Fiyat Farkı Faturası İndirim Konusu

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ahmet85
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
28 Ara 2009
Mesajlar
45
Konum
A
slm
1-yat farkı faturaları tecil ve terkin işleminde indirim konusu yapılırmı
2-fiyar farkı faturaları için cari sözleşme zorunluluğu varmı ,noterden onaylatma zorunluluğu varmı
teşekkürler
 
Ynt: fiyat farkı faturası indirim konusu

Ben sorunuzu tam olarak anlayamadım.

1-Fiyat farkı faturasından kast ettiğiniz tam olarak nedir,daha detaylı bilgi verir misiniz?

2-Hangi tecil -terkin için cevap istiyorsunuz?
 
Ynt: Fiyat farkı faturası indirim konusu

konu şöyle bizim firma ihraç kayıtlı mal sattı.bizde tecil ve terkin talebinde bulunduk ödememiz çıktı diye
ilgili dönemde mal sattığımız bir firmadan fiyat farkı faturası alındı.kesin bu fiyat farkı faturasının kdvsi indirim konusu yapılırmı.tecil ve terkin dönemine ilişkin
 
Ynt: Fiyat farkı faturası indirim konusu

Sorunuzun cevabı 95 Seri Nolu KDV Genel Tebliğinde, söz konusu tebliğin 4.2 bölümüne bakalım.

"4.2. İmalatçı Aleyhine Matrahta Meydana Gelen Değişikliğe Yönelik Uygulama

Katma Değer Vergisi Kanununun 11/1-c maddesinin 5 inci paragrafında 5228 sayılı Kanunla yapılan değişiklik ile ihraç kaydıyla teslimlerde iade edilecek katma değer vergisinin, imalatçının satış bedeline göre hesaplanan vergiden, imalatçı aleyhine matrahta meydana gelen değişikliğe ilişkin verginin düşülmesinden sonra kalan tutardan fazla olamayacağı hükme bağlanmıştır.

Bu hükme göre, ihraç kaydıyla teslim bedelinin kısmen ya da tamamen sonradan ödenmesi ve ödeme sırasında döviz kurunda düşme olması halinde, prensip olarak, iade edilecek azami KDV tutarının yeni döviz kuru üzerinden yeniden hesaplanması, fazla alınmış bir iade varsa mükelleften talep edilmesi ancak, bu tutarın indirim konusu yaptırılması gerekmektedir.

Öte yandan; imalatçıların aleyhlerine ortaya çıkan kur farkları için ihracatçılar tarafından düzenlenecek faturaya istinaden ihracatçıya KDV ödemeleri, bu tutarın ihracatçı tarafından beyan edilmesi, imalatçı tarafından da faturada gösterilen KDV'nin indirim konusu yapılması gerekmektedir. Bu durumda, imalatçının fazladan almış olduğu iade tutarı ihracatçı aracılığıyla Hazineye intikal etmekte ve imalatçı tarafından indirim konusu yapılmış olmaktadır. Bu nedenle, kurdaki düşüşten kaynaklanan matrah değişikliğine bağlı olarak imalatçının iade tutarında bir değişiklik yapılmasına da gerek bulunmamaktadır."


Yukarıda yer verdiğim 95 Seri Nolu KDV Genel Tebliğinde yapılan açıklamalara göre aldığınız fiyat farkı faturasındaki KDV'yi indirim konusu yapabilirsiniz.

Diğer sorunuza gelince sözleşme zorunlu değil, ancak ileri de ispat açısından sıkıntı yaşamak için hangi koşullarda fiyat farkı faturası kesileceğini önceden belirleyen bir yazılı sözleşme yapmanızı tavsiye ederim.
 
Ynt: Fiyat farkı faturası indirim konusu

sayın koraykarakaya lütfen yanlışsa düzeltin tebliğden anladığım şu; ihraç kayıtlı kesinlen faturaya ilişkin fiyat farkı doğarsa indirimi söz konusu ancak, benim anlatmak istediğim normal dönem içinde mal satmış olduğumuz herhangi bir firmadan aldığımız fiyat farkı faturası kdvsi
 
Ynt: Fiyat farkı faturası indirim konusu

Anladım sizin durumunuz biraz daha farklı, ancak zaten ihraç kayıtlı teslim kapsamında olmayan bir alıcınızdan size gelen faturadaki KDV ile tecil ve terkin edilen KDV'nin bir bağlantısı yok. Dolayısıyla söz konusu KDV'yi indirmeniz de bu açıdan da sakınca yok görünüyor.
 
Ynt: Fiyat farkı faturası indirim konusu

maliyedeki memur dedi fatura tarihine ilişkin cari sözleşme noterden olursa indirim konusu yapılır yoksa yapılmaz bende dedim cari söşleşmenin noterden onay zorunluluğu yoktur.
444 0 189 aradım onlarda dediki yok indirim konusu yapılmaz neden çünkü ihraç kayıtlı ürünün maliyetinde yer almadığı içinmiş
sizce?
 
Ynt: Fiyat farkı faturası indirim konusu

1-Sözleşmenin noterden onaylı olması gerektiği nerede yazıyormuş, yasal dayanağı nedir?

2-Fiyat farkının ürün maliyetine dahil olup olmaması ihraç kayıtlı teslimler nedeniyle iade edilecek KDV'nin iadesi için doğrudur, anlarım, ancak genel olarak indirilecek KDV olarak da dikkate alınamamasının mantığını anlayamıyorum.
 
Ynt: Fiyat farkı faturası indirim konusu

Günaydın,
Acaba Fiyat Farkını (Mal iadeleri veya gerçekleşmeyen İşlemler nedeniyle Düzeltilen KDV) yani İade KDV olarak düşünüp İndirilecek KDV de gösteremezsinizi kstedmiş olabilirlermi çünlü KDV iadelerinde Fiyat farkı,kur farkı faturalarının iadesini alamıyorsunuz
 
Ben ihraç kayıtlı fatura ile aldığım ürünler için fiyat farkı faturası kestim diyelim. Malı aldığım imalatçı bu faturanın kdv sini bana ödeyecek ve ilk kestiği ihraç kayıtlı faturanın kdv sinden düşerek tescil işlemini gerçekleştirecek. Anladığım kadarıyla işlem böyle.
Eğer anladığım doğru ise kestiğim fiyat farkı faturası için kdv ödeyecek miyim?yoksa bende 192 hesaptaki ihraç kayıtlı aldığım malların kdv sinden düşerek kdv ödemeyecek miyim? Doğru anlatabilmişimdir umarım. Soruma acil cevap verebilirseniz çok sevinirim. şimdiden teşekkürler.
 
Kur farkı ihracatçı lehine doğmuşsa yani faturayı ihracatçı kesiyorsa fatura kdvli olmalı ve imalatçıdan tahsil edilmelidir.
Eğer imalatçı kesiyorsa faturanın üzerine daha önce ihraç kayıtlı faturanın ve gümrük beyannamesi ile ilgili bilgileri yazarak fatura kesecek, faturada kdv hesaplanacak ancak ihraçatçıdan tahsil edilmeyecek. KDV, beyannamede hesaplanan kdv kısmında beyan edilecek aynı zamanda da indirilecek kdv de gösterilecek.( 25 Nolu KDV tebliği D Bendi)
 
Son düzenleme:
Üst