000

-----------------------------------------------------------------------

ve

-----------------------------/------------------------------------------

153-Ticari mall. 3000

157-Diğer stoklar 3000

------------------------------------------------------------------------

malın depoya alınması



AKREDİTİF KAYITLARI

1-İşletme Almanyadan mal ithal etmeye karar vermiş ve bunun için 50000 Avro karşılğı akreditif açtırıyor,avro nun kuru 2 ytl dir.

-------------------------------/-------------------------------------------

159-Verilen avanslar 100 000

300-Banka Kredileri 100 000

----------------------------------------------------------------------------

Akreditif açtırılması

2-Akreditifin %20 si Akredidifi açan bankaya işletme tarafından ödeniyor.

-------------------------------/-----------------------------------------------

300-Banka kredileri 20 000

100- jkasa 20 000

-------------------------------------------------------------------------------

3-Akreditif giderleri olarak banka işletmenin hesabına 2500 ytl borç kaydı yapıyor

--------------------------------------/---------------------------------------

159-Verilen avanslar 2500

300-Banka kredileri 2500

------------------------------------------------------------------------------

4-İthal edilecek malların gümrüğe geldiği öğreniliyor ve malın bedelinin kalanı ödeniyor.

----------------------------------------/------------------------------------

300-Banka kredileri 82500

100-kasa 82500

-----------------------------------------------------------------------------

5-Gümrük vergisi olan 24000 ytl ödeniyor

-----------------------------------/-------------------------------------------

159-Verilen avanslar 24 000

100-kasa 24000

--------------------------------------------------------------------------------

6-Mallar gümrükten çekildiğinde ve depoya alındığında %10 kdv ödeniyor

---------------------------------------/----------------------------------------

153-Ticari mallar 126 500

191-ind.kdv 12 650

159-Verilen avanslar 126 500

100-Kasa 12 650
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

bu makaleyi nerde buldunz..
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

trabzonlugencmuhasebe ' Alıntı:
arkadaslar söyle bir söylenti dolasıyor
yusuf hocanın asistanları ders notları topladığınızı duymus galiba
hoca o notlarda olan sorulardan hiçbirini sormayacakmış....
ayrıca hocalara hakaret icerikli yazılar yazmasanız iyi olur derim sadece tavsiye tabi
yerin kulağı vardır.
son hakkı olanlar var yoksa onlara yazık olacak sınavlar daha da zorlasmasın ...

Degerli Mechul Uye,

Foruma uye oldugun gun iyi yada kotu niyetli onu Allah bilir fısıltıların icin kendi adıma tesekkur ediyorum. Ve yine kendi adıma ozellikle su yukarıda alıtıladıgım metin icin bir kac sey soylemek istiyorum.
1. Meslek Yasa'mız geregi sınav komisyonu 7 kisiden olusur ve kagıtları da bu komisyon degerlendirir. Yani onların asistanlarından v.s. degerlendirme surecinde bahsi gecmiyor. Ama pratikte yetki devri yapılıyor mudur, olabilir. Ki olsa bile sonucta üstadların bu konuda secici davranacagından da şüphem yok.

2. Tekrar ediyorum kendi adima belirtiyorum ki, "Asistanları notları topladıgınızı duymus, hoca o sorulardan sormayacakmıs." cumlesini cok ama cok basit buluyorum. Kaldi ki Yusuf Hoca'yi cok da iyi tanırım. Yani neden bir ogretim uyesi ogrencilerinin boylesine bir cabasını sizin gibi yorumlasın ki. Bu bilakis takdir edilir. Demek ki bu ogrenciler bu konuda azimliler diye. Ama siz konuya bu kadar meslek mensubunu fakulte sıralarında ders gecmek icin gozu notlarda olan genclere benzettiginiz icin ezber yapıp gecmeye calısıyor diye yorumluyorsunuz. O zaman hatırlatalım ki, burada ki bir cok insan fiilen meslegini icra etmekte olan aile sahibi ve hayatında belli bir yere gelmis ve bu yola vazgecilmez bir sekilde girmis insanlardir.

3. Her nasıl sizin gibi gunubirlik insanlar uye olup bir ates atıp kacmaktaysa, aynı sekilde zaman zaman bazı talihsizler anlık hezeyanlara kapılarak hocalar icin mesnetsiz ifadeler kullanmaya calısmıs olabilirler ancak bu gibi durumlara yonetim asla izin vermez ve silinir. Kaldı ki bizde ettirmeyiz ben de ettirmem. Bu konuda sizde gorus acınızı degistirin. Burada kimsenin Yusuf Hoca'nın sahsı ile ilgili bir sorunu yok.

4. Yerin kulagı olmasına gerek yok, 21. YY'ın cep telefonu var! Kaldı ki Yusuf Hoca zaten burada ve diger platformlarda tartısılanları biliyor. Yani ver - kac yaparak insanları tedirgin etmenizin bir anlamı yok. Bir sekilde faydalı olmak istiyorsanız duzenli bir sekilde yazarsınız herkes faydalanır.

5. Tum bunları yazarken sunun farkında mısınız bilemem ancak, soz konusu olan bilimsel bir mesleki yeterlili sınavıdır. Ve objektiflik esasına oturur. Son hakkı olanları insanları kullanarak alenen manidar seyler yazmanızda etik degil.
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

zeyna78 ' Alıntı:
+1 diyorum. yeterli sanırım :-)

ve buldum :-(

Örnek-1;Toz şeker satan bir markette sel felaketi nedeniyle 1000 ytl lik şeker tamamen erimiştir mali yargı tarafından yapılan ekspertiz sonucu onaylamıştır.





------------------------------/---------------------------------

689-d.ol.dışı.g/z 1000

153-Tiç.mall 1000

----------------------------------------------------------------

biri buydu değil mi sınavda.


Tesekkur ederim Ozlem destegin icin. Sorunun cevabina gelince ise evet.
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

SirkeciMD ' Alıntı:
trabzonlugencmuhasebe ' Alıntı:
arkadaslar söyle bir söylenti dolasıyor
yusuf hocanın asistanları ders notları topladığınızı duymus galiba
hoca o notlarda olan sorulardan hiçbirini sormayacakmış....
ayrıca hocalara hakaret icerikli yazılar yazmasanız iyi olur derim sadece tavsiye tabi
yerin kulağı vardır.
son hakkı olanlar var yoksa onlara yazık olacak sınavlar daha da zorlasmasın ...

Degerli Mechul Uye,

Foruma uye oldugun gun iyi yada kotu niyetli onu Allah bilir fısıltıların icin kendi adıma tesekkur ediyorum. Ve yine kendi adıma ozellikle su yukarıda alıtıladıgım metin icin bir kac sey soylemek istiyorum.
1. Meslek Yasa'mız geregi sınav komisyonu 7 kisiden olusur ve kagıtları da bu komisyon degerlendirir. Yani onların asistanlarından v.s. degerlendirme surecinde bahsi gecmiyor. Ama pratikte yetki devri yapılıyor mudur, olabilir. Ki olsa bile sonucta üstadların bu konuda secici davranacagından da şüphem yok.

2. Tekrar ediyorum kendi adima belirtiyorum ki, "Asistanları notları topladıgınızı duymus, hoca o sorulardan sormayacakmıs." cumlesini cok ama cok basit buluyorum. Kaldi ki Yusuf Hoca'yi cok da iyi tanırım. Yani neden bir ogretim uyesi ogrencilerinin boylesine bir cabasını sizin gibi yorumlasın ki. Bu bilakis takdir edilir. Demek ki bu ogrenciler bu konuda azimliler diye. Ama siz konuya bu kadar meslek mensubunu fakulte sıralarında ders gecmek icin gozu notlarda olan genclere benzettiginiz icin ezber yapıp gecmeye calısıyor diye yorumluyorsunuz. O zaman hatırlatalım ki, burada ki bir cok insan fiilen meslegini icra etmekte olan aile sahibi ve hayatında belli bir yere gelmis ve bu yola vazgecilmez bir sekilde girmis insanlardir.

3. Her nasıl sizin gibi gunubirlik insanlar uye olup bir ates atıp kacmaktaysa, aynı sekilde zaman zaman bazı talihsizler anlık hezeyanlara kapılarak hocalar icin mesnetsiz ifadeler kullanmaya calısmıs olabilirler ancak bu gibi durumlara yonetim asla izin vermez ve silinir. Kaldı ki bizde ettirmeyiz ben de ettirmem. Bu konuda sizde gorus acınızı degistirin. Burada kimsenin Yusuf Hoca'nın sahsı ile ilgili bir sorunu yok.

4. Yerin kulagı olmasına gerek yok, 21. YY'ın cep telefonu var! Kaldı ki Yusuf Hoca zaten burada ve diger platformlarda tartısılanları biliyor. Yani ver - kac yaparak insanları tedirgin etmenizin bir anlamı yok. Bir sekilde faydalı olmak istiyorsanız duzenli bir sekilde yazarsınız herkes faydalanır.

5. Tum bunları yazarken sunun farkında mısınız bilemem ancak, soz konusu olan bilimsel bir mesleki yeterlili sınavıdır. Ve objektiflik esasına oturur. Son hakkı olanları insanları kullanarak alenen manidar seyler yazmanızda etik degil.
duyduğumu söyledim ister olumlu yönde değerlendirin ister olumsuz yönde değerlendirin. yukarıda yazdıklarınız yerine sürmen rumuzlu arkadasın yaptığı paylasıma kafa yorsanız daha iyi olmaz mı?


sadece bir öneri...
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

zeyna78 ' Alıntı:
trabzonlugencmuhasebe ' Alıntı:
SirkeciMD ' Alıntı:
trabzonlugencmuhasebe ' Alıntı:
arkadaslar söyle bir söylenti dolasıyor
yusuf hocanın asistanları ders notları topladığınızı duymus galiba
hoca o notlarda olan sorulardan hiçbirini sormayacakmış....
ayrıca hocalara hakaret icerikli yazılar yazmasanız iyi olur derim sadece tavsiye tabi
yerin kulağı vardır.
son hakkı olanlar var yoksa onlara yazık olacak sınavlar daha da zorlasmasın ...

Degerli Mechul Uye,

Foruma uye oldugun gun iyi yada kotu niyetli onu Allah bilir fısıltıların icin kendi adıma tesekkur ediyorum. Ve yine kendi adıma ozellikle su yukarıda alıtıladıgım metin icin bir kac sey soylemek istiyorum.
1. Meslek Yasa'mız geregi sınav komisyonu 7 kisiden olusur ve kagıtları da bu komisyon degerlendirir. Yani onların asistanlarından v.s. degerlendirme surecinde bahsi gecmiyor. Ama pratikte yetki devri yapılıyor mudur, olabilir. Ki olsa bile sonucta üstadların bu konuda secici davranacagından da şüphem yok.

2. Tekrar ediyorum kendi adima belirtiyorum ki, "Asistanları notları topladıgınızı duymus, hoca o sorulardan sormayacakmıs." cumlesini cok ama cok basit buluyorum. Kaldi ki Yusuf Hoca'yi cok da iyi tanırım. Yani neden bir ogretim uyesi ogrencilerinin boylesine bir cabasını sizin gibi yorumlasın ki. Bu bilakis takdir edilir. Demek ki bu ogrenciler bu konuda azimliler diye. Ama siz konuya bu kadar meslek mensubunu fakulte sıralarında ders gecmek icin gozu notlarda olan genclere benzettiginiz icin ezber yapıp gecmeye calısıyor diye yorumluyorsunuz. O zaman hatırlatalım ki, burada ki bir cok insan fiilen meslegini icra etmekte olan aile sahibi ve hayatında belli bir yere gelmis ve bu yola vazgecilmez bir sekilde girmis insanlardir.

3. Her nasıl sizin gibi gunubirlik insanlar uye olup bir ates atıp kacmaktaysa, aynı sekilde zaman zaman bazı talihsizler anlık hezeyanlara kapılarak hocalar icin mesnetsiz ifadeler kullanmaya calısmıs olabilirler ancak bu gibi durumlara yonetim asla izin vermez ve silinir. Kaldı ki bizde ettirmeyiz ben de ettirmem. Bu konuda sizde gorus acınızı degistirin. Burada kimsenin Yusuf Hoca'nın sahsı ile ilgili bir sorunu yok.

4. Yerin kulagı olmasına gerek yok, 21. YY'ın cep telefonu var! Kaldı ki Yusuf Hoca zaten burada ve diger platformlarda tartısılanları biliyor. Yani ver - kac yaparak insanları tedirgin etmenizin bir anlamı yok. Bir sekilde faydalı olmak istiyorsanız duzenli bir sekilde yazarsınız herkes faydalanır.

5. Tum bunları yazarken sunun farkında mısınız bilemem ancak, soz konusu olan bilimsel bir mesleki yeterlili sınavıdır. Ve objektiflik esasına oturur. Son hakkı olanları insanları kullanarak alenen manidar seyler yazmanızda etik degil.
duyduğumu söyledim ister olumlu yönde değerlendirin ister olumsuz yönde değerlendirin. yukarıda yazdıklarınız yerine sürmen rumuzlu arkadasın yaptığı paylasıma kafa yorsanız daha iyi olmaz mı?


sadece bir öneri...

Önerilerinizi samimi bulmayanlardan biriyim

sadece kişisel fikrim...

Gunaydin ama kim oldugu mechul bir kisinin onerisine ihtiyacım yok. Hele hele CIA ajanı gibi mesaj yazan birisininkine hic yok. Yusuf Hoca'yı burada bir cok kisiden iyi tanıyorum. Hem koylumdur hem de degerli bir ustad.

Saygilarimla, iyi calısmalar.
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

arkadaşlar günaydın, şu arkadaşa cevap verme gafletine ne yazıkki ben de düştüm ama artık yeter bence şu adama laf yetiştirip durmayalım kendi işimize bakalım, şurda bişeyler yapmaya çalışıyoruz bu böyle devam ederse konuyu kilitliycekler...
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

sm³ ' Alıntı:
arkadaşlar günaydın, şu arkadaşa cevap verme gafletine ne yazıkki ben de düştüm ama artık yeter bence şu adama laf yetiştirip durmayalım kendi işimize bakalım, şurda bişeyler yapmaya çalışıyoruz bu böyle devam ederse konuyu kilitliycekler...

Ben de Trabzon - Surmene'liyim ama her yerin iyisi - kotusu var iste. Haklisin bu gibi kisilere yanıt vermeyelim.
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

konu neden kilitlensin ki?
duydugunu söyleyen biri yüzünden kilitlenmeyeceğine göre
hakarette bulunan sürekli beddua eden kişiler yüzünden mi?
o zaman benim yüzümden kilitlenmeyeceği kesin..
bu arada sürmen arkadasın paylasımları icin tesekkürler...
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

sabır allahım sabır............
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

Şimdiii diyelim bir forumda bir üyeliğiniz var farzı misal papuayenigine alosaliha forumu :D :D ve sizin dışınızda kimsenin belge almasınıda istemiyorsunuz, kimse belge almazsa bütün papualıların kapınızda sıraya gireceğini zannediyorsunuz yani niyetiniz kötü ne yapmanız lazım önce insanlara dostça yaklaşmanız sonra provakatif yazılar yazıp ortalığı karıştırmanız baktınız oda olmadı ortaya saçma sapan ancak insanların damarına basan bir tartışma konusu atarsınız sonrada insanların zamanını yiyip birlik olmalarını engelleyip amacınıza ulaşırsınız ha bunları nerden biliyorum diye sorada olursanız papua yenigine forumunda alosalihada gördüm diyeyim.

Ordada sınavlarda çok zor sorulmuş ancak birileri emek etmiş insanları etrafında toplamış ilk defa birileri bir sonuca varmak için birlik olmuş orda Sözlem hanımın açtığı bir başlık açmış insanlar o başlıkta toplanmış ancak birileri planını ortaya koymuş ilkin dostça yaklaşmışş bende sizdenim gibisinden konuya girmiş, sonrasında Sözlem hanımını kışkırtıcı,bezdirici yazılar yazmış, e bakmış olmuyor yetmiyor grup dağılmıyor birileri dilekçe göndermeye devam ediyor hopp saçma sapan bir tartışma ile insanların nerdeyse 2 gününü yemiş ordada PöF (papua öğretim fakültesi ) ve yörgünler (Yeni Gine örgün fakültesi) arasında tartışma çıkarmış ve en sonunda amaca ulaşılmış başlık kilit yemiş.

Şimdi bunları yapan kişi her lafa atlamış demişlerki biz yeniginede kursa gidicez yok sakın gitmeyinn demiş insanların 6 ay çalışıpda geçemediği bir dersi siz 1 haftada sökersinz kursa gerek yok, diğer derslerde kolay gelecek zaten hoca atılmış demişşş eeee ancak bu sefer yenigineliler karbonhidratı az tükettiklerindenmidir nedir akıllanmış ve bu şahsı dikkate almamış çünkü adamın niyeti anlaşılmış.

Alosalihada bir gün gene sözlem hn. bir başlık açmış demişki insanlar etrafımda toplansın ben geçmesi çok zor olan bir dersin kusufos sürmenos un notlarını bulucam karşılıksız insanlara iyilik yapıcam gene insanlar birlik olmuş ancak malum kişi bakmış amacına ulaşması için o birliği dağıtması gerekiyor ne yapacak artık eski adıyla girse kimse dikkate almayacak bakmış olmuyor Halaaa Huoppp Tereyağlı Ballı Ekmekkk Hokuss Pokusss 2. Üyelikkkkkkkk ;D ;D

Tekrar aynı şeyler başlamış efendim ben kimsenin bilmediğini biliyorum ben sizden tarafım sizden biriyim bakın siz boşuna birlik oluyorsunuz boşuna o notları getiriyorsunuz kusufos sürmenos un yardımcıları sizi izliyor İZZZLENİYORUZZ :o :o ordan soru sormayacakmış demiş.
Bakmış insanlar birlik olmuş bu sefer yemiyor, Arkadaşşşşlarrrr ben olsam o notları almam bu notlardan soru gelmeyecekkkkk demiş.
Bakmış insanlar gene yemiyor yahu sınav çok kolay gelecek bu kadar kasmaya gerek yok bi papua hesap planına bakın yeter demiş bakmış gene yemiyor vallahi şimdi ne yapacak bende merak ediyorum

Ha bunlar papuayeniginede alosalihada olmuş olaylar sakın yanlış anlaşışmasın hayal ürünüde olabilir hatta ben bile hayal etmiş olabilirim ancak şunu eklemek istiyorum arkadaşlar birlik olun beraber olun benim gözlemlediğim gerçekten kötü niyetli insanlar mevcut yarın öbürgün örfün aöf tartışması gene birileri tarafından bu başlıkta başlatılırsa hiççç şaşırmayacağım çünkü niyet kötü lütfen oyuna gelmeyin.

Gereksiz kişilere yanıt vermeyin zamanınızı ve enerjinizi boşuna harcamayın
Saygılarımla.
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

Sürmen çok güzel anlatmıssın.Emeğine sağlık.Yazılarını takip edeceğim...
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

Sürmen paylaşımın için çok teşekkürler. Devamını merakla bekliyoruz ;)
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

özlem hanım kolay gelsin, sanırım başka katılım olmayacak 43 kişi olduk, kırtasiyeciyle konuşabildiniz mi, fiyat belli oldu mu, olduysa fiyatı ve hesap numarası ve iletişim bilgilerinizi bizimle paylaşın biz de size eft geçelim, daha sonra gelen eft ler adedince siz de karşı tarafa parayı geçersiniz ve siparişi verirsiniz, gelen notları da bize karşı ödemeli gönderirsiniz, tüm bunlar size zahmet olacak ama eminim sizin yardımlaşma duygunuz yanında bunlar basit şeyler, sizden haber bekliyoruz sabırsızlıkla...

listenin son şekli aşağıdaki gibi 43 kişi, adını listeye yazdıranlar burayı takip etsin, hesap numarası verildikten sonra gelen paraya göre sipariş verilecek, her adını yazdırana gelmiycek malesef, herkese saygılar...

marjinall
stonhan
suna-34
zeyna78
sm³
life
blt74
Leontr
ece10
gulpembe
kırmızıgül
dolunay
NURETNS
consultant
SirkeciMD
gazi007
etugba
haktan
kartal69
sema42
canay
holden17
marji
efeegeli
cerenkayar
SERENGÜL
rose6
cagatay
suna-42'nin arkadaş
zerrin82
eruf
akşeker
triyandafil
msdemirhan
Leontr'nin arkadaşı
yeter
mujdes
sürmen
dersu uzala
DÜLSİNYA
sevilayca
SSERKAN
dr.house
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

zeyna78 ' Alıntı:
Çok teşekkür ederim. İnanılmaz yardımınız dokunuyor. ben de böyle düşündüm. ancak e-posta ya da özel mesaj ile iletişim bilgilerimi verebilirim. malum üye olmayan bile okuyor :-)
Ben gün içinde kırtasiyeyi arıyorum. Dün konuştuğumda bana adet vermeden fiyata vermeyeceğini söyledi. ben gün içinde işimin yoğunluğuna göre kırtasiye ile görüşeceğim. İnşallah hafta sonuna kadar bu işi bitireceğiz.

;)
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst