fonradar

Fire

Üyelik
30 Ağu 2012
Mesajlar
48
Konum
Bursa
Kestiğimiz faturalarda ve irsaliyelerimizde fireleri miktar olarak göstermemizde sakınca var mı? yoksa bunu nasıl göstereceğiz. Ör. boyahane işletmesi olan bir müşterimize 100 mt çiğ kumaş geliyor boyanınca bu 95 mt kalıyor. müşteri 5 mt'nin fatura üstünde "fire" olarak gösterilmesini istiyor.
 
Kestiğiniz faturalarda firelerinizi göstermenizde bir sakınca yok ama bu gösterdiğiniz yasal fireler olmak zorunda yani İto'nun açıkladığı fireler bunun üzerindeki fireler yasal olarak kabul edilmemekte ayrıca faturaların üzerine koyacağınız fireler sizi yasal olarak bağlar yarın bir müşteriniz firenin fazlalğından malın yanlış,hatalı,eksik olduğunu ileri sürüp sizi zor durumda bırakabilir.Ayrıca herbir işlemde bunu takip etmek güç olur.Ama siz ben yaparım derseniz bir sakınca yok

müşterinize 100 mt çiğ kumaş geliyor boyanınca bu 95 mt kalıyorsa müşteriniz 5 mt'nin fatura üstünde "fire" olarak gösterilmesini istiyorsa bu mümkün değil onun için yukarda yazdığım gibi İTO'nun sayfasından fire oranını alın.Ona göre işlem yapın.Onu şöyle bir örnekle açıklayacak olursak diyelimki bu İTO'nun sayfasında 3 mt ise o zaman sizin 3 metre yasal olarak giderleştireceğiniz 2 mt ise yasal olmayan yani KKEG yazacağınız fire mevcuttur.(Tabi fireleri bedel olarak hesaplarda Fireleri mt cinsinden Nazım hesaplarda takip edeceksiniz
 
Boyahane işletmesi boyamak üzere aldığı 100 mt kumaşı boyadıktan sonra 95 metre olarak müşterisine teslim ediyor.Burada fireyi boyahane işletmesi kullanmayacak.Boyahane işletmesi sadece işçilik alıyor.
Dolayısıyla boyama aşamasında fire oluşuyor.Boyahane işletmesi ne kadarlık fire olduğunu yazılı olarak müşterisine aşamaları ile bildirmek zorunda.Yoksa 100 metre aldım 95 verdim dolayısıyla 5 metre firedir diye fikir yürütmekle değil bunun yazılı olarak yapılması lazım.
Faturanın üstüne yazılırmı yazılmazmı o ayrı bir konu(Anladığım kadarıyla bu fatura boyama işçilik faturası).Ama kesin olan şu ki yazılı olarak oluşan fireyi müşterinize bildirmeniz gerekir.
 

Benzer konular

Üst