Gayrimenkul Gerçek gider yönteminde indirilecek tutar hk.

Üyelik
2 Haz 2012
Mesajlar
10
Konum
ISTANBUL
Gayrimenkul Gerçek gider yönteminde indirilecek tutar hk.

Merhabalar.

İnşallah bu soruyu doğru bölümde açmışımdır.Yalnış bölümde isem ikaz etmenizi rica ederim.Vergi konularının yabancısıyım.

Gayrimenkul sermaye iradı gerçek gider vergi yöntemi ile ilgili iki sorum olacak.

*Onarım masrafı olarak,mutfak, banyo yapımı,kapıların değiştirilmesi,çelik kapı alınması gibi konular kullanılabilir mi?
*Eğer bu masraflar kullanılabiliyorsa ikinci bir sorum olacak. Diyelim ki kiradaki bu gayrimenkulden yıllık elde edilen gelir 5000 Tl ama yukarıda belirtilen tadilat masrafları toplamı 15000 tl. 15000 tl olarak da faturalandı.Bu durumda bu masrafları sadece faturanın alındığı yıl mı düşebiliriz,(bu durumda sadece 5000 tl lik kısmı düşülmüş olur.)Yoksa bu masrafı biribirini takip eden 3 yılda gelirden düşebilirmiyiz? Teşekkürlerimle.
 
Ynt: Gayrimenkul Gerçek gider yönteminde indirilecek tutar hk.

Gel.Verg.Kanunu 74.maddeye göre binanın değerini artırıcı giderler onarım sayılmaz ve gelirden indirilemez. Ayrıca mesken olarak kiraya verilen g.m lerde kira istisnası vardır. Gerçek giderlerin istisnaya isabet eden kısmıda indirilemez. 2012 yılında istisna tutarı 3000 tl.dir. Örneklersek gerçek gideriniz 6000 tl., kira geliriniz 5000 tl. ise 3000/5000*6000 = 3600 tl...
3600 TL. gider yazılamaz 6000-3600 TL.= 2400 TL. gider gösterilebilir.
Not: Götürü gider usulünü seçenler 2 yıldan sonra gerçek gider usulüne dönebilirler.
 
Ynt: Gayrimenkul Gerçek gider yönteminde indirilecek tutar hk.

Çok teşekkür ederim Bülent bey. İyi çalışmalar dilerim.
 
Ynt: Gayrimenkul Gerçek gider yönteminde indirilecek tutar hk.

Bülent bey.
Ben bu konuyu düşünüp düşünüp yeni bir soru ile karşınıza çıkıyorum. Örneğin banyo kullanılamayacak durumda ise ve yeniden yapılmışsa bu binanın değerini arttıran gruba girer mi? 30 yıllık bir bina. Binanın değeri 30 yıl sonra bu eskime ve yıpranma nedeni ile düşmüştü. Biz bu banyoyu yeniden yaptırarak binanın eski değerine kavuşmasını sağlamış olmuyor muyuz?Mesela başka bir örnek. Kapılar eskimiş,kırılmış,kapanmıyor.Kapıları değiştirmişiz. Veya evi su basmış. Bütün parkeler kabarmış. Parkeler de 30 yıllık. Bunları değiştirmişiz. Bunlar bina değerini arttırıyor mu? Bu konuda detaylı bilgiye nereden ulaşabiliriz acaba? Bu konulara kim karar verir,kim denetler?Çok teşekkürlerimle.
 
Ynt: Gayrimenkul Gerçek gider yönteminde indirilecek tutar hk.

Bahsetmiş olduğunuz bu harcamaların gayrimenkulun değerini arttırdığı açık. yapacağınız şey harcamanın niteliğine ve sonucuna bakmak olacaktır.
GİB in sitesinden çıkan özelgelere bakabilir, yine de tereddüt ederseniz özelge talebinde bulunabilirsiniz.
 
Üst