fonradar

Gbb sine Esas Alınacak Tarih?

  • Konbuyu başlatan zafercaglayan
  • Başlangıç tarihi
Z

zafercaglayan

Ziyaretçi
Firmamız Şubat ayı içerisinde ithalat gerçekleştirdi, yalnız malı gümrükte beklettik ve Mart ayı içerisinde gümrük vergilerini ödeyerek gümrükten çektik, beyannamelerin üzerindeki kaşelerde şubat tarihi mevcut, öğrenmek istediğim benim bu malı ithalini şubat beyannamemdemi yoksa gümrük kdv ve vergilerini ödediğim mart dönemindemi beyan edeceğim...?
yorumlarınız yazarmısınız lütfen
 
Ynt: Gbb sine esas alınacak tarih?

159 nolu hesapta mal alım faturası ile başlayın işe
fatura tarihine göre fatura kaydınızı yapın gümrük giriş beyannamesi üzerindeki kuru alın.gümrük vergileri ve kdv yi ise makbuzda hangi tarihte ödenmişse o tarihte muhasebe kaydınızı oluşturunuz.
 
Ynt: Gbb sine Esas Alınacak Tarih?

Teşekkür ederim..
 
Ynt: Gbb sine Esas Alınacak Tarih?

sayın cetvel ithalattaki kur uygulamanız hakkında kendi düşüncemi sizede aktarmak isterim.şimdi siz yukarıdaki cevabınızda gümrük giriş beyannamesinde, beyanname üzerinde yazan kuru dikkate alın diyorsunuz ama bu yanlış bir uygulamadır.çünkü, beyanname üzerindeki kur, beyannameyi düzenleyen tarafından beyanname düzenlendiği tarihten 1 gün öncesinin TCMB döviz satış kuru yazılarak oluşturulmaktadır.çünkü beyanname tarihindeki kur o an belli değildir, kur 1 gün sonra TCMB tarafından ilan edilmektedir.Dolayısı ile beyanname üzerindeki kur, sadece malın maliyet bedeli üzerinden ve malın gümrükten çekilinceye kadar mal ile ilgili yapılan harcamalar(ordino,yükleme boşaltma,ardiye,vs) neticesinde ithalattan dolayı gümrükçe alınacak ithalat kdv si için geçerli bir kurdur.Kur olarak, malın gümrükten çekildiği tarihteki TCMB döviz alış kurunu dikkate almanız gerekmektedir. Bazen beyanname tarihi ile malın gümrükten çekiliş tarihi aynı olmakta, bazen ise malın gümrükten çekiliş tarihi beyanname tarihinden sonraki bir güne ait olabilmektedir.Dolayısı ile mal gümrükten ne zaman çekilmiş ise o tarihteki TCMB döviz alış kuru uygulanmak sureti ile ithalat işlemleri yapılmaktadır.
saygılarımla,
 
Ynt: Gbb sine Esas Alınacak Tarih?

Fatura tarihindeki merkez bankası döviz alış kuruna göre 159 hesaba kaydedilir. Mal bedeli ve diğer masraflar burada toplanır, ithalat fiilen gerçekleştiğinde de ilgili hesaba aktarılır. Özellikle vadeli alımlarda ödeme tarihine göre mutlaka kur farkı çıkacaktır. Bu da duruma göre malın maliyetine intikal ettirilir veya direkt gelir gider hesaplarıyla kapatılır.
 
Üst