G.V. için süresinden sonra Rızaen kar beyan etmek!

Üyelik
16 Mar 2006
Mesajlar
39
Arkadaşlar, gelir vergisi beyannamelerini beyan etmiş olmamıza rağmen, vergi dairesince halen zarar beyan eden mükelleflere telefon açılmak suretiyle rızaen matrah beyan etmeleri istenmektedir.

Mükellefin rızasıyla bu beyanı yapmak üzere beyannamenin arka sayfasına bir matrah yazmak suretiyle beyannameyi hazırlıyoruz. Fakat bildirim süresinden sonra olduğundan V.U.K. un 371. maddesine göre bildirimde bulunmak oldukça abest bir durum sanki.

Yani mükellef hem rızaen matrah beyan ettirilmesi için davet ediliyor, hem de bildirmiş olduğu rızaen matrahın vergisini cezalı ödüyor.

Bu noktaya açıklık getirmenizi, varsa bir yanlışım düzeltmenizi istiyorum.
Teşekkür ederim
 
Gerçekten zarar ettiyseniz vermeyiniz düzeltme beyanı. İncelemeye sevk edilebilirsiniz. Kanun hükümlerine uygun olarak zarar ettiyseniz incelemeden de bir netice çıkmayacaktır.

Meslektaşlarımız niçin defter tutuyor o zaman. Maliye desin ki ben yıl sonunda şu kadar matrah istiyorum ne defter tutalım ne bişey. 2003 yılında da böyle uygulama yapılmıştı.


Kolay gelsin
 
Evet aynı şey benim de başıma geldi. Çok büyük bir aş nin mali işler müdürüyüm. 2003 sonu zarardı ve gerçekten zarardı. Maliye çağırdı gittik pzaralık yapmaya başladık. Firmada büyük miktarda eski sene zararı da var hadi 2003 için matrah beyan edeyim ya eski sene zararı ne olacak. Birşey olmaz dediler. Verdiğim cevap aynen şöyle; Bakın sizler daha gençsiniz ben 30 yıldır bu meslekteyim neler gördüm tahmin edemezsiniz Gün olur devir değişir iktidarlar değişir . Sizler burdan gidersiniz başkaları gelir.Bu adam ne yapmış dedirtmem ben kendime sahtecilik yapamam.Koskoca Anonim şirket defterleri neyse odur dedim. Sonra KDV olarak vermekte mutabık kaldık.
Bir fatura kesdik muhtelif diye 50 milyar kdv çıkardık faturanın açıklamasına da vergi dairesinin isteği üzerine yapılmıştır dedik.
 
Beyanların gerçek gelir ve giderler üzerinden yapılması esastır. Sakın olan kimse vergi dairesinden aradılar diye matrah artırıma gitmesin.
Şayet verdiğiniz beyannameler gerçekleri yansıtıyorsa korkacak bir durum yoktur.
 
Sayın nguroy

Çok ilgi çekici, peki ilgili faturayı hesaplara intikal ettirdiniz mi?

Matrahı ne yaptınız, KDV ve kurumlarda matrah doğurdunuz mu?

Açık açık vergi d. isteği dediğiniz için sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı olmadı sanırım...

Yada yalnızca kdv tutarını mı kestiniz karşı hesabı ne yaptınız o zaman?

...

saygılar
 
Evet;


Gerçek bir fatura kestik KDV si 50,000 YTL olan. bunu da pişmanlıkla ek bir KDV beyannamesi düzenleyip beyan ettikve ödedik ve bize 2003 yılı defterlerinin hiç bir şekilde inecelenmiyeceği garantisi verildi. Bu yalnız bana değil sorumlusu olduğum şirketler grubunda ki diğer 4 şirkete de yapıldı.Kar beyanı olan şirketlere munzam beyan istendi kurumlar vergisinde. Bizim gibi zararda olan şirketede o zaman sen de KDV ver dendi.
 
Aynı nitelikte bir maceram benim de var. :)

Teamüle göre yüksek tutarlarda KDV ödeyen ve devredeni çıkmayan yine teamüle göre yüksek (gerçek) kar gösterip vergisini ödeyen firmamdan aynı şekilde ek para istediler .

Denetmenin yanına gittim ve sadece geçmiş 5 yıllık gelir tablosunu göstererek bu parayı ödemeyeceğimi söyledim. İncelenirsiniz üzülürsünüz dediler, buyrun dedim gelin inceleyin. Geri adım attılar.

Yani sözün özü, aduditer kardeşin dediği gibi matrahınız dogruysa düzeltme vermeyiniz.
 
sy nguroy ileriki yıllarda kestiğiniz faturayı naylon ft kabul edip başınızı ağrıtmasınlar. :?: zira vergi kanunlarında "idarenin isteği" gibi bir şey yok.sizinde dediğiniz gibi "Gün olur devir değişir iktidarlar değişir."
 
http://forum.alomaliye.com/viewtopic.php?p=24365#24365
Engin_ER' Alıntı:
semtimizde bir ayakkabı tamircisi var. adam dükkanda adres belli olsun diye oturuyor birde emekli olmak için bekliyor doğru dürüst işi yok ve gerçek gelir vergisine tabi (basit usule geçirmiyorlar) geçimini ise eşi ve çocukları çalıştıkları için onlar temin ediyorlar hatta bağkurunu bile onlar yatırıyorlar amaç emekli olmak yani birde kaveye falan alışmamış yani ben burayı kapatırsam vakit geçiremem adres belli olsun deyip oturuyor yerede kira vermiyor (kendi yeri) ve sık sık yanına takılırım günlük cirosu ortalama 10 ytl yi geçmiyor çok zaman da siftah bile yapmadan dükkan kapatıyor.zaten tamirci olduğu için mal alımıda yok(yani fatura gerektirecek malzeme almıyor)alsa bile yıllık 50-100 ytl yi geçmez
şimdi bu şahsa matrah artır derlerse artırmaya mecburmu yapması gereken nedir önerileriniz ve izleyeceği yol nedir..tşk.ler
 
Üst