Geç Gelen Fatura Hk.

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan zarha
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

zarha

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
469
21/12/2005 tarihinde akaryakıt alımı neticesi kesilen bir akaryakıt faturası 2005 yılı içerisinde unutulma nedeniyle kayıtlara aktarılamamıştır.
bugün itibariyle bunun düzeltmesini yapabilirmiyiz? nasıl ?
 
Sayın Ogün Güneş

verdiğiniz konu başlığında bir cevap bulamadım.
biz k.v. mükellefi değiliz, k.d.v. mükellefiyetimiz var. faturayı bulduğum tarihe işlesem yani 14.03.2006 ya, ne gibi olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir. teşekkür ederim.
 
merhaba ben tam anlamadım ama şöyle olabilir faturayı siz kesmişseniz yani geliriniz ise mutlaka geçmişe dönüp düzeltme beyannamesi vermelisiniz dönemsellik gereği bir yıla ait faturalar sonraki yıla işlenemez hem gelir hemde gider olarak. gider faturaları 1 - 2 ay geç gelse sonraki aylara işlenebilir yanlız gelir mutlaka ilgili aya işlenmelidir yani siz 2005i 2006ya işleyemezsiniz
 
a) Katma Değer Vergisi Beyannamesi Üzerinde İndirim Konusu Yapılabilir mi?

Bilindiği üzere, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 29/1-a maddesinde, “…Mükellefler, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini…” indirebilecekleri hükmü yer almaktadır.

Yine aynı kanunun, 29/3. maddesinde ise, indirim hakkının, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabileceği hükmü yer almaktadır.

Anılan hükümlere göre, mükellefler, ilgili takvim yılından sonraki dönemlerde gelen ve geldiği dönemdeki kayıtlara intikal ettirilen faturalardaki KDV’yi, katma değer vergisi beyannamesi üzerinde indirim konusu yapamazlar.

b) Harcamanın Ait Olduğu Dönem Kurumlar Vergisi Matrahının Tespitinde Gider Yazılabilir Mi?

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 13/1. maddesinde

“…Kurumlar Vergisi, birinci maddede yazılı mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanır…

Safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanunu'nun ticari kazanç hakkındaki hükümleri uygulanır...”

hükmü yer almaktadır.

Anılan hüküm uyarınca, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 14. maddesinde ve Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesinde yer alan giderler, kurum kazancının tespitinde indirim konusu yapılır.

Buna göre, ilgili takvim yılından sonraki dönemde gelen ve geldiği dönemdeki kayıtlara intikal ettirilen faturalarda yer alan tutarlar (KDV dahil), faturaya konu harcamanın, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılmış olması koşuluyla, harcamanın ait oldukları yıl itibariyle kurumlar vergisinin tespiti yönünden niteliğine göre gider ya da maliyet olarak dikkate alınabilirler.

Nitekim, Mali İdarenin, bu konuyla ilgili, bu zamana kadarki görüşleri de, anılan faturalardaki KDV’lerin izleyen takvim yılında indirim konusu yapılamayacağı; ancak, ilgili olduğu dönem kurumlar vergisi tespitinde gider ya da maliyet olarak dikkate alınabileceği yönündedir. Diğer bir ifade ile, 2005 yılına ilişkin olarak 2006 yılında gelen ve 2006’da kayda alınan faturalar, 2006 yılında KDV dahil KKEG olarak dikkate alınacak; ancak, 2005 yılı kurumlar vergisi beyanında (KDV dahil tutar) diğer indirim olarak dikkate alınabilecektir.

Konuya ilişkin verilen bir muktezaya bu linkten erişebilirsiniz.

Tavsiyemiz, sizin de bu duruma ilişkin Bakanlık’tan görüş talebinde bulunmanızdır.


*Bknz.www.*****.com.///bulten(2006/020) Zeki Gündüz Avukat, YMM
 
Merhaba ben kitapta okumuştum eğer geçen yıldan unutulmuş faturan varsa bu yıl normal olarak girilebilir...
 
Günaydın,
Arkadaşlar burası mesleki bir forum . Burda yazılan bilgilere göre bazı arkadaşlarımız işlem yapıyorlar. Bu nedenlerle lütfen tam olarak bilmediğimiz konularda fikir beyan etmeyelim. Bir takım telafi edilemiyecek zararlara sebeb olabiliriz.
Konuya gelince 2005 yılı faturasını eğer yıllık bilançonuzu ve beyannamenizi vermediyseniz gider kayıt edebilirsiniz. KDV sini kkg yapmak durumundasınız. Yani indirim konusu yapamazsınız.
Beyanname verildi ise düzeltme beyanı vermek gerekir ki bu da riskli bir yaklaşımdır. İnceleme söz konusu olabilir.
Saygılarımla
 
geç gelen fatura hk.

merhaba....konuyla ilgili benim görüşüm aynı zamanda yapılacak olan işlem şudur.gelir faturası unuyulmuşsa ek kdv ek geçici vergi beyannamesi verilmesi gerekir gider faturası unutulmuşsa düzeltme dilekçesi yazılıp kdv beyannamesi yeniden doğrusu tanzim edilip (kdv indirim konusu yapabilirsiniz) vergi dairesine verebilirsiniz.şayet gelir vergisi beyannamesini henüz vermemişseniz.
 
bu faturanın kdv sini kanunen kabukledilmeyen gider olarak yazıp matrahını da gider olarak işleyebilirseniz.geçici vergi için %10 luk bir yanılma payı var .Bu işlem bu yanılma payının altında kalıyorsa geçici vergiye düzeltme vermenize gerek yok.
 
Üst