Geçici Vergi Beyannamesinde 1 Soru

Üyelik
4 May 2011
Mesajlar
10
Merhaba

Önceki yıl Gelir vergisi beyannamesinden 7000 küsur TL zararımız var
Bu yıl geçici vergidede 752 lira zarar çıktı
Bu geçmiş yıl zararını bu yılki geçici vergi beyannamelerinde göstermem gereklimi
Göstermezsem sonucu ne olur ileride kar durumu olursa indirim hakkı kaybolurmu
 
Ynt: Geçici Vergi Beyannamesinde 1 soru

Gecici vergi matrahiniz soz konusu oldugunda gyz kullanabilirsiniz
 
Ynt: Geçici Vergi Beyannamesinde 1 soru

NİSANLI ' Alıntı:
Gecici vergi matrahiniz soz konusu oldugunda gyz kullanabilirsiniz
Fakat beyanname notlarında ilgili yılın tüm beyannamelerinde gösterilmesi gerekir deniyor suan zarar fakat mesela 3. Gecici vergi döneminde kar cıkabilir ilgili maddeye göre 1.dönem beyanındada göstermek gerekmiyormu ?
 
Ynt: Geçici Vergi Beyannamesinde 1 soru

Merhaba,
Geçmiş yıl zararlarının KV ve GV beyannamelerinde mahsubu için beyannamede gösterilme zorunluluğunu düzenleyen maddeler aşağıda belirtilmiştir.Ancak geçici vergi beyannamesinde geçmiş yıl zararlarının gösterilme zorunluluğu hakkında bir düzenleme bildiğim kadarıyla yok.2008 yılında maliye bakanlığınca yayımlanan VERGİ HATALARINDA DÜZELTME İŞLEMLERİ İLE PİŞMANLIK VE ISLAH HÜKÜMLERİNİN UYGULANMASI yazısında konuya ilişkin görüşleri; İdare nezdinde Matrah Hataları: Vergilendirme ile ilgili beyanname, tahakkuk fişi,ihbarname, inceleme raporu ve kararlarda matraha ait rakamların veya indirimlerin eksik veya fazla gösterilmiş veya hesaplanmış olmasıdır.Örneğin; Verilen gelir vergisi beyannamesinde gösterilen matrahtan mahsup edilmesi gereken geçmiş yıl zararları veya düşülmesi gereken şahıs ve bireysel emeklilik sigorta primlerinin düşülmemesi gibi yanlışlıklar matrahın fazla ya da eksik gösterilmesi sonucunu doğuran hatalardır.Düzeltme konusu olacak matrah hatası, yalnızca yukarıda belirtilen belgelerde yapılan hataları kapsar.Bu belgelerin dayanağı olan defter ve belgelerdeki hatalar düzeltme konusuna girmez'' şeklinde açıklanmıştır.

-KVK?nun 9. maddesine göre zarar mahsubu; geçmiş yıl zararları, devralınan kurum zararları ve yurt dışı faaliyetlerden oluşan zararlar için düzenlenmiştir.Her yıla ilişkin tutarlar ayrı ayrı gösterilmek ve 5 yıldan fazla nakledilmemek koşuluyla geçmiş yılların mali bilançolarına göre meydana gelen zararlar kurum kazancından indirilir

-GV Kanunu Madde 88 Gelirin (...) toplanmasında gelir kaynaklarının bir kısmından hasıl olan zararlar (80 inci maddede yazılı diğer kazanç ve iratlarda (...) doğanlar hariç) diğer kaynakların kazanç ve iratlarına mahsup edilir.
Bu mahsup neticesinde kapatılmayan zarar kısmı, müteakip yılların gelirinden indirilir. Arka arkaya beş yıl içinde mahsup edilmeyen zarar bakiyesi müteakip yıllara naklolunamaz.
 
Ynt: Geçici Vergi Beyannamesinde 1 soru

Teşekkür ederim cevap lar için ama Geçici vergi beyannamesi arkasında


2) 15 numaralı satıra yazılacak olan mahsup edilecek geçmiş yıl zararları, aynı yıla ait geçici vergi beyannamelerinin tamamında yer alacaktır.


Bu yazıyor şimdi bu nottan benim anladığım yazılması gerektiği tamamına yazılacağı
anladığım kadarı ile uygulamada yazmıyor muhasebeci arkadaşlar
 
Ynt: Geçici Vergi Beyannamesinde 1 soru

Evet arkadaşım kar çıktığı zaman GYZ yazıyorum
 
Ynt: Geçici Vergi Beyannamesinde 1 soru

Bizde uygulamada cari dönemde zarar olan firmalarda geçmiş yıl zararlarını atlamadan yazmaya gayret ediyoruz.Yazmadıklarımızda ise şu ana kadar sorun yaşamadık.
 
işletme defteri ne tabi mükellef için
zarar çıksa dahi geçici vergide geçmiş yıl zararını göstermemizde bir sakınca var mıdır acaba
 
merhaba,

işletme hesabına ve gelir vergisine tabi bir mükellefim de 2012 de 14.949,51 tl ve 2013 15.414,62 tl zarar çıkmıştır. 2014 tılında ise 2.857 tl kar çıktı.
Luca kullanıyorum ve geçiciyi yaparken 30.364,13 tl geçmiş yıl zararı gösteriyor. Lucada mı bir hata var yoksa ben mi yanlış biliyorum. Bu geçmiş yıl zararından 2014 kârını düşüp 27.507 tl geçmiş yıl zararı olarak göstermesi gerekmiyor mu?
 
Son düzenleme:
2014 yıllık vergi tahakkukunu yaparken geçmiş yıl kar ve zarar hesaplarında mahsup fişini yaptınız mı?
 
Üst