Garip bir vaka

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mahsup
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
merhaba Arkadaşlar,
*bir arakdaş tekstil firmasında tahmini 2006 dan bu yana çalışmakda.
Ama bu firma her 11 ayda bir isim değişikliği yapıp kardeşler üzerinde sürekli devredilmekte.
Bunun sonucu olarak kimse birşey ispat edemiyor ve tazminatlarından oluyorlar
bu değişiklikler sgk dökümlerinden ve sicil numaralarından takip edilebiliyor.
aynı zamanda işveren iş kanunlarına uymuyor,senelik izin verilmiyor,senelik izin parasıda verilmiyor.
günlük izinlerde ise kişiden fazla para kesintisi yapılıyor.
fazla çalışma satleri haftasonları da dahil normal hesaplanıyor.
işçi maaşlarına iki, üç senede cüzi bir zam yapılıyor.
firmada çalışan işçiler ve arkadaşım çok fazla yıpranmakta ve kendi isteği ile işi bırakmak istiyor
tazminat alabilmesi için ne yapmamız lazım .
daha önceden çıkan işçiler mahkemeye vermişler bir sonuç alamamışlar.
şimdiden teşekkürler.

Ynt: Garip bir vaka

birinci yol:

işten ayrılmadan önce bölge çalışmaya şikayet dilekçesi versin.
teftişe geldiklerinde alacakları işçi ifadeleri bahsettiğiniz tezleri doğrularsa ilk önce geçmişteki kayıplarını alır.
primleri+fazla mesaileri+haksız ücret kesintileri +senelik izin ücretleri hepsini alır.

işten ayrıldığında tazminat ödemelerini tam ve eksiksiz almazsa ayrı bir şikayet konusunu oluşturur.

ikinci yol:

derhal fesih hakkını kullanarak işten ayrılsın.noterden fesih bildirimini versin. sonra da işveren ile görüşüp haklarını istesin.vermezlerse dava yoluna gisin. bu gibi durumlarda 2 yada 3 şahitle kazanılmayacak dava çok azdır.

öncelikle ilginiz için teşekkürler,
sunduğunuz çözüm yollarını bir kenara yazıp biraz daha detay katıp emin olarak bir çözüm aktarmak istiyorum arkadaşıma,
*işveren 11'ayda bir değişiklik yapıyor, ama farklı bir şahsın üzerine kardeşleri demiştim ama bu süreçte aynı soyadı taşımayan farklı kişilerde var.
*farklı firmalarda 11'ay 11'ay çalışmış gözükmesi ve bunuda zamanında şikayet edilmediğinden dolayı bu dava hakkını kaybetmiş olabilir mi?**
*kazanılmış bir dava olsaydı emsal teşkilinden bu durum kullanılabilirdi ama daha önce bahsettiğim gibi davalar hiç sonuçlanmıyor.
*işyeri teftişinde ise olanlar malum, gelip gidiyorlar.

Yanıldığınız bir nokta var . Ya da sizi yanlış bilgilendirmişler.
İşyeri numarası aynı kalıyorsa bu "işveren değişikliği" anlamına gelir ve tazminat hakları aynen devam eder.. Eski ve yeni işveren birlikte sorumlu olurlar.
Yok eğer işyeri değişiyorsa o zaman sizin çıkışlarınızı vermek zorundalar. Bu da en azından ihbar tazminatının ödenmesi demektir.

Yapılan, tamamen "kanuna karşı hile" tabir edilen işlemdir.(son zamanlarda "kanunun arkasından dolanma" tabiri olarak kullanılıyor.) İşverenin ihbar, kıdem vs. gibi yükümlülüklerden kaçmak için kardeşler arasında sürekli olarak dönüşüm yapıldığı ispatlanabilirse geçmişteki bütün haklarını alabilirler diye düşünüyorum. Dava açıp hakkınızı aramalısınız.

**açıkcası arkadaşım hakkını aramak istemiyor, ama neden?

*birinci olarak işveren kısa bir süre önce muhasebecisi ile birlikte gözaltına alınmış, bir iki ay hapishanede yattıktan sonra (birilerinin desteği ile) çıkmış,

**ikincisi ise daha önce bahsettiğim üzere taraflarına kazanılmış bir dava yok.

yeni işyeri açılışlarını nasıl yaptıklarını bilmiyorum ama sanırım sahte imzada kullanıyorlar çünkü işçi bir önceki işyerinden ayrılırken ne ihbar tazminati için bir imza, ne kıdem için bi imza gerçi kıdem oluşmuyor hiç çünkü 11'ay sonunda kapatılıyor firma :)

-hak arama mevzuuları zor ve meşakkatlidir ama karşındaki düşman barbarsa bu daha zordur çünkü insan sadece kendine gelecek zararı düşünmez etrafınıda düşünür.

Ben bu yazdıklarınızın amacını anlamıyorum o zaman. Siz hem şikeyetçisniz hemde yargıç. Kraraı vermişiniz.
Amacınız dertleşmekmiydi? :)

Üstad,
Ben sizlerin verdiği bilgiyi değerlendirmeyeceğim demedim,
aktaracağım kişinin görüşünüde yazdım, çalışanın görüşü bu yanlışda değil,
ayrıca dertleşme mevzuunada şaşırdım.