fonradar

Gayrimenkul Alışı Kdv Sorunu

Üyelik
12 Mar 2014
Mesajlar
13
Konum
istanbul
1- şirketimiz yeni bir işyeri alacak 140 m2 li bir işyeri inşaat firması kdv oranının %1 olduğunu söyledi
ancak biz konut olarak satın almıyoruz işyeri olarak satın alıyoruz ozaman % 18 olması gerekmez mi ?

2- şu anki mevzuatta
burda kullanım amacı önemli değil mi yani biz orayı alıp kiraya versek % 1 işyeri olarak kullansak % 18 olması gerekmez mi ?

teşekkür ederim
 
Tam emin değilim ama, kullanım amacına göre değilde, imardaki yani tapudaki vasfına göre, metre kare emlak değerine göre belirleniyor.
 
Merhaba,

01.01.2013 tarihinden itibaren; 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükşehirlerde, (6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerler hariç), lüks veya birinci sınıf inşaat olarak yapılan ve ruhsatın sonradan revize edilip inşaat kalitesinin yükseltilmesi hali de dahil olmak üzere, yapı ruhsatının alındığı tarihte, üzerine yapıldığı arsanın Emlak Vergisi Kanununa göre tespit edilen arsa birim m2 değeri,
- 500 TL ye kadar olan (500 TL hariç) konutların tesliminde oran % 1,
- 500 TL ile 1.000 TL (1.000 TL hariç) arasında olan konutların tesliminde oran % 8,
- 1.000 TL ve üzerinde olan konutların tesliminde oran %18 olarak uygulanacaktır.


01.01.2013 tarihinden önce yapı ruhsatı alınmış konut teslimlerinde;

- Net alanı 150 m2'ye kadar olan konut teslimlerinde oran %1
- Net alanı 150 m2'den büyük konut teslimlerinde oran %18 olarak uygulanacaktır.

Bu konutların tesliminde teslim tarihinin önemi bulunmamaktadır.



Gayrimenkulün konut veya işyeri olmasında KDV oranı:

Maliye Bakanlığı’nın öteden beri süregelen uygulaması, fiilen ne amaçla kullanıldığı yada kullanılacağına bakılmaksızın tapu veya yapı ruhsatında net alanı 150 metrekareye kadar konut olarak gösterilen taşınmazların tesliminde %1, net alanı 150 metrekare ve üzeri konut olarak gösterilen taşınmazlar ve işyerlerinin tesliminde ise %18 oranında KDV hesaplanması doğrultusundadır. Satışa konu taşınmazların konut veya işyeri olup olmadığı hususu ise, tamamlanmış taşınmazlarda tapu kayıtlarına, henüz tamamlanmamış taşınmazlarda ise inşaat yapı ruhsatına bakılarak tespit edilmekteydi.

Maliye Bakanlığı, 60 Sıra Nolu KDV Sirkülerinin “8.2. Taşınmaz Teslimlerinde KDV Uygulaması” başlıklı bölümündeki 2.örnekte “Taşınmaz teslimlerinde teslime konu taşınmazın işlem tarihi itibariyle geçerli fiili durumunun dikkate alınması gerekmektedir” şeklinde bir ifadeye yer vererek öteden beri uyguladığı görüşü değiştirmiş ve bundan sonraki özelgelerinde bu sirküleri dayanak göstererek bu doğrultuda (Tapu yada yapı ruhsatında konut veya işyeri olarak kayıtlı olunduğuna bakılmaksızın satın alırken kullanım amacına göre KDV oranı uygulanacağı yönünde) görüş bildirmiştir.

Ancak; satışların fiili durumunun nasıl ispat ve tevsik edileceği konusunda bir açıklık bulunmamaktadır. Bence, kullanım amacına göre tapunun işyerinden konuta veya konuttan işyerine değiştirilmesi gerekir.
 
Üst