Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan zeyna78
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

herkese merhaba arkadaşlar boşverelim tartışmaları örneklere ve çalışmamıza odaklanalım.asistan kardeşimle konuştum inşallah önümüzdeki hafta temin edecek ders notlarını ve soruları paylaşacagım.şimdi gelelim konumuza.
STOKLAR-1



İşletmelerin en önemli varlıklarından biride stoklardır.Tanımına baktığımızda; işletmenin; Satmak Üretimde kullanmak, tüketmek amacıyla almış olduğu İLK MADDE MALZEME- YARI MAMUL- MAMUL-TİCARİ MAL gibi varlıklar stokları oluşturur.Tekdüzen hesap planında 15 'li grubun açılımı şu şekildedir.



150-İlk madde malzeme

151-Yarı mamuller -üretim

152-Mamüller

-------------------------------------

153-Ticari mallar

157-Diğer stoklar

158-Stok değer düşüklüğü karşılığı(-)

159-Verilen sipariş avansları



Görüldüğü gibi bu hesaplardan 150-151- ve 152 hesaplar üretim işletmelerine yönelik hesaplardır,bu hesapları maliyet muhasebesi konuları geldiğinde sizlere aktaracağım,bu anlatımda sadece ticari işletmeleri temel alacağım.

DEĞERLEME:Öncelikle stokların Maliyet bedeli ile değerlemeye tabi tutulması gerekecektir.VUK'un 262.maddesine göre Maliyet bedeli:Bir iktisadi kıymetin elde edilmesi veyahut değerinin arttırılmasıyla ilgili yapılan ödemelerle bunlara bağlı her türlü giderlerin toplamı olarak tanımlanmıştır.örneğin fatura bedeli+nakliye ve hambaliye gideri+gümrük vergisi+taşıma sırasındaki sigorta gideri+sadece bu mal için alınan kredinin faiz ve komisyon gideri maliyet bedelini oluşturacaktır.depolama giderleri ve işletme için kullanılan krediler maliyet bedelinin dışındadır.Ayrıca değeri düşen malların değerlemesi ise Emsal bedeli ile olacaktır.Yani değer düşüklüğü yangın,deprem,su basması vs. veya bozulma,çürüme kırılma,çatlama vs gibi durumlar sonucu olmalıdır.Bu tür malların emsal bedeli 'ortalama satış fiatı veta taktir esasına göre olmalıdır.

Sevgili arkadaşlar; Stoklarda bulunan mal hareketlerini izlemede iki türlü kayıt yönteminden bahsederiz.Bunlardan birincisi Aralıklı envanter yöntemi,diğeri ise devamlı envanter yöntemidir diğer bir ifade ile sürekli yada aralıksız envanter de denir.Aralıklı envanter yöntemini uygulayan işletmelere ürün çeşidi çok ve küçük olan gıda sektörünü örnek gösterebiliriz.Devamlı envanter yöntemini uygulayan işletmelere ise ürün çeşidi büyük ve rahatlıkla sayılabilen beyaz eşya sektörünü gösterebiliriz.



1-ARALIKLI ENVANTER YÖNTEMİ:(Birden fazla hesaplı aralıklı envanter yöntemi,stok hareketlerinin izlenmesinde istatistiki hesaplar yöntemi,tecrübi yöntem,aralıklı sayım yöntemi gibi isimlerle de ifade edilebilir.) Bu yöntemde işletmede bulunan mal mevcudu ancak SAYIM VE DEĞERLEME (envanter çıkarma) ile belirlenecek bir yöntemdir.Dolayısıyla kar veya zarar ancak mal mevcudu ortaya çıktıktan sonra hesaplanabilecektir.Öncelikle sayım ve değerleme yada envanter çıkarma ne demektir onu tanımlayalım.Envanter çıkarmak:Saymak-tartmak-ölçmek ve değerlemek suretiyle bilanço günündeki varlıkları ve borçları kesin bir şekilde taktir ve tespit etme işlemidir.Dolayısıyla burada dönem sonu geldiğinde ilk yapacağımız iş stokları tespit etmeliyiz ve bir defaya mahsus STMM kaydı yapmalıyız.Bunu biraz açalım.Sevgili Arkadaşlar öncelikle 153-Ticari mallar hesabının borç bakiyesini bulmalıyız yani Dönem başı mal mevcudu +Dönem içi alışlar+Alış giderlerinden,Alıştan iadeler ve alış iskontoları çıkartıldığında 153-Ticari mallar hesabını borç bakiyesi bulunacaktır.(dikkat)Bulunan bu bakiyeden Dönem sonu stok çıkartıldığında Satılan ticari malın maliyeti bulunacaktır.Net satışlardan da STMM çıkartıldığında kar yada zarara ulaşabiliriz.Bu arada ENVANTER kelimesinin ne anlama geldiğini belirtmeden geçmeyelim. Envanter kelimesi,Alacak ve borçların dökümünü gösteren liste olarak tanımlanır yeda stokların miktar ve değerlerini ifade eden kelimedir.

Ticari Mallar Hesabının Borç Bakiyesi=(DBMM+D.İÇİ ALIŞLAR+ALIŞ GİDERLERİ)-(ALIŞTAN İADELER+ALIŞ İSKONTOLARI)

TMHBB-D.SONU STOK=STMM(621)



NET SATIŞLAR-STMM=KAR/ZARAR bulunacaktır.LÜTFEN İFADELERİ İYİ İNCELEYİNİZ

Aralıklı envanter yönteminde STMM kaydı dönem sonunda BİR defa yapılır(dikkat)



------------------------------/-------------------------------------

621-STMM

153-TİCARİ MALLAR

----------------------------------------------------------------------

Arkadaşlarım stokların anlaşılabilmesi için 153-Ticari malların işleyişi üzerinde durmak gerekecektir,staja başlama ve yeterlilikte çıkan soruları özününü göreceksiniz lütfen dikkatlice izleyiniz.

153-TİCARİ MALLAR:Herhangi bir değişikliğe tabi tutulmadan satmak amacıyla alınan malların izlendiği hesaptır.



153,01-Dönem başı mal mevcudu

153,02-Dönem içi alışlar

153.03-Alış giderleri

153.04-Alıştan iadeler

153.05-Alış iskontoları

153.06-Sayım fazlalıkları

153.07-Sayım noksanlıkları

153.08-Değeri düşen mallar

153.09-STMM (satılan ticari malın maliyeti)



not:Ana hesabın alt kırılımları tesadüfen yazılmıştır 153 den sonraki kırılımlar ihtiyaridir.

153.01-TİCARİ MALLAR (Dönem başı mal mevcudu):Geçen yıldan devreden malları ifade eder,Açılış fişinde 153.01-Ticari mallar hesabının borcunda görülür.

-------------------01/01/2007.-------------------------------------

100-Kasa 500

121-A.Senetleri 2000

153,01-Ticari mallar 3000

254-Taşıtlar 10000

320-Satıcılar 5000

321-B.Senetleri 500

500-Sermaye 10000

---------------------------------------------------------------------------------

Açılış fişinde 153.01 Ticari malların görünümü



153.02-TİCARİ MALLAR (Dönem içi alışlar);Dönem içinde alınmış olan mallardır.Aktif hesaplar herzaman ilk kayıtta borçlanır yada giren borçlu mantığı ile borçlandırılacaktır.

--------------------------------------/------------------------------

153.02-Ticari mallar 50.000

191.01-İnd.kdv 5000

100-kasa 10000

320-Satıcılar 45000

----------------------------------------------------------

Dönem içi mal alış kaydı

153.03-TİCARİ MALLAR(Alış giderleri); Dikkat! Mal alışı nedeniyle ortaya çıkan Nakliye,sigorta,komisyon,gümruk vs.gibi giderler alış giderlerini oluşturur ve malın maliyetine eklenir yani 153-Ticari mallar hesabının borcuna kaydedilmelidir,bu kaydın mantığı şayet mal alınmasaydı bu giderlerde olmayacaktı bu nedenle malın maliyetine aktarılacaktır.Diğer bir ifade ile bu tip giderlerin genel giderlerle ilgisi yoktur çünkü burada belirli bir aktifin elde edilmesi gereğinden hareketle zorunlu bir gider yapılmıştır.

-------------------------------------------/---------------------------

153.03-Ticari mallar 100

nakliye gideri

191,01-ind.kdv 10

100-kasa 110

--------------------------------------------------------------------------

bu noktada uygulamadanda bahsetmeden geçemeyeceğim,büyük işletmelerin alış giderlerini dönem içerisinde 154-Alış giderleri hesabında takip etmeli ve dönem sonunda 153-Ticari malların borcuna aktarmalısı daha doğru olacaktır.



153.04-TİCARİ MALLAR (Alıştan iadeler);İşletme aldığı malları çeşitli nedenlerle iade edebilir bu çok doğaldır.Bu nedenle 153-Ticari mallar alacaklandırılacaktır.

--------------------------------------------/--------------------------

320-Satıcılar 100

153.04-Ticari mallar 90

391-Hesaplanan kdv 10

-------------------------------------------------------------------------

Öncelikle staja başlama öğrencileri kdv ye lütfen dikkat.Ayrıca alıştan iadelerden kaynaklı bir gider yapılmışsa bununda alış gideri yani 153,04-Ticari mallar olduğunu unutmayalım.ve yine iade gideri satıcı adına yapılmış olabilir bu durumda ise satıcılar hesabı borçlanacaktır.Bir özellikte uygulamadan vermek istiyorum; İadelerin dönem içinde 155-Alıştan iadeler hesabında takibi ve dönem sonunda 153-Ticari mallar hesabının borcuna aktarılması bilgi açısından daha doğru olacaktır.



2 / 15, n / 50 N E D İ R



153.05-TİCARİ MALLAR(ALIŞ İSKONTOLARI) ; SMM yeterlilik öğrencileri lütfen dikkat! İskonto; alıcılar borcunu belli bir zaman içinde öderse fiattan indirilecek yüzde olarak anlaşılır ve fatura üzerine de yazılır. 2/15,n40 dikkat bu ifade nedir.Bu ifade fatura üzerine yazıldığında dikkat; 40 gün ,içerisinde ödenmesi gereken bir fatura tutarının 15 gün içerisinde ödenmesi halinde %2 iskonto yapılacağı ,15 günden sonra ödenmesi halinde ise iskonto yapılmayacağı anlamına gelir.Daha açık anlatımla 40 gün vadeli ilk 15 gün içerisinde ödenirse %2 iskontolu demektir.sınavda mutlaka çıkar.



SORU;İşletme 3/15, n/50 vadeli 1000 ytl +kdv ye mal almış ve 10 günde ödemiştir.(kdv %10 kabul edilsin)

----------------------------/--------------------------------------

153-Ticari mallar 1000

191-ind.kdv 100

320-Satıcılar 1100

-----------------------------------------------------------------------

---------------------------------/--------------------------------------

320-Satıcılar 33

153-Ticari mall. 30

391-hes.kdv 3

--------------------------------------------------------------------------

--------------------------------/------------------------------------------

320-satıcılar 1067

100-kasa 106 7

----------------------------------------------------------------------------



3/15, n/50 şeklinde mal alınışı ve ilk 10 gün içinde ödemesi kaydı,15 günden sonra ödeme yapılsaydı 2. kayıt olmayacaktı.

Arkadaşlar;Bazı durumlarda da Alış anında fiat indirimleri sözkonusu olabilir yani belli bir tutarı aşan mal alışlarında belirli bir indirim yapılabilir bunların ayrıca kayda alınmasına gerek yoktur.iskontolu fatura bedeli üzerinden yapılacak kayıt yeterlidir.Yanlız iskontoların ticari teamüllere uygun olması gerekir.Diğer bir ifade ile alış yapılırken iskonto sözkonusu ise kdv matrahı olarak net fatura tutarı yani iskonto düşüldükten sonra kalan tutar kabul edilecek daha doğrusu net fatura tutarı ve onun kdv si dikkate alınacaktır.Mal alındıktan sonra dönem sonunda ayrı bir dekontla bildirilen iskontolar da ise kdv işleme alınmayacak sadece iskonto kaydı yapılacaktır.Yine bazı durumlarda yıl sonu geldiğinde yada belli bir ciro aşıldığında satış primi -hasılat primi-yıl sonu iskontosu gibi yapılan ödemelerde kdv olacaktır.Bu gibi iskontolar bir hizmet olarak görüleceğinden fatura düzenlenmesi gerekecektir ve kdv uygulanacaktır.Kısaca dekontla bildiriliyorsa kdv yok, fatura kesiyorsak kdv uygulayacağız.



-----------------------------/---------------------------------

320-satıcılar 10

153-ticari mallar 10

---------------------------------------------------------------

Dekontla bildirilen iskonto kaydı



---------------------------------------/---------------------------

320-satıcılar 110

153-Ticari mall. 100

391-Hes.kdv. 10

-------------------------------------------------------------------

iskonto için fatura kesmiş olduğumuzda



not:İadelerin dönem içinde 156-Alıştan iskontolar hesabında takibi ve dönem sonunda Ticari mallar hesabının borcuna aktarılaması uygulama açısından daha doğru olacaktır.

Sevgili arkadaşlar iskontolarda başka bir durum ise alınan mal miktarına bağlı olarak satıcı tarafından işletme lehine yapılan iskontolar yada ciro primlerini mal alışıyla ilişkilendirmemek gerekir bunları doğrudan gelir yazmak doğru olacaktır,ayrıca ciro primine karşılık bedelsiz mal gönderilmesi durumunda ciro primini gelir yazmalıyız.



--------------------------------------------------/------------------------------

320-Satıcılar 550

649-D.ol.g/k 500

391-Hes.kdv. 50

----------------------------------------------------------------------------------

ve

--------------------------------------/--------------------------------------------

153-Ticari mallar 500

191-İnd.kdv. 50

320-Satıcılar 550

-------------------------------------------------------------------------------------



Satıcılar işletme lehine 500 ytl ciro primi tahakkuk ettirmiş ve karşılığında bedelsiz mal göndermiştir.

SATIŞTAN İSKONTOLAR:Satıştan iskontoları anlatmadan iskontolar konusunu bitirmek olmazdı birazda satıştan iskontolar konusuna değinmek istiyorum.

Örnek;Alıcılara yapılan 500 ytl lik iskontoya karşılık alıcılar 500 ytl lik hizmet faturası düzenlemiş olsun.

--------------------------------------/-----------------------------------

611-Satış iskontoları 500

191-İndirilecek kdv 50

120-Alıcılar 550

--------------------------------------------------------------------------

Örnek;Alıcılara yapılan 300 ytl lik iskonto bir dekont ile bildiriliyor.Dikkat burada kdv olmaz.

------------------------------------------/------------------------------------

611-Satıştan iskontolar 300

120-Alıcılar 300

----------------------------------------------------------------------------------------

Arkadaşlar bu konudaki diğer bir kayıt sistemi ise şöyledir;Yıl sonunda satılan malın miktarına bağlı olarak alıcılara yapılan iskontolar yani ciro primleri mal alış maliyetiyle ilişkilendirilmez doğrudan gidere aktarılır,yine bedelsiz mal gönderilmesi durumunda da gider yazılır.Uygulama genellikle böyledir.

örnek;işletme alıcılara 3000 ytl lik ciro primi tahakkuk ettirmiştir.

----------------------------------/-----------------------------------

659-diğer ol.g/z 3000

191-İnd.kdv. 300

120-Alıcılar 3300

------------------------------------------------------------------------

örnek;İşletme Alıcılara 10,000 ytl lik ciro primi tahakkuk ettirmiş ve karşılığında bedelsiz mal göndermiştir.

----------------------------------------/----------------------------------

659-Diğ.ol.g/z 10,000

191-İnd.kdv 1,000

120-Alıcılar 11,000

-----------------------------------------------------------------------------

ve

--------------------------------------------/----------------------------------

120-Alıcılar 11,000

600-Y.içi sat. 10,000

391-Hes.kdv. 1,000

----------------------------------------------------------------------------------------
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

devamı

Sevgili Arkadaşlar ilk dersimizde Fazlalık ve noksanlıkların sadece kasa hesabıyla ilgili olmadığından bahsetmiştim,sayım sonucunda işletmenin kesin mal miktarları olması gerekenden fazla veya eksik çıkabilir,işte bu durumda yine 197 ve 397 hesapları kullanmamız gerekecektir.burada yine kasa hesabında olduğu gibi işlemleri kısaca görelim.



153-06 TİCARİ MALLAR (sayım fazlalıkları); Sayım sonucu gerçek durumu gösteren mal miktarı olması gerekenden daha FAZLA ise sayım fazlalığı ortaya çıkmıştır,bu durumda işletme fazlalığın nedenini buluncaya kadar geçici bir hesapta durumu izleyecektir.Formülümüzü tekrar hatırlayalım.



Fiili Ticari mallar>kayıtlı ticari mallar ise 397-Sayım ve tesellüm fazlalıkları hesabına aktarılacaktır.Dikkat buradaki Fiili ticari mallardan kasıt işletmedeki malların tek tek sayılıp gerçek miktarının belirlenmesidir.Diyelim ki bu miktar 300 adet olsun.Kayıtlı ticari mallardan kasıt ise deftere kaydettiğimiz miktarı gösterir , buda 295 aded olsun ve birim fiyatının da 500 ytl olduğunu varsayalım.



(F) iili Ticari mallar......... 300*500=150,000

(K) ayıtlı ticari mallar....... 295*500=147,500

---------------------------------------------------------------

397-say.ve tes.faz........................ 2,500 ytl sayım sonucu ortaya çıkan ticari mal,kaydettiğimiz ticari mallardan 2,500 ytl fazladır.sınav soru çözme yaklaşımlı daha pratik bir yaklaşımla aklımızda kalması açısından şöyle de diyebiliriz. F,K dan büyük ise(+) 397-sayım ve tesellüm fazlalıkları hesabı Alacaklandırılacak.Fiili ile Kayıtlı kelimelerini karıştırmamak için örneğin (F) İ( K)RET( Fikret)kelimesini kullanabiliriz.F>K Dikkat ederseniz F her zaman K dan önce gelir,burada birbirinden çıkarırken Fiili her zaman Kayıtlının üzerinde olduğunu unutmayınız. Not,arkadaşlar lütfen bu pratik çözüm yolunu kasa işleminde kullanınız.

-----------------------------------/------------------------------

153-Ticari mallar 2500

397-Sayım va tesellüm fazlalıkları 2500

------------------------------------------------------------------

Sayım sonucu tespit edilen 2500 ytl lik mal işletmenin karıdır.Eğer nedeni bulunamaz ise Dönem sonunda 679 hesabın alacağına gönderilir.(bknz ilk dersimize).Sayım fazlalıkları stok hesaplarına ve stmm hesaplarına devredilerek kapatılması da mümkündür.



153.07-TİCARİ MALLAR(sayım noksanlıkları):Yukarıdaki işlem de (-) çıkması durumunda ,yani F<K ise 197-Sayım ve tesellüm noksanlıkları hesabı borçlandırılacak.



F= 2.500

K= 2,600

--------------------------

-100 ytl lik noksanlık sözkonusudur.

----------------------------------------/------------------------------

197-Sayım ve tes.noksanlıkları 100

153-Ticari mallar 100

------------------------------------------------------------------------

Nedeni bulunamadığında dönem sonunda 689 hesabın borcuna gönderilmeli ancak KKEG olarak.



153.08-TİCARİ MALLAR(Değeri düşen mallar): Yangın ,deprem ,su basması yada bozulma ,kırılma,çürüme,çatlama,paslanma hallerde Ticari malların değeri düşebilir ve emsal bedeli ile değerlemeye tabi tutulmalıdır.Bu durumda değeri düşen mallar 153-Ticari mallar hesabından çıkarılarak 157-Diğer stoklar hesabına aktarılmalıdır.Buradaki kıstas Ticari malın satış bedelinde %10 ve daha fazla bir düşüklük göstermesi aranır.



Örnek; Maliyet değeri 200 ytl olan bir malın maliyetine göre satış bedelinde %10 dan fazla bir azalma olduğu tespit edilmiş olsun,söz konusu mal için % 30 oranında karşılık ayrılması uygun bulunmuş ve 150 ytl ye satılmış olsun.

---------------------------------/--------------------------------------

157-Diğer stoklar 200

153-Ticari mallar 200

---------------------------------------------------------------------------

normal stoklardan çıkarılma kaydı

---------------------------------/----------------------------------------

654-Karşılık giderleri 60

158-Değer düş.karş.(-) 60

--------------------------------------------------------------------------

karşılık ayrılması

---------------------------------/----------------------------------------

100-kasa 165

600-Y.içi sat. 150

391-Hes.kdv 15

--------------------------------------------------------------------------

satış kaydı

------------------------------------/---------------------------------------

158-Stok değ.düş.kar.(-) 60

644-Konusu kal. kar. 60

----------------------------------------------------------------------------

giderin yok edilmesi

---------------------------------------/------------------------------------

621-stmm 200

157-Diğer stok. 200

----------------------------------------------------------------------------

not:lütfen bu karşılıkları 12'li guruptaki kayıtlarla karıştırmayın çünkü bu karşılıklar Ticari mallarla ilgilidir.



SİGORTA TAZMİNATI: Sigortalı malın hasar görmesi durumunda alınan sigorta tazminatları ile mal arasındaki fark gelir yazılır.

örnek:Hasara uğrayan maldaki değer kaybı 1000 ytl dir.Sigorta şirketi bu hasara karşılık işletme lehine 1,300 ytl tahakkuk ettirmiştir.

-------------------------------/--------------------------------------

136-Diğer çeşitli Alacaklar 1300

153-Ticari mallar 1000

679-D.ol.dışı g/k 300

-----------------------------------------------------------------------

eğer 900 ytl tahakkuk etseydi bu defa 100 ytl 689 d.ol.dışı g/z hesabı borçlanacaktı.



VADE FARKLAR: İşletmelerin vadeli mal alışları da olacaktır ,bu durumda vade farkları satıcılar tarafından hesaplanarak malın maliyetine eklenecektir.(Dikkat)Ancak vadesinde ödenmeyen borçlar için hesaplanan vade farkları 780- Finansman gideri olarak dikkate alınmalıdır.

örnek: İşletme 100 ytl lik malı 50 ytl vade farkıyla 150 ytl ye almıştır.

-----------------------------------/----------------------------

153-Ticari mallar 150

191-İndirilecek kdv 15

320-Satıcılar 165

-------------------------------------------------------------------

Örnek: Zamanda ödenmeyen 165 ytl için 20 ytl faiz tahakkuk etmiştir.

------------------------------/---------------------------------------

780-Finansman gid. 20

191-İnd.kdv 2

320-Satıcılar 22

----------------------------------------------------------------------



FAİZ VE KUR FARKLAR:İşletme mal ithal edebilir ancak stoklara girene kadar geçen süredeki kur farkları malın maliyetine aktarılmalıdır.
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

şimdide reeskontlar la ilgili bir çalışma

REESKONTLAR

Sevgili Arkadaşlar; bugünkü konumuz Reeskontlar, bu konu hem çok kısa ve hem de mutlak soru olarak karşımıza gelecek konudur. Bu nedenle konuyu çok kısa ve yalın bir şekilde anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle reeskontların anlaşılması adına konuyu bireyselleştirmek istiyorum. Arkadaşlar güncel hayatta insanlar hep bir koşuşturma içindedirler,pazara çıkıp alışveriş yaparlar,bankadan kredi çekerler,birilerine borç para verirler yada alırlar yani gün içerisinde hep birbirleriyle ilişki içindedirler.Çoğu zaman kendi kendimize hep şöyle bir ifadede bulunuruz; Borç, borç, borç, bakkala borç, manava borç,mağazaya borç, televizyon taksiti,arabanın taksiti, evin taksiti ,mobilyacıya borç vs. gibi bıktım artık bu borçlardan, toplu bir param olsa hepsini önceden ödeyip kurtulurum deriz.Gerçekten bir gün toplu paramız olsa mobilyacıya giderek 10 ay sonra ödeyeceğimiz 500 ytl'lik mobilya taksini 450 ytl ödeyeyim bu hesabı kapatırmısın gibi bir teklifte bulunmuş olsak acaba mobilyacı bize nasıl bir cevap verir sizce yani mobilyacı bize nasıl bir iyilik yapardı dersiniz, işte bu noktada eğer mobilyacı bizim 500 ytl lik borcumuza karşılık bizden 450 ytl kabul ederek hesabı kapatırsa yani 50 ytl lik bir iskonto yaparsa bu aradaki 50 ytl lik olumlu fark bizim için bir gelirdir ve kardır

Muhasebede bütün gelir ve karlar ilk kayıtta her zaman alacaklandırılır, bu örneğin tam tersi ise bir giderdir bir zarardır muhasebede bütün gider ve zararlar ilk kayıtta her zaman borçlandırılır.

Reeskont kelimesinin ne anlama geldiğine baktığımızda bu kelimenin İSKONTO olarak tanımlandığını görürüz.VUK nun 281.maddesine bakacak olursak BANKA,BANKER VE SİGORTA ŞİRKETLERİ alacak ve borc senetlerini Reeskonta tabi tutmak zorundalar,bunun dışında kalan işletmeler ise alacak ve borc senetlerini mukayyet yada diğer bir ifade ile kayıtlı değer ile veya tasarruf yani peşin değer ile değerlemeye tabi tutabilirler.Yani Banka,Banker ve Sigorta şirketleri alacak ve borç senetlerini değerleme gününde reeskonta tabi tutmak zorunda iken diğer işletmeler için bu zorunluluk yoktur,yani ihtiyaridir genelde davranış olarak zorunlu tutulmadığımız konuda hiç birşey yapmayız.Çünkü isteğe bağlı bir davranışı çoğunlukla gereksiz bulur ve uygulamayız.oysa uygulamada reeskontun ne kadar önemli olduğunu aşağıdaki örneklerde görebilirsiniz. Bu noktada reeskontu biraz daha açacak olursak şöyle diyebiliriz; Tasarruf değer ölçüsünün alacak ve borç senetlerine uygulanmasına muhasebe de REESKONT denir.Yada dönem sonu itibariyle vadesi henüz gelmemiş bulunan senetli alacakların ve senetli borçların üzerinde yazılı değerin GERÇEK değere dönüştürülmesi işlemine REESKONT işlemi denir.Alacak senetlerini reeskonta tabi tutan işletmeler Borç senetlerini de Reeskonta tabi tutmak zorundadırlar.

DEĞERLEME NEDİR: Değerleme FİYATLAMA yada bir iktisadi kıymete değer biçme olarak tanımlanır.

Tasarruf değeri: Bir iktisadi kıymetin değerleme gününde sahibi için arz ettiği değerdir. Örneğin;6 ay sonra tahsil edeceğiniz 800 ytl'lik bir alacağınızı, bugün tahsil ederseniz sizin için kaç parayı ifade eder.

Nominal değer: İtibari değer yada hertürlü senet ve paranın üzerinde yazılı değerdir.

İç iskonto: F=A .n.t/36500+(n.t)

A.senedin nominal değeri

n:gün sayısı

t:faiz oranı

F:faiz reeskontu

Tasarruf değeri=nominal değer-reeskont tutarı

Konunun anlaşılması için verdiğim bu formülün yerine getirilmesi ile ilgili bir soruya rastlamadım ancak burada çıkacak soru tipine bakalım.

ÖRNEK:İşletme 31/12/2006 tarihinde sahip olduğu 600 ytl nominal değerli alacak senelerinin tasarruf değeri 500 ytl olsun.

Bu durumda reeskont gideri 600-500=100 ytl olacaktır.

Buradaki mantık şu olmalı ; Benim bugün yani değerleme günü olan 31/12/2006 tarihinde elimde 600 ytl lik senet var ancak senedin üzerindeki tarih 20/06/2007 dir.Bu durumda kendimize şöyle bir soru sormalıyız; Bu 600 ytl lik senedi bugün yani 31/12/2006 da tahsil etmiş olsam benim için değeri ne olurdu,daha açıklayıcı bir ifade ile 20/06/2007 de tahsil edeceğim 600 ytl yi bugün 31/12/2006 da bana getirip verseler ben bu parayı 600 ytl olarak mı tahsil ederim yoksa erken tahsil ettiğim için iskonto mu yaparım, diyelim ki iskonto yaparak 500 ytl olarak tahsil ediyorum,öyleyse 100 ytl lik bir zararım söz konusudur.

bu durumda bir gider bir zarar sözkonosu olacaktır bir gideri gider yazmanın yolu onu borçlandırmaktı öyleyse;600-500=100 ytl.

ALACAK SENETLERİ

-----------------------31/12/2006---------------------------------

657-Reeskont faiz giderleri 100

122-Alacak senetleri reeskontu(-) 100

-----------------------------------------------------------------------

buradaki 657 reeskont faiz giderleri dönem sonunda 690 Dönem k/z hesabının borcuna gönderilirken 122- Alacak senetleri reeskontu(-) 121-Alacak senetlerinin altında bir indirim olarak görülecektir.

Bu durumda aktife kayıtlı 600 ytl lik Alacak senedinin görünümü gerçek değeri 500 ytl olarak görülecektir.

121-Alacak senetleri 600

122-Alacak senetleri reeskontu(-) 100

----

----------------------------------------------------

Gerçek değer 500



Yeni yılda yapılacak kayıt ise,

-----------------------01/01/2007--------------------------------

122-Alacak senetleri reeskontu(-) 100

647-Reeskont faiz gelirleri 100

-------------------------------------------------------------------------

yani daha önce gider yazmıştım, bir gideri yok etmenin en güzel yolu onu gelir

yazmaktan geçer.

BORÇ SENETLERİ İÇİN

işletmenin elinde 31/12/2006 günü yani değerleme günü 15/04/2007 tarihli 300 ytl lik borç senedi olsun, bu senetlerin tasarruf değerinin ise 250 ytl olduğunu varsayalım.

--------------------31/12/2006---------------------------------

322-borç senetleri reeskontu(-) 50

647-reeskont faiz gelirleri 50

--------------------------------------------------------------

Borç senetlerimizi erken ödeseydik bize bir iskonto yapılacaktı bu yapılan iskonto bizim için bir gelir bir kardır o halde bütün gelir ve karlar alacaklandırılır, burada 647-Reeskont faiz gelirleri 690-Dönem k/z hesabın alacağına gönderilirken 322- borç senetleri reeskontu(-), 321 borç senetlerinin altında bir indirim olarak görülecektir.

Dönem sonu itibariyle Borç senetlerinin Pasifteki gerçek değeri şöyle görülecektir.

321-Borç senetleri 300

322-Borç senetleri Reeskontu (-) 50

-----

------------------------------------------------

Gerçek değer 250



Yeni yılda yapılacak kayıt

--------------------01/01/2007---------------------------------

657-Reeskont faiz giderleri 50

322-Borç senetleri reeskontu(-) 50

------------------------------------------------------------------

daha önce gelir yazmıştım ,geliri yok etmenin en güzel yolu onu gider yazmaktır.



Sevgili arkadaşlarım bugünkü konumuz kısaydı,aslında bu özel derslerde mümkün olduğunca kitap dilinden uzak sınıfta ders anlatırmış gibi konuyu anlatmak istiyorum ancak yazıya dökmek oldukca zor bir durum, bu kadar yalın ve anlaşılır anlatmaya çalışıyorum umarım anlıyorsunuzdur.
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

MENKUL KIYMETLER


Faiz ve kar payı sağlamak, fiyat değişmelerinden yararlanarak kar elde etmek amacıyla GEÇİCİ bir süre için alınan,
Hisse senedi
Tahvil
Hazine bonosu
Finansman bonosu
Kar zarar ortaklıgı

Finansman fonu gibi varlık unsurlarını ifada eder. Burada geçicı yatırımdan kasıt her an paraya çevrilecek bir piyasanın olması ve işletme yonetımının her an satma niyetinin olmasıdır


Geçici yatırım amaçlı menkul kıymetler :

110 ?Hisse senetleri
111-ÖKTS ve B
112-KKTS ve B hesaplarında izlenir.

Hisse senetleri: sahibinin çıkaran kurum üzerindeki oraklık hakkını ve sermaye payını kanıtlayan kıymetli bir evraktır.
Tahvil : A.Ş. lerin ve kamu kuruluşlarının borç para sağlamak için çıkardıkları borç senetleridir.

Yatırım ve iştirak amaçlı yani diğer şirketlerin yönetimine katılmak, iş ilişkileri kurmak veya devamlı gelır elde etmek için satın alınıyorsa;

240-Bağlı menkul kıymetler
242-İştrakler
245-Bağlı ortaklıklar , hasaplarında izlenır.

Arkadaşlar kayıt noktasında bazı kuralları bilmemiz gerekmektedir Menkul kıymetler alış bedeli ile aktife kaydedilirken,alış bedeli ile elden çıkartılır. Hisse senetlerinin değerinde bir düşüş varsa karşılık ayrılıp gider yazılır.


Menkul kıymet satışından doğan olumlu farklar 645-menkul kıymet satış karları hesabının alacağına gönderilirken olumsuz farklar 655-menkul kıymet satış zararları hesabının borcuna gönderilir.

Sınav yaklaşımlı kayıtlar :

hisse senedi alalım (aktife kayıt)
-----------------/------------------------
110-hisse senetleri
102- bankalar
-----------------------------------------------

hisse senedi satalım ( aktiften çıkış) olumlu
----------------/---------------------------
102-bankalar
653-komisyon giderleri
110-hisse senetleri
645-menkul kıymet satış karları
-----------------------------------------------
olumsuz

------------------/----------------------------
102-bankalar
653-komisyon giderleri
655-menkul kıymet satış zararı
110-hisse senetleri

3-Muhtelif gider ve zararlara karşılık ayrılıp gider yazılırken,muhtelif gelir ve karlar olmayacağından ancak satıldığında varsa kar yazılabilr,diğer bir ifade ile GKGMİ ne göre piyasa değeri alış değerinin altına inen hisse senetleri piyasa değeri ile değerlenir ve bu azalış için karşılık ayrılır.


Örnek:


Dönem sonu aktife kayıtlı değerler;
A-Hisse senedi 500
B-Hisse senedi 300 olsun,

Dönem sonu borsa değerleri ise,
A-Hisse senedi 600
B-Hisse senedi 200 olsun,

Sadece B Hisse senedi için kayıt yapabiliriz
-----------------------/------------------------
654-Karşılık giderleri 100
119-Menkul kıymet değer düşüklüğü 100
--------------------------------------------------------------


İhtiyatlılık kavramı gereği A hisse senedinde bir değer artışı görülmektedir,bu durumda bir kayıt yapılmaz çünkü yukarıda da bahsettiğim gibi muhtelif gelir veya kar diye bir ifade söz konusu olmaz mantıksızdır. sadece muhtelif gider veya zararlar olur,buna da karşılık ayırıp gider yazılmalıdır. B hisse senedinde 100 ytl lik bir değer azalışı vardır.Bu nedenle bu azalış için karşılık ayırıp gider yazmalıyız.

Karşılık ayırıp gider yazmak nedir:Bilançodaki değerleri gerçeğe uygun değeri ile gösterebilmek için yapılan kayıttır.bir gideri gider yazmanın yolu onu Borçlandırmaktır.Burada yazılan gider dönem sonunda 690-Dönem k/z hesabının borcuna gönderilirken,aktifi düzenleyen pasif karakterli bir hesap olan 119-menkul kıymetimin değeri düştü karşılık ayırdım!(-) hesabı değerin altında bir indirim olarak işlem görecektir.

Yatırım amaclı menkul kıymetler(mali duran varlıklar) Bir şirketin sermayesinin ilgili oran kadarlık kısmına isabet eden hisse senetleri en az 1 yıl satmamak amacıyla alındığında aşağıya yazdığım hesaplarda izlenir.Bu ifadeyi biraz daha açacak olursak sevgili arkadaşlar;
Bir işletme düşünün dönen varlıklarıyla kısa vadeli yabancı kaynaklarını çok rahat ödeyebiliyor yani likiditesi çok yüksek net çalışma sermayesi atıl ve güçlü bir otofinansman yapısına sahip.Böyle bir işletme ne yapacaktır,doğal olarak yatırıma yönelecektir,bu durumda başka işletmelerden hisse satın alacaktır.İşte almış olduğu bu hisseler o işletmenin sermayesinin %0 ila 10 arasında ise kendi kayıtlarında 240 bağlı menkul kıymetler hesabının borcuna,%10 ila 50 arasında ise242 iştirakler hesabının borcuna,%50 den fazla ise artık kendine bağlamış demektir,buda 245 bağlı ortaklıklar hesabının borcuna kaydedilecektir diğer bir ifade ile aktifleştirilecektir.

240-Bağlı menkul kıymetler % 0-10
242-iştirakler % 10-50
245-Bağlı ortaklıklar % 50 den fazlası

aktife kayıt şekilleri;
240-bağlı menkul kıymetler
------------------/---------------------

240-bağlı menkul kıymetler
102-bankalar
-----------------/-------------------------
arkadaşlar bu kayıtta işletme başka bir işletmenin sermayesinin %0-10 arasıda bir hissesini satın almış durumdadır.
---------------------/---------------------------------------
240-bağlı menkul kıymetler
110-hisse senetleri
------------------------------------------------------------
bu kayıtta ise işletme geçici amaçlı aldığı hisse senetlerini yatırım amacına dönüştürmüştür.
-------------------------/-------------------------------
240-bağlı menkul kıymetler
242-iştirakler
-------------------------------------------------------------
burada işletme diğer işletmenin sermayesinin %10-50 arasında bir hissesine sahipken,bu oran %10 un altına inmiştir.
----------------------------/------------------------------------
654-karşılık giderleri
241-bağlı menkul değ.düş.kar(-)
----------------------------------------------------------------
dönem sonu itibariyle değeri düşen varlığa karşılık ayrılıp gider yazılmıştır.


242-iştirakler
---------------------------/--------------------------------------
242-iştirakler
102-bankalar
---------------------------------------------------------------------
başka bir işletmenin sermayesine isabet eden %10-50 oranında hissesi satın alınmıştır.
----------------------------/----------------------------
242-iştirakler
240-bağlı menkul kıymetler
----------------------------------------------------------
%0-10 arasıdaki hissenin %10-50 oranına yükselmesi kaydı

------------------------/---------------------------------
242-iştirakler
245-bağlı ortaklıklar
-----------------------------------------------------------
%50 nin üzerindeki hissenin%10-50 oranına düşmesi kaydı.

Arkadaşlar birde taahhüt edelim,nasılki kendi işletmemize sermaye taahhüdünde bulunuyorsak,başka bir işletmeye katılımda da sermaye taahüdünde bulunabiliriz. Kendi işletmemiz için hatırlayınız ;


--------------------------/----------------------------------
501-ödenmemiş sermaye
500-sermaye
-----------------------------------------------------------------
ve
-----------------------------/----------------------------------
ilgili hesap
501-ödenmemiş sermaye
----------------------------------------------------------------

başka işletmeye sermaye taahhüdü ise,
---------------------------/-------------------------------------
242-iştirakler
243-iştiraklere ser.taah.hes.
------------------------------------------------------------------
taahhüdün yerine getirilmesinde ise,
-----------------------------/--------------------------------------
243-iştiraklere ser.taah.hes.
ilgili hs.
--------------------------------------------------------------------
İştiraklerin değeri düşerse,
------------------------------/--------------------------------------
654-karşılık giderleri
244-işt.ser.pay.değ.düş.karş(-)
----------------------------- -------------------------------------------

245-bağlı menkul kıymetler
--------------------------------/----------------------------------------
245-bağlı menkul kıymetler
ilgili hs.
---------------------------------------------------------------------
Ve
-------------------------------/-------------------------------------
245-bağlı menkul kı.
242-iştirakler
------------------------------------------------------------------------

sermaye taahhüdünde bulunulması,
-------------------------------/-------------------------------------------
245-Bağlı menk.kıy.
246-bağ.ort.ser.taah.hs.
---------------------------------------------------------------------------
taahhüdün yerine getirilmesi,
---------------------------------/----------------------------------------
246-bağ.ort.ser.taah.hes.
102-bankalar
----------------------------------------------------------------------------
değeri düşerse;
--------------------------------/------------------------------------------
654 ?karşılık gid.
247-bağ.ort.serm.pay.değ.düş.kar.(-)
---------------------------------------------------------------------------


Sevgili arkadaşlar; Sabır + istikrar başarıyı getirecektir. Amortismanları, karşılıkları, reeskontu .......anlamıyorum, bilmiyorum, karıştırıyorum diyorsanız beni izleyin...
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

çeşke daha önce paylaşmış olsaydım bu konuları sizle hem ben hemde sizler sınavda daha iyi olabilirdik diye düşünüyorum

DÖNEM AYARLAMALARI


Sevgili arkadaşlar merhaba, sizlere bu hafta 180-280-181-281-380-480-381-481 hesaplardan bahsedeceğim,bu konuda da sınav soruları olarak karşımızda olacak bir soru bir sorudur mantığıyla bu konuyu da sınavda çıkabilecek soru tiplerine uygun bir dille anlatmaya çalışacağım.

Sevgili arkadaşlar; 6 ve 7 li guruplar cari dönemde açılıp,cari dönemde kapatılan hesaplar olduklarından,önceki dönemden kalan almaz ve sonraki döneme kalan vermezler.Dolayısıyla gelir hesapları sonuç itibariyle faaliyetleri olumlu etkilerken,gider hesapları olumsuz etkileyecektir.Bu nedenle envanter işlemi yapılırken dönem içerisinde kaydettiğimiz gelir ve giderleri cari döneme ait olup olmadığı araştırılarak,tabi bu işlem muhasebenin temel kavramlarından olan dönemsellik kavramı gereği yapılacaktır.Tüm gelir ve giderler cari dönemi kapsıyorsa burada yapılacak birşey yoktur.Ancak bazı durumlarda bir gelir veya gider gelecek döneme ait olabilir yada geçmiş dönemlerde ortaya çıkmış olabilir bu nedenle Dönem k/z nı doğru olarak belirleyebilmek için önceki dönemlerden gelen yada gelecek dönemlere ait olan gelirler yada giderler için dönem ayarlamaları yapmak gerekecektir.



GİDERLER;

Dönem içinde kaydettiğimiz bir gideri düşünelim,ancak bu giderin bütününü bu dönemde tüketmediysek yani bir kısmı gelecek dönemlere kalmışsa bu durumda bu giderlerin tümünü bu döneme gider olarak yazamayız o halde gelecek dönemlere aktarmamız gerekecek.Aynı zamanda geçmiş dönemde kaydedilmiş bir gider geçmiş döneme ait olmayıpta bu döneme aitse bir bilanço hesabıyla (180-280) hesaplarıyla bu dönemlere aktarılmış demektir.



180-GELECEK AYLARA AİT GİDERLER; Peşin ödenen ve cari dönem içindek kaydedilmesi gereken ve gelecek dönemlere ait giderleri izlemede kullanılır. LÜTFEN İZLEYİN



BİR BİLANÇO HESABINDA MUHASEBELEŞTİRME

ÖRNEK;işletme 03/10/2007 tarihinde 1200 ytl lik bir sigorta gideri yapmıştır ve bu işlem bir BİLANÇO hesabında muhasebeleştirilmiştir.



1------------------03/10-2007------------------

180-Gel.ay.ait gid. 300

280-Gel.yıll.ait.gid. 900

100-kasa 1200

--------------------------------------------------

2-----------------31/10/2007---------------

770-G.Y.G. 100

180-G.ay.ait.gid. 100

-------------------------------------------------

3-----------------30/11/2007---------------

770-G.Y.G. 100

180-G.ay.aiy gid. 100

-------------------------------------------------

4-----------------31/12/2007--------------

770-G.Y.G 100

180-G.ay.ait gid. 100

-------------------------------------------------

5-----------------31/12/2007--------------

180-G.ay.ait gid 900

280-G.yıll.ait gid. 900

-------------------------------------------------

ve 180 hesap bitinceye kadar işleme devam edilir,sevgili arkadaşlar bu örneği farklı bir bakış açısıyla çözenlerde doğru yapmış sayılır yani sadece 180 hesabı çalıştırablirsiniz.



BİR GİDER HESABINDA MUHASEBELEŞTİRME

örnek:İşletme 03/10/2007 tarihinde 1200 ytl lik kıtasiye gideri yapmış ve dönemsonu envanterinde 700 ytl lik kırtasiye henüz tüketilmediği anlaşılmıştır.ve bu işlem bir GİDER hesabında muhasebeleştirilmiştir.



1------------------------03/10-2007-------------

770-GYG 1200

191-in.kdv 120

100-kasa 1320

----------------------------------------------------

2--------------31/12/2007--------------------

180-G.ay.ait gid. 700

770-G.Y.G. 700

----------------------------------------------------

180 hesap gelecek dönemde kullanıldığında giderleştirilecektir.

BİR ÖRNEK;İşletme 05/11/2007 tarihinde işyeri kiralamış ve kira bedeli olan 2400 ytl yi peşin ödemiştir.

1---------------------11 ay --------------------------------

770-G.Y.G 200

180-g.AY.AİT GİD 200

280-g.yıll.ait gid. 2000

100-kasa 2400

-----------------------------------------------------------------

2--------------------12 ay----------------------------------

770-G.Y.G. 200

180-G.ay.ait gid. 200

--------------------------------------------------------------------

3----------------------31/12/2007----------------------------

180-G.ay. ait gid. 2000

280-G.yıll.ait gid. 2000

-------------------------------------------------------------------

ve yeni yılda 180 hesap tükeninceye kadar 770 hesaba borç yazılacaktır.(2.kayıt gibi)



181- GELİR TAHAKKUKLARI;Bir gelir unsurunun üçüncü kişilerden tahsili,yada bunlar hesabına kesin borç kaydı hesap döneminden sonra yapılacak gelirlerin içinde bulunulan döneme ait olan kıısımların izlendiği hesaptır.(kira-komisyon-temettü-faiz)

örnek;10/11/2007 tarihinde, işletmenin aktifinde kayıtlı bir İş makinası yıllık 6000 ytl ye kiraya veriyor ve tahsilatını kira bitiminde yapıyor olsun.



1--------------------11 ay-----------------------

181-Gelir tahakk. 500

649-D.ol.gel ve kar. 500

-----------------------------------------------------

2-------------------12-ay------------------------

181-Gelir tahakk. 500

649 D.ol.gel.ve kar 500

------------------------------------------------------

Burada bir hizmet gerçekleşmiş ama tahsilatı henüz yapılmamış ise yapılan bu kayıtlar tahsilat yapılıncaya kadar böyle sürüp gider,dikkat edilirse tahsilat yapılmasada bir hizmet gerçekleşmiş yani bir gelir bir kar doğmuştur dolayısıyla bütün gelir ve karlar dönem sonunda 690 hesabın alacağına gönderilmek üzere dönem içinde alacaklandırılır.

3-----------------son kayıt------------------------

100-kasa 6000

181-Gelir tahakk. 6000

--------------------------------------------------------

GELİRLER

380-GELECEK AYLARA AİT GELİRLER;Bu dönemde ortaya çıkan ancak gelecek aylara ait gelirlerin bir yıldan kısa süreyi kapsayan kısımlarının izlendiği hesaptır.

örnek;01/11/2007 tarihinde ,işletmemize ait gayrimenkulu 3600 ytl ye (kdv hariç)kiraya verelim ve parasınıda peşin tahsil etmiş olalım.

1----------------------/--------------------------------

100-kasa 3960

380-G.ay.ait gel. 3600

391-Hes.kdv 360

----------------------------------------------------------

Tahsilatın yapılması hizmetin gerçekleştirilmesi anlamına gelmez,dolayısıyla hizmet gerçekleştirildiği dönemde gelir yazılmalıdır.

2----------------------11.ay---------------------------

380-Gel.ay.ait gel. 300

649-D.ol.gel ve kar 300

-----------------------------------------------------------

3----------------------12-ay--------------------------

380-G.ay.ait gel 300

649-D.ol.gel ve kar 300

---------------------------------------------------------

normalde 380 hesap kapatılıncaya kadar bu işlrm böyle devam edecektir.



381-GİDER TAHAKKUKLARI; Gelecek aylarda ödemesi yapılacak ve kesinlikle belgeye dayalı giderlerin izlendiği hesaptır.

örnek;31/12/2006 tarihi geldiğinde fabrikamızın 100.000 ytl elektirik gideri olduğunu TEDAŞtan bir belgeye dayanarak öğrenmiş olalım ancak sizde biliyorsunuz ki ödeme günü yaklaşık 15 ocak ve ilerleyen günlerden biridir ve faturada o zaman gelecektir.



1---------------------31/12/2006------------------------

770-G.Y.G. 100.000

381-Gider tahakk. 100.000

--------------------------------------------------------------

2--------------------15/01/2007------------------------

381-Gider tahakk. 100.000

191-İnd.kdv 10.000

100-kasa 110.000

-----------------------------------------------------------------

Sevgili arkadaşlar dersin dışında uygulamaya ait makaleyi izleyin. Konu Dönem içinde bütün kayıtları yapıyorum ama bir hesapları kapatamıyorum diyorsanız

ÇOK YAKINDA GEÇİCİ VERGİ VE DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

şimdilik bu kadar mesai başlıyor umarım yardımcı olabilmişimdir bir nebze herkese sağlık ve iyi çalışmalar dilerim.

sizler çalışmaya bakın boşverin denilenleri .başaracaksınız.
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

Çok teşekkür ederiz. Ellerin dert görmesin
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

sürmen süpersin valla devamı gelecek değil mi ? tşk. ellerine sağlık. :)
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

arkadaşlar yusuf sürmen hocamızın soruları 110 sayfa trabzonda kırtasiyecide varmış 25 tl dir
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

Sürmen çok teşekkürler.Konu anlatımların piyasasaki diğer kitaplardan çok daha anlaşılır..Örnekler çok iyi.Değerlendirmemiz lazım...Benim forum yöneticisinden isteğim Sayın sürmen'in yazdıkları forum arasında kaybolmaması için ayrı bir başlık adı altında yazması ve sadece sürmene yazı yazma yetkisi verilmesi..Böylelikle yazılanları dikkatlice takip etme olanağı buluruz.
Sayın Sürmen lütfen ayrı bir başlık acınız sizi ordan takip edelim...
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

arkadaşlar yusuf sürmen hocamızın soruları 110 sayfa trabzonda kırtasiyecide varmış 25 tl dir
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

arkadşlar siteye tesadüf eseri yeni üye oldum
öteki başlıktada yazdım yusuf hocayı böyle anlayamazsınız ben öğrencisiydim ve sınavlarında 80 altı
aldığımı bilmem yanlış yapıyorsunuz kitabını almak başlı başına hata adam kafayı çalıştıranları seviro pratik zeka istiio düz mantık deil ne kadar örnek çözersen çöz mantık mesele
birde hangi kırtasiyeden alıyorsunuz notları bana yazın yardımcı olayım size
ben trabzonluyum ama iste oturuyorum bende aralıkta sınava girecem
aldığınız notlar yusuf hocanın notları olmayabilir o kırtasiyelerin çoğu üşkaatçı lega hasan diyorsunuz
lega hasanı tanırım ordan aldığım notler genelde öğrenciyken trabzonda soba yakmaya yaradı
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

.
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

Özlem hn benim tek sorum yanılmıyorsam bir arkadaş yazmıştı notlar dışında bazı derslerin notlarınıda bulun demişti bu gelecek notlarda o derslerin konu anlatımı varmı acaba, ha yoksada problem değil ancak varsa tabiiki bizim için biraz daha artı olacağına inanıyorum.

Birde şunu söyleyeyim 43 kişi not ister ancak iş ciddiye bindiğinde o sayı çok daha aşağılara düşecektir o yüzden siz kendinizi lütfen üzmeyin ben ne tutuyorsa göndermeye hazırım yeterki notlar elimize çabuk ulaşsın aman diyeyim provakatif mesajlara kafanızı bozmayın rica ediyorum gerekli ne varsa lütfen söyleyin bizde yerine getirelim.
Saygılarımla
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

herkese selam arkadaşın düşüncesi iyiydi bende yeni bir oturum açtım burada çeşitli monografi örnekleri bulabilirsiniz umarım yardımcı olabilirim.1 hafta sonra kısmetse ders notu ve eski sorulara sahip olucam onlarla ilgili her seyi paylaşacagım.şimdiden herkese kolay gelsin.
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

arkadaşlar,sürmen arkadaşımız çok güzel bilgi paylaşımında bulunuyor.kendisi sn.yusuf sürmen olmasın.:):):)hepinize başarılar diliyorum.
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

Vallahi Sayın Yusuf SÜRMEN olsam şimdi geçmiştim dersden amacım sadece birlik ve beraberlik içersinde olmak ve elimden geldiğince yardımcı olmak.Sonuçta hepimiz bu yola baş koyduk ne piyasadaki müşavirlerimizden eksiğim nede fazlamız var hepimiz bu meslekten ekmek yiyoruz.meslek kanununda nerder meslek mensupları birbirini kollar almış olduğu eğitimleri paylaşır öğrendiklerini meslek mensubu arkadaşlarına iletir.menfaat gözetmeksizin.2 hafta oldu hala şoku atlatamadım Yusuf hocaya kızmıyorum kendime kızıyorum hadi koyulalım ders başına yılmadan usanmadan şu işi bitirelim. çıkmadan bir kaç konu örnek göndericem konu başığıma umarım göz atabilirsiniz bu dönem bir kaç favori sorum var bakalım tutacak mı
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

Merhaba özlem hanım boşverin masrafı şunu bunu ya çalışmamıza bakalım .notlardan notlara fark var inanın bana benim sunacağım notlar farklı .katılıyorum size sürmen hocanın kitabı bende gördüm güzel kitap ama akademik bir kitap bize çok şey farklı gelebilir.benim getireceğim notlar farklı soru çeşitleri monografilerin olduğu notlar içeriğini arkadaşım bana anlattı ama elime geçip gördüğümde tam inanıcam bir birimize ne kadar monografi çözüm ulaştırısak o kadar avantaj sağlarız.muhasebedersleri.com. diye bir adres var orayı önerdiler bana isterseniz bir göz atın kolay gelsin
 
Ynt: Finansal Muhasebe-Yusuf Sürmen Vakalarını Getirtiyoruz.

ya boşa kürek çekiyorsunuz ders notları bi işe yaramaz onlar standarttır
yazoyorum size yalandan yere uğraşıyorsunuz
bu adam 2000 öncesinde muhasebe organizasyonu die bi ders veriodu şimdilerde seçmeli
gerçi ama seçen yok o dersin notlarını bulun yalandan yere kırtasiyecileri zengin etmeyin ayar oldum vaalla
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst