kanunkaide ' Alıntı:Geçici vergi beyanı ekinde ki gelir tablosunu, o kaydı yapmadan oluşturamazsınız.
REVİZYON ' Alıntı:Maliyet kaydı
Gider yansıtmaları
Gider / yansıtma hesaplarının kapatılması
Gelir tablosu hesaplarının 690 nolu hs. aktarılması
kayıtlarını
Geçici vergi dönemlerinde yapıyorum
Sn. UzmanUZMAN ' Alıntı:Merhaba,
Sonuç hesaplarının 690' a atılması yılsonundan önce atılması, muhasebe mantığına ters, bakınız muhasebe kitaplarını inceleyin; önce 771 ve 632 çalışır, sonra 77o ve 771 kapatılır, yansıtma mantığı hesapları kapatmadan 770 bakiyesini 632 sonuç hesabına aktarmak için kullanılmasıdır.
UZMAN ' Alıntı:Bu yüzden yıl sonundan önce ara dönemlerde 6'lı ve 7'li grupların kapatılmaması gerekir.
UZMAN ' Alıntı:Merhaba,
Sayın revizyon,
Standart maliyet sisteminde sizin dediğiniz amaçlara hizmet eden hesaplar ;771,761,731,781 değil 712,713,722,723,732,733,734,742,762,772,782,712,713 hesaplardır., Öngürülen ve gerçekleşen maliyetler arasındaki farkların neden kaynaklandığı önemlidir.
UZMAN ' Alıntı:.......................
Neyi netleştiriyorsunuz ki, devlet size yılsonunda olduğu gibi 3 veya 4 aylık bir süre vermiyor. Ayrıca adı üstünde geçici vergi, oranları sabit, dolayısıyla sonuç hesaplarının kapatılacağı verinin o tarihte elinizde olmaması nedeniyle yansıtma hesaplarıyla giderler sonuç hesapların aktarılır. 6 ile başlayan hesapların kalanı o dönemki karınızı gösterir. 7 ile başlayan hesap grubunda kalan olmaz. 100 hesaplar ve 599 arası hesaplarda karı verir.
REVİZYON ' Alıntı:Sn. Uzman
Yansıtma hesaplarının mantığı 770 hesap bakiyesini 632 nolu hesaba aktarılması için kullanılması değildir.
Yansıtma hesaplarının mantığı İşletmenin Direkt işçilik, Direk ilk madde ve malzeme, Genel Üretim, Hizmet üretim ve Genel gider gibi gider ve maliyetlerin fiili giderler gerçekleşmeden önce İşletme tarafından belirlenen maliyet yöntemlerine göre maliyete yüklenmesini sağlamak amacıyla, üretime ve gelir tablosu hesaplarına yansıtılmasını sağlamaktır.
Bu şekilde yansıtma hesapları aracılığıyla giderler / maliyetler yansıtılır. Daha sonra yansıtma hesapları bakiyeleri ile gerçekleşen giderlere ait bakiyeler karşılaştırılarak aradaki farklar tespit edilir ve fark var ise ilgili hesaplara aktarılır.
771 ? Genel Yönetim Giderleri Yansıtma Hesabı:
Önceden saptanmış maliyet yöntemlerinin uygulandığı durumlarda, önceden saptanmış genel yönetim giderleri.
Fiili maliyet yönteminin uygulandığı durumlarda "770? Genel Yönetim Giderleri Hesabı"nın borcuna kaydedilen giderleri, hesabın alacağı karşılığı "632 ? Genel Yönetim Giderleri Hesabı"na borç kaydedilir. Bu hesap, dönem sonlarında "770? Genel Yönetim Giderleri Hesabı" ile karşılaştırılarak kapatılır.