Gazete

Ynt: GAZETE

nane ' Alıntı:
b-64797-icon.gif
admin_fast'dan -> Forum Kuralları
Hatalı mesajın sağ üst tarafındaki
modify.gif
Değiştir butonuna basarak düzeltiniz.
 
Ynt: Gazete

Teşekkür Puanı: 0
Mesaj Sayısı: 427


Ynt: Gazete Kdv Oranı
« Yanıtla #5 : Şubat 28, 2008, 07:34:31 ÖS » Alıntı

--------------------------------------------------------------------------------
11 seri nolu kdv genel tebliği

Resmi Gazete Sayısı 18630
Resmi Gazete Tarihi 09/01/1985
Kapsam
Bakanlığımıza intikal eden olaylardan katma değer vergisi uygulamasında tereddüte düşüldüğü anlaşılan konularla ilgili olarak aşağıdaki açıklamalara gerek duyulmuştur.
A _ ÖZEL MATRAH TESBİTİ:

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda değişiklik yapan 3099 sayılı Kanunun 2. maddesi ile, Maliye ve Gümrük Bakanlığı özel matrah şekilleri tespit etmeye yetkili kılınmıştır. Bu yetkiye dayanılarak aşağıdaki düzenlemeler getirilmiştir.

1. Gazete, dergi ve benzeri periyodik yayınların satışlarında perakende safhaya ait katma değer vergisi, doğrudan perakendeci bayiye satış yapan başbayiler tarafından, bu safhanın kârını da ihtiva edecek şekilde hesaplanıp ödenecektir. Bu durumda, sözü edilen yayınların perakende satış fiyatları vergili olarak tespit edilip, üzerlerine tek tutar halinde yazılacaktır. Perakendeci bayiye satış yapanlar bu tutarı 11'e bölerek vergiyi hesaplayacaklar ve beyan edeceklerdir. Bu yayınların perakende satışını yapan gazete bayileri, kendi satışlarında vergi uygulamayacak, katma değer vergisi beyannamesi veriyorlarsa bu neviden satışlarını beyannameye ithal etmiyeceklerdir. Perakendecilerin tüketiciye satışta vergili fiyat üzerinden yapacakları indirimler vergi hesabında dikkate alınmayacaktır. Öte yandan bu yayınların perakendeciye doğrudan satış yapılan safhaya kadar olan (bu safha dahil) teslimleri Katma Değer Vergisi Kanununun genel hükümlerine göre vergilendirilecektir.

2. Perakendeci safhanın özel matrah şekillerine göre vergilendirildiği hallerde iadeler, Katma Değer Vergisi Kanununun 35. maddesindeki hükümlere göre işlem görecektir. Perakendecilerin iadeleri, vergili alış bedeli üzerinden gerçekleştirilecek, geri alınan bu mallarla ilgili katma değer vergisi, perakendecinin vergisini hesaplayıp beyan etmekle yükümlü satıcı tarafından düzeltme konusu yapılacaktır.

Kısacası;11 seri no'lu tebliğdeki gazete alışları kdv li tutar üzerinden maliyete eklenir.Satışları özel matraha tabidir.Kdv beyanında özel matrah sütununa yazılır.Yukarıda yazdığım yanlış anlaşılmasın sayın meslektaşlarım.
 
Ynt: Gazete

SMDEMİRYASİN demekki gazete alımlarında kdv varmış. Perakende satıcıdan alan alıcı aldığı ft üzerinden bu vergiyi ind konusu yapabiliyor.
 
Ynt: Gazete

T U R K O ' Alıntı:
SMDEMİRYASİN demekki gazete alımlarında kdv varmış. Perakende satıcıdan alan alıcı aldığı ft üzerinden bu vergiyi ind konusu yapabiliyor.

sayın turko, "perakende satıcıdan alan alıcı" cümlesi düşük olmuş herhalde şöyle demek istediniz "perakende gazete satışı yapan gazete bayilerinden gazete alan alıcılar" yani nihai tüketicilere bu alışları nedeniyle düzenlenecek yazarkasa fişi yada faturada kdv gösterilmez.11 nolu kdv tebliğinde bu yazıyor zaten"......Bu yayınların perakende satışını yapan gazete bayileri, kendi satışlarında vergi uygulamayacak..." demektedir.
 
Ynt: Gazete

Konu gazete ile ilgili olduğu için kısadan gittim.
 
Ynt: Gazete

gazeteyi üreten firma gazeteyi toptancı bayiye %1 kdv li olarak teslim eder.toptancı bayi bu %1 kdv yi hesapladığı kdvden indirebilir.buraya kadar uygulama normal ürünler gibidir.
toptancı bayi gazete satışlarına ilişkin kdv yi perakendeci bayinin(bakkal,büfe,market) karınıda içerecek şekilde hesaplayıp beyannamesinde gösterir.
perakendeci bayi ise kendisine kesilen faturada gösterilen kdvyi indirim konusu yapamaz,malın maliyetine ekler.
perakendeci bayiler ise kdv yazar kasa fişlerinde %0,faturalı teslimlerde ise kdv dahildir ibaresi ile satışını gerçekleştirir.fatura ettiği kdv dahil tutar ilk üretimde gazetenin üzerinde basılı olan perakende satış tutarıdır.
bu sebeple toptancı bayi tarafından hesaplanıp beyan edilen kdv perakendeci bayi tarafından tekrar hesaplanmayacak,perakendeci bayi satışlarına ilişkin toplam tutarı kdv beyannamesinde özel matrahlara ilişkin satışlar bölümünde belirtecektir.
eğer nihai tüketici olarak kdv mükellefi iseniz ve perakendeci bayiden aldığınız fişteki gazeteye ilişkin kdv yi indirmek istiyorsanız %1 oran dahilinde iç yüzde oranı uygulayarak kdvyi indirim konusu yapabilirsiniz.
 
Ynt: Gazete

murattini ' Alıntı:
......eğer nihai tüketici olarak kdv mükellefi iseniz ve perakendeci bayiden aldığınız fişteki gazeteye ilişkin kdv yi indirmek istiyorsanız %1 oran dahilinde iç yüzde oranı uygulayarak kdvyi indirim konusu yapabilirsiniz.
sayın murattini perakende bayiden gazete alan nihai tüketici bu fişte kdv olmadığı için zaten indirim konusu yapamayacaktır.Bu tür fişlerde kdv oranı sıfırdır yani özel matrahtır.fişte kdv sütununun karşısında o(sıfır) yazar.O halde kdv si sıfır olan bir alış nedeniyle kdv indirimini nasıl yapacaksınız?siz şimdi iç yüzde yöntemi ile ayırırım diyeceksiniz ama fişte kdv dahildir ibaresi yokki!kdv si sıfır yazan bir fişi iç yüzde yöntemi ile ayıramazsınız.
 
Ynt: Gazete

Siz kdv listelerinmde "0" kdv tabi olanlar şeklinde bir liste görebiliyormusunuz? Fişte "0" kdv oranı yazılması onun kdv kanunu gereği bir istisnası olduğunu gösterir. Buda bu konuda satıcının beyan ederken "özel matrah" olarak bildirmesi bildirmesi içindir. Gazetede her aşamada kdv vardır, ancak perakendecinin kdv ile ilgili yükümlülükleri bir önceki safhadaki satıcıya yüklendiği için perakendeci "0" kdv olarak fiş kesmektedir.
 
Ynt: Gazete

PARTAK ' Alıntı:
murattini ' Alıntı:
......eğer nihai tüketici olarak kdv mükellefi iseniz ve perakendeci bayiden aldığınız fişteki gazeteye ilişkin kdv yi indirmek istiyorsanız %1 oran dahilinde iç yüzde oranı uygulayarak kdvyi indirim konusu yapabilirsiniz.
sayın murattini perakende bayiden gazete alan nihai tüketici bu fişte kdv olmadığı için zaten indirim konusu yapamayacaktır.Bu tür fişlerde kdv oranı sıfırdır yani özel matrahtır.fişte kdv sütununun karşısında o(sıfır) yazar.O halde kdv si sıfır olan bir alış nedeniyle kdv indirimini nasıl yapacaksınız?siz şimdi iç yüzde yöntemi ile ayırırım diyeceksiniz ama fişte kdv dahildir ibaresi yokki!kdv si sıfır yazan bir fişi iç yüzde yöntemi ile ayıramazsınız.
kdv oranı sıfır değildir,yazar kasada 0 yazılması teknik durumdan kaynaklanmaktadır,gazetenin kdv si %1 dir.bu listede de mevcuttur.
toptancı bayi gazetenin perakende satış fiyatı ilk aşamada belli olduğundan perakendeci bayinin yükleneceği kdvyi perakendeci bayinin karınıda hesaplayıp ilk aşamada yüklenmiştir.perakendeci bayi tekrar satışlarına ilişkin kdv hesaplamıyor,satışlarını kdv dahil özel matraha tabi satışlar olarak beyan ediyor.bu sebeple perakendeci bayi satışına ilişkin ökc fişi veriyorsa teknik sebeplerden dolayı kdv kısmına sıfır yazılmaktadır,eğer fatura düzenliyorsa satışı için kdv kısmına sıfır yazmıyor,kdv dahildir ibaresini ekliyor
kolay gelsin
 
Ynt: Gazete

Gazete çıkaran mükellefim var..Gazete bayilerine faturayı %1 kdv hesaplayarak kesiyor..Gazetede kdv vardır ve %1 dir.
 
Ynt: Gazete

ya arkadaşlar herşeyi birbirine karıştırdınız ya, gazetede kdv yoktur demedik ki? niye ısrarla gazetede kdv %1 dir kesinlikle vardır cümlesini telaffuz edip duruyorsunuz ki?evet gazetede toptan satışta %1 kdv vardır.Benim bahsettiğim perakende satış aşamasında kdv siz fiş düzenlenmesi anında bu satış şekli özel matrah olduğundan bahisle burada perakendecinin kdv siz satışı söz konusudur ve bu fişte kdv olmadığından(özel matrah olduğundan) indirim söz konusu olamaz, perakandeci bayi perakende satış faturası keserse ne olur?onun tartışmasını yapalım."Perakendeci bayi, nihai tüketiciye gazete alımı için fatura düzenlerse bu fatura, özel matrah şekline tabi olacak ve kdv siz düzenlenecektir.Kdv dahildir ibaresi yazarsanız kdv sini ödemek zorunda kalırsınız.Eğer perakendeci bayi başka bir bayiye yada bu gazeteleri direkt satan bir kişiye (nihai tüketiciler dışında kalanlara)fatura düzenlerse bu sefer %1 kdv ile fatura düzenler bunu söyleyin arkadaşlar lafı dolaştırmayın.Benimde söylediğim bu ama her nedense bazıları bilmeden ahkam kesmeyi adet haline getirmiş.
kolay gelsinnnnn...
 
Ynt: Gazete

öncelikle kimse lafı dolaştırmıyor onu söyleyeyim,
benim dediğim doğrudur lafı dolaştırmayın dediğimi kabul edin anlayışıda yanlıştır ''bana göre''
faturayı kdv oranı sıfır yazıp düzenleyemezsiniz,düzenleyeceğiniz faturada mutlaka ''KDV DAHİLDİR''ibaresi olmak zorundadır ha yazmazsa indirmem diyebilirsiniz o zaman satışı yapan kişiye bunu düzelttireceksiniz
yazar kasada kdv oranı ''0'' yazılması teknik bir zorunluluktur,kdv dahildir ibaresi basan bir yazar kasa görmedim
ayrıca aşağıdaki tebliğ size bu kdv yi indirme hakkını veriyor zaten

93 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

Resmi Gazete Sayısı 25705
Resmi Gazete Tarihi 19/01/2005
Kapsam
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda 5228 sayılı Kanunla(1) yapılan değişiklikler ve katma değer vergisi uygulamasında tereddüt yaratan diğer hususlarla ilgili olarak aşağıdaki düzenleme ve açıklamaların yapılmasına gerek duyulmuştur.
8. KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞLERİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
-Alkollü içki teslimlerinde özel matrah şekli TEKEL'in ilgili işletmeleri tarafından üretilen veya ithal edilen içkilerde uygulanmakta, diğer kamu veya özel sektör işletmelerinin alkollü içki teslimlerinde genel esaslara göre işlem yapılmaktadır. Ancak, TEKEL'in ilgili işletmelerinin özelleştirilmesi nedeniyle bu işletmeler için öngörülen özel matrah şekli uygulaması fiilen ortadan kalkmıştır. Bu durumun konuyla ilgili düzenlemelere yansıtılması gerektiğinden, 1 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin (VII/D) bölümünde değişiklik yapan 89 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin (B/1) bölümünün birinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, üçüncü paragrafı yürürlükten kaldırılmıştır:

"Diğer taraftan, bayi paylarının indirim mekanizmasında ortaya çıkardığı aksaklıkları önlemek maksadıyla, tütün mamullerinin satışında da Kanunun 29 uncu maddesinin 3 numaralı fıkrasının verdiği yetkiye dayanılarak spor-toto, milli piyango ve müşterek bahislere paralel bir uygulama yapılması usulü getirilmiştir."

-Yukarıdaki açıklamalara bağlı olarak, 1 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin (VIII/F) bölümünde değişiklik yapan 89 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin (B/2) bölümünün ikinci paragrafını teşkil eden örnek aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

"Örnek: Diş hekimliği faaliyeti ile iştigal eden mükellef diş hekimi (A) 50,50 Yeni Türk Lirası bedel karşılığı mesleki yayına (dergiye) abone olmuştur. Alış vesikasında katma değer vergisi gösterilmeyeceğinden, mükellef vergiye tabi işlemleri üzerinden hesapladığı katma değer vergisinden indirebileceği katma değer vergisini, iç yüzde oranı ile (50,50 x 1/101=) 0,50 Yeni Türk Lirası olarak hesaplayacaktır."
 
Üst